Скільки заплатимо за наше житло

Скільки заплатимо за наше житло
Житло Оксани Кривокульської, підпадає під пільгову площу до 60 квадратних метрів. Тому, податок на нерухоме майно тернополянку омине
З‭ ‬1‭ ‬січня‭ ‬2016‭ ‬року‭ ‬за‭ ‬нерухоме майно платити будемо більший податок.‭ ‬Місцеві ради вже не зможуть визначати пільгову площу нерухомості,‭ ‬що не піддається оподаткуванню.‭

Міністерство фінансів в рамках реформування податкової системи України змінило систему оподаткування нерухомості та стягування податку з усіх житлових будинків та квартир.‭ ‬Зокрема,‭ ‬з‭ ‬1‭ ‬січня‭ ‬2016‭ ‬року‭ ‬встановили нову ставку податку на нерухоме майно,‭ ‬яка не повинна перевищувати‭ ‬3%‭ ‬мінімальної зарплати,‭ ‬що встановлена станом на‭ ‬1‭ ‬січня‭ ‬2016‭ ‬р.‭ ‬за‭ ‬1‭ ‬квадратний метр нерухомості‭ (‬у‭ ‬2015‭ ‬році її розмір не перевищував‭ ‬2%‭)‬.


Що оподаткувати‭ ‬– вирішив уряд
‭– Власне самі граничні межі тепер єдині і незмінні для всіх власників нерухомого майна України та становлять 60 квадратних метрів для квартир та 120 квадратних метрів для будинків. Якщо ж людина одночасно є власником і квартири і будинку, то межа - 180 квадратних метрів. При цьому, якщо власниками є одночасно дві особи, то пільга в розмірі 60 квадратних метрів надається для кожного з них - відтак, їм сплачувати податок не потрібно - розповідає в.о. завідувача кафедри податків та фіскальної політики ТНЕУ, доцент Анатолій Луцик.
Щодо заможних тернополян,‭ ‬що є власниками квартир,‭ ‬площа яких перевищує‭ ‬300‭ ‬квадратних метрів та будинків з площею більше‭ ‬500‭ ‬квадратних метрів,‭ ‬то в такому разі вони повинні будуть додатково сплачувати‭ ‬25‭ ‬000‭ ‬грн.‭ ‬податку за кожен з таких об’єктів нерухомості.

Як оподаткувати‭ ‬– вирішують на місцях
За словами начальника відділу‭ ‬зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації Тернопільської міської ради‭ ‬Катерина Калуш,‭ ‬ставка податку затверджена міською радою на‭ ‬2016‭ ‬рік для тернополян становить‭ ‬1%‭ ‬від мінімальної заробітної плати.‭ ‬Таким чином,‭ ‬при ставці‭ ‬1%‭ ‬у власника квартири площею‭ ‬80‭ ‬квадратних метрів оподатковуватиметься лише‭ ‬20‭ ‬квадратних метрів і сума податку у‭ ‬2016‭ ‬році становитиме‭ ‬275,6‭ ‬грн.‭ (‬20‭*‬0,01‭*‬1378‭)‬.‭ ‬За такою ж формулою розраховується податок для житлових будинків,‭ ‬площа яких перевищує‭ ‬120‭ ‬квадратних метрів.
-‭ ‬З початку‭ ‬2016‭ ‬року місцевим радам забороняється підвищувати граничну межу житлової нерухомості,‭ ‬яка не піддаватиметься оподаткуванню,‭ ‬-‭ ‬зазначає Анатолій Луцик.‭ ‬-‭ ‬Проте,‭ ‬місцеві ради мають право встановлювати ставки податку на нерухоме майно у розмірі,‭ ‬що не перевищує‭ ‬3%‭ ‬від мінімальної заробітної плати за‭ ‬1‭ ‬квадратний метр.
За словами фахівця,‭ ‬відповідно до Податкового та Бюджетного кодексів України,‭ ‬податок на майно є місцевим податком,‭ ‬тому включається до доходів загального фонду місцевих бюджетів.‭ ‬Відповідно,‭ ‬конкретних цілей,‭ ‬на які будуть спрямовуватись кошти,‭ ‬зібрані за рахунок цього податку,‭ ‬немає.‭ ‬Тож саме міські ради можуть визначать,‭ ‬куди спрямовувати ці кошти..


