«Нема культури ні у водіїв, ні у пішоходів…»

«Нема культури ні у водіїв, ні у пішоходів…»
На думку експертів, у ДТП, які стаються на пішохідних переходах, винні як водії, так і пішоходи. Хоча, за статистикою останнього року, вина останніх - набагато більша. Про те, як зменшити кількість аварій, свою думку висловили і читачі сайту «20 хвилин»

Про аварії на пішохідних переходах останім часом чуємо чи не щотижня. На жаль, дуже часто усе закінчується смертю учасників дорожнього руху.

Протягом 2015 року у Тернополі, як повідомили нам працівники тепер уже колишньої Державтоінспекції, сталось 18 дорожньо-транспортних пригод через порушення правил проїзду пішохідних переходів. Дві людини загинули, а 19 отримали травми. Нагадаємо найрезонансніші з них. Одна з гучних аварій, яка сталась 17 листопада, коли на переході, що на вулиці Симоненка, водій автомобіля Mercedes збив жінку з дитиною. Свідки аварії стверджували, що винуватець - колишній заступник прокурора. На щастя, пішоходи обійшлись незначними травмами, їх госпіталізували.

28 жовтня на вул. Карпенка водій Daewoo Lanos збив жінку, яка переходила дорогу поза межами пішохідного переходу.  Потерпілу з травмами доправили до нейрохірургічного відділення обласної лікарні, де надали невідкладну медичну допомогу.

Відео дня

25 жовтня 33-річний водій автомобіля Suzuki SX 4І збив 17-річного пішохода, який переходив дорогу по нерегульованому пішохідному переході на проспекті Степана Бандери. Потерпілого з травмами госпіталізували.

13 жовтня на пішоходному переході, що на проспекті Злуки, зіткнулись Renault Trafic і ВАЗ-2106. За попередньою версією, водій іномарки виїхав на зустрічну смугу і лоб у лоб зіткнувся з авто ВАЗ. Водій Renault Trafic – на той час високопосадовець ОДА, в. о. начальника тернопільського управління Держгеокадастру Ігор Луцик. Це на місці аварії підтвердив начальник обласної міліції Олександр Богомол. Пан Луцик начебто керував автомобілем у нетверезому стані і від освідчення відмовився. В аварії постраждав тернополянин. Із закритою черепно-мозковою травмою, струсом мозку та забоєм грудної клітки він потрапив до обласної університетської лікарні. Правоохоронці тоді порушили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 286 Кримінального кодексу України – «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження». Однак згодом кримінальну справу за цим фактом закрили, бо потерпілому кваліфікували легкі тілесні ушкодження.

Усі ці аварії трапились протягом останнього місяця. Чому кількість ДТП на нерегульованих пішохідних переходах постійно збільшується? А причина в тому, що в учасників дорожнього руху немає культури поведінки на дорозі, наголошує старший інспектор сектору відділу управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Тернопільській області Микола Ігнатченко.

- Як водій можу сказати, що пішоходи часто переходять дорогу у недозволених місцях, навіть якщо до світлофора чи «зебри» лише декілька метрів. Вони зрізають шлях, створюючи небезпеку і для водіїв, і для себе, - каже він. - Особливо такі хаотичні рухи на дорозі можна побачити у місцях масового скупчення людей - поблизу Центрального ринку чи автовокзалу (вулиці Живова та Шептицького). У центрі на переходах люди більш дисципліновані.

Втім, як додає інспектор, вину водіїв також не можна применшувати. Адже дуже часто вони просто ігнорують той факт, що на переході вже є пішохід, не пропускають його, створюючи загрозу для життя останнього.

- Ця проблема стосується, як одних, так і інших учасників дорожнього руху, - продовжує він. - Підвищення культури поведінки на дорозі, знання правил дорожнього руху та повага один до одного допоможе суттєво зменшити кількість аварій.

До слова, редакція газети «RIA плюс» звернулась до інспекторів колишньої Державтоінспекції з пропозицією провести спільне патрулювання на пішохідних переходах у місті, де аварії стаються найчастіше. Про результати розповімо у наступних випусках.

КОМЕНТАРІ ЧИТАЧІВ

Ми запитали у тернополян: З чиєї вини аварій стається більше - водіїв чи пішоходів?

Ellaa

Намагаюсь переходити на світлофорі, але раз навпроти «Оріона» мене мало не збила машина. Водій вирішив на червоне світло додати газу, а не зупинитись.

Анонім

Бажано, щоб працівники ДАІ звернули увагу на перехід між музичною школою і кафе "Затишок", бо там досить часто доводиться чекати, поки проїдуть машини від Ставу, причому на «зелене» для пішоходів.

David Starr

Бувають різні ситуації, але цілком логічно, що пішоходу значно простіше помітити і пропустити авто, ніж водієві, особливо якщо стемніє.

Микола Унгурян

Є вина обох, а основна проблема - низька культура та відсутність поваги до себе і людей. Кожен вважає, що ві - пуп землі. Пішохід думає, "що водій повинен зупинитись, якщо я ступив на "зебру", не задумуючись. А авто - це тонна і більше й за два метри не зупиниться. А водії: "та проскочу", забуваючи, що пішоходи - такі ж люди, як і власник транспортного засобу.


Анонім

Навіть коли зіб’ють на «зебрі», буде винен пішоход. Питання до водіїв: навіщо гнати машиною зі швидкістю більше 60 км/год. у населеному пункті?

Анонім

Часто їжджу містом, намагаюсь пропускати пішоходів, тому що вони ніколи не задумуються про свою безпеку і неорганізовані, а відповідати все одно доведеться водію! Для того, щоб покращити ситуацію, пішоходам потрібно бути більш толерантними до водіїв, а не пхатись на догогу, "бо тут пішохідний перехід". На носі зима, гальмівний шлях збільшується, і це може призвести до летальних наслідків! Також варто поставити більше світлофорів на пішохідних переходах!

Nat Tan

Дайте пораду пішоходу: як на нерегульованому переході перейти вулицю, коли машини їдуть в одному напрямку у два ряди? Один зупиняється і пропускає, ти йдеш, а інший у другому ряді їде. Ти хочеш його пропустити, бо він летить на тебе, але вже немає куди подітися, бо той перший, що пропускав, уже теж їде. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up