"З'їсти" ближнього свого легко, каже священик

"З'їсти" ближнього свого легко, каже священик
Отець Віктор Веряскін - блискучий лектор. Він майстерно володіє аудиторією.

Впродовж годин притягує до себе увагу великої кількості людей. Хоча серед присутніх часто бувають ті, хто зовсім не є його прихильником.
Аби розповідь не була нудною, отець часто ілюструє її байками. Якось він розповів таку історію: "Йдуть два ченці дорогою, прямують до лісу. Раптом чують - тигр ричить. Один і каже:
- Та не треба нам туди йти. Підемо краще іншим шляхом, адже Він нас попереджає!
- Ні! - говорить інший. - Я піду, я не боюся, Господь зі мною, Він не дасть мене скривдити. Зайшов він у хащі і чує, що хтось до нього біжить. Він здогадався, що це тигр, розвернувся і побіг з лісу. Але тигр продовжує бігти! Чернець і каже:
- Господи, визволи мене від цієї напасті.
Тигр біжить. Тоді чернець каже:
- Господи, зроби його православним, прошу Тебе.
Але тигр усе біжить. Чернець врешті впав на землю, тремтить від страху. Тигр підійшов, облизав його, перехрестився і... з'їв".
Сенс цієї оповідки у тому, що багато православних й самі не знають, що насправді означає "бути православним". Насамперед, зважаючи на їхні вчинки, це означає "з'їсти" ближнього свого. Честі це нікому не робить і, до речі, суперечать самій суті поняття "соборність". Отже, собори є і чимало, але єднання немає!
- Може, ми не готові до того собору, єдності нації?
- З'єднати сприйняття однієї людини зі світом інших завжди було складно. Але мусимо розуміти: ми ж - не Робінзони! Тому весь час перебуваємо поміж людьми.
Як на мене, об'єднатися нам більше заважають внутрішні проблеми. Усередині майже кожного "сидять" Лебідь, Рак і Щука, як у байці. Через це ми не можемо поєднати навіть свої почуття. Звісно, це створює дискомфорт, адже Лебідь рветься у небеса - будує плани, має амбіції, натомість Рак - наша воля - часто каже: "Може, махнути на те все рукою?". Емоції Щуки взагалі важко передбачити... Ось і виходить, що розумом ми - там (показує рукою догори - прим. ред.), а тілом? Людині спершу варто вибудувати ієрархію всередині себе.
Лише людина, яка вміє контролювати свої потреби та потуги, може дорости до рівня зрілої особистості. Для цього треба мати вищі ідеали. Коли людина здатна на альтруїзм, самозречення заради великої мети - це найвищий подвиг!
- Але ні для кого не є секретом: людина - недосконала...
- Про людину можна говорити в різних, так би мовити, іпостасях. Так, апостол Павло тіло називає зовнішньою людиною. Душу - внутрішньою людиною. Дух - потаємним серцем людини.
Отже, по суті, в одній особі - одразу три. Саме через таку складність "будови" людської сутності виникають складнощі при осмисленні самого себе, налагодженні стосунків з іншими - у сім'ї, між друзями, колегами і таке інше. І як людина налагоджує взаємини з іншими, таким і буде їхнє спілкування - гармонійним чи ні.

Більше про отця читайте тут


Довідка
- Митрополит Київський і всієї України Апостольської Православної Церкви Віктор Веряскін народився в 1953 р. у Росії.
- Нині він - завідувач кафедри релігієзнавства Сімферопольського економіко-гуманітарного інституту, президент Кримського відділення міжнародної Асоціації релігійної свободи, віце-президент Кримського відділення міжнародного біблійного товариства, доктор богослов'я, наставник громадської організації "Духовна Республіка Україна", експерт-консультант Союзу підприємців і роботодавців Криму, професор духовної академії.
- Отець - популярний лектор, проповідник. Автор більше двох десятків книг, курсів лекцій, використовуваних, як навчальні посібники, збірники статей, духовних бесід.
- Має численні відзнаки, а також церковні нагороди, у т. ч. ордени св. Архистратига Михаїла, св. Володимира, Христа-Спасителя й ін.).
- У Тернопіль отець навідується принаймні раз на рік.

Відео дня
>
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    розумну людину завжди приємно послухати. незалежно від того, якої вона віри чи яку церкву представляє. не зациклюйтесь на одному. хоч я і православна, але із превеликим задоволенням читаю і Дао Де Дзин, і так заборонені книги Мегре "Анастасія" та багато іншого. адже так цікаво дізнаватись та аналізувати різну інформацію та різні джерела. варто хоча б для порівняння ознайомитись із думками інших

    Anonymous reply Anonymous

    Перший раз чую,що "Анастасія"Мегре-заборонена книжка.Вільно купив всі томи на Сагайдачного в Тернополі.Прочитав на одному диханні.
  • Anonymous

    що то за "Апостольска Православна " церква???

    Anonymous reply Anonymous

    Отець Веряскін і його наставник вийшли з Московського патріархату через несприйняття Кирила. Вони не поділяли його позицій, знаючи, що той колись був інформатором КДБ.
  • Anonymous

    Ну і для чого про сектантів писати? Нема такої Церкви, а Веряскін - шарлатан.

    Anonymous reply Anonymous

    Чоловік мудрі речі говорить. А ви чините саме так, як він каже - ближнього свого зїсти легше, ніж його вислухати

    Anonymous reply Anonymous

    легше з'їсти, ніж його почути і зрозуміти а потім чемно піти до церкви і Богу молитись
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up