Готуємо італійський десерт “Панакота”

“20 хвилин” розповідає про новинки меню та приготування страв у кафе, барах і ресторанах міста

Готуємо італійський десерт “Панакота”

Неземне задоволення — такими словами можна описати смакові враження від вишуканого італійського десерту “Панакоти”, що подають у “Кав’ярні на Валовій”.
Цей десерт почали готувати у закладі близько року тому. За цей час смаколик знайшов чимало своїх прихильників. Є постійні відвідувачі, які приходять поласувати саме цим десертом, розповідає кондитер Надія Школьна.

Panna cotta у дослівному перекладі з італійської означає “варені вершки”. Але насправді вершки не варять, а лише доводять до кипіння. У давні часи на півночі Італії, у П’ємонті, вершки нагрівали разом із риб’ячими кістками, після чого додавали ягоди або лісові горіхи і ставили на холод. Виходив ніжний і смачний десерт. З тих пір у процесі приготування “Панакоти” майже ніщо не змінилося, лише замість риб’ячих кісток тепер додають желатин, йдеться в енциклопедії “Вікіпедія”.

Отож пані Надія береться до справи. Спочатку вона нагріває частину вершків на слабкому вогні. Наприкінці нагрівання вкидає до вершків скибку соковитого лимона, знімає з вогню і ставить у холод.
— Лимон, полежавши у вершках, надає їм приємного присмаку та аромату, — пояснює співрозмовниця.
Іншу частину вершків кондитер ретельно збиває разом із цукром. Коли вони стають густими, як сепараторна сметана, жінка припиняє збивання і змішує їх з охолодженою вершковою масою. Згодом вливає розтоплений желатин і солодкий лікер “Амаретто”. Тоді ще раз усе ретельно вимішує.

У широку креманку кондитер викладає замочені у бренді вишні. Заливає їх вершковою масою і ставить у холодильник.
— Десерт застигає за 1-1,5 години, — зауважує співрозмовниця.
Окрім “Панакоти”, у меню кав’ярні близько року тому з’явилися ще два смаколики. “Тірамісу” — з італійським сиром маскарпоне та “Майорка” — галаретка, вершки та персик.

Поки десерт застигав, кондитер розтопила шоколад, яким прикрашатиме смаколик.
Заливши солодку рідину у кондитерський мішечок, вона “розмалювала” поверхню “Панакоти” сіточкою. Встромивши у десерт коктейльну вишеньку та гілочку м’яти, пані Надія запросила його скуштувати.
Тепер планую прийти у кав’ярню разом зі своєю донечкою — саме на “Панакоту”.

Послідовність приготування:
1. Половину вершків довести до кипіння, але не кип’ятити! Вкинути скибку лимона
2. Решту вершків ретельно збити із цукром, щоб були, як густа сметана
3. Дві вершкові маси змішати, влити розчинений желатин та лікер, усе вимішати
4. У креманку викласти вишні, вимочені у бренді. Залити їх вершковою масою
5. Поставити десерт у холод для застигання. Прикрасити розтопленим шоколадом
6. Подавати, прикрасивши коктейльною вишнею та листочками м’яти

Скільки чого треба:

На 1 порцію: 100 г вершків, 25 г цукру, 5 г лікеру “Амаретто”, 3 г желатину, 40 г вишень, вимочених у бренді, гілочка м’яти, коктейльна вишенька.
 

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Десерт супер! Таке можуть приготувати тільки в Кавярні на Валовій!
  • Anonymous

    поки що ця кав"ярня є найкращим закладом такого профілю в центрі міста. Всі решта вже втратили своїх клієнтів через жадібність. Наприклад "Бомонд" настільки розбавляє чай, що складається таке враження , що це "вторяк" .А тут прекрасна атмосфера і приємний персонал , і відмінний інтер"єр . +5 ))
  • Anonymous

    a de foto deserty?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

21:00 На Тролейбусній злодій викрав з автомобіля бензопилу. Є відео 20:00 Тернопільська "Нива" на виїзді зіграє проти "Чайки" 19:00 Зарплати, пенсії, субсидії: як формується бюджет українців 18:30 В ОДА розповіли про сотні мільйонів на ремонт доріг та які ділянки вже відремонтували Від читача 14:16 Лісові господарства управління відновили 412 гектарів лісів та створили 132 гектари нових 18:00 Усі розваги у Тернополі на вихідні 17:30 На Чорновола камера зафіксувала двох чоловіків, які пішли на злочин. Є відео play_circle_filled 17:26 Як за 200 гривень поїхати в Іспанію (новини компаній) 17:00 “Тут не лише смерть, тут своє життя”, - психолог з хоспісу розповіла, як це працювати з невиліковно хворими 16:30 Рідні чоловіка, якого вдарив кінь, кажуть, що він помер через лікарів 16:02 Тернопільські пішоходи масово порушують правила 15:37 Відео дня: у Центрі музиканти співають пісні Скрябіна 15:00 П’ятеро тернополян отримали звання “почесний громадянин міста”. Четверо із них - посмертно 14:30 Через тиждень Тернопіль прийматиме Чемпіонат світу з водно-моторного спорту 14:00 На Бригадній з'явиться сучасний спортивно-оздоровчий комплекс 13:35 На Борщівщині водій через несправність автомобіля потрапив у ДТП 13:00 “Нива” повернулась на стадіон. Міська рада ухвалила рішення про безоплатне користування 12:30 Футбольні команди з Тернопільщини боротимуться за Кубок України серед аматорів 12:00 Вже з вересня усі породіллі отримуватимуть “Пакунок малюка” 11:30 У Тернополі на заправці через вибух газового балону розірвало півтаксі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up