Як не переплатити за житло

Як не переплатити за житло

Беручи житло у кредит, можна переплатити понад 50% від вартості житла. Експерти кажуть, що будівництво власного будинку у деяких випадках є набагато дешевшим і швидшим, ніж пайова участь у багатоповерхівці

Інвестицію у нерухомість завжди вважали безпрограшним варіантом вкладення фінансів, незалежно від економічного розвитку у державі. Тернопільські експерти з нерухомості вважають, що сьогодні максимально сприятливі ціни для того, аби купувати нерухомість у нашому місті. Місцеві забудовники пропонують тернополянам багато пропозицій та варіантів розрахунку за житло. Тож перед людиною, яка хоче придбати квартиру, постає логічне питання: як не переплатити за нерухомість і не потрапити у боргову яму.

“RIA плюс” з’ясувала у фахівців, що вигідніше купувати: квартиру у новобудові чи вже обжите житло, брати помешкання у кредит чи погоджуватися на пайову участь?

  • Я вклав кошти у будівництво власного котеджу за містом і не жалкую, - каже тернополянин Віталій Теслюк. – На будівництво без внутрішніх та зовнішніх ремонтів витратив до двох місяців. Користувався послугами підрядника. Та будівництво і накриття будинку – це лише 30% від загальної вартості житла. Оздоблення затягнулося на декілька років. Та незважаючи на затрачений час і фізичні зусилля, я ніколи б не вчинив інакше, оскільки будинок площею 180 квадратів мені обійшовся, як квартира площею 45 квадратних метрів.  

Можна зекономити до 15%
Пайове будівництво за останні 10 років у нашому місті набирає все більшої популярності як серед забудовників, так і серед тернополян. Пайовим будівництвом називається форма інвестиційної діяльності, за якої забудовник для зведення того або іншого об'єкта залучає фінанси громадян. У свою чергу, тернополянин, який вклав свої гроші у будівництво на підставі договору, стає пайовиком.

Відео дня
  • Сьогодні більша частина наших клієнтів погоджується на пайову участь, бо ця система розрахунку є найбільш зручною і прийнятною для них, -  розповідає менеджер з продажу компанії „ВВС Буд” Тетяна Розумна.

Як каже фахівець, учасники пайового будівництва повинні сплатити повну вартість житла за півроку до здачі будинку. Основне правило пайової участі - сплата 30% від вартості житла, решту 70%  розділяють рівними частинами на щомісячні платежі без відсотків.

  • Зазвичай пайова участь дозволяє вкладнику зекономити до 10-15%, - продовжує пані Розумна, - оскільки таке житло виходить дешевшим, ніж його ринкова вартість.

За словами Тетяни Розумної, квартира площею 50 кв. м у середньому коштує 560 000 грн, а перший внесок становитиме 168 000 грн. Якщо до здачі будинку залишається три роки, то 392 000 грн слід сплатити за 2,5 року, або 30 місяців. Відповідно, місячний платіж становитиме 13 067 грн.

Переплата - понад 50%
Працівник кафедри банківської справи ТНЕУ Любов Прийдун розповідає, що сьогодні у фінансових установах є безліч програм з кредитування житла, які різняться як за умовами, так і за процентними ставками. Деякі із них кредитують нерухомість лише вторинного ринку або ж конфісковане майно, інші працюють і на первинному. Щодо термінів, то це здебільшого довгострокові кредити – на 15-20 років. Окремі банки можуть запропонувати програми лояльності, якщо позичальник є їхнім клієнтом чи уже брав кредит і має позитивну кредитну історію, що дозволяє знизити суму кредиту.

  • При оформленні іпотеки на житлопозичальнику треба сплатити первинний внесок, який коливається у межах 25-50% від вартості житла, - каже пані Прийдун, - а процентна ставка — від 18-26%.

Однак, як додає фахівець - це лише “перший” процент, тобто він діє лише  1-3 роки, згодом відсотки за кредит збільшуються. Також позичальнику слід розуміти, що це не остаточна вартість позики, адже існують або додаткові комісії чи платежі, або страхування життя людини, її працездатності, або тієї ж нерухомості, що теж потягне на чималеньку суму. Окрім того, позичальник оплачує нотаріальне оформлення договорів купівлі, іпотеки та експертну оцінку нерухомості.

  • Кінцева сума може становити понад 50% від вартості придбаного житла, - каже банківський експерт. - До прикладу, якщо вартість квартири - 560 000 грн, то її власнику доведеться переплатити аж 280 000 грн. Кінцева вартість буде 840 000 грн.

