Ускладнення вагітності та їх лікування (новини компаній)

Ускладнення вагітності та їх лікування (новини компаній)

Здебільшого вагітність розвивається нормально та успішно завершується народженням здорового малюка. Однак іноді вона протікає з ускладненнями, й деякі з них досить серйозні, щоб загрожувати здоров'ю і навіть життю. Поговоримо про найпоширеніші. Тернополянам буде цікава дана тема.

 

iciaiM-rHCBwX_f8ho709s3vwrF5YkwHXFCZukf6Cy2VVResQ5xQc2ytkvKopYtS1lp0wOAF-TRJfdfzb0s5LvIDAJQHGGtjkWqRGteqZgheEFMnbkiZ_YQiFZnTS8YsSErjRNL5bSlL

Багатоводдя та маловоддя

Будь-які значні зміни кількості навколоплідних вод впливають на вагітність негативно. Багатоводдя призводить до надмірного тиску в матці й може спровокувати передчасні пологи. Причини багатоводдя: багатоплідна вагітність, резус-конфлікт, цукровий діабет, аномалії плода. Маловоддя говорить про затримку розвитку плода, може бути ознакою хромосомних захворювань, аномалій розвитку та мертвонародження. УЗД при вагітності визначає зокрема кількість навколоплідних вод.

Кровотеча

На ранніх термінах кровотеча говорить про високий ризик мимовільного аборту. Кровотеча на пізніх термінах буває ознакою плацентарних ускладнень, інфекції чи передчасних пологів. Це грізне ускладнення, яке потребує негайного звернення за лікарською допомогою.

Викидень і передчасні пологи

Викидень — це мимовільне переривання вагітності терміном до 20 тижнів. Найчастіше причиною є аномалії плода. Про викидень, що почався, говорить поява кровотечі та сильний біль внизу живота. Якщо мимовільний аборт почався, плід видаляють хірургічним способом. Втрата вагітності після 20 тижнів називається передчасними пологами, головна причина — цервікальна недостатність, тобто нездатність шийки матки утримати плід. Лікуванням є заходи щодо зміцнення шийки, наприклад, її підшивають до пологів.

Позаматкова вагітність

Позаматкова вагітність з'являється, коли замість імплантуватися в стінку матки, плід прикріплюється в одній з фаллопієвих труб (найчастіше), цервікальному каналі або черевній порожнині. Позаматкова вагітність не має шансів на успішний розвиток. Якщо вона не діагностується, то призводить до розриву фаллопієвої труби з масивною кровотечею. Діагноз встановлюється на підставі УЗД та аналізу крові на ХГЛ. Лікування хірургічне.

Плацентарні ускладнення

Є два види плацентарних ускладнень:

  • Відшарування плаценти — допологове відділення плаценти від матки. Часткове відшарування призводить до погіршення кровопостачання плода й може спричинити гіпоксію, тоді як повне відшарування загрожує передчасними пологами. Стан супроводжується кровотечею та спазмами.
  • Передлежання плаценти — стан, коли плацента прикріплена надто близько до шийки матки або закриває її. Виявляється кровотечею, зазвичай безболісною. Щоб жінка з передлежанням нормально доносила вагітність, їй призначають постільний режим та пологи шляхом планового кесаревого розтину, щоб уникнути раннього відшарування плаценти та гіпоксії плода під час пологів.

bDF8dJMpjceNmbM_bel9uI1IP_R9ZnsAJtUy1lNi04fbaRJXPODSV_HE8Yr3q5-m6bxvWSEe9ZFVmyWa5I0L-7GscM78PnawjkqO9xAGSyFYCzF7Y-vIOBjcpa24BtOC7n3uJ0xDB-oE

Прееклампсія та еклампсія

Прееклампсія проявляється значним підвищенням артеріального тиску та появою білка у сечі. Симптоми: набряки обличчя та рук, головний біль, запаморочення, погіршення зору, біль у животі. Без лікування прееклампсія переходить в еклампсію, що супроводжується втратою свідомості, судомами й може призвести до летального результату. Прееклампсія потребує негайної госпіталізації та антигіпертензивної терапії з подальшим ретельним спостереженням.

keyboard_arrow_up