Український прапор майорить над Херсоном: що пише світова преса

Український прапор майорить над Херсоном: що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні за 12 листопада — або як Україна звільняла Херсон.

ВИЗВОЛЕННЯ 

Відео дня

Українські війська наступали на Херсон і відновили контроль над анексованим Москвою шість тижнів тому стратегічним містом, однойменною столицею області. Місцеве населення радісно зустріло військових, і свято захопило місто під час великої кількості святкувань, зображення яких облетіли світ. 

Вхід військ із Києва, який тижнями зміцнював облогу в контрнаступі, який диктував відступ військ загарбників, відбувся після відходу 30 000 російських солдатів, які переправилися на східний берег річки Дніпро. «Сьогодні історичний день», – сказав Зеленський.

Міністерство оборони Росії вчора підтвердило завершення відведення військ із західного берега Дніпра, де розташоване місто Херсон, повідомляє російське інформаційне агентство ТАСС.

У міністерстві заявили, що всі російські війська та обладнання були перекинуті на східний берег річки в ході операції, яка, за його словами, була завершена о 5:00 ранку за місцевим часом.

Москва вже прокоментувала відведення в середу, стверджуючи, що спроби утримати позиції та забезпечити війська були "марними", враховуючи посилення українського контрнаступу.

У російському відомстві запевнили, що на західному березі річки не залишилося жодної військової техніки чи солдатів, а також людських і матеріальних втрат під час відходу не зафіксовано.

Крім повідомлень про поранених російських військових, які залишилися або взяті в полон, наприкінці вчорашнього ранку повідомлялося про прибуття українських військових у центр міста. На поширених у соцмережах зображеннях видно, як українська піхота салютувала населенню.

Агентству Reuters депутат Херсонської облради підтвердив, що майже все місто вже під контролем київських військ. Населення попереджали залишатися вдома, а російських військових, які все ще перебувають у місті, шукали.

Минуло небагато часу для вибуху святкувань на вулицях, образи місцевої вечірки швидко поширилися в інших частинах країни, включаючи Майдан у Києві, етап культової української революції 2014 року.

Найбільш яскраве повідомлення дня прозвучало, як не дивно, з голосу українського президента. «Сьогодні історичний день», – так почав свою заяву Володимир Зеленський, опубліковану в соцмережі Telegram.

«ВОНИ НІКОЛИ НЕ ЗДАЮТЬСЯ»

«Херсонці чекали. Вони ніколи не відмовлялися від України. Надія на Україну завжди виправдовується – і Україна завжди повертає своє», – написав глава держави, послався також на прибирання населенням «російської символіки та будь-яких слідів перебування окупантів у Херсоні з вулиць та будівель», подібно до того, що відбувалося в інших звільнених містах. «Україна прийде за всім своїм народом», — сказав Зеленський, який насамкінець подякував усім тим у Збройних силах, «за допомогою яких ця наступальна операція на Півдні зараз стала можливою».

УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКА ЗВІЛЬНЯЮТЬ ХЕРСОН ТА ПІДНІМАЮТЬ ПРАПОР

Вчора українські війська почали прибувати до міста Херсона, столиці однойменної «області». Втрата міста, єдиної регіональної столиці, завойованої росіянами з початку вторгнення, 24 лютого, є принизливою поразкою, яка компрометує військові зусилля Росії та робить інші території вразливими, як у випадку з Кримом (анексованим Росією у 2014 році) та Запорізьку «область», де російські війська контролюють найбільшу атомну електростанцію в Європі.

Росія вчора відмовилася визнати відведення військ, повторивши, що йдеться про перерозташування рубежів оборони. За його словами, незважаючи на це, військові завершили вихід з міста, відібравши на східний берег Дніпра (або Дніпра) 30-тисячне військо, не зазнавши жодних втрат. «На правому березі не залишилося жодної військової частини, техніки та озброєння», – заявили в Міноборони РФ.

З українського боку версія подій зовсім інша. Говорять про хаотичну втечу, під час якої багато російських військових кинули форму й потонули, намагаючись перепливти Дніпро.

