На єдиному фронті Європи щодо України з’являються тріщини: що пише світова преса

На єдиному фронті Європи щодо України з’являються тріщини: що пише світова преса

Перші шпальти газет Великої Британії та Іспанії про війну росії в Україні

«The Independent» - «Джонсон несподівано відвідує Київ»

«Daily Telegraph» -  «Ми платимо більші рахунки, а Україна платить кров’ю»

Відео дня

Прем’єр-міністр закликає громадськість витримати кризу вартості життя, щоб підтримати Київ під час візиту на відзначення шести місяців вторгнення Росії 

Перебуваючи у Києві, пише газета, прем'єр-міністр закликав союзників

Великобританії не вагатися у підтримці окупованої країни.

«Якщо Путін досягне успіху, то жодна країна по периметру Росії не буде в безпеці»

БОРИС ДЖОНСОН закликав британську громадськість терпіти вищі рахунки за електроенергію як ціну свободи в Європі, оскільки українці розплачуються кров'ю.

Виступаючи в Києві з нагоди шести місяців після вторгнення Володимира Путіна, прем'єр-міністр закликав союзників Великобританії не вагатися у своїй підтримці на тлі побоювань, що ціни на енергоносії, що стрімко зростають, і криза вартості життя можуть послабити рішучість європейських столиць.

Учора Еммануель Макрон заявив, що Франції довелося піти на «жертви», але закликав свій народ «прийняти плату за свободу», а Маттео Сальвіні, лідер італійської партії «Права ліга», закликав ЄС переглянути санкції проти Росії.

Пан Сальвіні, який увійде до коаліційного уряду після виборів в Італії наступного місяця, сказав, що вони можуть завдати більшої шкоди державам-членам, ніж Росії.

Ofgem, який регулює орган енергетичної галузі, завтра оголосить про нову цінову межу, яка почнеться в жовтні, з очікуваним підвищенням з 1971 до приблизно 3600 фунтів стерлінгів на рік. Згідно з останніми прогнозами, у січні він може перевищити 5 000 фунтів стерлінгів, а у квітні – понад 6 000 фунтів стерлінгів.

Виступаючи у Києві в день незалежності України, пан Джонсон сказав: «Ми також знаємо, що якщо ми платимо нашими рахунками за електроенергію за зло Володимира Путіна, то народ України платить своєю кров'ю.

«І саме тому ми знаємо, що маємо дотримуватися курсу. Тому що в разі успіху Путіна жодна країна по периметру Росії не була б у безпеці, і... це було б зелене світло для кожного автократа у світі, що кордони можуть бути змінені силою.

«Усім нашим друзям я просто говорю: ми повинні продовжувати. Ми маємо показати як друзі України, що у нас така ж стратегічна стійкість, як і у народу України».

Він зробив свої коментарі за кілька годин до того, як російський ракетний удар по українському залізничному вокзалу забрав життя 15 людей і поранив 50 людей.

Це сталося після того, як українські співробітники Запорізької атомної електростанції розповіли The Daily Telegraph, що їх катували російські солдати. Співробітники заявили, що їх били в підвалі перед візитом інспекторів ООН на об'єкт, який Москва прийняла як військову базу.

Очікується, що пан Джонсон не робитиме подальших коментарів щодо тиску на домогосподарства, а також не оголошуватиме про будь-яку подальшу підтримку, щоб полегшити кризу вартості життя в останні дні свого перебування на посаді.

Однак, коли 5 вересня буде оголошено про наступного прем'єр-міністра, їхня адміністрація буде змушена діяти швидко, і обидва кандидати заявили, що вивчають можливі ідеї. Казначейство готує набір варіантів для нового прем'єр-міністра, який, передбачається, включає негайний дозвіл на гідророзрив, щоб скоротити витрати на енергію наступної зими. Минулої ночі канцлер Надхім Захаві наполягав на тому, що «нічого не може бути вирішено», коли справа дійшла до дій щодо різкого збільшення рахунків за електроенергію. Проте він сказав, що відчуває заморожування цінової стелі, яке підтримують лейбористи, ліберал-демократи та SNP, не надасть «цільової допомоги» тим, хто її найбільше потребує.

