У Тернополі‭ ‬260‭ ‬педагогів шукають роботу,‭ ‬а потрібно лише‭ ‬20

У Тернополі‭ ‬260‭ ‬педагогів шукають роботу,‭ ‬а потрібно лише‭ ‬20

Щоб вивчитися на педагога у тернопільскому вузі необхідно заплатити понад‭ ‬86‭ ‬тис грн.‭ ‬Проте,‭ ‬отримавши диплом,‭ ‬молоді освітяни‭ ‬часто‭ ‬змушені докорінно змінювати вид своєї діяльності.

Сьогодні в Тернополі для того аби отримати педагогічну освіту необхідно заплатити мінімум‭ ‬86‭ ‬тис грн.‭ ‬І це‭ ‬офіційно лише за навчання протягом‭ ‬5,5‭ ‬роки‭ ‬на бакалавраті та магістратурі в Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка.‭ ‬Проте,‭ ‬якщо взяти до уваги усі неофіційні витрати,‭ ‬про які розповідають студенти,‭ ‬які навчаються у‭ ‬вузах,‭ ‬тобто витрати на підручники,‭ ‬проживання,‭ ‬витрати на сесії,‭ ‬курсові,‭ ‬дипломні,‭ ‬лабораторні,‭ ‬добровільно-примусове придбання методичних матеріалів,‭ ‬то загальна вартість навчання у виші добігає кругленької суми,‭ ‬яка може бути понад‭ ‬100‭ ‬тис грн.

Один з лідерів по кількості студентів

Відео дня

Проте не‭ ‬дивлячись на високу вартість навчання,‭ ‬сьогодні педуніверситет є одним з лідерів по кількості студентів,‭ ‬які поступають та навчаються у ньому.‭ ‬І все це в той час,‭ ‬коли станом на‭ ‬1‭ ‬серпня цього року в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості всього‭ ‬лиш‭ ‬20‭ ‬вакантних посад для людей з педагогічною освітою.‭ ‬Більше того з запропонованих робочих місць вісім не на повну ставку.‭ ‬А середня зарплата,‭ ‬яку пропонують роботодавці для педагогів становить‭ ‬1378‭ ‬грн,‭ ‬тобто від‭ ‬480‭ ‬грн до‭ ‬2500‭ ‬грн‭ ‬-‭ ‬це ставка без врахування надбавок за стаж,‭ ‬категорій і навантаження.‭ ‬Як повідомляють у будинку праці,‭ ‬сьогодні в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості перебуває в пошуках роботи майже‭ ‬260‭ ‬осіб,‭ ‬які мають педагогічну освіту та є прописані у нашому місті.

Щодо області то,‭ ‬ситуація ще критичніша,‭ ‬оскільки починаючи з‭ ‬2010‭ ‬року Міносвіти по області скоротило аж‭ ‬52‭ ‬одиниці загальноосвітніх навчальних закладів і це ще не межа.‭ ‬Загалом,‭ ‬станом на сьогодні в області налічується‭ ‬837‭ ‬загальноосвітніх шкіл,‭ ‬багато з них є недоукомплектовані,‭ ‬тобто вчителі працюють не на повну ставку,‭ ‬маючи навантаження менше‭ ‬18‭ ‬годин на тиждень.

Проблема невідповідності попиту до пропозиції на ринку праці притаманна не лише педагогам,‭ ‬а й економістам,‭ ‬медикам та юристам.‭ ‬Щодо технарів то все навпаки,‭ ‬роботи достатньо однак фахівців на ринку праці бракує,‭ ‬абітурієнти неохоче поступають на технічні спеціальності.‭ ‬До слова,‭ ‬за інформацією‭ ‬вузів у‭ ‬2015/2016‭ ‬навчальному році в‭ ‬педуніверситеті навчалося майже‭ ‬6‭ ‬тис студентів,‭ ‬в технічному університеті‭ ‬5284,‭ ‬а у медичному‭ ‬5252.‭ ‬Проте лідером по кількості студентів залишається економічний університет,‭ ‬там минулого навчального року здобували освіту понад‭ ‬11197‭ ‬студентів.