Житло - лише з документами
Багато тернополян купують житло як на первинному, так на і вторинному ринку, розповідає фахівець із нерухомості Ольга Чесна.
За словами фахівця, впродовж останніх двох-чотирьох років у нашому місті є тенденція до збільшення кількості покупців, які купують обжите житло із меблями. Насправді, продовжує вона, усе залежить від потреб та можливостей того чи іншого клієнта.

  • З власного досвіду можу сказати, що у Тернополі без проблем можна знайти хороші пропозиції як на первинному, так і на вторинному ринку, - додає Ольга Чесна.

Експерт радить тернополянам, які не мають усієї суми на нерухомість, бути обережними, бо у нашому місті було багато випадків, коли люди взяли кредити чи вступали у пайову участь, а будівельні компанії не дотримались умов договору, хоч тернополяни уже сплатили значні суми.

  • Багато городян купували квартири по 80 тисяч доларів, причому встигли оплатити 50-70 тисяч доларів, а недобросовісні забудовники просто обманули людей і зникли з їхніми грошима, - додає фахівець з нерухомості.

Як каже пані Чесна, вартість квартири залежить від багатьох чинників. До прикладу, обжиту двокімнатну квартиру у нашому місті площею 50 кв. м з індивідуальним опаленням, пластиковими вікнами можна придбати за 27-30 тисяч доларів, тоді як новеньке житло без ремонтів, опалення і т. ін. — близько 25 тисяч.

  • Коли вступаєш у пайову участь, то житло буде на 3000-4000 доларів дешевшим, - каже фахівець. - Однак варто врахувати, що новобудови здають лише з вхідними дверима та вікнами, які не завжди пластикові.

Ольга Чесна радить тернополянам купувати квартиру з відповідними документами, аби можна було після придбання житла оформити право власності на нерухомість. Вона також каже, що у нашому місті є багато людей, які мають валютні заощадження та купують нерухомість за кордоном, а в Україні житла купувати не хочуть.

Швидко, дешево та якісно
Дехто з тернополян має змогу будувати котеджі. Фахівці розповідають, що за останні 10-15 років побільшало приватних будинків поблизу Тернополя.

  • Будівництво власної садиби у деяких випадках є набагато дешевшим і швидшим, ніж пайова участь у багатоповерхівці, - каже директор ТОВ “Габарит КЛ” Роман Лаус.

Як каже фахівець, у середньому будівництво багатоповерхового житлового будинку триває три-п’ять років, а вартість квартири площею 50 кв. м коливається у межах 450-650 тис. грн. Це ціна за „сиру” квартиру. Будівництво власного дому такої ж площі обійдеться тернополянину приблизно у 370 тис. грн. До цієї вартості входить фундамент, стіни з цегли, перестінки, дах із металопрофілю та вікна.

  • Маючи необхідні фінансові ресурси, будинок площею 50 кв. м можна збудувати та накрити за декілька місяців, - каже Роман Лаус. - Якщо використовувати дешевші будівельні матеріали, будівництво можна суттєво здешевити.

Будівельний фахівець каже, що сьогодні на ринку є багато будматеріалів, які відрізняються як екологічністю, так і енергозбереженням. Звичайно, що ці чинники суттєво впливають на кінцеву вартість житла.

  • На кінцеву вартість житла також впливає тип будівництва, - продовжує експерт. - Тобто існують такі види будівництва, як цегляне, монолітне та каркасне.

Пан Лаус додає, що найдешевше будівництво - каркасне, з так званих SIP-панелей. Будинок площею 50 кв. м із цих панелей можна зібрати за тиждень. Його вартість - близько 200 тис. грн. Одна SIP-панель складається з двох дерев’яних щитів, між якими є пінопласт або мінвата.

  • Дешевим є будівництво і з натурального дерева, тобто з циліндрованого брусу, - каже він. - Вартість будинку площею 50 кв. м становитиме 280 тис. грн. Його зведення триватиме декілька тижнів, і саме швидкість будівництва - основна перевага зазначених конструкцій.

Однак, як додає Роман Лаус, незважаючи на дишевизну SIP-панелей чи циліндрованого брусу, серед тернополян найпопулярнішою була і залишається класична цегла. Вартість будинку з неї площею 50 кв. м, як ми вже зазначали, - 370 тис. грн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    ага ....будинок))) а додати вартість землі під Тернополем....а підвести всі комунікації...а облаштувати подвір"я....то треба мільйони гривень!!!! а опалення взимі такого будинку-огого по нинішнім цінам! фігню пишите!)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up