Виступаючи перед шотландським каналом STV News, він звинуватив Путіна в «навмисному використанні» енергії та газу як «інструмент проти британського народу через допомогу, яку ми надаємо Україні».

Ліз Трасс, фаворит на перемогу в гонці за лідерство серед консерваторів, заявила, що оголосить про подальші заходи щодо надання допомоги сім'ям з їхніми рахунками в короткостроковій та довгостроковій перспективі, якщо її буде обрано лідером партії. "Вона не погодилася б з тим, що людям доводиться миритися з зростаючими рахунками", - сказало джерело у передвиборній кампанії Truss. «Однією з причин того, що це відбувається є варварська війна Путіна в Україні, і саме тому ми спостерігаємо ці підвищення цін.

Ліз каже, що скоро прийде допомога. Але ви повинні мати перед собою всі книги, перш ніж ухвалювати рішення. Люди розглядають пропозиції, але вона не може нічого взяти на себе, доки не виграє і не отримає всю інформацію».

Представник Ріші Сунака сказав: «Правильно підтримати Україну у боротьбі за свободу та демократію, і британський народ рішуче підтримує це. Ріші підтримає сім'ї цієї зими та забезпечить нашу енергетичну незалежність». Фонд Розвітія у доповіді попередив, що ця зима стане «катастрофою», оскільки зростання рахунків за електроенергію завдасть «серйозних фізичних та фінансових збитків сім'ям по всій Британії».

Аналітичний центр заявив, що тисячі людей перебувають на шляху до повного відключення енергії, тоді як мільйони не зможуть сплачувати свої рахунки і нагромадити «некеровану» заборгованість.

Підпис під фото: Борис Джонсон із президентом України Володимиром Зеленським учора в Києві на День Незалежності

Стаття: На єдиному фронті Європи щодо України з’являються тріщини

Прокремлівські політики, популісти та опозиція використовують зимові труднощі, що насуваються на континенті.

Маттео Сальвіні, лідер італійської ультраправої партії «Ліга», вчора закликав Європейський Союз переглянути свої санкції проти Росії на тлі побоювань щодо зниження підтримки України.

Пан Сальвіні, шанувальник Володимира Путіна, сказав, що Брюссель повинен розглянути, чи завдають ці заходи більше шкоди державам-членам, ніж Москві.

«Я прошу, щоб ми оцінили ефективність цих інструментів. Якщо вони працюють, добре, але якщо вони вдарять по країнах, що ввели санкції, більше, ніж по Росії... вони розпалять війну, а не сприятимуть миру», — сказав Сальвіні газеті La Repubblica.

Його втручання посилить побоювання, що праві та ліві популісти незабаром можуть мати негативний вплив на підтримку України Європою.

Через шість місяців війни європейські лідери почали готувати виборців до труднощів, які їм доведеться витримати з настанням зимових місяців.

Французький Еммануель Макрон і німецький Олаф Шольц назвали це необхідними жертвами заради свободи України. Але інші столиці не були стриманими щодо свого небажання стикатися з економічними труднощами.

Популісти, прокремлівські агітатори та навіть основні опозиційні партії шикуються в чергу, щоб чинити тиск на уряди, щоб вони скоротили витрати на зброю та гуманітарні постачання для Києва, оскільки громадяни ЄС стикаються зі стрімкими цінами на енергоносії.

«Політика жорстока», — сказав європейський дипломат The Daily Telegraph. «Нинішні стрибки цін на енергоносії в Європі – це можливість для популістів і прокремлівських діячів. Але опозиційні партії в ЄС також намагатимуться скористатися ситуацією».

В Італії пан Сальвіні разом з іншими правими союзниками Росії має намір отримати місце в наступному уряді після того, як повалення прем’єр-міністра Маріо Драгі спричинило загальні вибори.

Лідер Ліги, який колись позував у футболці з зображенням Путіна на Красній площі, довгий час виступав проти санкцій проти Росії, включаючи пакет заходів ЄС через незаконну анексію Криму.

Його підтримує Сільвіо Берлусконі, чотириразовий прем’єр-міністр Італії та ще один друг російського лідера, у коаліції, яка, як очікується, очолить загальні вибори 25 вересня. Якщо вони здобудуть владу, у них буде достатньо можливостей стримати підтримку Риму. Але є проблиск надії на те, що Джорджія Мелоні, лідер «Братів Італії», домінуючої партії в альянсі, не захоче витрачати «політичний капітал на зрив санкцій ЄС», повідомило джерело.

