Проща на Бережанщині зібрала тисячі людей

Проща на Бережанщині зібрала тисячі людей
Обстоювати правду, шанувати рідну мову і не покладати рук у цій роботі закликали 7 липня учасників прощі у Краснопущі, що на Бережанщині.

Цього дня тисячі паломників із Тернопільщини та Львівщини зібралися у василіанському монастирі з чудотворною іконою Богородиці.

— Ісус сказав: “Я милосердя хочу, а не жертви”. Ми можемо ходити на довготривалі прощі у Зарваницю, Краснопущу, але все оте ходіння, читання релігійних книг марне, якщо воно не змінює наших сердець, — нагадував зранку своїм парафіянам під час Богослужіння у селі Кальне на Зборівщині о. Іван Гавдяк.

Священик закликає вірних вдосконалюватися. Жителі Кального, як і Поморян, що у Золочівському районі на Львівщині, та багатьох інших сіл, ішли у Краснопущу пішки. Дорогою люди молилися, сповідалися і співали релігійних пісень. Не злякали паломників, як переконався кореспондент “20 хвилин”, ані спека, ані погана дорога, ані те, що частину василіанського монастиря досі займає психоневрологічний будинок-інтернат. Влада області щороку обіцяє переселити заклад і не робить цього. Але відпустове місце відроджується, кількість паломників на свято Різдва Івана Хрестителя зростає, каже ігумен обителі отець Степан Романик.

Цьогоріч у Краснопущі на відпусті гостював Луцький екзарх УГКЦ Йосафат Говера. І поміж усім іншим владика зачепив питання, про які тернополяни зараз часто говорять навіть у громадському транспорті. Так, їдучи о шостій ранку на відпуст, наш журналіст став свідком того, як в автобусі маршруту №20 літня жінка зробила зауваження російськомовному чоловікові, який відмовлявся платити за проїзд, що розмовляти потрібно українською.

— Наскільки нам важко іноді прийняти те, коли нас очорнюють, ображають. Як легко сказати: “Оце — та людина… ” Як важко вбачати у цьому волю Божу! Коли ми бачимо у суспільстві багато корупції, безчинства, все це — прояви людської волі, — говорив уже у Краснопущі владика Йосафат. — Іноді випробування Бог нам приймає за очищення. Бо чи може людина здобути досвід без випробувань? Звісно, що ні,”
Єпископ закликав паломників не складати руки і не чекати, що хтось щось робитиме за них. Потрібно, за його словами, активно обстоювати правду і шанувати свою рідну мову, передусім у родинному спілкуванні.

Проща завершилася освяченням води і мируванням.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Таке враження, що люди на Тернопільщині окрім прощ і захистом мови нічим не займаються.
  • Anonymous

    щось не розуміюю.коли це Ісус сказав: “Я милосердя хочу, а не жертви”

    Anonymous reply Anonymous

    Євангеліє від Матвія 9:13
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up