Отець Віктор Веряскін має власну думку про плачучі ікони, тлумачення біблійних притч

Отець Віктор Веряскін має власну думку про плачучі ікони, тлумачення біблійних притч
“У мене немає ні третього ока, ні шостого чуття, всю інформацію я черпаю з газет і спілкування з людьми. На відміну від декого, хто “на підключенні” у Нього перебуває...” - жартує про себе православний священик, отець Віктор Веряскін

Кожен його візит до Тернополя справді стає подією, адже настільки ерудовані духовні лідери, які є ще й чудовими ораторами і цікавими співрозмовниками в одній особі, трапляються нечасто.
- Коли я їхав сюди вперше, мене лякали: “Западенці не зрозуміють...” - зізнався нам  Віктор Веряскін. - Утім, нічого такого не сталося. Якщо людина говоритиме літературною українською мовою цілковиті нісенітниці, хто її слухатиме? Натомість, якщо розумні речі розповідати російською, то це і на Західній Україні добре сприймуть.
- Чи є такі запитання, на які ви не можете дати відповідь?
- Звичайно, є. Тоді я беру ту записку (щоб зберегти питання, отець завжди просить слухачів оформляти їх письмово – прим. ред.) із собою. Я ж нормальна людина. І розумію, що не на всі питання є готова відповідь. Така, щоб відразу вискочила... Тоді я обдумую все, готую відповідь і даю її вже у наступному місті. Оскільки люди записують мої лекції на диктофони, з'являються і диски, то мої коментарі не пропадають. Згодом їх передають один одному члени груп або відповідь з'являється в черговій добірці “Відповіді на питання”. Нині ми вже готуємо до друку шосту її частину.
- У Тернополі яке запитання було найцікавішим?
- Одна пані попросила пояснити, що вважається “нечистим”, бо наштовхнулася на протиріччя між деякими главами Святого письма. Думаю, всі стикалися з таким, що деякі священики жінці після народження дитини не дозволяють заходити до церкви... Власне, у Старому Заповіті справді йдеться про те, що мати Божа змогла зайти до храму аж на сороковий день після появи на світ Ісуса. Однак, за словами апостола Павла, учня Христа, усе, що Бог створив, не можна вважати нечистим. Тому, як на мене, не варто всі древні постулати сприймати буквально. Мені ближча така теза: “Якщо твоє око чисте і ти ним дивишся на світ, то все навколо видається чистим. А якщо ти сам нечистий, то й оточення сприймаєш нечистим”. А хіба себе така людина може вважати християнином?
- Слов'янську душу іноді взагалі важко зрозуміти...
- Відсутність логіки у наших судженнях просто вражає. Я не дивуюся, бо це характерно для усіх слов'ян. Я люблю пісні, грішник. Навіть із собою ноти привіз. Думаю, всі пам'ятають пісню “Есть на Волге утес”. У першому ж рядку читаємо: “...диким мохом оброс он с вершины до самого края”, а вже в другому куплеті: “На вершине его не растет ничего, только ветер свободный гуляет...” То, може, варто визначитися із тією вершиною: чи вона гола, чи все-таки на ній щось росте? Визначіться нарешті! А в нас, слов'ян, все так, тому й маємо те, що маємо у житті, у Верховній Раді, навіть у Конституції... Мені колись один чоловік написав у записці: “Підкажіть, що робити: вже дев'ятий рік тупо дивлюся в молитвослов...” Насправді, це так і буває – стоять люди перед іконами, дивляться у святі лики, а їх не бачать. Причина - серце закрите. ..
Повністю розмову із отцем ви зможете прочитати у №11 "RIA плюс", який вийде 12 березня 2008 р. 

Довідка
Високопреосвященнійший Віктор – митрополит Київський і всієї України Апостольської православної церкви, завідувач кафедри релігієзнавства Сімферопольського економіко-гуманітарного інституту, декан теологічного факультету Кримського інституту ноосфери, президент Кримського відділення Міжнародної асоціації релігійної свободи, експерт-консультант Спілки підприємців Криму.
Він автор книги лекцій “Духовні принципи менеджменту”. Із семінаром на цю тему священик пообіцяв приїхати у Тернопіль 28-30 жовтня. Дізнайтеся про можливість участі в тренінгу за тел. 8 (093) 4408211 (Дмитро Вакуленко).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    нарешті написали наперед, коли буде наступний приїзд. дякую а то читати про вжеминуле........ якось хотілось би знати про зустрічі наперед і прийти на них

    Anonymous reply Anonymous

    По-перше, стаття про священика у перший тиждень посту, погодьтеся, на рекламу аж зовсім не схожа:) По-друге, питання про своєчасне повідомлення про візит отця - не до журналіста, а до організаторів. Сподіваюся, вони візьмуть це до уваги
  • Anonymous

    А де примітка - "на правах реклами"?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up