В Іспанії лівий уряд, який підтримує крайня ліва Podemos, намагається досягти консенсусу щодо поставок зброї.

Критики кажуть, що партія меншості, прихильники якої приєдналися до протестів проти НАТО на саміті в Мадриді в червні, вбила клини в іспанський уряд і запобігла військовим партіям.

Соціалістична партія не хоче сваритися з Podemos, тому її можна переконати зосередитися на боротьбі виборців, а не на подальшій коштовній допомозі.

У Німеччині крайні ліві та ультраправі політики вжили заходів, щоб пом’якшити шок від скорочення Росією поставок газу. Через побоювання щодо проблем з опаленням будинків і електростанцій, члени FDP, молодшого члена правлячої коаліції Берліна, запропонували відновити суперечливий газопровід «Північний потік-2» з Росією, проект, зупинений на початку війни.

Вчора уряд оголосив, що пасажирам доведеться довше чекати на потяги, оскільки залізниця віддаватиме пріоритет транспортуванню пального, а не людям.

У Франції пан Макрон визнав, що виборцям доведеться піти на «жертви» в нову еру, позначену нестабільністю, спричиненою вторгненням Росії в Україну.

Тим часом лідери менших країн-членів ЄС взяли на себе обов’язок прямо кинути виклик підтримці блоком Києва.

Тимчасовий уряд Болгарії дав сигнал, що він відновить переговори з «Газпромом», державним енергетичним гігантом Москви, щодо відновлення поставок газу. І Віктор Орбан, прем’єр-міністр Угорщини, також пообіцяв укласти нову газову угоду з Москвою.

Очікується, що вони будуть серед зростаючої групи європейських країн, які протистоять подальшим санкціям проти Росії та військовій допомозі Україні.

Неформальна зустріч міністрів ЄС наступного тижня в Празі може стати першим моментом незгоди щодо нових заходів.

І оскільки війна в Україні продовжується, блок опиниться під тиском, щоб винайти більш жорсткі санкції – проти ядерної промисловості Росії та експорту газу – що зіткнеться з набагато жорсткішою опозицією.

Київ знає, що шлях до такої допомоги від Європи закінчується, і попередив, що втома Заходу становить більшу небезпеку, ніж російські війська.

Деякі західні столиці сподіваються, що Україна використає надану досі підтримку, щоб досягти значних успіхів на півдні, потенційно повернувши собі окупований Херсон.

Однак українські воєначальники виступають за те, щоб повільно «різати вени» росіянам ударами по складах боєприпасів і лініях постачання.

Якщо до зими війна залишиться в безвиході, на західні уряди, ймовірно, наростатиме тиск, щоб вони приділяли пріоритетну увагу своїм проблемам у тилу.

«Скачки цін на енергоносії – це можливість для популістів та прокремлівських діячів. Але опозиційні партії також скористаються з цього».

Стаття: Росіяни нас катують, стверджують співробітники окупованої АЕС

Telegraph поспілкувався з працівниками Запорізької електростанції, ті кажуть, що загарбники забирають людей у ​​підвал на «розмови» та намагаються обдурити міжнародних атомників. Запорізьку АЕС перетворили на російську військову базу

«Ми всі стурбовані можливим візитом МАГАТЕ. Що вони влаштують якісь провокації, а потім звалять провину на Україну»

Російські силовики катують персонал на окупованій Запорізькій атомній станції, щоб не дати їм розповісти інспекторам ООН про ризики безпеці, повідомили The Daily Telegraph працівники там.

Претензії службовців і тих, хто нещодавно втік, з’явилися на тлі зростаючих побоювань, що бої поблизу захопленого Росією об’єкта можуть призвести до ядерної катастрофи на кшталт Чорнобиля.

Очікується, що найближчими днями на електростанцію прибудуть інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) для перевірки безпеки.

У Стамбулі вчора відбулися переговори з візитом глави МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та глави російської державної атомної монополії "Росатом" Олексія Ліхачова. Росатом після зустрічі заявив, що організує

Місія МАГАТЕ на АЕС «як тільки це дозволить військова ситуація на місці» і що безпека на АЕС є «головним пріоритетом для Росії». Але співробітники, які поговорили з The Telegraph на умовах анонімності, описали атмосферу страху та залякування, включаючи кілька арештів.