Вхід у місто не підтверджено незалежними джерелами, але українські військові першими дали сигнал про перемогу, опублікувавши відео, на яких, на адміністративних будівлях майорять українські прапори. В той самий час,у першій офіційній згадці про завоювання Херсона ГУР, головне розвідувальне відомство України, оприлюднило заяву, в якій говорилося про вхід у місто та погрожувало «знищити» усіх російських солдатів, які чинять опір. «У вас є лише один шанс уникнути смерті, негайно здайтесь», — йдеться у заяві, опублікованій у додатку Telegram.

Також ГУР попередила, що російське командування наказало військовим одягнутися в цивільний одяг, щоб злитися з жителями, які залишилися в місті після того, як проігнорували наказ президента Володимира Путіна про евакуацію. У Міноборони Росії відмовилися коментувати нібито наказ солдатам видавати себе за цивільних.

Речниця Південного командування ЗСУ Наталія Гуменюк визнала, що "не виключено проведення диверсій" з боку росіян, переодягнених у цивільних осіб.

Відступ росіян, який Москва вважає завершеним, це велика невдача для Путіна.

Вчора український прапор майорів над штаб-квартирою обласної адміністрації в Херсоні, єдиній столиці провінції, завойованої Росією після лютневого вторгнення, відновлення якої Києвом знаменує собою віху у війні... невдача для Володимира Путіна, хоча Україна побоюється, що частина цих військ залишиться у цьому районі. Столиця Херсона була заповнена

Згідно зі свідченнями у соціальних мережах, на вулицях були українські прапори та кілька прапорів ЄС, а також перші українські солдати.

Люди плакали, сміялися та святкували після того, як у п’ятницю вдень українські військові відбили місто Херсон.

Український військовий широко посміхається, коли натовп ледь не підганяє його, щоб приєднатися до фото, яке він робить мобільним телефоном. На задньому плані майорить синьо-жовтий прапор України.

— Слава ЗСУ! Хай живе ЗСУ! — у такт вигукує святковий натовп на площі перед міською ратушею.

Схожі сцени розгорталися по Херсону в п'ятницю вдень. На відео та фотографіях видно радісні натовпи, які плачуть, сміються та святкують.

На одному з відео солдат несе кавун. Цей самий фрукт також намальований на кількох плакатах під час святкування. Херсонщина особливо славиться своїми великими та солодкими кавунами, які стали символом боротьби за визволення міста.

До лютневого вторгнення в місті проживало трохи менше 300 000 жителів. Скільки людей живе там зараз, після восьми місяців російської окупації, невідомо.

Але принаймні Херсон відвойовано.

11.11 вже відомий як день, коли гармати замовкли після Першої світової війни в 1918 році.

В Україні ця дата відтепер буде також днем ​​національного визволення.

«Це, безперечно, поворотний момент», — каже агенції Reuters військовий експерт Бен Беррі з британського IISS.

Він підкреслює, що це не означає, що Україна виграла війну.

— Росію ще рано списувати з рахунків, — каже він.

Третя велика поразка Путіна. Тижнями українські воїни готувалися до можливого кровопролитного бою за це місто. Натомість вони могли вільно проїжджати після відходу російських військ у ніч на п’ятницю.

Підтвердження з української сторони надійшло через кілька годин.

Коли росіяни намагалися відступити, колони були обстріляні українською артилерією. Це підтверджує Міноборони Росії, хоча останні солдати форсували Дніпро о 05:00 у п’ятницю вранці. Самі вони стверджують, що ніякої військової техніки в Херсоні не залишали.

Відхід відбувся набагато швидше, ніж більшість думала заздалегідь. Ймовірно, туман, який стояв над містом у ніч на п’ятницю, був на користь російським солдатам, тому що було важче побачити, що вони відступають з міста.

Є багато ознак того, що зараз Україна контролює весь західний берег Дніпра.

Це третя велика невдача у війні для президента Володимира Путіна.

Спочатку йому довелося відмовитися від окупації столиці Києва в березні. Тоді йому довелося у вересні виводити своїх бійців із Харківської області. І тепер російські війська тікають через Дніпро до безпечнішого місця на східному березі річки.

— Як завжди, брешуть. У п'ятницю була певна плутанина щодо того, чи є в Херсоні ще російські військові, чи деякі залишилися в місті в цивільному.

