Чверть доходу – на комуналку

Чверть доходу – на комуналку

Тернопільська сім’я, яка не має субсидії, сплачує за житлово-комунальні послуги в середньому чверть власного доходу. Хто має субсидію - вдвічі-втричі менше. Фахівці радять не чекати початку опалювального сезону і звернутися по субсидію вже зараз, адже її дадуть не всім.

Чим ближче до осені, тим актуальніше стає питання вартості оплати комунальних послуг в опалювальний сезон. Тернополянам цієї осені та зими доведеться платити за комуналку за новими вищими тарифами. Цьогоріч подорожчало і ще подорожчає все: електроенергія, газ, опалення, холодна і гаряча вода. В Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг заявляють, що збільшення вартості тарифів на житлово-комунальні послуги - вимушений крок, на який Україна повинна була піти ще багато років тому. Аби звести кінці з кінцями, тернополянам потрібно або більше заробляти, або звернутися по субсидію, або прислухатися до порад експертів як зекономити на комуналці.

Будуть сплачувати більше

Скільки тернополяни сплачують за комуналку, розглянемо на прикладі двох тернопільських сімей – одні мають субсидію, інші її не мають. В обох сім’ях живе по четверо членів, з яких лише двоє працюючі та двоє неповнолітніх. Площа квартири в обох майже 50 квадратних метрів.
Цього опалювального сезону сім’ї тернополянина Андрія Смолінського доведеться сплатити за комуналку мінімум на 20% дорожче, аніж було минулого року, оскільки місцеві експерти прогнозують зростання цін усіх видів енергії.

  • В літній сезон наша сім’я в середньому сплачує 790 грн в місяць за житлово-комунальні послуги, - каже тернополянин. - Взимку ми сплачуємо вдвічі, більше тому що досить дороге централізоване опалення.

Пан Андрій каже, що сукупний місячний дохід його сім’ї в середньому становить 6600 грн.  Андрій з своєю дружиною сплачують за житлово-комунальні послуги сповна, субсидії не мають.

Відео дня

Дещо краща ситуація з оплатою комунпослуг в сім’ї тернополянина Сергія Кабачка. Нещодавно його сім’я отримала субсидію. Тернополянин розповідає, що після того як його сім’я минулого опалювального сезону лише на тепло витратила майже чверть сімейного бюджету, тоді вони з дружиною вирішили оформити субсидію.

  • Субсидія компенсує нам лише 125 грн з 650 грн, однак, якщо ситуація не зміниться, то в опалювальний сезон завдяки субсидії ми зможемо зекономити приблизно 775 грн з 1300 грн, яких ми оплачували за тепло минулого року, тобто сплачувати ми маємо усього 525 грн взимку, - розповідає тернополянин Сергій Кабачок. - Щодо нашого місячного доходу, то він становить 6100 грн.


За кордоном – 2-10%

Інша ситуація в європейських країнах, тамтешні споживачі мають право відмовитись від послуг постачальника, якщо є підприємство, яке пропонує вигідніші умови співпраці. Більше того, європейці можуть обрати відразу двох постачальників. До прикладу, у Британії електроенергію вдень може постачати одне підприємство, а вночі інше. Також у Європі незвична для нас система тарифікації послуг. До прикладу в Чехії визначення ціни на комунпослуги залежить безпосередньо від економного використання енергоресурсів та їх користування.

  • Протягом року лічильники в нашій квартирі фіксують витрата спожитих енергоресурсів, - розповідає колишній тернополянин, а тепер житель чеського міста Брно Сергій Гулей. -  Власникові нерухомості підприємства, що надає ту чи іншу послугу, виставляють рахунок на оплату комунальних послуг.

Колишній тернополянин розповідає й те, що його сім’я за комунальні послуги оплачує 3000 грн в місяць (в еквіваленті), в той час, коли загальний дохід їхньої сім’ї становить 36 500 грн, з яких 19 500 грн отримує пан Сергій та 17 000 грн його дружина.

  • Ми з дружиною також кожного місяця сплачуємо 500 грн у фонд будинку, в якому живемо. Загалом щомісячна плата за комуналку - 3500 грн, - каже він.

У Німеччині також є свої особливості оплати компослуг. До прикладу, водопостачання входить в квартплату, проте за електроенергію та газ треба платити окремо і оплата залежить від того, скільки спожили ресурсів і скільки людей живе у квартирі.

  • У нашому місті ти сам маєш право визначати щомісячну суму, яку хочеш сплачувати за комунальні послуги, - каже жителька міста Бонн, що у Німеччині, Наталія. - Однак, в кінці року тобі приходить річний рахунок, і якщо ти переплатив більше, ніж використав послуг, то держава тобі повертає кошти, і навпаки.

Колишня тернополянка пригадує випадок, коли її сім’я встановила собі місячну плату 45 євро, проте в кінці цього року вони змушені були доплатити ще 650 євро, оскільки невірно встановили собі плату за комунпослуги. Щодо доходу, то сім’я Наталії отримує майже 5000 євро в місяць, а місячні витрати на комуналку - 100 євро.