«Ми всі переживаємо через можливий візит представників МАГАТЕ. Що вони будуть влаштовувати якісь провокації, а потім звинувачувати в них Україну. Таке відчуття, що це саме те, що вони планують зробити», — сказав один інженер.

«Вони схопили наше керівництво за яйця: на час візиту вони планують мінімізувати присутність нашого персоналу, а в кожну диспетчерську поставити пару своїх представників, які будуть голосно кричати, що вони чекали «звільнення з київський режим».

Співробітник, особу якого газета підтвердила, але не публікує, додав, що кількох співробітників було заарештовано вдома або по дорозі на роботу. «Зараз я розумію, що армія у них слабка, але служба ФСБ працює. Один із їхніх методів тут — забрати працівників диспетчерської в підвал», — сказав інженер, використовуючи російську розмовну фразу для затримання та катувань таємною поліцією.

«Наше керівництво про це мовчить, щоб не створювати паніку, але люди, які повертаються після тих підвальних «розмов», взагалі нічого не говорять. Не буде нічого дивного, якщо під час місії вони раптом почнуть говорити те, що їм сказали».

До війни на станції, одній із чотирьох атомних станцій, які дають приблизно половину електроенергії в Україні, працювало понад 11 тисяч людей.

Російські війська захопили комплекс після перестрілки з Українською національною гвардією на початку березня, що спонукало сусідні міста роздавати йодні таблетки на випадок витоку радіації. Останніми тижнями зросли побоювання катастрофи, оскільки Росія почала використовувати його як військову базу, і обидві сторони звинуватили одна одну в артилерійському ударі 5 серпня, який завдав поряд з

«Є місце, де зберігається відпрацьоване ядерне паливо, і частина ракети застрягла в даху»

Володимир Путін погодився дозволити інспекторам МАГАТЕ відвідати завод завтра після розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Однак ця обіцянка не зняла напруги. У вівторок на засіданні Ради Безпеки ООН щодо Запоріжжя сторони обмінювалися звинуваченнями, коли Україна та її союзники вимагали від Росії вивести свої війська.

Володимир Зеленський, президент України, заявив учора Раді по відеозв’язку, що Росія «має беззастережно припинити ядерний шантаж» і «повністю вийти» з АЕС.

Троє свідків, які працюють на заводі або нещодавно покинули завод, розповіли The Telegraph, що російські війська скоротили робочу силу до небезпечно низького рівня, запровадили обмеження на пересування, що ускладнює виконання їхньої роботи. Регулярні навчання були припинені російськими командирами, які хотіли мінімізувати кількість цивільних осіб на місці, а міни були закладені навколо ставка-охолоджувача, очевидно, як оборонний захід.

«Таке відчуття, ніби ми у в’язниці суворого режиму: постійний психологічний тиск, немає можливості зв’язатися з рідними, оскільки відключили будь-який зв’язок і заборонили мобільні телефони», – сказав один.

«Ми не можемо спостерігати за активним обладнанням станції, тому що вони забороняють пересування по території вночі. Вони ставлять своє обладнання в машинних залах і забороняють проїзд, це постійно викликає конфлікти між робітниками та російськими військами», – сказав один.

Кожен із шести реакторних блоків Запоріжжя має прибудований машинний зал.

Нещодавно оприлюднене відео, на якому видно російські армійські вантажівки, припарковані на складі, було знято в кварталі № 2, розповів працівник.

Кожен зі свідків висловився незалежно та підтвердив наявність військової техніки, зокрема БТРів, бойових джипів «ТИГР» та артилерійських установок 2С7 «Піон» – однієї з найважчих самохідних установок на озброєнні Росії.

Один сказав, що це була зручна база, з якої «виходити вночі для обстрілу міст Марганця і Нікополя» на контрольованому Україною протилежному березі річки Дніпро, але не сказав, чи росіяни вели вогонь із самого заводу.

Робітників заарештовували біля воріт, коли вони прибували на зміну, і вивозили прямо з дому. Деякі з них зникали на термін до двох тижнів.