– Деякі росіяни зняли військову форму, викинули її в сміттєві баки і намагаються пролізти до місцевого населення, – каже ВВС News Юрій Сак з Міноборони України.

• Росіяни тонуть у річці, намагаючись бігти 

• Зеленський вітає «історичний день»

Жителі вітали українські війська у південному місті Херсоні у п'ятницю після того, як Росія залишила єдину регіональну столицю, яку вона захопила після свого вторгнення у лютому.

Москва заявила, що відвела 30 000 військовослужбовців через річку Дніпро, не втративши жодного солдата, але українці описали хаотичний відступ, коли російські війська скидали форму, кидали зброю та тонули, намагаючись тікати.

Президент України Володимир Зеленський сказав: Сьогодні історичний день. Ми займаємось поверненням Херсона».

Десятки людей аплодували і скандували переможні гасла на центральній площі міста, де перші українські військові, що прибули, робили селфі в натовпі.

Двоє чоловіків підняли жінку-солдата на плечі та підкинули її у повітря. Деякі мешканці загорнули себе в українські прапори. Одна людина плакала від радості.

Підпис під фото:  Український солдат на передовий веде вогонь зі 130-мм польової гармати М-46, що буксирується, за російськими позиціями біля Соледара, Донецька область, Україна.

Росія відступає з єдиної регіональної столиці, яку вона захопила під час війни

  У п’ятницю радісні жителі вийшли на вулиці Херсона, щоб привітати наступаючі українські сили обіймами, поцілунками та морем синьо-жовтих прапорів, коли Україна святкувала ще одну велику перемогу над російською армією.

Перші українські війська увійшли в місто без опору за кілька годин після того, як Міністерство оборони Росії оголосило, що його останні сили виведені та передислоковані на східний берег Дніпра. Відступ став новим приниженням у невдалій спробі Москви завоювати Україну та особистим ударом по президенту Росії Володимиру Путіну, який лише кілька тижнів тому заявив, що Херсон назавжди залишиться частиною Росії.

Тепер Росію повністю витіснили із західної України, залишивши її сили боротися за контроль над шматочком території на сході, що зменшується, проти осмілих українських військ, озброєних все більш досконалою західною зброєю.

Президент Володимир Зеленський у своєму нічному відеозверненні до нації привітав те, що він назвав «історичним днем», і віддав шану херсонцям за те, що вони пережили понад вісім місяців жорстокої окупації.

Він пообіцяв, що попереду ще більше перемог, але також, схоже, кивав на перспективу того, що дипломатія врешті-решт може зіграти роль у спробах України повернути всю окуповану територію.

"Завдяки нашій силі на полі бою та в дипломатії ми відновимо територіальну цілісність нашої держави",  сказав він.

Було незрозуміло, чи всі російські війська залишили захід берега річки, як повідомляла Росія. Зеленський сказав, що деякі росіяни залишилися позаду, можливо, тому, що вони пропустили останній, хаотичний відступ через річку на сирих баржах і імпровізованих понтонних мостах. 

Минулого літа українські сили почали систематично обстрілювати мости з наданих США HIMARS, що зробило подальшу присутність Росії в місті неможливим, а річку – єдиним виходом.

На прощання російська авіація вночі знищила те, що залишилося від Антонівського мосту довжиною в милю, основного шляху, що з’єднує Херсон з протилежним берегом річки. Удар повністю розірвав величезну бетонну конструкцію та залишив зяючу діру над річкою, згідно з відео, перевіреними The Washington Post.

Незважаючи на підозри українців у тому, що оголошене відступлення було хитрістю, спрямованою на те, щоб заманити своїх солдатів у пастку, не було жодних ознак спроби Росії саботувати українське просування.

Зеленський закликав усіх росіян, які залишилися, здатися українським силам, запевнивши, що з ними поводитимуться відповідно до міжнародного права. «Ми вас все одно знайдемо. Не затягуйте", — сказав він. «Добровільний український полон – це єдиний вихід для всіх окупантів».

Основна частина українських сил, яка повільно просувається до міста після початку контрнаступу у вересні, ще не прибула до міста, заявили українські чиновники. За словами офіційних осіб, солдати діють обережно, методично, вишукуючи можливих тих, хто затримався, і перевіряючи наявність мін, встановлених росіянами, що відходять.