За океаном ситуація з вартістю житлово-комунальних послуг та їх оплатою також набагато краща, ніж в Україні. До прикладу, Лілія Кравчук з сім’єю живе у 3-х кімнатній квартирі у місті Чикаго, США.  Жінка розповідає, що в середньому місячний дохід їхньої сім’ї становить 5800 дол.

  • Влітку ми найбільше оплачуємо за електроенергію, це зумовлено тим, що ми користуємося кондиціонерами, - наголошує колишня тернополянка. - Місячна оплата за електрику в нас становить від 50 до 70 дол.

Щодо інших енергоносіїв, то пані Лілія пригадує, що цього місяця її сім’я за природний газ заплатила 20 дол, а за воду - 10 дол. Загалом комуналка їм за місяць обійшлася майже в 100 дол.

  • 100 дол за житлово-комунальні послуги - сума досить велика, оскільки в основному наш щомісячний платіж становить 60-70 дол, - наголошує Лілія. - Насправді все залежить від погоди, якщо на вулиці комфортно, то і комуналка менша.

Можливий і такий варіант, коли населення абсолютно жодної копійки не сплачує за опалення, електроенергію та воду. Такими привілегіями користуються місцеве населення Об’єднаних Арабських Еміратів. Проте цим привілеєм користуються лише 20 % цієї держави, інші — хто приїхали на заробітки - індуси, малайці, вихідці з країн Африки і непальці змушені платити податки, в тому числі і квартплату.

Вартість комуналки зросте

Найбільше тернополяни відчують підняття цін під час цього опалювального сезону, вважає голова правління Тернопільської міської ГО «Асоціація споживачів житлово-комунальних послуг» Петро Ландяк.

  • Цьогоріч містяни, які не мають індивідуального опалення, за тепло будуть змушені платити удвічі більше в порівнянні з минулим роком, - продовжує фахівець. - Проте через дорогий газ і тим тернополянам, які мають індивідуальне опалення, доведеться віддати більше грошей аби в квартирі було тепло.

Загалом, вартість природного газу сьогодні фіксована Кабміном та урядовцями встановлено граничний рівень роздрібних цін на природний газ для населення на рівні 6879 грн за 1000 куб. метрів.

  • Тернополянам варто очікувати і зростання вартості послуг водопостачання та електроенергію на 15%. Єдине, що не зросте в ціні - квартплата, оскільки немає чинників, які б сприяли цьому, - зазначає пан Ландяк.

Очікується збільшення субсидіантів

Сьогодні у Тернополі зареєстровано 68187 домогосподарств, 39605 з них отримували субсидії минулого опалювального сезону, це 58% сімей, повідомив начальник управління соціальної політики міськради Володимир Сулима. Він зазначає, що програма житлових субсидій працює добре, багатьом тернопільським малозабезпеченим сім’ям вона допомогла. Більше того, у Тернополі очікують збільшення кількості тих, хто звернеться по субсидії.

Щодо загальнообласних тенденцій отримання субсидій, то за словами директора департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Вадима Боярського, у Тернопільській області 187 тисяч домогосподарств, які отримали субсидію. Це приблизно 600 тис. громадян з 1 063 842, які проживають в області. Проте цього опалювального сезону домогосподарств було 200 тисяч. Тому, як кажуть чиновники, тернополянам необхідно поспішати, для того аби отримати субсидію на цей опалювальний сезон.

Як зекономити

Економічний фахівець Віталій Левицький каже, що містянам, для того аби не потрапити у боргову яму, цього опалювального сезону необхідно діяти заздалегідь, оскільки житлово-комунальні підприємства, що обслуговують житловий фонд, мають збільшити вартість послуг мінімум на 20-30%.

  • Звичайно, державну цінову політику відносно енергоносіїв ми невзмозі змінити, - каже він. - Однак ми можемо згрупуватися та раціоналізувати наші витрати. Тобто сьогодні існує досить  багато методів, що дозволять нам заощаджувати.

Наприклад, держава сьогодні надає так званні “теплі кредити” на енергоощадливі заходи, тобто утеплення стін, заміну вікон, встановлення економних котлів тощо, зазначає експерт. Також сьогодні є можливість зекономити по кілька гривень, оплачуючи рахунки не через банк, а через Інтернет.

  • Звичайно суттєво не зекономиш сплачуючи через мережу, однак копійка до копійки буде гривня, - каже Віталій. - Більше того, субсидії ще ніхто не відміняв. Але тут не варто гаяти часу, оскільки субсидії є обмежені, не всі бажаючі її отримають.

Більше того, фахівець запевняє, що в уряді кажуть те, що цього року менше третини населення отримає цю фінансову компенсацію.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    от цікаво чого зараз ніхто не скаче,не біжить на майдан ,не репетує злодіїв геть?доскакалися вже?за що боролися на то і напоролися
  • Анонім

    хочу в Дубаї)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up