Чи буде платна об’їзна в Тернополі

Чи буде платна об’їзна в Тернополі
Щоб проїхати по тернопільській об’їзній з комфортом, водіям доведеться платити. Іноземні інвестори готові вкладати власні кошти у будівництво місцевих доріг. Однак чи скоро це буде – наразі невідомо

Нещодавно очільник Тернопільської ОДА Степан Барна заявив про можливість будівництва в Тернополі платної дороги на умовах концесії - договору про передачу господарського об'єкта, що належать державі (місцевим органам влади), у тимчасову експлуатацію іноземним інвесторам. Ми спробували дізнатися, як і коли це станеться.

Європейський досвід
Перші платні дороги в Європі почали будувати ще у 60-х роках. Сьогодні такі магістралі є у кожній європейській країні. Лише понад 14 тисяч кілометрів платних доріг є у Німеччині. При цьому за проїзд платять лише вантажні автомобілі, а розмір плати залежить від габаритів та шкідливих викидів транспорту. Для всіх інших видів транспорту дороги безкоштовні.
Загалом у Європі існують два типи доріг: безкоштовні дороги (дорожній збір не стягують) і платні дороги. Останні, в свою чергу, також діляться на ті, які мають пункти оплати при в'їзді або виїзді з дороги, і ті, які не мають таких пунктів. На таких дорогах застосовують так звані віньєтки (дорожній збір) – стікери, одну частину яких слід наклеювати на лобове скло автомобіля, а іншу – зберігати окремо. Розташування стікера на склі суворо регламентоване. При в'їзді на платну дорогу спеціалізовані камери зчитують інформацію з віньєтки. В разі, якщо камера фіксує порушення (термін дії стікера закінчився), то за декілька хвилин патруль перехоплює автомобіль правопорушника.
Щодо вартості таких послуг, то у Молдові сьогодні за сім днів користування платною дорогою стягується оплата 4 євро, у Румунії - 3 євро, у Чехії - 9 євро і в Австрії - 6 євро за той же період. А у Польщі близько 2 євро становить проїзд автострадою А4, яка сполучає Німеччину з містами Катовіце та Краків.

Гіркий вітчизняний досвід
Досвід залучення іноземних інвесторів для будівництва автомобільних доріг є новим не лише для Тернопільщини, а й загалом для нашої держави. На початку цього року мав відбутись конкурс на будівництво першого концесійного об'єкта в Україні. Мова йде про платну автомагістраль Львів-Краковець. Дорога повинна була з'єднати північний об'їзд Львова та українсько-польський прикордонний пункт пропуску Краковець. За підрахунками „Укравтодору”, щоб проект був рентабельним, вартість проїзду з Краковця до Львова повинна була становити приблизно 2,8 євро, а вартість проїзду одного кілометра - близько 0,03 євро. Однак сьогодні це буде значно дорожче, оскільки попередні тарифи розраховувалися ще два роки тому.
Проте, як повідомили нам в Укравтодорі, конкурс на будівництво платної автомагістралі Львів-Краковець не відбувся, оскільки заявники не подали пакет необхідних документів. За словами керівника прес-служби Укравтодору, основна причина відмови полягала в неузгодженні сторонами умов співпраці.

Відео дня

Дорога буде, але не скоро
- Оскільки у державному бюджеті грошей на будівництво якісної дороги немає, то об’їзну дорогу в Тернополі побудують за гроші закордонних інвесторів на умовах концесії. Саме така схема фінансування - один з найкращих варіантів реконструкції українських доріг, - заявив начальник Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Богдан Юлик. - Інвестори вже є. Зустріч з ними повинна відбутись вже цього місяця, на ній будуть обговорені всі деталі співпраці та підписаний відповідний меморандум.
Згідно із українським законодавством, кожна платна дорога повинна мати безкоштовну альтернативу, така практика існує і в Європі. Тому нові дороги повинні  прокладати з нуля поруч з діючими шляхами за рахунок інвесторів, які отримуватимуть дохід. У випадку, якщо інтенсивність руху на новій дорозі виявиться недостатньою, держава зобов’язана повернути інвестору вкладені ним гроші.
Точка зору водіїв у цьому питанні є неоднозначною.


- Платна дорога у Тернополі - це щось нечуване та небачене для нашого міста. – каже водій автомобіля Reno Kangoo Василь Козлюк. - Однак нововведеннями тернополян, напевно, вже не здивуєш. Ми вже знаємо, що таке підігрів тротуару. Мабуть, більшість тернополян чули ініціативи міської ради щодо платних тротуарів. Однак, якщо говорити відверто, то не дуже хочеться платити ще й за те, щоб їздити дорогою. Проте якщо наш „Укравтодор” не в змозі забезпечити за наші з вами кошти гідних доріг, то краще платити за користування якісними магістралями, аніж витрачати шалені кошти на ремонт власного авто. Тому ця ініціатива влади мені подобається – звичайно, якщо дорога справді буде відповідати європейським стандартам та буде розумна ціна за проїзд нею.
Водій Павло Колодій, власник автомобіля Fiat Doblo, погоджується з тим, що вітчизняні дороги не в найкращому стані, однак вважає будівництво платної дороги зайвим.
- Запитайте будь-якого водія, що він думає про стан наших доріг, особливо навесні. Таке враження, що асфальт зійшов разом зі снігом. Ями на дорогах такі, що диски на колесах гнуться, коли в’їжджаєш у неї. Я вже мовчу про ходову, яка також не в змозі витримати такого навантаження. Краще б вклали кошти в наявні дороги, а не робили з нуля нові, - заявив пан Павло.
Таким чином, як засвідчує досвід європейських країн, платні дороги виправдовують вкладені у них кошти. Вигода є очевидною як для власників автівок, так і для інвесторів та держави. До прикладу, у Франції на платних дорогах сукупний дохід від їх експлуатації у 2014 році склав 9,2 млрд євро. В свою чергу, в Норвегії - 940 млн євро. Проте українські реалії дещо інші. Втілення проектів такого типу в Україні, зокрема в Тернополі, залишається під сумнівом. Це показує досвід наших сусідів-львів’ян, які вели переговори та зустрічі різного роду з узгодження умов співпраці щодо будівництва платної автомагістралі Львів - Краковець ще з початку 1999 року. Адже усе станом на сьогодні й досі залишається на рівні проекту.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Василевський Ваня

    Кароче гонять собі )
  • Анонім

    У Білорусі повний маразм з платними дорогами. Кожного місяця катаюсь. Думаю, в Тернополі буде не краще.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up