Але херсонці так і не дочекалися, поки українські військові почнуть святкувати.

Перші жести були обережними — український прапор таємничим чином з’явився на постаменті біля безлюдної адміністративної будівлі уряду; жменька мешканців виходить на порожню площу неподалік, щоб помахати українськими прапорами; чоловік піднімається по драбині, щоб відірвати смужки від рекламного щита з написом «Росія тут назавжди».

Потім прибули перші українські війська — кілька десятків спецназівців у колоні цивільних машин — і люди вийшли на вулиці, натовпивши машини та вигукуючи «Слава Україні», згідно з відео ейфоричних сцен, перевіреними The Post. 

Гуляння тривали до пізньої ночі, українці танцювали на вулицях і співали патріотичних пісень. «Наша славна Україна — гей-гей — веселиться та радіє», — співали жителі біля вогнища в одній частині міста.

На прохання про коментар у Москві прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Херсон залишається частиною Росії, незважаючи на вихід. «Херсонська область є суб’єктом Російської Федерації. Статус фіксований»,  сказав він, маючи на увазі незаконну анексію Росією Херсона у вересні.

Херсон був єдиним великим містом, захопленим Росією після її вторгнення в лютому, і його втрата є третьою великою поразкою, завданою українцями, після вимушеного відступу російських військ з Київської області в квітні та розгрому російських військ з Харків у вересні.

Українці ігнорують відключення електроенергії в місті, святкують відступ Росії

Коли настала ніч, самотня вулична артистка в озері світла ліхтаря підняла свій голос, співаючи. У чорнильному пішохідному переході єдиним освітленням була вітрина продавця квітів, підсвічена світлодіодними лампами. Собачники дбайливо приклеювали до нашийників своїх улюбленців світяться палички. Перехожі пробиралися по грубій бруківці, тримаючи на ходу ліхтарики мобільних телефонів.

Зимовий морок починає охоплювати країну, столиця України щовечора занурюється в темряву через постійні відключення електроенергії, які мають допомогти зберегти енергетичну інфраструктуру, зруйновану останніми тижнями російськими безпілотниками та ракетами.

Коли війна наближається до дев’яти місяців, президент Володимир Зеленський звинуватив свого російського колегу Володимира Путіна в «енергетичному тероризмі» — спробі зламати дух своїх співвітчизників, занурюючи їх у холод і темряву.

Натомість моральний дух зріс. У п’ятницю по всій Україні прокотилася радість, коли російський відхід із стратегічного південного міста Херсон — і вхід авангарду українських військ у місто — стало останньою в серії принизливих поразок для московських сил.

Хоча українські офіційні особи попереджають, що очищення від російських військ, що залишилися, і мін-пасток може зайняти дні або тижні, неминуче відвоювання Херсона,

Єдина регіональна столиця, яку Росії вдалося захопити, відзначила «історичний день», – сказав Зеленський у своєму нічному зверненні.

У Херсоні радісними вигуками, сльозами та захопленими обіймами зустріли прибуття українських військових. За сотні миль у Києві головна площа вибухнула святкуванням — у темряві, яку порушували лише вогні телевізійних новин.

Уряд Путіна поперемінно заявляв, що електрична мережа, яка живить міста, є законною військовою ціллю, і заперечував, що він навмисно націлений на цивільну інфраструктуру. Тим часом пов’язані з Кремлем пропагандисти відверто раділи перспективі сіяти труднощі в столиці, яку російські війська намагалися та не змогли захопити на початку війни – місті, де наприкінці літа та на початку осені життя відновилося у багатьох нормах.

Незважаючи на те, що під час конфлікту цивільна інфраструктура по всій країні сильно постраждала, кампанія з позбавлення влади в Україні досягла свого піку минулого місяця, коли Київ та його околиці завдали блискавичних ударів ракетами та безпілотниками. По всій країні потужності з виробництва електроенергії були скорочені приблизно на 40%, через що мільйони зіткнулися з відключеннями.

У Києві та в інших місцях це призвело до регулярних відключень, які мали на меті стабілізувати мережу. У деяких районах заплановані відключення, що тривають чотири години поспіль, залишають людей без світла до 12 годин на добу. Навіть у районах, де є електрика, закриті магазини вимикають світло та гасять більшість неонових вивісок. Темніють цілі офісні вежі та багатоповерхівки.