Один колишній робітник заводу, який нещодавно прибув до контрольованого Україною міста Запоріжжя, що в 70 милях вище по річці, сказав, що втік з Еногодара після того, як окупаційні чиновники привели колег на зустріч, щоб запропонувати їм російське громадянство. З ними не поводилися жорстоко, але він описав атмосферу незручності та страху, яка запанувала, коли пропозицію було відхилено. Він вирішив втекти до того, як його теж опитали.

Він дочекався кількох вихідних, щоб розпочати похід на українську територію, і не повернувся до роботи. Він сказав: «Є місце, де зберігається відпрацьоване ядерне паливо, і частина ракети застрягла в даху. Самі «рашисти» його фотографували і намагалися назвати українським, але всі, хто там працює, знають, що він з Енергодара. Ви можете сказати з траєкторії».

Рашист — зневажливий термін для російських солдатів.Telegraph не зміг одразу підтвердити цю заяву.

Опитані працівники сказали, що вони вважали, що росіяни хотіли зупинити реактори та відключити станцію від української національної мережі, але поки що цьому завадили технічні проблеми та проблеми безпеки. Атомна електростанція потребує електроенергії для охолодження навіть після закриття її реакторів. Аварійні дизель-генератори на Запорізькій АЕС розраховані лише на 72 години, повідомив технік станції.

Інженер, який досі працює там, сказав, що російські чиновники намагаються знайти вугілля, щоб перезапустити сусідню теплоелектростанцію, щоб забезпечити цю електроенергію, але пошкодження ліній електропередач поблизу Мелітополя ще більше завадила цим зусиллям.

Він сказав, що він і його колеги мали намір залишитися, щоб керувати заводом якомога безпечніше, навіть ризикуючи відвідати «підвал» або гірше.

«Вони все тримають на контролі, медчастина нічого не реєструє. Якщо хтось скаже щось зайве, він може поставити під загрозу своїх рідних чи близьких», – сказав він на запитання, чи потрапляли «опитувані» до лікарні.

Тому щодня з Енергодара тікають натовпи людей. Лише я та мої колеги залишилися, щоб не допустити ще одного Чорнобиля чи Фукусіми».

Стаття: Британія надішле армію дронів, які «змінять правила гри», щоб розвідувати ворожі цілі

БРИТАНІЯ має надати Україні сотні «мікродронів», які можуть літати в межах футів від російських солдатів і входити в будівлі, щоб стежити за позиціями військ.

Шестидюймові дрони Black Hornet, які виглядають як дитячий іграшковий гелікоптер, вперше були використані британськими військами під час вторгнення в Афганістан.

Мініатюрні дрони мають радіус дії 1,2 милі, максимальну швидкість 11 миль на годину, нічне бачення та час польоту до 25 хвилин.

Їхні ротори досить тихі, щоб проникати в склад без виявлення, а три камери в носі можуть передавати відео високої чіткості.

Офіс Бориса Джонсона вчора оголосив, що 850 мікродронів були частиною нового пакету військової допомоги на 54 мільйони фунтів. Вони будуть поставлятися спільно з Норвегією, яка виробляла безпілотник.

Українська влада попросила цей тип обладнання у західних союзників для боротьби з російськими військами.

«Чорні шершні» вартістю близько 8,5 мільйонів фунтів стерлінгів дадуть Україні можливість не тільки стежити за російськими позиціями, але й нададуть точнішу оцінку шкоди зброї. Один дослідник з Німецького аерокосмічного центру назвав розроблені Норвегією безпілотники «найкращими на ринку», а їхнє розміщення в Україні «змінило правила гри».

Бйорн Арільд Грам, міністр оборони Норвегії, сказав: «Безпілотник використовується для розвідки та ідентифікації цілей. Він простий в експлуатації, міцний, його важко виявити і особливо добре підходить для боротьби в міських умовах. Пожертвування передбачає новий напрямок того, як західні країни підтримують їхню боротьбу. Досі ми та наші союзники в основному жертвували з власних запасів», – додав містер Грем. 

Подякувавши прем’єр-міністру під час вчорашнього візиту до Києва, українське міністерство оборони написало у Twitter: «Новий британський пакет із 850 мікродронів значно допоможе ЗСУ!». Бен Уоллес, міністр оборони, сказав: «Норвегія та Велика Британія залишаються налаштованими стояти пліч-о-пліч з Україною.

