Мікропозики в Україні: де взяти, на що звернути увагу (новини компаній)

Мікропозики в Україні: де взяти, на що звернути увагу (новини компаній)

Дедалі більше мешканців Тернополя приймає рішення скористатися таким фінансовим інструментом як кредит онлайн на картку.

У народі його називають "кредит до зарплати". Чим же обґрунтовано таке рішення мільйонів українців? У чому незаперечні переваги мікропозик? Чи є істотні недоліки цього фінансового інструменту? І на що звернути увагу при оформленні мікрокредиту, щоби не влізти в боргову яму? Давайте розглянемо докладно відповіді всі ці питання.

Переваги

Їх справді багато, особливо якщо порівнювати мікропозики з банківськими кредитами.

  1. Прозорість умов. Немає жодних прихованих комісій чи платежів. Співробітники МФО відразу обумовлюють підсумкову вартість позики. Тобто ви спочатку знатимете, яку суму отримаєте і скільки потрібно віддати. Маючи таку інформацію, прийняти рішення набагато легше.
  2. Відсутність необхідності збирання великого пакета документів. У більшості мікрофінансових організацій для оформлення мікропозики вам знадобиться тільки паспорт та ІПН.
  3. Швидкість подання заявки. Заповнення анкети, необхідної для подання заявки на мікрокредит, займе трохи більше 5 хвилин.
  4. Мінімальний час розгляду. Для розгляду заявки у банку може знадобитися до 3 днів. У МФО цей термін зменшується до кількох годин.
  5. Максимально швидке отримання коштів. Після схвалення заявки гроші з'являться на вашому рахунку протягом 5 хвилин.

Крім того, слід зазначити, що схвалення на мікрокредит у МФО отримують понад 90% людей.

Непряма користь

Кредитна історія кожної людини включає всі фінансові операції, пов'язані з кредитуванням. І багато людей псують її, навіть не знаючи про це. Будь-який прострочений платіж або не виплачена вчасно позика призводить до зниження вашого рейтингу в цьому документі. Людина з поганою кредитною історією не зможе отримати кредит без відмови на велику суму в жодному банку. Але ситуацію можна змінити. Якщо ви кілька разів візьмете мікропозику і вчасно погасите її, ваша кредитна історія гарантовано покращиться. І у разі виникнення необхідності взяти більший кредит, ваші шанси на позитивну відповідь банку значно збільшаться.

Мінуси

До них можна віднести:

  • досить високі (проти банками) відсоткові ставки;
  • мінімальний термін кредитування (дуже рідко цей параметр перевищує 4 місяці);
  • порівняно невеликі суми позик.

Процес вибору МФО

Гроші у борг дають як приватні особи-кредитори, так і МФО, які працюють офіційно на законних підставах. Від послуг приватників краще відмовитись. Так ви гарантовано убезпечите себе від дій «чорних» колекторів, які, користуючись лазівками у договорі (або усною домовленістю про позику), починають просто вибивати гроші, найчастіше раніше встановленого терміну оплати.

Але й вибір МФО не такий простий, як може здатися. Для того, щоб вибрати найбільш вигідний для себе варіант, необхідно вивчити всі умови отримання позики, процентні ставки, комісії, розмір можливих штрафних санкцій, що накладаються при несвоєчасній виплаті. Саме тому шукати відповідну мікрофінансову організацію слід за допомогою спеціалізованих інтернет-ресурсів. На таких сайтах вже зібрані найкращі пропозиції від МФО, які ви легко зможете порівняти. За допомогою онлайн-калькулятора можна автоматично розрахувати суму, яку потрібно буде повернути. Завдяки спеціалізованому ресурсу, ви зможете оформити вигідний кредит максимально швидко.

Як не потрапити до боргової яму

Деякі люди пропагують думку про те, що мікропозики є привабливою пасткою, яка рано чи пізно приведе позичальника в боргову яму. Такі міркування свідчать лише про фінансову безграмотність. Для багатьох тернопільців мікрокредитування вже давно стало надійною підмогою. Головне, правильно скористатися цим фінансовим інструментом. Насамперед, потрібно визначитися із сумою кредиту. Для цього фахівці рекомендують провести такі розрахунки.

  1. Із суми ваших доходів відніміть 10%. Це недоторканний запас, так звана фінансова подушка на чорний день (відкладається щомісяця).
  2. З суми, що залишилася, відніміть усі постійні щомісячні витрати, наприклад, вартість оренди квартири, комунальних послуг, абонементу в спортзал та ін.
  3. Залишок грошей розділіть на 3 частини. Перша умовно піде на їжу, друга – на повсякденні та непередбачені витрати (проїзд, ліки тощо). А ось третина і стане тією сумою (включаючи відсотки та комісії), яку ви зможете виплачувати МФО щомісяця без шкоди для свого побуту.

Підсумок

Мікрокредит – це дуже корисний фінансовий інструмент. Користуватися ним можна. Головне не втрачати голову і пам'ятати, що отримані в борг гроші потрібно віддавати вчасно та з відсотками. І якщо ви скористаєтеся наведеними вище порадами, то проблем із МФО гарантовано не виникне, як і дірок у вашому бюджеті.

keyboard_arrow_up