У багатьох кафе і ресторанах вечеря при свічках – це не романтика, а практична необхідність. Безліч міських визначних пам’яток, які зазвичай гордо висвітлюються, — золоті шпилі багатовікових соборів, високі колони на честь незалежності України в 1991 році — це примарні силуети, темні контури на тлі темнішого неба.

Сутінки падають важко і рано, сонце сідає трохи після 16:00. Але на початку цього тижня в київському парку пара, яка гуляла рука об руку, стояла у вечірній прохолоді, дивлячись на сяючий повний місяць. На тлі темного схилу гори похилені освітлені вікна автобусів, що проїжджали повз, нагадували якусь авангардову мобільну арт-інсталяцію. Ліхтарі фар пробивали темряву і так само швидко згасли.

Незважаючи на те, що брак електроенергії порушує повсякденне життя — обмежена торгівля, домашнє навчання припинено, домашні страви залишаються недопеченими, коли електрична духовка раптово вимикається — кияни схильні підкреслювати свою обізнаність про те, що люди, які живуть у зонах бойових дій на півдні та сході країни, страждають набагато суворіше. позбавлення.

«Є бабусі в холодних підвалах, діти, які забули, як виглядають іграшки», — каже Олена Тимченко, 63-річна одинока мати підлітка. «Як я можу поскаржитися? Ми справляємось».

З невеликою кількістю вуличних ліхтарів, жвава багатосмугова дорога, що веде до міста, з настанням темряви перетворюється на швидкісну трасу. Рівень аварій зріс на п'яту частину; поліція просить пішоходів одягати захисні жилети або мати при собі ліхтарик, а водіїв – не перевищувати швидкість.

Українські сили увірвалися в ключове південне місто Херсон у п’ятницю після того, як російські війська завершили виведення зі столиці регіону в одній із найбільших стратегічних і символічних поразок для Кремля з моменту його вторгнення.

Радісні українці вітали війська, що прибули, і підняли свій національний прапор на площі в центрі Херсона, єдиної регіональної столиці, яку Росія захопила з лютого, згідно з відео, опублікованими українськими офіційними особами. Натовп радісних жителів піднімав на плечі українських воїнів. Мешканці також підняли прапор Європейського Союзу, що свідчить про давнє прагнення багатьох українців налагодити тісніші зв’язки з блоком.

«Героям слава. Смерть ворогам. Україна понад усе!» — кричав натовп.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські сили, які увійшли до Херсона в п’ятницю, були спеціальними військовими підрозділами, і що далі буде більше, заявивши, що окупаційні російські війська залишили вибухівку на ключових об’єктах і що першочерговим завданням буде розмінування.

Пан Зеленський також запропонував російським солдатам і українським колабораціоністам, які залишилися в Херсоні та інші міста на півдні капітулювати. «Ми гарантуємо, що з вами поводитимуться відповідно до закону та міжнародних стандартів», – сказав він. 

«А тим російським солдатам, які одягли цивільне і десь ховаються, я хочу сказати, що немає сенсу ховатися. Ми вас все одно знайдемо. Не затягуйте».

У п'ятницю Міноборони Росії повідомило, що завершило перекидання військ на східний берег Дніпра, який прилягає до міста. Чи залишилися на західному березі російські солдати, визначити одразу не вдалося.

Відхід Росії з Херсона знаменує собою серйозну військову невдачу для президента Володимира Путіна, який заявив, що у вересні поглинув регіон навколо міста до території Росії. Стратегічне портове місто на Чорному морі, Херсон також був центральним у спробах Росії захопити життєво важливі економічні центри України на початку війни.

Українське просування є другим раптовим зрушенням у війні менш ніж за три місяці після того, як у вересні українські війська відвоювали частину території на північному сході країни. Це також, ймовірно, припиняє перспективи Росії просуватися до Одеси, найбільшого прибережного міста та порту України.