Важко знайти роботу за фахом

  • Ще зі школи найбільше до душі була мені філологія та‭ ‬іноземна мова,‭ ‬тому я і обрала наш тернопільський педуніверситет,‭ ‬факультет філології,‭ ‬-‭ ‬розповідає вчитель однієї з тернопільських шкіл Ольга Вовк.‭ -‭ ‬Після закінчення університету знайти роботу по спеціальності було дуже важко.‭ ‬Почавши працювати,‭ ‬я була‭ ‬страшенно вражена невідповідністю того,‭ ‬що нас вчили‭ ‬в університеті,‭ ‬і того,‭ ‬з чим‭ ‬я зіткнулася у школі.‭ ‬Вчили нас звичайно теорії,‭ ‬а практики треба було набувати самій.

Молодий педагог розповідає,‭ ‬що вона любить дітей,‭ ‬і їй цікаво працювати з ними.‭ ‬Але деяким дітям нецікава англійська.‭ ‬Відповідно,‭ ‬перед молодою вчителькою досить скоро постало завдання,‭ ‬як зробити так,‭ ‬щоб заохотити цих дітей до іноземної мови.‭ ‬Проте,‭ ‬як каже Ольга,‭ ‬виявилось не все так просто.

  • Дико здивувало те,‭ ‬що вчитель повинен все купувати сам:‭ ‬плакати,‭ ‬методики,‭ ‬роздаткові матеріали,‭ ‬ілюстративні,‭ ‬додаткову допоміжну літературу.‭ ‬Сам оздобити кабінет,‭ ‬сам за свої гроші купити для нормальної праці абсолютно все,‭ ‬пов'язане з його предметом,‭ ‬-‭ ‬каже тернополянка.‭ ‬-‭ ‬Щодо оплати праці,‭ ‬то‭ ‬зарплата у молодих педагогів мізерна.‭ ‬Це ще один чинник який досить негативно впливає на педагогічну діяльність вчителя.

Від вчительки до бізнес-леді

До такої безкорисливої та нелегкої праці не була готова Надія Прийдун.‭ ‬Тернополянка розповідає,‭ ‬що ще з шкільної парти хотіла вивчитися на вихователя дошкільної освіти.‭ ‬Проте не було такої спеціальності,‭ ‬тому вона вирішила поступити на вчителя початкових класів.

  • Навчання мені давалося легко напевне тому,‭ ‬що вчитися було цікаво,‭ ‬-‭ ‬каже пані Надія.‭ ‬-‭ ‬Проте після навчання досить гостро постало питання працевлаштування,‭ ‬і мої рожеві шкільні та студенські мрії досить швидко розбилися‭ ‬у стіну реалій,‭ ‬з якою я зіткнулася.

Після навчання тернополянка зрозуміла,‭ ‬що ця сфера діяльності не для неї,‭ ‬оскільки було досить важко знайти роботу,‭ ‬тому що у всіх школах,‭ ‬де вона намагалася працевлаштуватися називали досить немалі суми за робоче місце.‭ ‬Це притому,‭ ‬що жінка пробувала реалізувати себе не лише у тернопільських школах,‭ ‬а й ЗОШ,‭ ‬які є у прилеглих селах навколо нашого‭ ‬міста.

  • Безсовісно вимагали кошти при тому,‭ ‬що заробітна плата була дріб’язком,‭ ‬за яку не те щоб жити,‭ ‬а й проіснувати досить важко,‭ ‬-‭ ‬підкреслює Надія.‭ ‬-‭ ‬Більше того,‭ ‬оздоблення класу,‭ ‬навчально-методична література та інше необхідно купувати за власний‭ ‬кошт.‭ ‬Я себе в цьому абсурді не бачила,‭ ‬тому досить швидко згрупувалася та вирішила розпочати власну справу.

Звичайно,‭ ‬каже жінка,‭ ‬не так легко було розпочати бізнес,‭ ‬проте у неї все вдалося.‭ ‬Сьогодні в її студії-салоні‭ “‬Азалія‭”‬ працює понад десяток працівників.

