У Тернополі низькі зарплати та високі ціни: чеки людей стають коротшими

У Тернополі низькі зарплати та високі ціни: чеки людей стають коротшими
Надія Федик каже, що цього року кількість покупців її продукції скоротилися щонайменше удвічі
Купівельна спроможність тернополян за останній рік катастрофічно знизилася. Жителі міста скаржаться на високі ціни та низькі заробітні плати. Економічний експерт прогнозує і надалі негативну економічну динаміку

Низькі зарплати та високі ціни на товари й послуги – основна причина бідності багатьох громадян нашої країни. Згідно зі світовими нормами, бідними є ті українці, місячні зарплати яких менші ніж 60 доларів США. Це півтора розміру офіційного прожиткового мінімуму в Україні. І цей мінімум у нашій державі стрімко  наближається до порогу бідності в африканських країнах. За даними ООН, за межею бідності у 2015 році були понад 80% наших співвітчизників. У 2012 році ООН подавала, що лише 15% українців є бідними.

Ситуація на ринку критична

Як розповіла «RIA плюс» статистик Центрального тернопільського ринку Наталія Гудзь, девальвація гривні жодним чином не вплинула на зацікавленість покупців ринком.

Відео дня

– На нашому ринку тернополяни купують товари першої необхідності, хліб, масло, ковбасу, овочі, інколи фрукти, – каже пані Гудзь.

Також за її словами, потік покупців на ринку за останній рік значно зменшився. Такої ж думки продавець Центрального продовольчого ринку Руслан (прізвище відоме редакції).

– Ситуація з продажами критична. До прикладу, у мене продажі курятини порівняно з минулим роком впали більш ніж на 90%, – розповідає він. – Покупці скаржаться на високі ціни і низькі зарплати. Однак якщо говорити суто про ціни, то цього року подорожчання моєї продукції ще не було.

Щодо співвідношення своїх доходів та видатків, то Руслан процитував свою дружину: «В одному віконечку заробітну плату взяв, в іншому зразу ж віддав».

– Комунальні платежі з’їдають майже весь дохід, – додає продавець.

Солідарною з Русланом є продавчиня м’ясних виробів Надія Федик.

У свою чергу, вона зазначає, що цього року кількість покупців її продукції скоротилися щонайменше удвічі.

Алкоголь купувати перестали

Ситуація у магазинах не краща. Як розповідають продавці продуктової крамниці, що на вул. Бродівській, Ірина та Марія, у них в основному купують товари першої необхідності.

– Молоко, сир, сметана, хліб, ковбаса, оселедець – це все, що купують у нашому магазині, – кажуть вони. – Інколи покупці беруть солодке. А от горілку перестали купувати. На пальцях рук можна перерахувати все те, що ми продали за день.

Покупці стверджують, що їхні гаманці за останній рік схудли, тому й не так часто здійснюють покупки. Тернополянин Володимир Теплий уже давно перестав ходити у супермаркети.

– Мені повністю вистачає продуктового магазину поряд – там є усе, і за нижчими цінами, – каже пан Теплий. – Аув супермаркетах від початку кризи продукти залежуються.

Тернополянка Ольга Рожук каже, що цього року вона почала купувати продукти лише на гуртовнях і ринках. Адже, на її думку, саме там доступні ціни.

– На свою мінімальну пенсію я собі таку розкіш, як супермаркет, не можу дозволити. Так, звичайно, вибір продуктів там ширший, але й ціни вищі, – говорить вона.

Натомість Роман Гриньків купує продукти в основному у супермаркетах. За його словами, там кращий вибір.

Альтернативу обрав для себе Володимир Андрунків – він усе вирощує сам.

– Я з села, необхідні для моєї сім’ї овочі та фрукти вирощую сам. З м’ясом проблем також не маю, тому що тримаю кури, свині, корову, і не одну, – розповідає селянин. – Я повністю незалежний і раджу усім тернополянам брати долю в свої руки. Землі в нас достатньо, для усіх вистачить, – додає він.

Краще не буде

Як каже економічний експерт Віталій Кудлак, за остані три-пять років купівельна спроможність населення України зазнала катастрофічного зниження. Однак, як стверджує економіст, на Тернопільщині ситуація ще гірша, ніж загалом по Україні. Це пов’язано насамперед із низькими доходами жителів регіону. Так, середньомісячна зарплата в області є найменшою серед усіх регіонів України. Крім того, в 2015 році темпи зростання середньої зарплати у нас нижчі від середньоукраїнських.

– Це свідчить про те, що, порівняно з середнім показником по країні, наші доходи впали навіть у номінальному вираженні, – підкреслює Віталій Кудлак. – Якщо ж говорити про реальні доходи, а також про динаміку купівельної спроможності жителів Тернопільщини, то тут ситуація також не радує.

Експерт каже, що, за офіційними даними Міністерства соцполітики України, індекс реальної зарплати у грудні 2015 року порівняно з аналогічним періодом 2014 року склав 90,2 % (у середньому по країні 90,1%). Тобто реальна купівельна спроможність населення скоротилась на 10%. І це, додає тернополянин, - лише офіційні дані, та й то порівняно із кризовим 2014 роком.

– На практиці ситуація ще гірша, бо інфляція в Україні за 2015 рік склала понад 43%, хоча за багатьма групами товарів широкого вжитку динаміка зростання цін вища, – каже він.

Експерт зазначає, що інфляція на споживчі ціни в Україні встановила своєрідний світовий антирекорд. Центральне розвідувальне управління США оприлюднило рейтинг рівня інфляції на споживчі ціни. Відтак за рік в Україні ця цифра зросла майже у півтора раза, аж на 49%.

– Це найвищий показник у світі. Тому у рейтингу інфляції за 2015 рік наша держава посіла останнє, 225-те місце, – коментує Віталій Кудлак. – Із такими показниками нашій економіці ще довго чекати позитивної динаміки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Haman Joey

    Що є істина? У ресторанах в центрі завжди дуже добре відвідуються. У Novus і Ornava завжди довгі черги в касах. Автомобілі забивають центр, незважаючи на високі ціни на бензин. Отримує мати в Італії так багато грошей?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up