Україна хоче просунутися далі та звільнити більше території, включаючи Кримський півострів на південь від Херсона, який Росія захопила в 2014 році, та інші окуповані території на сході та півдні. Києву вдалося вивести сили Москви з рівноваги, використовуючи точну далекобійну західну артилерію та швидкі рейди командос, але нові успіхи виявляться складними через зимові умови, складніший рельєф і краще підготовлену російську оборону.

Зараз очікується, що центр бойових дій буде перенесено на схід. Україна прагне отримати вигоду від свого осіннього наступу на північному сході, у той час як Росія кидає людей і техніку в атаку навколо своєї східної фортеці Донецька.

Тепер Україна може передислокувати тисячі військових, які були дислоковані навколо Херсона. Але Росія також може відправити приблизно 20 000 військових, яких вона евакуювала з міста, в інше місце, і вона, ймовірно, спробує розширити свій контроль на сході.

Американські офіційні особи були обережні у своїй реакції на виведення Росії, заявивши, що хочуть спостерігати за тим, як розгортаються переміщення військ і матеріальних засобів. Вони також стверджували, що не будуть диктувати Києву дипломатичний курс після його очевидного успіху на полі бою, а продовжуватимуть надавати військову, економічну та гуманітарну допомогу.

«Це не кінець війни», — заявив у четвер радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван. «Оскільки Росія продовжує окупувати частини української території, ми продовжуємо підтримувати українців у їхніх зусиллях захистити свій суверенітет і територіальну цілісність».

Для українців наступ став важливим підйомом морального духу після місяців боїв за відкидання російських окупаційних військ. У Білозерці, містечку неподалік від Херсона, можна було побачити, як українці зносять білборд із написом «Росія тут назавжди», згідно з відео, опублікованим у Twitter міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Українські сили відбили 41 населений пункт, просуваючись до Херсона, заявив пан Зеленський у своєму нічному зверненні ввечері в четвер.

«Багато хто зараз чи не щогодини перевіряє, куди дійшли наші підрозділи і де ще підняли наш державний прапор», – сказав пан Зеленський.

Росія захопила Херсон у березні на початковому етапі свого повномасштабного наступу на Україну, що ознаменувало один із її найважливіших перших бойових успіхів. Захоплення поклало початок місяцям бойових дій, під час яких українські сили боролися за те, щоб зрештою повернути його.

Протягом кількох місяців українські війська намагалися перервати російські лінії постачання військ на західному березі Дніпра, використовуючи надану США далекобійну артилерію, щоб відрізати сили Москви в цьому районі та зрештою змусити росіян відступити, рятуючи місто від загибелі. і знищення повномасштабних міських боїв.

Військові аналітики вважають, що захоплення Херсона також дає українським силам можливість наносити глибші удари по частинах України, окупованих Росією.

«Звільнення Херсона усунуло перспективу російської кампанії вздовж південного узбережжя України», — сказав Майкл Кофман, директор програми вивчення Росії аналітичного центру CNA у Вірджинії.

Представники Міноборони Росії заявили в п'ятницю, що на східний берег Дніпра перекинуто понад 30 тисяч військовослужбовців і 5 тисяч одиниць озброєння, військової техніки та майна. За їх словами, після перегрупування в районі Херсона російські війська продовжують бити по українських військах на західному березі.

Пропагандистська машина Кремля показала сміливе обличчя через відступ Росії, вважаючи це мудрим і необхідним кроком, тоді як деякі консервативні прихильники жорсткої лінії засудили відмову від Херсона.

 Пан Путін, який у вересні заявив, що жителі Херсонської області та трьох інших українських територій, принаймні частково підконтрольних Москві, назавжди стали громадянами Росії, зберігав мовчання щодо наказу відступити.

У п’ятницю українські війська зустрів радісний натовп, коли вони увійшли до центру Херсона, поклавши край більш ніж 260-денній окупації Росією єдиної регіональної столиці, яка була захоплена під час війни.

На відео, опублікованому в соцмережах, видно, як люди скандують «ЗСУ!» – абревіатура збройних сил України – як перші солдати прибули на площу Свободи, перед будівлею ОДА. Пара чоловіків підняла на плечі жінку-військовослужбовця та намагалася підкинути її в повітря, а інший військовий робив селфі серед захоплених жителів щойно звільненого міста.

