Куди вкладати гроші під час війни

Куди вкладати гроші під час війни
Депозити лише захищають від інфляції, але зараз не можуть слугувати джерелом нарощування капіталу. В сучасних умовах тернопільські експерти радять вкладати гроші в самоосвіту. Слід підвищувати свою кваліфікацію та вивчати іноземні мови. Під час кризи будь-яка спеціальність може знадобитися

Війна на Сході України штовхає нашу державу у чергову економічну кризу. Однак, якщо уважно поглянути на наше місто, то люди живуть своїм життям. Майже на кожній вулиці триває якесь будівництво. У Тернополі будівельники зводять нові будинки, магазини, офісні центри, проводять реконструкції зупинок громадського транспорту, які передбачають зведення торгових закладів на цих зупинках. Незважаючи на зростання вартості пального, транспорту на вулицях не меншає. Усе це свідчить про те, що у значної частини тернополян гроші таки є. Хтось, може, і мусить економити, щоб дотягнути до зарплати, але багатьох це не стосується.
А тому виникає запитання: куди ж все-таки варто вкладати гроші під час війни чи фінансової та енергетичної кризи в державі?



Депозит лише захищає від інфляції
- Тримати гроші на кухні, звісно ж, не вихід, - вважає тернопільський підприємець Петро Ландяк. - Не думаю також, що зараз надійно вкладати їх у депозити. Краще капіталізувати заощадження у будівництво, ремонт чи у товари довгострокового вжитку.
На думку підприємця, також варто вкладати у валюту.
- Люди не знають, яким буде курс гривні, - каже Петро Ландяк. - Експорт у нас значно менший, ніж імпорт, тому курс гривні нестійкий. Відтак вкладення у валюту – теж добре.
Депозити передусім захищають від інфляції, але тепер не можуть слугувати джерелом нарощування капіталу, вважає кандидат економічних наук, бізнес-тренер Олена Дейнека.
Голова обласної громадської організації “Фонд соціально-економічних ініціатив” Леся Колінець вважає, що зараз краще вкладати кошти у золото, валюту та освіту.
- На депозити кошти варто вкладати, але краще в іноземній валюті, - радить пані Колінець. - Цінні папери - хороший інструмент для інвестування, але фізичним особам важко самостійно оперувати на цьому ринку, бо необхідний посередник і значні кошти для інвестування. Також необхідні додаткові знання щодо обрання підприємств-об'єктів інвестування. Золото і надалі залишається найнадійнішим інструментом інвестування. Думаю, це зараз найактуальніше. Крім того, хорошим варіантом є інвестування у свою освіту або в освіту дітей. Це є актуальним, адже друга вища освіта може відкрити нові можливості у кар'єрному зростанні.
До речі, в освіту та самоосвіту радить вкладати і фінансовий експерт Ігор Качмарський.
- Для людей, які живуть на зарплату, є одна проста порада – витрачайте гроші на себе, - каже пан Качмарський. - На себе, тобто на продукти, одяг, ремонт і самоосвіту. У час кризи будь-яка спеціальність може стати у нагоді: автомеханіка, сантехніка, робота з деревом.
На думку експерта, упродовж кількох наступних років нас чекає серйозна криза. Можливі значні скорочення. У Тернополі не потрібно такої кількості продавців, торгових агентів, менеджерів та юристів. Натомість бракує електриків, зварювальників, кухарів. Експерт радить підвищувати свою кваліфікацію, вчити іноземні мови: польську, іспанську, італійську, англійську. Адже якщо випаде нагода виїхати за кордон, без мови у вас буде найнижча зарплата.

У попиті засоби самозахисту
- Для бізнесу є дуже мало сегментів, куди зараз варто вкладати, - продовжує Ігор Качмарський. – Тепер є попит на зброю та засоби самозахисту. Також на пошив простого одягу та виробництво недорогих твердопаливних котлів. Знову актуальне присадибне господарство, консервації, вигодовування свиней, птиці для власного споживання. Натомість комерційну нерухомість і ритейл (роздрібний продаж – прим. ред.) чекають важкі часи.
На думку Лесі Колінець, у період війни весь бізнес перебуває у кризі. Однак і тепер перспективною залишається IТ-галузь.
- У сучасних перманентно кризових умовах виграють ті люди, які навчені інвестувати в опціонні програми (вид довгострокових програм винагороди – прим. ред.), - вважає кандидат економічних наук, бізнес-тренер Олена Дейнека. – Однозначно, що і громадянам, і підприємцям варто навчитись диверсифікувати джерела надходжень. Тут я б остерігалась давати узагальнені поради. Тільки у конкретних випадках. Адже важливими є стартові умови, наявні стратегії і ресурси, очікування, можливості, загрози тощо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вовчик

    Куди вкладати гроші під час війни

    Відповідь давно відома "У теплі речі, їжу  та зброю" :-)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up