Тернопільська художниця дарує березам друге життя

Тернопільська художниця дарує березам друге життя
Тернопільська художниця Світлана Шинкаренко (59 р.) почала малювати ще у дитинстві. Згодом, вже у дорослому віці, саме творчість урятувала її від депресії після аварії на ЧАЕС.

У Тернополі жінка проживає 1986 року, а переїхала сюди із міста Прип'ять після Чорнобильської катастрофи.
- Ми з вікна бачили ту пожежу, - пригадує художниця. - Коли нас пересилили до Тернополя, я не мала ні роботи, ні друзів, ні дому. Було дуже важко.
Коли жінка познайомилася з художниками творчого об'єднання "Первоцвіт" і почала малювати, це стало сенсом її буття.
-  Завдяки творчості я не загубилася в цьому житті, - каже пані Шинкаренко. - Оскільки усі мої втрати і здобутки виливаються у творчий процес, у мої картини.

Відео дня
>Любить малювати на бересті
Має художниця й свої улюблені техніки виконання робіт - це монотип і малювання на бересті.
Вперше картини на бересті жінка побачила на виставці в Москві, приблизно 30 років тому.
- Це дуже цікава техніка, хороший, теплий, приємний матеріал, який має дуже позитивну ауру, - каже пані Світлана. - Спеціально на бересті малювати не планувала, але якось у лісі побачила стару зламану березу і принесла додому шматок кори.
Жінка спробувала нанести на кору малюнок. Вийшло досить непогано. Пані Світлані сподобалась і сама техніка виконання.
- Для заготовки я беру тільки кору мертвих беріз і своєю роботою даю їм друге життя, - каже художниця. - Крім того, це дуже довговічний матеріал, на ньому в давні часи робили берестяні грамоти, які збереглися до наших днів.


Для збору матеріалу художниця спеціально їздить до найближчих лісів. Найчастіше для цього обирає ліс, що у селі Петриків. Його не дуже розчищають, тож мертвих дерев там достатньо. Часто заготовляти берест жінці допомагають друзі та знайомі.
- До лісу зі мною ходили і вчителі, і лікарі, - розповідає пані Шинкаренко. - Беру з собою усіх охочих, бо допомога ніколи не завадить.


 Привозила матеріал із Польщі
Інколи під час збору бересту трапляються й кумедні випадки через те, що помічники дуже захоплюються.
- Я досить часто їжджу в гості до Польщі, - розповідає пані Світлана. - Одного разу разом із подругою ми пішли до лісу, де побачили мертву березу. Товаришка знала, що я малюю на бересті і запропонувала взяти кору.


Так жінки здерли кору з кількох дерев. Понабирали матеріалу в усі пакети, котрі взяли з собою.
- Тоді я кажу подрузі, що вже досить, бо немає куди набирати тої кори. Не довго думаючи, вона зняла з себе сорочку, зав'язала рукави і каже: "Давай наберемо ще сюди", - з посмішкою розповідає художниця. - Ми так і зробили.


Коли цей матеріал тернополянка везла додому в Україну, то польські митники були дещо спантеличені.
- Поляк довго розглядав кору і запитав: "Що це таке? Для чого ви його через кордон везете?", - пригадує жінка. - Щоб довго не пояснювати, я показала йому картинку. Тоді він усе зрозумів і з посмішкою сказав, що це дуже гарна річ.
Після того випадку Світлана Шинкаренко неодноразово везла з Польщі додому берест, але таких казусів більше не було.


 Основу готує завчасно
Щоб почати малювати на бересті, потрібно підготувати матеріал. Кору з мертвого дерева пані Світлана знімає в лісі.
- Для цього спочатку роблю насічку спеціальною сокирою і відділяю кору від стовбура, - ділиться секретами художниця. - Вдома із бересту максимально знімаю підкорок.


Потім потрібно дуже ретельно зняти верхній прошарок (дуже тоненьку шкірочку).
- Якщо його не зняти, то на бересті малювати буде неможливо, - каже пані Світлана. - Фарба просто "збіжиться". Потім готовий матеріал висушую під пресом.


Це досить клопітка робота. Вона займає багато часу. Все потрібно робити дуже акуратно, щоб не пошкодити структуру цього матеріалу, стверджує художниця.
- Після всієї підготовки отримую багато полотен різної величини, - розповідає тернополянка. - Спочатку приходить бачення самої картини, а тоді вже вибираю для неї основу.


