На парковках водіїв «розводять» на гроші

На парковках водіїв «розводять» на гроші
Автомайданівці стверджують, що з тернополян незаконно беруть гроші на платних парковках. Журналісти перевірили: всюди готівку беруть невідомі паркувальники. Юристи стверджують – це незаконно. А міськрада розірвала договір з підприємцем і повідомила про порушення правоохоронців. Пан Тешнер «відхрестився» від людей, які беруть гроші

Активісти Тернопільського осередку ВО «Автомайдан» нарікають, що на парковках міста незаконно беруть оплату, чим дурять тернополян.

Це ж підтверджують тернопільські юристи. У міськраді повідомили, що з підприємцем розірвали договір. А, враховуючи, що він відхрещується від паркувальників, які збирають гроші, звернулись до правоохоронців, аби ті з’ясували ступінь законності збору грошей та до якої кишені вони осідають.  

Активісти «Автомайдану» нарікають, що водіїв на парковках міста просто «розводять» на гроші.  

Відео дня
  • Ми звернулись за юридичним висновком до консалтингової компанії «Tax Group» з приводу діяльності підприємств, які обслуговують парковки м. Тернополя, згідно з виграними тендерами, - каже голова тернопільського осередку ВО «Автомайдан»  пан Василів. - Висновки юристів шокували. І підтвердили реальний стан ситуації.

Офіційно – два паркомата

За інформацією міськради, яку виклали у листі № 3096/061,0 від 26.08.2014 р., в м. Тернополі функціонує 10 майданчиків для платного паркування. На них функції оператора паркування виконує два суб’єкта господарювання - ПП «Привокзальний майдан» та ФО-П Тешнер Є.М. З останнім договір з організації забезпечення паркування транспортних засобів в м. Тернополі розірвано в односторонньому порядку, згідно з рішенням виконкому від 06.08.2014 р. № 806.

  • У п. 5 цього рішення йдеться, що управління транспорту, комунікацій та зв’язку міської ради зобов’язане забезпечити організацію паркування транспортних засобів з оператором паркування Тешнером Є.М. до моменту визначення переможця наступного конкурсу, - кажуть активісти. - У разі необхідності, укласти тимчасовий Договір з організації забезпечення паркування транспортних засобів в місті Тернополі.

Таким чином на даний час ФО-П Тешнер Є.М. і надалі здійснює функції оператора паркування.

Згідно додатку до рішення виконавчого комітету міської ради від 24.10.2012 р. №1704 «Про встановлення тарифів на послуги з утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів», 9 майданчиків для паркування «закріплені» за ФО-П Тешнер Є.М. та єдина, що на залізничному вокзалі, - за ПП «Привокзальний майдан». З’ясувалось, що зі всіх платних парковок в місті лише майданчики на вул. Коперніка та Майдані Волі обладнані паркоматами.

Гроші беруть незаконно

  • Таким чином, на сьогоднішній день сплата вартості послуг за користування місцями для паркування можлива лише на цих двох майданчиках, - каже юрист консалтингової компанії «Tax Group» Василь Муравка. - Така сплата здійснюється виключно в автоматичному режимі, без участі паркувальників.

На всіх інших майданчиках стягнення плати за послуги з паркування суперечить Правилам паркування транспортних засобів, вимоги паркувальників оплатити гроші «вручну» є незаконними.

  • Законодавством передбачена відповідальність за порушення Правил паркування, - каже Василь Муравка. – У даному випадку порушують суб’єкти господарювання. Штраф за такі порушення – 510-680 грн. Як не виправить ситуацію протягом року, - штраф 1700 грн.

Євген Тешнер, кому донедавна належали 9 з 10 парковок в місті і який мав би виконувати цю роботу, доки не визначать на конкурсі нового переможця, категорично відмовляється від людей, які наразі збирають на парковках гроші.

«Не знаю, хто збирає гроші»

  • Зі мною розірвали договір – все, крапка, до парковок я не маю жодного стосунку, - заявив Євген Тешнер. - Мені пропонували підписати тимчасовий договір, щоб я займався цією діяльністю до визначення нового переможця, але я його не підписав.

