Готуємо італійський десерт “Панакота”

Готуємо італійський десерт “Панакота”

“20 хвилин” розповідає про новинки меню та приготування страв у кафе, барах і ресторанах міста

Неземне задоволення — такими словами можна описати смакові враження від вишуканого італійського десерту “Панакоти”, що подають у “Кав’ярні на Валовій”.
Цей десерт почали готувати у закладі близько року тому. За цей час смаколик знайшов чимало своїх прихильників. Є постійні відвідувачі, які приходять поласувати саме цим десертом, розповідає кондитер Надія Школьна.

Panna cotta у дослівному перекладі з італійської означає “варені вершки”. Але насправді вершки не варять, а лише доводять до кипіння. У давні часи на півночі Італії, у П’ємонті, вершки нагрівали разом із риб’ячими кістками, після чого додавали ягоди або лісові горіхи і ставили на холод. Виходив ніжний і смачний десерт. З тих пір у процесі приготування “Панакоти” майже ніщо не змінилося, лише замість риб’ячих кісток тепер додають желатин, йдеться в енциклопедії “Вікіпедія”.

Отож пані Надія береться до справи. Спочатку вона нагріває частину вершків на слабкому вогні. Наприкінці нагрівання вкидає до вершків скибку соковитого лимона, знімає з вогню і ставить у холод.
— Лимон, полежавши у вершках, надає їм приємного присмаку та аромату, — пояснює співрозмовниця.
Іншу частину вершків кондитер ретельно збиває разом із цукром. Коли вони стають густими, як сепараторна сметана, жінка припиняє збивання і змішує їх з охолодженою вершковою масою. Згодом вливає розтоплений желатин і солодкий лікер “Амаретто”. Тоді ще раз усе ретельно вимішує.

У широку креманку кондитер викладає замочені у бренді вишні. Заливає їх вершковою масою і ставить у холодильник.
— Десерт застигає за 1-1,5 години, — зауважує співрозмовниця.
Окрім “Панакоти”, у меню кав’ярні близько року тому з’явилися ще два смаколики. “Тірамісу” — з італійським сиром маскарпоне та “Майорка” — галаретка, вершки та персик.

Поки десерт застигав, кондитер розтопила шоколад, яким прикрашатиме смаколик.
Заливши солодку рідину у кондитерський мішечок, вона “розмалювала” поверхню “Панакоти” сіточкою. Встромивши у десерт коктейльну вишеньку та гілочку м’яти, пані Надія запросила його скуштувати.
Тепер планую прийти у кав’ярню разом зі своєю донечкою — саме на “Панакоту”.

Послідовність приготування:
1. Половину вершків довести до кипіння, але не кип’ятити! Вкинути скибку лимона
2. Решту вершків ретельно збити із цукром, щоб були, як густа сметана
3. Дві вершкові маси змішати, влити розчинений желатин та лікер, усе вимішати
4. У креманку викласти вишні, вимочені у бренді. Залити їх вершковою масою
5. Поставити десерт у холод для застигання. Прикрасити розтопленим шоколадом
6. Подавати, прикрасивши коктейльною вишнею та листочками м’яти

Скільки чого треба:

На 1 порцію: 100 г вершків, 25 г цукру, 5 г лікеру “Амаретто”, 3 г желатину, 40 г вишень, вимочених у бренді, гілочка м’яти, коктейльна вишенька.
 

Коментарі (4)
  • York

    Якщо ви використовуєте оригінальну назву для десерту, ви також повинні готувати оригінал:
    Panacotta складається тільки з вершків, цукру, ванілі, тертої лимонної цедри та желатину.
    Ні амаретто, ні м'ята, ні вишня!
    Чому вони не вчаться, що вони роблять?
  • Anonymous

    Десерт супер! Таке можуть приготувати тільки в Кавярні на Валовій!
  • Anonymous

    поки що ця кав"ярня є найкращим закладом такого профілю в центрі міста. Всі решта вже втратили своїх клієнтів через жадібність. Наприклад "Бомонд" настільки розбавляє чай, що складається таке враження , що це "вторяк" .А тут прекрасна атмосфера і приємний персонал , і відмінний інтер"єр . +5 ))
  • Anonymous

    a de foto deserty?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:01 На трьох вулицях не буде світла: перевірте, чи є ваш будинок у списку 17:15 Без масок, дистанції та контролю: чому на ринках порушують карантин. Ми перевірили photo_camera stars 16:33 На вулиці качали у новому трансфер-містечку висаджують дерева (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:03 Як покарали 27-річного чоловіка, який напідпитку побив правоохоронців? Від читача 16:40 30% цементобетонних доріг за 20 років: як бізнес та влада планують «зшити Україну» за допомогою бетонних доріг 15:34 У МОЗ змінили критерії поділу на карантинні зони. Як тепер розподілятимуть регіони? 15:11 Вийде з тіні чи буде ламати людські долі? Гральний бізнес повертається play_circle_filled photo_camera 14:36 Яку довідку більше не потрібно приносити у школи та дитячі садочки 13:51 "Страховки вистачило на відро фарби": люди в затоплених будинках досі чекають на компенсацію від влади play_circle_filled stars 13:23 АТБ, Сільпо, Рукавичка чи NOVUS? Ми перевірили, де дешевше обійдеться продуктовий кошик photo_camera stars 12:43 На Лесі Українки 15-річна дівчина провалилась в яму поблизу каналізаційного колектора 12:16 У Тернополі на вулиці знайшли 10 кг речовини, схожої на ртуть (ФОТО) 11:52 Злодій у квартирі відомої волонтерки Христини Феціци залишив чимало слідів stars 11:15 Одна із котелень у Тернополі запрацює на місяць пізніше 10:40 Пожежа в селі Настасів: чоловік перекрив дорогу та не пустив рятувальників 10:12 Коронавірус і карантин станом на 12 серпня (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 09:44 В Україні за добу коронавірусом заразились більше 1400 людей. Яка ситуація в областях 09:24 Коронавірус на Тернопільщині: +40 осіб заразились Covid-19. Де зафіксовані нові випадки 09:01 Долар дешевшає, євро дорожчає: курс НБУ 08:00 Сьогодні, 12 серпня - День середньої дитини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up