Як будемо платити
‭– Обчислення суми податку з нерухомості, власниками яких є фізичні особи, здійснюється податковою інспекцією, з огляду на загальну площу квартири чи будинку  та відповідної ставки податку, – наголосив Анатолій Луцик. - При цьому, якщо власниками нерухомості є юридичні особи, то вони повинні здійснити такий розрахунок самостійно.
Податкові повідомлення,‭ ‬в яких вказана сума податку з нерухомості,‭ ‬надсилаються податковими органами платнику за місцем реєстрації.‭ ‬Також‭  ‬повідомлення містить реквізити,‭ ‬відповідно до яких власнику житла потрібно здійснити оплату протягом‭ ‬60‭ ‬днів з дня вручення податкового повідомлення контролюючим органом‭ (‬як правило,‭ ‬це‭ ‬міська чи селищна рада‭)‬.‭ ‬Оплата цього податку повинна здійснюватися через банківські установи чи поштові відділення.‭ ‬Щодо термінів,‭ ‬то таке повідомлення власники квартир та будинків повинні отримати до‭ ‬1‭ ‬липня року,‭ ‬що настає після звітного.‭ ‬Тобто повідомлення про необхідність сплати податку з нерухомості за‭ ‬2015‭ ‬рік власники повинні отримати до‭ ‬1‭ ‬липня‭ ‬2016‭ ‬року,‭ ‬а відтак і сплата такого податку здійснюватиметься у‭ ‬2016‭ ‬році.
Якщо ж квартира чи будинок лише здані в експлуатацію,‭ ‬то податок на нерухомість сплачується власником з моменту виникнення права власності них.‭ ‬Для цього власники повинні звернутися з пиcьмовою заявою до податкової інспекції для пpоведення звірки даних по об'єкту нерухомості.‭ ‬І якщо виявлені розбіжності у площі,‭ ‬то проводиться перерахунок суми податку й власнику житла надсилається нoве податкове повідомлення.‭
За словами пана Луцика,‭ ‬існують також штрафи за несплату податку,‭ ‬передбачені Податковим кодексом України.‭
– Якщо власник нерухомості не сплачує податок в зазначений термін,‭ ‬то тоді з нього стягується штраф:‭ ‬при затримці до‭ ‬30‭ ‬календарних днів включно‭ ‬-‭ ‬у розмірі‭ ‬10%‭ ‬погашеної суми податкового боргу‭; ‬при затримці більше‭ ‬30‭ ‬календарних днів‭ ‬-‭ ‬у розмірі‭ ‬20%‭ ‬погашеної суми податкового боргу.‭ ‬Після закінчення встановлених строків погашення,‭ ‬на суму податку та штрафних платежів нараховується пеня,‭ ‬– додав фахівець.

Відео дня

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Anonymous

    Ну так ви самі собі заперечуєте! і хто кого обманює??? самі уважно читайте -  площа прописана законодавчо - площа квартири, більша за 60 квадратів і площа будинку, більша 120 квадратів вже оподатковуються. У вашому посиланні на ПК так і вказано. Але це стосується вже ставки податку на 16 рік, якій необхідно буде сплатити в 17 році
  • Богдан Малиняк

    266.4.1. База оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:



    а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;



    б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

    Anonymous reply Богдан Малиняк

    Ну так ви самі собі заперечуєте! і хто кого обманює??? самі уважно читайте -  площа прописана законодавчо - площа квартири, більша за 60 квадратів і площа будинку, більша 120 квадратів вже оподатковуються. У вашому посиланні на ПК так і вказано. Але це стосується вже ставки податку на 16 рік, якій необхідно буде сплатити в 17 році
  • Анонім

    Чому Великі Гаї прийняли ставку 0,1% цікаво яка ставка в Байківцях...
  • Анонім

    О маємо слава україну
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up