Паркомати, стверджує пан Тешнер, встановлював. Щоправда, чоловік нарікає на нестабільний курс долара, що йому заважало облаштувати всі без винятку парковки «автоматом».  

  • Навіть діючі паркомати в місяць заробляли 110-115 грн, виконував скоріше роль відбивача світла, - нарікає пан Тешнер. – А ми ж не няньки, щоб кожного вести за руку, аби заплатили. І «податкова» в мене не питає – платили люди, чи ні. Перед бюджетом на нині я в переплаті.

Попередній паркульник, стверджує пан Тешнер, сплачував до міськбюджету до 2 тис. грн у місяць. Він - до 38 тисяч.

  • Я не знаю, хто зараз збирає гроші в людей на парковках, - каже Євген Тешнер. -  Своїх працівників я звідти забрав і вже працевлаштував на іншу роботу. Так що всі питання – до правоохоронців.

Міліція перевіряє і документує

У міліції запевнили, що справою займаються. І за зверненням міськради була проведена перевірка.

  • Працівники сектору боротьби з економічними злочинами міськвідділу міліції зафіксували і задокументували факт збирання коштів на одній з парковок, - каже заступник начальника сектору Ігор Задорожний. – Її раніше орендував Євген Тешнер. «Паркувальник» пояснив, що він допомагав водіям запаркувти авто, а вони віддячували йому готівкою. Чоловік не мав жодних дозвільних документів.

Зазвичай йому платили від 2 до 10 грн., кажуть у міліції. За даним фактом правоохоронці склали адмінпротокол.

  • Ми також опитали колишнього орендаря Євгена Тешнера, який заперечив свою причетність до збору коштів, - каже Ігор Задорожний. – Ми і надалі будемо відпрацьовувати всі парковки міста. 

 

Коментарі

Володимир ШЕВЧЕНКО, (37 р.), юрист ГО «Тернопільська правозахисна група»:

  • Є постанова Кабміну, згідно з якою місця для паркування мають бути обладнані автоматичними паркоматами. А стоянки для авто – в’їзним і виїзним шлагбаумом, паркоматом і знаками. Також стендом  – хто надає послуги з паркування з контатами суб’єкта господарювання. Мають також бути відповідні дорожня розмітка та окреслено місця для авто. На кожні 10 – місце для стоянки автомобіля інваліда. І жодне авто без знака, що за кермом інвалід, не може його зайняти. Якщо цього немає – з людей беруть гроші незаконно, ігноруючи законодавство. У випадках, якщо з водіїв вимагає гроші паркувальник, потрібно попросити у нього документи. Відмовляється – викликайте міліцію.  

Ігор МЕДИНСЬКИЙ, (53 р.), начальник управління транспорту міськради:

  • 15 вересня, відповідно до дотримання Правил паркування, затвердженого  постановою Кабміну, проведено черговий конкурс. Засідатиме конкурсний комітет, де  9 членів. Як оберуть того, хто облаштує парковки – на затвердження виконкому.  Вимоги до паркування щодо дотримання правил будуть жорсткі. Як лише кандидатуру затвердить виконком – підприємець приступить до своїх обов’язків. Паркувальника, який займався цією діяльністю донедавна, попереджали двічі  письмово і тричі усно, що він діє незаконно. З його боку – повне ігнорування. Більше того, чоловік відхрещувався від людей, які збирають гроші на парковках. Тому ми звернулись до прокуратури та міліції, аби розібрались – хто і на якій підставі збирає гроші з водіїв. Сьогодні це виключно питання правоохоронних органів. 

 

Купюри беруть паркувальники, а діючого паркомату - жодного

Журналісти «RIA плюс» разом з активістами провели експеримент – 10 вересня відвідали 7 з 10-ти платних парковок в місті та намагались як пересічні тернополяни-водії безоплатно залишити на кілька хвилин авто. Аби мати докази, все фіксували на фото та відео.