«Ці передові безпілотники дадуть Україні життєво важливу перевагу на полі бою, оскільки вони захищатимуть свою країну від жорстокого та неспровокованого вторгнення [Володимира] Путіна».

Девід Хемблінг, журналіст із питань оборони та автор книги про дрони, попередив, що безпілотник має дещо складну історію.

«Британська армія літала на них кілька років, але через те, що вони були дорогими (як повідомляється, 80 000 фунтів стерлінгів кожна) і крихкими (деякі з них нібито були втрачені, тому що на них потоптали), їх скинули. Однак нинішнє покоління може бути кращим», – сказав він. «Велика перевага полягає в тому, що він маленький і тихий, а отже, більш корисний для розвідки зблизька, ніж споживчі безпілотники, такі як DJIS [комерційні безпілотники], які широко використовуються українськими військовими, і їх чутно з певної відстані. Чорний Шершень, як кажуть, може входити в будівлі через відкриті двері та вікна, що робить його корисним розвідником у міських боях».

У 2013 році британський майор розповів Daily Mail, що Black Hornet виявився корисним на полі бою в Афганістані.

«Раніше ми відправляли б солдатів, щоб перевірити, чи не ховаються ворожі винищувачі всередині ряду будівель», — сказав майор Адам Фоден. «Зараз ми розгортаємо «Чорного шершня», щоб оглянути територію та розчистити маршрут через утримувані ворогом місця».

Минулого місяця Україна оголосила про пожертвування літаків з дистанційним керуванням з-за кордону. Країна сподівається зібрати тисячі багатоцільових і комерційних безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Безпілотники, які відповідають мінімальним стандартам, передаються в Україну через два склади, один у Польщі та інший у США.

За словами міністра цифрової трансформації України Михтайла Федорова, побутові та комерційні дрони вже показали свою ефективність на полі бою.

Пан Уоллес вчора заявив, що Росія знаходиться в «дуже крихкому становищі», сказавши, що її прогрес можна виміряти «в метрах на тиждень, а не в милях». Відповідаючи на запитання, чи може Україна реально повернути територію, яку Росія все ще утримує, він сказав: «Я думаю, що Україна може це зробити».

Вадим Пристайло, посол України у Великій Британії, закликав британців бути «терплячими», оскільки охоплена війною країна «не може дозволити собі втратити вашу підтримку».

«The Guardian – «Попередження про катастрофу на українській АЕС»

Ексклюзивний російський план відключення гігантського атомного об'єкта ставить під загрозу систему охолодження

Як стало відомо The Guardian, Росія розробила докладний план щодо відключення найбільшої в Європі атомної електростанції від енергосистеми України, що може призвести до катастрофічної відмови її систем охолодження.

Світові лідери закликали до демілітаризації заводу у Запоріжжі після того, як з'явилися кадри з російськими армійськими машинами усередині заводу. Раніше вони застерігали Росію від відключення її від української мережі та підключення до російської енергомережі.

Але Петро Котін, голова українського агентства з атомної енергії «Енергоатом», сказав Guardian, що російські інженери розробили план вимикача, виходячи з плану дій у надзвичайних ситуаціях, які можуть призвести до розриву існуючих ліній електропередач.

«Вони представили [план] [працівникам] заводу, а завод [робочі] представили його нам. Попередньою умовою для цього плану було серйозне пошкодження всіх ліній, які з'єднують Запорізьку АЕС з українською системою», — сказав Котін учора в інтерв'ю в День незалежності України, коли країну було заблоковано в основному через загрозу російських атак.

Він боїться, що російські військові націлені на ці зв'язки, щоб втілити сценарій надзвичайної ситуації в реальність. І Україна, і Росія звинуватили один одного в обстрілі об'єкту. "Вони просто почали це робити, вони почали всі обстріли, просто щоб прибрати ці лінії", - сказав Котін.

До інших загроз ядерної безпеки на заводі належать транспортні засоби, настільки щільно забиті в машзали, що доступ пожежних буде обмежений у разі виникнення пожежі, а також кампанія терору проти робітників, які вважали за краще залишитися на прифронтовій станції. За словами Котіна, один із них був забитий до смерті, інший отримав настільки тяжкі поранення, що йому знадобилося три місяці, щоб одужати, і понад 200 людей було затримано.

