Готуємо італійський десерт “Панакота”

Готуємо італійський десерт “Панакота”

“20 хвилин” розповідає про новинки меню та приготування страв у кафе, барах і ресторанах міста

Неземне задоволення — такими словами можна описати смакові враження від вишуканого італійського десерту “Панакоти”, що подають у “Кав’ярні на Валовій”.
Цей десерт почали готувати у закладі близько року тому. За цей час смаколик знайшов чимало своїх прихильників. Є постійні відвідувачі, які приходять поласувати саме цим десертом, розповідає кондитер Надія Школьна.

Panna cotta у дослівному перекладі з італійської означає “варені вершки”. Але насправді вершки не варять, а лише доводять до кипіння. У давні часи на півночі Італії, у П’ємонті, вершки нагрівали разом із риб’ячими кістками, після чого додавали ягоди або лісові горіхи і ставили на холод. Виходив ніжний і смачний десерт. З тих пір у процесі приготування “Панакоти” майже ніщо не змінилося, лише замість риб’ячих кісток тепер додають желатин, йдеться в енциклопедії “Вікіпедія”.

Отож пані Надія береться до справи. Спочатку вона нагріває частину вершків на слабкому вогні. Наприкінці нагрівання вкидає до вершків скибку соковитого лимона, знімає з вогню і ставить у холод.
— Лимон, полежавши у вершках, надає їм приємного присмаку та аромату, — пояснює співрозмовниця.
Іншу частину вершків кондитер ретельно збиває разом із цукром. Коли вони стають густими, як сепараторна сметана, жінка припиняє збивання і змішує їх з охолодженою вершковою масою. Згодом вливає розтоплений желатин і солодкий лікер “Амаретто”. Тоді ще раз усе ретельно вимішує.

У широку креманку кондитер викладає замочені у бренді вишні. Заливає їх вершковою масою і ставить у холодильник.
— Десерт застигає за 1-1,5 години, — зауважує співрозмовниця.
Окрім “Панакоти”, у меню кав’ярні близько року тому з’явилися ще два смаколики. “Тірамісу” — з італійським сиром маскарпоне та “Майорка” — галаретка, вершки та персик.

Поки десерт застигав, кондитер розтопила шоколад, яким прикрашатиме смаколик.
Заливши солодку рідину у кондитерський мішечок, вона “розмалювала” поверхню “Панакоти” сіточкою. Встромивши у десерт коктейльну вишеньку та гілочку м’яти, пані Надія запросила його скуштувати.
Тепер планую прийти у кав’ярню разом зі своєю донечкою — саме на “Панакоту”.

Послідовність приготування:
1. Половину вершків довести до кипіння, але не кип’ятити! Вкинути скибку лимона
2. Решту вершків ретельно збити із цукром, щоб були, як густа сметана
3. Дві вершкові маси змішати, влити розчинений желатин та лікер, усе вимішати
4. У креманку викласти вишні, вимочені у бренді. Залити їх вершковою масою
5. Поставити десерт у холод для застигання. Прикрасити розтопленим шоколадом
6. Подавати, прикрасивши коктейльною вишнею та листочками м’яти

Скільки чого треба:

На 1 порцію: 100 г вершків, 25 г цукру, 5 г лікеру “Амаретто”, 3 г желатину, 40 г вишень, вимочених у бренді, гілочка м’яти, коктейльна вишенька.
 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • York

    Якщо ви використовуєте оригінальну назву для десерту, ви також повинні готувати оригінал:
    Panacotta складається тільки з вершків, цукру, ванілі, тертої лимонної цедри та желатину.
    Ні амаретто, ні м'ята, ні вишня!
    Чому вони не вчаться, що вони роблять?
  • Anonymous

    Десерт супер! Таке можуть приготувати тільки в Кавярні на Валовій!
  • Anonymous

    поки що ця кав"ярня є найкращим закладом такого профілю в центрі міста. Всі решта вже втратили своїх клієнтів через жадібність. Наприклад "Бомонд" настільки розбавляє чай, що складається таке враження , що це "вторяк" .А тут прекрасна атмосфера і приємний персонал , і відмінний інтер"єр . +5 ))
  • Anonymous

    a de foto deserty?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up