Дайте фермерам каяки – польський досвід розвитку туризму

Дайте фермерам каяки – польський досвід розвитку туризму
– Ми стоїмо у моїй колишній стодолі. До того, як втілити проект ресторану, я заїжджав сюди трактором – завозив сіно. Коли дощило, тут треба було ходити з парасолею через дірявий дах, – каже власник «Ранчо над Вартою» Зенон Сосновскі. – Тепер у нас святкують весілля, відзначають різні урочистості, наприклад, перше причастя
  • Завдяки програмам диверсифікації сільського господарства у Польщі агротуризм – прибутковий сектор для сільських жителів і можливість добре відпочити – для міських.
  • "Суть цих програм у тому, щоб не всі гроші ділити через державні структури, а щоб частину їх роздати місцевим громадам, – коментує начальник відділу освіти, культури, спорту і туризму повітового староства у Велюні Лодзького повіту Зенон Колодзєй. – Задум у тому, щоб ґміни втілили якісь проекти, адже їм із їхніх місць краще видно."

Програми диверсифікації (зміна, різноманітність — прим. ред.) сільського господарства, які успішно діють у Польщі, можуть стати хорошим прикладом для наслідування в Україні. Туризм у наших сусідів — дійсно сфера економіки, а не фольклорно-виставкові фестивалі, організовані владою. Тобто у Польщі можна повчитися того, як влада не «розвиває туризм», підмінюючи функції бізнесу і громадських організацій, а створює умови для його розвитку.

Державні програми для фермерів, які мають менше 5 га землі і бажають займатися на ній туристичною діяльністю, – реальний шанс реалізувати свій потенціал для власників таких невеликих господарств.

– Програмою для фермерів, які мають до 5 га землі, я скористався ще у 2005-му, – розповідає власник «Ранчо над Вартою» Зенон Сосновскі із Велюнського повіту Лодзького воєводства у Польщі. – Цю програму курує Агенція реструктуризації і модернізації сільського господарства. Якщо долучитися, то 50% коштів на проект дає Агенція, а 50% - фермер.

Відео дня
blockquote>

Одначе цю останню частку можна взяти у кредит під вигідні відсотки. До того ж, податковий уряд повертає 20% податку на додану вартість.

На що дають гроші

За словами пана Сосновського, кожен фермер, який підпадає під названі критерії, може стати учасником програми і спрямувати кошти на моторизацію сільського господарства – купівлі агротехніки для надання послуг іншим господарям, створення агросадиби тощо.

– Я дуже люблю їздити верхи і купив коней, тож у «Ранчо над Вартою» можна покататися на них. Також купив каяки для туристів, відремонтував приміщення, – продовжує ґазда. – От, приміром, наш зал, де збирається місцева громада, а в ній 5000 жителів, часто святкує різні урочистості, – моя колишня стодола. У це важко повірити (чоловік оглядає плитку на підлозі, фарбовані стіни, гардини, охайні дерев'яні столи під білими скатертинами – прим. авт.), але я сюди заїжджав трактором, складав тут сіно. Коли ж дощило, то цією стодолою треба було ходити з парасолею – дах був дірявий.

Тепер лишень бенкетний зал забезпечує роботою пана Сосновського, його дружину та двох куховарок.

Єдиною умовою подібних проектів, за словами господаря агросадиби, є те, що вони упродовж п'яти років не можуть продати створений бізнес. Агенція реструктуризації і модернізації сільського господарства стежить за цільовим використанням виділених коштів.

«Ранчо над Вартою» – популярна локація, куди приїжджають на каяки й катання верхи школярі, сім'ї, великі компанії друзів. Популярними є вечірки на свіжому повітрі.

– Я зробив проект – повернув свої гроші. Зробив другий - і теж повернув. І надалі буду робити, – підсумовує пан Сосновскі.

Додатковий ринок збуту

А от власники ранчо «За мостом» – родина Митея – в аналогійний агробізнес прийшли, уже маючи власний м'ясний цех. У них також гостюють туристи – катаються верхи, сплавляються Вартою, їдять у ресторані.

– Це сімейний бізнес. До того ж, залучення туристів дозволило нам знайти додатковий збут м'ясної продукції, – говорить Амалія Митея.

Втілення проектів через програми підтримки місцевих ініціатив – масове явище у Польщі.

– Суть цих програм у тому, щоб не всі гроші ділити через державні структури, а щоб частину їх роздати місцевим громадам, – коментує начальник відділу освіти, культури, спорту і туризму повітового староства у Велюні Лодзького повіту Зенон Колодзєй. – Задум у тому, щоб ґміни втілили якісь проекти, адже їм із їхніх місць краще видно.

ДО РЕЧІ

Написання статей про польський досвід реформ і розвитку стало можливим завдяки участі автора у проекті «Свобода політичної дискусії і доступ до інформації – підтримка незалежних ЗМІ Криму», фінансованому Фондом міжнародної солідарності в рамках польсько-канадської програми підтримки демократії, підтриманої із засобів польської допомоги для розвитку МЗС Республіки Польща і Міністерства закордонних справ, торгівлі і розвитку

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up