  • Я сплачую немалі податки від своєї діяльності,‭ ‬мій бізнес поступово розвивається.‭ ‬Я люблю те що я роблю і задоволена результатом,‭ ‬-‭ ‬каже Надія.

Отримують і понад‭ ‬5,5‭ ‬тис грн‭

За даними‭ ‬Міністерства‭ ‬освіти і науки України,‭ ‬за рік середня зарплата вчителя-початківця без стажу зросла з‭ ‬1979‭ ‬гривень до‭ ‬2586‭ ‬гривень,‭ ‬а зарплата вчителя вищої категорії до‭ ‬5742‭ ‬грн.‭

Як повідомляють в управлінні освіти‭ ‬і науки Тернопільської міської ради,‭ ‬посадові оклади педпрацівників‭ ‬загальноосвітніх шкіл з‭ ‬01‭ ‬травня‭ ‬2016‭ ‬року‭ ‬такі:‭ ‬вища категорія‭ ‬– 2512‭ ‬грн,‭ ‬І категорія‭ ‬– 2334‭ ‬грн,‭ ‬ІІ категорія‭ ‬– 2157‭ ‬грн та спеціаліст‭ ‬– 2050‭ ‬грн.‭ ‬В нараховану зарплату також входять надбавки за спеціальний режим роботи в спецзакладах‭ (‬у розмірі‭ ‬20‭ ‬%‭)‬,‭ ‬за педагогічне звання‭ ‬10-15‭ ‬%,‭ ‬а також‭ ‬20‭ ‬%‭ ‬за престижність у роботі.‭ ‬До прикладу,‭ ‬вчитель отримує заробітну плату,‭ ‬виходячи з кількості годин,‭ ‬які затверджені у тарифікаційних списках на навчальний рік та додаткової оплати за класне керівництво та перевірку зошитів у розмірі‭ ‬10-25%.‭ ‬Залежно від стажу педагогічної діяльності,‭ ‬категорійності та наявності звання ця сума коливається від‭ ‬3200‭ ‬до‭ ‬5200‭ ‬грн.,‭ ‬при умові навантаження‭ ‬18‭ ‬годин на тиждень.‭ ‬Щодо вихователів ДНЗ зі стажем роботи понад‭ ‬20‭ ‬років та при наявності І категорії у спеціалізованому садку отримує заробітну плату‭ ‬– 4201,20‭ ‬грн.,‭ ‬у звичайному‭ ‬– 3501,0‭ ‬грн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    Нехай їдуть в село Бишки або Конюхи там є багато пенсіонерів.А для молодих вчителів немає місця.Будуть там сидіти доки їх не винесуть вперед ногами.Що за держава і що за закони дибільні.Вони по нові  програмі нічого не сображають.І ще всі голосували за януковича  таких давно потрібно звільняти  це зрадники  продали  Україну за 50 гривень і за кілограм гречки.І ще перевірте по всіх школах бо таких багато є.Тут порядку ніколи не буде в цій державі.
  • Анонім