Автомайданівці умисно зняли з авто всю символіку, а журналіст озброївся лише блокнотом з  ручкою та фотоапаратом.

Почали саме з вул. Коперника, де, за твердженнями дослідників, є паркомат. І оплата відбувається без допомоги людини в помаранчевому жилеті.

Під’їхали до Головпошти. Лише водій вийшов з авто, до нього одразу підійшов чоловік і на запитання активіста про ціну парковки, відповів – 4 грн. Працівник у яскравому жилеті, але без бейджа, звернув увагу на журналіста, який в момент передачі грошей робив фото. І, узявши купюри, відійшов убік, помилково припустивши, що жінка на пасажирському сидінні знімає фонтани.

Наступною зупинились біля «Збруча». Знову підбіг чоловік у жилеті без жодних опізнавальних знаків.

  • Паркомату нема? - запитав водій.
  • Та нє, ше нема, - беручи гроші, паркувальник теж подивився в бік авто та помітив, що його знімають. Після цього відійшов на кілька метрів ліворуч. І навіть помітивши, що авто стояло менше хвилини, гроші повертати не поспішав.

На вул. Шептицького, де овочевий ринок, всі чемно простягали по 4 грн паркувальникам.

Оминувши Автовокзал, ми зупинились навпроти гуртожитків, що на вул. Живова. Паркувальник перебіг через дорогу за 10 секунд.

  • А паркомат у вас тут є? – запитав наш водій.
  • Є, отам, - чоловік кивнув у бік Автовокзалу. – Його міськрада має ставити 15 числа.

За власні 4 гривні ми отримали шматочок паперу – обірвану третину від автобусного талончика, з іншого боку якого ручкою написано «15.50. ОП». Ймовірно, це означало, що паркову водій оплатив. Це, до речі, єдине місце, де паркувальник видав бодай щось на зразок  квитанції.    

На привокзальному майдані, лише зупинилось авто, підійшов чоловік у жилеті. У нього також поцікавились паркоматом. У відповідь почули: «Зачекайте» і паркувальник кудись побіг. Рівно за 3,5 хвилини він приніс квитанцію, де були вказані місце і час парковки та сума – 4 грн.

Згодом ми проїхали центральною частиною міста у пошукай бодай одного водія, який скористався би послугами паркомату. Ні – жодного. Всі добровільно, «на автоматі» витягали купюри з кишень та гаманців і передавали в руки чоловікам в помаранчевих жилетах. Останні ж, у кращому випадку, ліпили на лобове скло шмат паперу, який, ймовірно, мав означати, що паркова оплачена.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Андрій

    якщо ви всі такі розумні чому не користуєтесь паркоматами--- а навіщо  можна ж зекономити 4гривні, ніхто ніякі штрафи за це не дає. Якщо по правильному то- приїхали оплатили парковку(в паркоматі), стоїте довше 1 години, ще раз оплатили, а якщо не оплатили приїжае евакуатор і на штрафмайданчик а там платіть штраф - нехочеться, простіше послати парковщика бо він нелегально гроші бере?? а чужі гроші добре рахуєм? А хто і з яких доходів буде платити в міску казну за оренду цих парковочних місць, коли немає ні яких важелів щоб зобов"язати 99% автовласників не економити. ПОЧНІТЬ ВИПРАВЛЯТИСЬ САМІ,НЕ ГАДИТИ НА ГОЛОВУ ІНШИМ.

    ЗІ.  я звичайний водій котрий, до цього бізнесу нічого не має, я даю хлопцям 5грн. і стою скільки хочу, за це мене запаркують і допоможуть виїхати.

    Дуглас reply Андрій

    та плати хоть по 10, із таких парковщики і працюють! доки неприйшла Свобода парковки були безплатні і всім було добре!

    Вчитель reply Андрій

    Яку оренду? Про що ти говориш? Написано ж чорним по білому: договір оренди розірвано, ніхто парковкою не займається. Вона, по суті, зараз безкоштовна.

    П.С. А помагають запаркуватися і виїхати - це смішно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up