Отець Віктор Веряскін має власну думку про плачучі ікони, тлумачення біблійних притч

Отець Віктор Веряскін має власну думку про плачучі ікони, тлумачення біблійних притч
“У мене немає ні третього ока, ні шостого чуття, всю інформацію я черпаю з газет і спілкування з людьми. На відміну від декого, хто “на підключенні” у Нього перебуває...” - жартує про себе православний священик, отець Віктор Веряскін

Кожен його візит до Тернополя справді стає подією, адже настільки ерудовані духовні лідери, які є ще й чудовими ораторами і цікавими співрозмовниками в одній особі, трапляються нечасто.
- Коли я їхав сюди вперше, мене лякали: “Западенці не зрозуміють...” - зізнався нам  Віктор Веряскін. - Утім, нічого такого не сталося. Якщо людина говоритиме літературною українською мовою цілковиті нісенітниці, хто її слухатиме? Натомість, якщо розумні речі розповідати російською, то це і на Західній Україні добре сприймуть.
- Чи є такі запитання, на які ви не можете дати відповідь?
- Звичайно, є. Тоді я беру ту записку (щоб зберегти питання, отець завжди просить слухачів оформляти їх письмово – прим. ред.) із собою. Я ж нормальна людина. І розумію, що не на всі питання є готова відповідь. Така, щоб відразу вискочила... Тоді я обдумую все, готую відповідь і даю її вже у наступному місті. Оскільки люди записують мої лекції на диктофони, з'являються і диски, то мої коментарі не пропадають. Згодом їх передають один одному члени груп або відповідь з'являється в черговій добірці “Відповіді на питання”. Нині ми вже готуємо до друку шосту її частину.
- У Тернополі яке запитання було найцікавішим?
- Одна пані попросила пояснити, що вважається “нечистим”, бо наштовхнулася на протиріччя між деякими главами Святого письма. Думаю, всі стикалися з таким, що деякі священики жінці після народження дитини не дозволяють заходити до церкви... Власне, у Старому Заповіті справді йдеться про те, що мати Божа змогла зайти до храму аж на сороковий день після появи на світ Ісуса. Однак, за словами апостола Павла, учня Христа, усе, що Бог створив, не можна вважати нечистим. Тому, як на мене, не варто всі древні постулати сприймати буквально. Мені ближча така теза: “Якщо твоє око чисте і ти ним дивишся на світ, то все навколо видається чистим. А якщо ти сам нечистий, то й оточення сприймаєш нечистим”. А хіба себе така людина може вважати християнином?
- Слов'янську душу іноді взагалі важко зрозуміти...
- Відсутність логіки у наших судженнях просто вражає. Я не дивуюся, бо це характерно для усіх слов'ян. Я люблю пісні, грішник. Навіть із собою ноти привіз. Думаю, всі пам'ятають пісню “Есть на Волге утес”. У першому ж рядку читаємо: “...диким мохом оброс он с вершины до самого края”, а вже в другому куплеті: “На вершине его не растет ничего, только ветер свободный гуляет...” То, може, варто визначитися із тією вершиною: чи вона гола, чи все-таки на ній щось росте? Визначіться нарешті! А в нас, слов'ян, все так, тому й маємо те, що маємо у житті, у Верховній Раді, навіть у Конституції... Мені колись один чоловік написав у записці: “Підкажіть, що робити: вже дев'ятий рік тупо дивлюся в молитвослов...” Насправді, це так і буває – стоять люди перед іконами, дивляться у святі лики, а їх не бачать. Причина - серце закрите. ..
Повністю розмову із отцем ви зможете прочитати у №11 "RIA плюс", який вийде 12 березня 2008 р. 

Довідка
Високопреосвященнійший Віктор – митрополит Київський і всієї України Апостольської православної церкви, завідувач кафедри релігієзнавства Сімферопольського економіко-гуманітарного інституту, декан теологічного факультету Кримського інституту ноосфери, президент Кримського відділення Міжнародної асоціації релігійної свободи, експерт-консультант Спілки підприємців Криму.
Він автор книги лекцій “Духовні принципи менеджменту”. Із семінаром на цю тему священик пообіцяв приїхати у Тернопіль 28-30 жовтня. Дізнайтеся про можливість участі в тренінгу за тел. 8 (093) 4408211 (Дмитро Вакуленко).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    нарешті написали наперед, коли буде наступний приїзд. дякую а то читати про вжеминуле........ якось хотілось би знати про зустрічі наперед і прийти на них

    Anonymous reply Anonymous

    По-перше, стаття про священика у перший тиждень посту, погодьтеся, на рекламу аж зовсім не схожа:) По-друге, питання про своєчасне повідомлення про візит отця - не до журналіста, а до організаторів. Сподіваюся, вони візьмуть це до уваги
  • Anonymous

    А де примітка - "на правах реклами"?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up