    Ця стаття підтверджує те ,що я вже не один рік кажу ,що педагогічні інститутути наклепали тих педагогів на 30 років вперед . Що ці педагогічні ,економічні інститути пора закривати і перепрофільовувати на науково-дослідні інститути для розробки новітньої зброї для нашої армії . Пора вже зрозуміти ,що країні не може бути так щоб всі були педагоги ,економісти ,менеджери та їм подібні оскільки в першу чергу країні потрібні технарі, і кваліфіковані робітники для розбудови нашої країни . Ось у нас така с....а в країні бо ніхто не хоче працювати за верстататом ,розробляти техніку , займатися сільським господарством ,а ось педагогами ,юристами ,економістами всі хочуть бути  щоб нічого не робити сидіти десь в офісі ,грати косинку або доїти батьків ,учнів на всяку типу шкільну поє.....ь . Я вважаю так ,що якщо людина вчилась на державному, і не працює по спеціальності значить має повертати гроші державі , а якщо людина дурно потратила 86 кусків на навчання педагога знаючи при цьому ,що знайти роботу у неї нулячі шанси, то це її особисті проблеми . Якщо відсутні мізки ,то вже не вставиш . Зараз така х..... в освіті твориться через те ,що дітям в школах забивають баки всяким шкільним шлаком і так кожен день ,кожен місяць ,і з року в рік ось і маємо результат ,що діти поступають щоб поступити . Я вважаю ,що у нас має бути 9 річна освіта ,коледж ,а потім інститут . Я в свій час цей шлях пройшов і маю ту роботу котру хотів ,і котра мені подобається . А зараз ,що 11 класів закінчили і давай всім класом в педагогічний валити . 90 відсотків тих хто поступає в педагогічний я впевнений у них головний пріоритет це шкільний бізнес котрий зараз присутній в школах . Ті ,що дійсно хочуть вчити дітей ,і котрі байдужі до того б....а в школах таких одиниці ,і то вони не можуть поступити в інститут чи навіть влаштуватися на роботі в школі бо там існують шкільні династії де пенсіонери влаштовують своїх дітей  . Зараз получається так ,що ми ,як платники податкі фінансуємо ту безробітню армію педагогів ,економістів, котрі кожного місяця отримують по 1000 грн і любими шляхами уникають ту роботу котру їм пропонують.На мою думку ці виплати треба скасувати тоді скоріше знайдуть собі роботу . Приходячи на потенційне місце роботи вони просять щоб їм написали "не відповідає вимогам" , або вся ця армія білих комірців не бажає перевчатися на робітничі професії ось і маємо те ,що маємо . Те ,що тут написали ,що 260 чоловік претендують на місце педагога так це ті ,що числяться на біржі ,а ті що вже зняті з обліку так таких тисячі .

    Анонім reply Анонім

    Многа букаф - нє осіліл!

    Анонім reply Анонім

    ПНХ
  • Діонісій

    в Педагогічному вчаться і безплатно на державному, а у кого мізків не вистачає пройти на державне навчання, то платять.

    доречі, цього року в Педагогічному великий недобір, не те що на платне навчання, а і державне.

    а закінчивши педагогічний, це не означає, що ти тільки вчитель, ти спеціаліст з інформатики, математики, історії тощо, який має право вести викладацьку діяльність.  там є багатенько цікавих спеціальностей,

    Анонім reply Діонісій

    "там є багатенько цікавих спеціальностей"- шоби потім збирати полякам труставки і ябка,або сеньйорам дупи мити.

    Діонісій reply Анонім

    ну а що ти хочеш, в нас на ринку стоять доценти, кандидати наук і таке інше продають лахи.
  • Олег

    1378 грн. такої зарплати у вчителів уже немає, хіба не на повний оклад. Сама менша для вчителя початківця 2050 грн. і то це без врахування надбавок, за перевірки зошитів, за класне керівництво, за кабінет і т.д. Думаю що менше 2500 грн. навіть вчитель початківець не має. Ну що ж сказати мала зарплата, але у всіх мала зарплата в нашій державі, не тільки у вчителів. Крім того у вчителя є ряд переваг перед іншими професія, це і більша тривалість відпустки, менше годин реально відпрацьованих, соціальний захист і можливість вільніше відпроситись з роботи  коли є необхідність якигось справ вдома із збереженням зарплати в порівня з приватним підприємством. Щодо 86 тис. грн. за навчання то треба зауважити що в нас ще є державна форма навчання де нічого не треба платити за навчання та ще й стипендію платять і там є досить багато державних місць. Я не вкурсі скільки зараз тих державних місць але ще кілька років тому, наприклад на українську філологію було 120. Я думаю що це навіть забагато кожного року для нашої області випускати стільки вчителів тільки з двох предметів. Держава сама винувата, для чого стільки випускників? Де їх працевлаштувати? Крім того треба рішити питання пенсіонерів вчителів щоб якось звільняли місце для молодих. Поставити на вибір або пенсія або робота вчителем.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up