За його словами, електропостачання станції вже перебуває у критичному стані: три з чотирьох основних ліній, що з'єднують її з енергосистемою України, було порушено під час війни, а дві з трьох резервних ліній, що з'єднують її із звичайною електростанцією, також вийшли з ладу.

Російський план повного відключення підвищить ризик катастрофічної відмови, оскільки він залежатиме від єдиного джерела електроенергії для охолодження реакторів. «Ви не можете відразу перейти з однієї системи на іншу. Доводиться відключати все з одного боку, потім починаєш перемикатися з іншого», — сказав Котін.

Під час перемикання між мережевими системами станція покладатиметься виключно на резервний дизельний генератор. Загалом через 90 хвилин без електрики реактори досягали небезпечної температури. "Під час цього відключення завод не буде підключений до жодного джерела живлення, і в цьому причина небезпеки", - сказав він. "Якщо ви не забезпечите охолодження ... протягом півтори години, то у вас вже буде танення".

Росія захопила контроль над Запорізьким заводом у березні, але ним, як і раніше, керують українські робітники. В останні тижні зросла тривога щодо російського керівництва станцією.

Котін сказав, що інспектори з наглядового органу ООН у ядерній галузі можуть прибути на завод протягом тижня, щоб перевірити безпеку після прогресу у переговорах із Росією щодо візиту Міжнародного агентства з атомної енергії.

Котін також стурбований ризиком займання транспортних засобів у машзалах, розташованих поруч із двома діючими реакторами. За словами джерел на заводі, в одному цеху 14 вантажівок, в іншому – не менше шести.

"Якщо в машзалі пожежа, у вас навіть немає можливості її загасити або ліквідувати наслідки цієї пожежі, тому що туди не можуть потрапити пожежні розрахунки", - сказав Котін.

Будь-який вогонь потенційно може поширитись на будівлі реакторів, де пожежа матиме катастрофічні наслідки за межами найближчого регіону.

«Ця ситуація дуже небезпечна не лише для заводу, для України, а й для всього світу, бо ніколи не можна сказати, яка буде погода та напрям вітру».

Він похвалив 9000 робітників, які все ще чергують на заводі, з 11 000 довоєнних робітників. Багато хто евакуював свої сім'ї, але залишився на посту через потребу в кваліфікованій команді.

Модернізація українських атомних станцій після Чорнобильської катастрофи була такою, що хоча станція була побудована відповідно до радянських специфікацій, російські інженери не мають навичок для її експлуатації.

«Насправді для нас вони герої (працівники АЕС), які просто виконують свою роботу в таких неймовірних умовах», — сказав Котін, який добре знає завод та його робітників, бо провів там більшу частину своєї кар'єри. Він приїхав молодим випускником та дослужився до генерального директора.

Ракети також приземлялися на заводі в межах двох десятків метрів від 174 контейнерів з відпрацьованим паливом, які є більш вразливими для зброї, ніж реактори, які розраховані на те, щоб витримати удар пасажирського літака.

"Ймовірно, він витримає два вибухи, можливо, двох ракет на одному контейнері, а після цього розіб'ється", - сказав він.

«Насправді в нас ракета прилетіла всього за 10 - 20 метрів якраз від майданчика [де зберігаються контейнери]».

Однак Котін висловив сподівання, що ядерні інспектори зможуть відвідати завод протягом «одного, можливо, двох тижнів» після «прогресу у переговорах».

Він упевнений, що українські робітники, які так багато пожертвували заради АЕС, зможуть забезпечити її безпеку.

«Ми в жодному разі не дозволимо російським довести світ до ядерної катастрофи, і зробимо все, аби повернути завод під свій повний контроль та безпечно його експлуатувати,надійно, як завжди».

«The Times» - «Британці мають заплатити ціну за Україну, заявив прем'єр-міністр»

«El País» - Зеленський: «Раніше ми говорили про мир, тепер ми говоримо про перемогу»

США пропонують ще 3 000 мільйонів військової підтримки, а Джонсон, який зненацька відвідав Київ на День Незалежності, 63 мільйони у безпілотниках та зброї

Декілька перехожих учора гуляли серед підбитих російських танків, виставлених на головному проспекті Києва.

