Грип та ГРВІ: у чому основні відмінності (новини компаній)

Наразі багато тернополян скаржаться на появу симптомів застуди. Після похолодання епідеміологічна ситуація завжди загострюється, люди зі слабким імунітетом опиняються у зоні ризику. Від знайомих можна почути, що вони хворіють

Наразі багато тернопільців скаржаться на появу симптомів застуди. Після похолодання епідеміологічна ситуація завжди загострюється, люди зі слабким імунітетом опиняються у зоні ризику. Від знайомих можна почути, що вони хворіють на ГРЗ, на ГРВІ, грип тощо. Багато з них не зверталися до лікаря, самі поставили собі діагноз, що неприпустимо. Чому? Постановка діагнозу — прерогатива фахівців. Крім того, деякі люди не розуміють різниці між згаданими захворюваннями, тому ГРВІ називають грипом, і навпаки. Розставимо всі крапки над «i» в цій публікації, розповімо про відмінності поширених захворювань осені, зими та весни.

zR2RxlXZITCFFqya9omPYM11c1plBoOmwoucbGcpXuWCC5gYMTYy97bil1kxXe_6rpRi1qPeey_a-d7dtStIA_P9dxubZHT49NByl9oa0-m1dAmJhOr484DyKs-nN8TswxsA_3Da

Розбираємося з визначеннями

ГРЗ, грип та ГРВІ — це не одне й те саме. Спочатку розберемося з першим часто вживаним поняттям. Отже, під гострим респіраторним захворюванням (ГРЗ) мають на увазі патологічний стан, спричинений вірусами, бактеріями та іншими інфекціями, через що порушується робота органів дихальної системи. Збудники хвороби переходять від хворої людини до здорової повітряно-крапельним або контактно-побутовим шляхом. Наприклад, при:

  • розмові;
  • чханні чи кашлі;
  • використанні посуду, домашнього текстилю і т. д.

Зазначимо, що ГРЗ буває різної важкості. Іноді людина спостерігає у себе легкі симптоми застуди і досить швидко йде на одужання, але через час відзначає різке погіршення самопочуття, оскільки на тлі ослабленого імунітету приєднується вірусна інфекція. У такому разі хвороба має тривалий перебіг, а до програми лікування нерідко включають антибіотики та противірусні препарати. 

ГРЗ включає ГРВІ. Це гостра респіраторна вірусна інфекція. Якщо вникнути в назву, стане зрозумілим, які мікроорганізми виступають збудниками захворювання. Ними є віруси. Яким буде самопочуття хворого, як швидко він одужуватиме, залежить від типу збудника, стану імунної системи людини та організму загалом. 

Грип — це теж вірусне захворювання, але з більш важким перебігом, ніж інші. При неправильному лікуванні супроводжується ускладненнями. 

Основні відмінності

ГРВІ та грип починаються по-різному. У першому випадку людина відчуває слабкість, відзначає появу перших ознак застуди, але самопочуття дозволяє виконувати побутові та робочі завдання. Початок ГРВІ більш м'який і поступовий, ніж при грипі. Температура тіла в більшості випадків коливається в межах 37–38 °C, що не є приводом для прийому жарознижувальних засобів. 

Грип з самого початку «збиває людину з ніг». Після зараження температура тіла піднімається вище 38 °C, тримається протягом 3–4 днів. У цьому випадку не обійтися без жарознижувальних засобів. Для стабілізації температури тіла фахівці Тернополя рекомендують приймати «Ібупрофен» та препарати на основі парацетамолу. Вони теж справляють знеболюючий ефект, полегшуючи самопочуття. В інтернет-аптеці 9-1-1 «Ібупрофен» можна купити у формі таблеток і капсул з доставкою додому, а також ознайомитися з основною інформацією про лікарський засіб. Перед замовленням цього та інших препаратів слід проконсультуватися з лікарем. 

uH_2KOPDyoc-a2EUDmiekdMRfEIWH1SYd4qOf6M_mfezs3FHmYkqLbHDJOVmeFiZxDIlr5G5rBy-EtiXwVTEyAGOIzcJFu-9kD0cmyUEM4vUQnyQoacjsD3BAdcxJqw5dDuQKGyE

Таким чином згадані захворювання відрізняються розвитком та перебігом. При грипі людині різко стає погано, симптоматика швидко наростає, з'являються яскраві ознаки інтоксикації організму. Найчастіше хворі скаржаться на:

  • головний біль, особливо в області очей і скронь;
  • легке запаморочення;
  • сильну слабкість;
  • озноб;
  • підвищену пітливість;
  • нудоту;
  • ломоту у всьому тілі;
  • дискомфорт при погляді на джерела світла.

При ГРВІ немає яскраво вираженої інтоксикації, хворі часто скаржаться на нежить, першіння у горлі та сухий кашель. Однак загальне відновлення організму за наявності адекватного лікування відбувається досить швидко (за 2–3 доби), а грип змушує йти на лікарняний на 2 тижні та більше. В останньому випадку лише реабілітація займає 5–7 днів, оскільки після терапевтичної програми залишається слабкість, турбують задишка і повна відсутність енергії. 

E8-5lf5eWFkPiiQrZe3Bs6ErMYhAJYguSv2jXaxjTdx8s1mB4AbwPkSjTJ625P3t7JPuPlpRx-0upPWmDaU237qyJf1T9v36nm_jn1iHzS8OcEZqaeKIpVVFjopkAn8sZHZyOzjI

Навіть після відновлення лікарі Тернополя рекомендують на 2 тижні утриматися від спортивних занять та підвищеної активності, дати організму відпочинок, зайнятися зміцненням імунної системи. Найменше переохолодження може спровокувати появу ознак застуди. Краще уникати місць з масовим скупченням людей та мінімізувати контакти, а також ретельно стежити за гігієною рук.

keyboard_arrow_up