«Херсон – це Україна!» — крикнув чоловічий голос. Було видно, як кілька людей у ​​натовпі витирають сльози з очей. На іншому відео жителі іншого нещодавно звільненого міста знесли білборд із написом «Росія тут навіки!».

Ці сцени відбулися всього за кілька годин після того, як останні російські війська залишили центр міста, більшість з них відступили на дальній берег річки Дніпро під час стратегічного відходу, оголошеного на початку цього тижня міністром оборони Росії Сергієм Шойгу. Відступаючі росіяни знищили Антонівський міст, головний шлях через Дніпро. 

Останніми тижнями українські сили неодноразово обстрілювали міст ракетами, роблячи його непрохідним для великогабаритних транспортних засобів, хоча до п’ятниці по ньому могли проїхати пішоходи. Здається, також була зруйнована заміна понтонної переправи, побудованої російськими військами.

Навіть після того, як у п’ятницю вранці на постаменті на площі Свободи, де колись була статуя радянського лідера Володимира Леніна, було встановлено пару прапорів України та Європейського Союзу, просування українців до центру міста було повільним і обережним. Є побоювання, що російські війська замінували більшу частину міста, столиці Херсонської області, і планують обстріляти його артилерією з позицій через річку, коли прибудуть українські війська.

Депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань під час онлайн-прес-конференції в п’ятницю заявив, що «деокупація Херсона знаходиться на фінальній стадії». Він сказав, що багато російських військ не змогли відступити через річку до того, як міст було зруйновано, і з тих пір переодяглися в цивільний одяг.

Відхід Росії є останнім тріумфом української армії після звільнення східної частини Харківської області у вересні та успішної оборони Києва на початку війни. Втрата Херсона, довоєнне населення якого становило понад 280 000 осіб, також є ще одним ударом по довірі до президента Росії Володимира Путіна; який всього шість тижнів тому заявив, що анексував всю Херсонську область – разом із південно-східними областями Запоріжжя, Донецька та Луганська – заявивши, що жителі цих областей «назавжди стають нашими громадянами».

Росія все ще контролює смугу території на півдні України – через частини цих чотирьох регіонів – яка з’єднує Крим, який вона незаконно анексувала в 2014 році, з материковою частиною Росії. Дмитро Пєсков, речник пана Путіна, заявив у п’ятницю, що Росія все ще претендує на всю Херсонську область, заявивши, що вона «залишається частиною Російської Федерації». Змін немає і бути не може».

Військовослужбовець Збройних сил територіальної оборони України Володимир Омелян розповів виданню The Globe and Mail, що його підрозділ протягом чотирьох місяців воював у Херсонській області та сусідній Миколаївській області, з квітня по жовтень, коли їх змінили нові війська. «Ми втратили багатьох братів по зброї через важкі бої, артилерійські та ракетні удари, але ми дуже пишаємося тим, що зупинили орду, і тепер вони тікають», — сказав капітан Омелян, колишній міністр кабінету, який, як і десятки тисяч українців, залишив свою постійну роботу і вступив до ТЗО на початку війни.

Міністерство оборони Росії заявило в п'ятницю, що "на правому (західному) березі" Дніпра "не залишилося жодної одиниці військової техніки чи озброєння". У ньому також стверджувалося, що під час відведення не було втрачено особового складу чи техніки, і що 115 000 цивільних осіб, «які хотіли залишити цей район», були евакуйовані на контрольовану Росією територію.

Тим часом українські військові оприлюднили відеозаписи, на яких, за їх словами, показано артилерійський і ракетний вогонь по російських військах під час відступу. Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні назвав п'ятницю історичною. «Херсонці чекали. Вони ніколи не відмовлялися від України», – сказав він.

«Навіть поки місто ще не повністю очищене від присутності ворога, самі херсонці вже прибирають російську символіку з вулиць і будівель та будь-які сліди перебування окупантів у Херсоні».

Поки жителі щойно звільнених районів Херсона святкували, знищення Антонівського мосту створило нову лінію фронту.

Підпис під фото: «Мотоцикліст з українськими прапорами об'їжджає село Благодатне, Україна, приблизно в 25 милях на північний захід від центру Херсона, святкуючи закінчення понад 260 днів російської окупації єдиної обласної столиці, яку було захоплено під час війни».

Автор Сергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up