Коли знаходиться відповідна заготовка, художниця наклеює її на тверду основу, лише тоді миє. Коли ж картину замовляють, то все відбувається навпаки.
- Спочатку підбираю полотно відповідного розміру, з підходящим малюнком, - говорить співрозмовниця. - А тоді вже починаю малювати. Для цього використовую акварель, тому що це прозора фарба, яка не закриває структуру матеріалу.


 Роботи потрапили навіть у Китай
Жінка помітили цікаву закономірність: коли люди купили одну її картину, то невдовзі замовляють ще декілька.
- Останнього разу один тернополянин попросив мене намалювати одразу 12 картин, - розповідає пані Світлана. - Він сказав, що вони дуже гарно вписуються в інтер'єр його квартири.


Багато робіт тернополянки є за кордоном. Зокрема, у Росії, Італії, Португалії, Канаді, Ізраїлі та навіть у Китаї.
- За кордон в основному мої роботи замовляють емігранти, які хочуть мати пам'ятку про рідне місто, - каже художниця. - Береза - це наше дерево. А коли на картині намальований краєвид рідної країни, то це дуже дорога пам'ятка для людей.


 Шукає героїв, як у хмарах
Ще одна з улюблених технік, в якій найчастіше працює художниця, називається монотипія (малювання на склі).
— Для цього в основному використовую акварель або масло, - говорить пані Шинкаренко. - Після того як фарба на склі змішується, робиться відбиток. А вже тоді картина доопрацьовується.


Кожен твір, виконаний у такій техніці, є унікальним та неповторним. Інша особливість монотипії в тому, що ніколи не знаєш, який буде відбиток.
— Процес творіння картини у цій техніці нагадує дитинство, - ділиться враженнями майстриня. - Коли дивишся на хмаринку і намагаєшся побачити якусь істоту або рослинку, так само й у монотипі можна побачити усе, залежно від уяви.


У художниці є цикл картин, виконаних у техніці монотипія із казковими героями.
- Завжди хотіла бачити казку у своєму житті, та й багато казок розповідали у дитинстві мені і я чимало їх переповіла дітям, - говорить пані Шинкаренко. - От і вирішила відтворити казку на своїх картинах, а техніка монотипія дає вільне бачення.


Те саме відчуває художниця й при малюванні на бересті. На думку пані Світлани, на картинах художник завжди передає свій власний погляд на життя і світ.
— Натхнення мені дарує саме життя, - каже тернополянка. - Я навчилась радіти сонечку, тому, як весна приходить на зміну зимі. Я вдячна Богу за те, що живу на світі.

Зараз у жінки більше можливостей малювати, бо діти уже дорослі, тому має більше вільного часу у своєму розпорядженні.
Улюблені картини не продає
Є картини, які малюються дуже легко. Вони стають улюбленими, тож художниця практично ніколи їх не продає.


— Одного разу друзі мені подарували троянду, - розповідає пані Шинкаренкок. - На ранок у вазі вона так гарно розпустилась, що я її намалювала у всій красі. Ця картина й досі висить на стіні моєї майстерні.
Перебуваючи в Києві, художниця побачила через вікно високу стару сосну, яка росла посеред багатоповерхівок.


—  Вона мене настільки вразила, що я намалювала її за 15-20 хвилин, - пригадує співрозмовниця. - Таку красу посеред багатоповерхівок я просто не могла не увіковічити.
Основними об'єктами творів художниці стають архітектурні пам'ятки, мальовничі пейзажі і квіти.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Чи замислювалися ви про отримання законних кредиту постачальника, куди хотів б знову інвестувати після довгих дивіденди? Захоплення цьому житті час фінансової пропозиція і ваш бізнес, освіта, будівництво будинків і ліфтом. $ 5000 до $ 200,0000,000 з максимум 30 років на 3,0%. інтерес. Шановний Абітурієнт Якщо ви зацікавлені, зв'яжіться з нами на [email protected] Mr. Shawn Edwards(MD). Кредит / фінансової допомоги. © 2013.
  • Anonymous

    Кора берези називається "берестА". А "берест" - то взагалі порода дерева, зовсім іншого.
  • Anonymous

    скільки коштує картина з тими білими квітами на першому фото?

    Anonymous reply Anonymous

    про ціни я не знаю,електронна адреса художниці [email protected], напишіть їй і запитайте
  • Anonymous

    класно. особливо мені сподобався кінь

    Anonymous reply Anonymous

    Молодець! Ці малюнки хочеться передивлятися раз за разом. Дуже важко відірвати погляд. Вони ніби приворожують. Чудо якесь. Хвала таким золотим рукам!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up