Президент України Володимир Зеленський учора виступив із зухвалою промовою у День незалежності. Що для нас кінець війни? Перш ніж ми говорили про світ; тепер ми говоримо про перемогу», — сказав він і наполягав на тому, що вони боротимуться за повернення всієї окупованої території. У день, відзначений загрозою бомбардувань, прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон здійснив несподіваний візит до Києва. Він оголосив, що відправить військову техніку та безпілотники на суму 63 мільйони доларів. США пообіцяли ще 2,980 млн, а Іспанії – бронетехніку та боєприпаси.

Борис Джонсон, мабуть, найулюбленіший українцями політик, несподівано з'явився вчора у Києві. О четвертій годині дня, за кілька хвилин після того, як знову пролунала тривога зенітної сигналізації про можливий напад Росії, британський прем'єр, який поспішав свої останні дні на посаді, бадьоро пройшов площею Незалежності з українським президентом, Володимир Зеленський.

Громадяни, які перебували в цьому районі, відреагували спочатку недовірою, а потім привітанням та словами подяки за допомогу, надану Сполученим Королівством.

Третій візит Джонсона до Києва відбувся в день, на який чекали з великим нетерпінням: це була 31-та річниця незалежності країни, а також шість місяців після російського вторгнення. І українська влада, і Держдепартамент США попередили, що до цієї дати очікується великомасштабний напад Росії, особливо на столицю.

Жодна з цих небезпек не зупинила Джонсона від поїздки до Києва. Якщо британського прем'єр-міністра широко відкидають у його країні (і тиск з боку його партії змусив його піти у відставку; він залишиться на своїй посаді лише до 5 вересня), то в Україні його вважають героєм за постачання зброї та підготовку військових.

Цей день у столиці пройшов відносно спокійно, хоча внаслідок нападу Росії у Дніпропетровській області на залізничний вокзал та інші об'єкти на південному сході країни загинули щонайменше 22 особи та 50 отримали поранення, за словами Зеленського. Президент скористався ювілеєм, щоб наголосити на своєму посланні про те, що війна закінчиться лише тоді, коли Росія відмовиться від усіх окупованих територій, включаючи анексований у 2014 році Кримський півострів. Що для нас кінець війни? Перш ніж ми говорили про світ; зараз ми говоримо про перемогу», - сказав президент. Основні міжнародні союзники України у вівторок на телематичній конференції щодо Криму дали добро на плани Києва перехопити ініціативу та перейти від оборони до наступу.

Столиця була пустішою, ніж минулого тижня, тому що в ці дні тисячі людей залишили свої будинки, побоюючись настання. У той час як багато киян виїхали в безпечніші місця, Джонсон з'явився із Зеленським, щоб знову підтримати його: «Те, що відбувається в Україні, стосується всіх нас. Саме тому я сьогодні у Києві. Я вірю, що Україна може і виграє війну", - сказав прем'єр. Джонсон також оголосив про виділення країні понад 63 мільйонів євро в рамках нового пакету допомоги, який включатиме постачання 2000 дронів. Президент Сполучених Штатів Джо Байден також хотів відзначити незалежність новою партією зброї на суму 2 980 мільйонів доларів (3 000 мільйонів євро): «Наш найбільший пакет допомоги в галузі безпеки, зброї та обладнання», — сказав Байден у своїй заяві, випущеною Білим будинком.

Посольство США поширило у вівторок заяву, в якій закликало своїх громадян якнайшвидше залишити Україну. «Держдеп має інформацію про те, що Росія найближчими днями активізує свої зусилля щодо атак урядової інфраструктури та об'єктів», — пояснив він у записці. Посольство Пакистану у вівторок також попросило своїх громадян залишити країну.

Джерело, близьке до Міністерства оборони України, у вівторок показало EL PAÍS повідомлення, яке нібито було поширене серед дипкорпусу. Повідомлення було складено зі списку приблизно з двадцяти можливих цілей, які Росія завдасть удару цього тижня, більшість із них на Київщині. Інформація, яку міністерство, мабуть, отримало завдяки своїм спецслужбам. Серед можливих цілей у списку були об'єкти енергетичної інфраструктури та військові бази.

Автор Сергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up