«З часу 90-тих такого ажіотажу не бачила...»

«З часу 90-тих такого ажіотажу не бачила...»
Продуктова паніка охопила тернополян. Люди кинулися в магазини за продуктами, бо очікували, що після різкого знецінення гривні подорожчають продукти харчування. Сіль, гречка, рис, макарони, борошно, цукор, олія - усе це змели з полиць

- Я намагаюся не піддаватися масовому психозу, - каже тернополянка Вікторія Ткач. - Але коли зайшла у суботу у продуктовий магазин, стало не по собі. Полиці з крупами майже порожні. З 90-тих такого не бачила у наших магазинах. Дуже хотілося і собі купити з мішок круп про запас, але все ж таки втримала себе від спокуси. Придбала тільки те, що планувала, і в тій кількості, що мені зараз необхідно.

Ажіотаж був не тільки у продуктових магазинах. Дехто з тернополян навіть опинився у виграші, скинувши долари, коли курс валют сягнув піку.

- Щоб заохотити людей купувати побутову техніку навіть у кризу, деякі магазини зробили великі знижки, - розповідає тернополянка Марія. - Справді, у гривнях ціни виглядають просто космічними. Але у валюті - аж ніяк. І якщо ви маєте мінімальні заощадження в доларах, вигідно обмінявши їх на гривні, можна придбати те, що раніше дозволити було неможливо.
Марія, наприклад, мала заощаджені 200 доларів. І коли на „чорному” ринку курс сягнув 39 грн за один "зелений", вирішила здати. Встигла зробити це по 37 грн. 

Відео дня

- У підсумку я купила великий плазмовий телевізор за суму, рівноцінну 130 доларів, - розповідає пані Марія. - Хоча раніше на цей же телевізор потрібно було виміняти 200 „зелених”.

У той же час виконувач обов’язків голови обладміністрації Іван Крисак закликає жителів Тернопілля не поширювати продовольчу паніку. За даними очільника області, наявні запаси пшениці, яку використовують на переробку у борошно, забезпечують потребу області до нового врожаю на 185%. Запаси цукру забезпечують потребу області до нового врожаю на 173%. У достатній кількості область забезпечена й іншими продуктами харчування.

“Вони знають що робити…”

- Війна ніколи не сприяла процвітанню держави, а тим більше зміцненню її валюти, - констатує аналітик фінансових ринків Олег Жак. - Але й крім цього, у нас серйозні проблеми в фінансово-економічному секторі.

На думку експерта, зараз НБУ і Кабмін повинні зайнятися державними фінансами і монетарною політикою, подумати про фінансові інструменти, які зв’яжуть зайву масу гривні і таким чином змусять ринкових гравців вкладатися не в долар, а в фінансові зобов’язання держави.

- Дуже помиляються ті, хто вважає, що головна причина відсутності справжніх реформ в Україні - у відсутності фахових радників, які дали б грамотні поради владі, як провести реформи, - вважає експерт. – Насправді й міністри, і прем'єри в Україні - розумні люди. І їм не потрібні радники, щоб підказати, які реформи потрібні і що потрібно робити. Але знати і робити – це різні речі. Міністри думають не про реформи, а про те, як задовольнити потреби тих спонсорів, які допомогли прийти до влади.

Виходячи з цього, подальший розвиток подій не вселяє оптимізму.

- Сьогодні не варто скуповувати все за найвищими піковими цінами, хоча й сподіватися на покращення найближчим часом теж не слід, - вважає Олег Жак. - Після відкату цілком можливе повернення до пікових значень і навіть глибший обвал. Ми вже спостерігали картину, коли в державі раптово побільшало «мільйонерів» у національній валюті. Тому, звичайно, надлишок гривні варто убезпечити.

Найкраще для цього, на думку експерта, підходять товари довгострокового користування, наявна нерухомість (ремонт, облаштування тощо) і валюта.

- У нас багато заробітчан, які привозять у країну валюту, - продовжує Олег Жак. - Це найвигідніший спосіб зберегти заощадження. Переводити валюту в гривню наразі недоцільно, оскільки суттєвого покращення не передбачається. Черговий транш кредиту ніяк не вплине на добробут простих людей. Та й питання про його отримання ще не зовсім вирішене.

Для підприємців малого та середнього бізнесу - часи теж нелегкі, зазначає експерт. Купуючи товар чи сировину за валюту, вони ризикують втратити закладений прибуток, оскільки виручку отримують у гривні. Наразі важко вгадати пікові значення для продажу за гривні і купівлі валюти, каже пан Жак. Гривня дещо зміцнилася, але такий затишок може завершитись у будь-який момент.

Слід шукати нові напрямки бізнесу

- У складні й нестабільні часи влада не повинна відпускати ситуація на самоплив, а проявляти політичну волю, - вважає фінансовий експерт, бізнес-тренер Олена Дейнека. – Йдеться, з одного боку, про жорсткий контроль. З другого, досвід роботи урядів провідних країн у кризових ситуація свідчить, що послабляються податки для підприємців, населення. У нас же ситуація зворотна - тягар ситуації перекладений на населення, а від уряду ми не можемо дочекатись зрозумілих, чітких кроків.

Пересічним громадянам експерт радить обмежити потік негативної інформації і спілкуватися із позитивно налаштованими людьми. Щодо покупок, то варто зробити запаси основних продуктів тривалого зберігання.

- Стосовно підприємців, то тут поради можуть бути виключно індивідуальними. Вони залежать від особливостей бізнесу на конкретних ринках, - розповідає Олена Дейнека. - Основний наголос робиться на тому, на якому з ринків - національному чи вітчизняному реалізовується продукція, для якої потрібна імпортна сировина. Якщо це ринок національний, то варто шукати варіанти імпортозаміщення. А якщо ринок зарубіжний, то вартість сировини вже не має такого значення, якщо, звісно, не відбувається конвертації валют під час купівлі.

Підприємцям Олена Дейнека радить шукати нові напрямки для бізнесу й інвестувати кошти у розвиток.

- Також варто конвертувати традиційний бізнес в онлайн, - радить експерт. - Виходити на зарубіжні ринки або в неосвоєні ніші, ставати мобільними, вивчати антикризовий досвід. І більше спілкуватись із друзями і партнерами та бути позитивно налаштованими.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    я працюю на роботі, моєї зарплати  хватає щоб оплатити комунальні послуги, а на продукти ні ...добре що батьки допомагають,якщо  б я жила сама в мене б відібрали квартиру за неоплату комунальних, бо я б свою заплату витрачувала на продукти харчування... а що далі буде при такому курсі долара, наші люди масово повиїждали за кордон, але там для всіх роботи немає....??????????

    Анонім reply Анонім

    неповнолітні є у квартирі? тоді не заберуть.

    багато є людей із боргом по квартплаті 20-30тис.грн. і нічо, живуть і не переживають, а інші платять все життя справно....
  • Anonymous

    дике стадо, яке створює паніку у всій країні
  • Анонім

    На свої очі бачив, як у "Барвінку" кілька днів тому працівниця збирала у візок крупи з прилавків. Коли запитав, для чого, сказала, що "буде подорожчання". Так що - не гоніть на пенсіонерів - все є, але чекає, поки виставлять вищі ціни.

    Анонім reply Анонім

    Та ладно, відео про олію в Сільпо всі бачили? Стадо, яке за гривню готове один одному по голові топтатися. До речі, у тому ж Барвінку бачив як дві баби із візками накидали в них по пачок зо 20 СОЛІ, далі не спостерігав, але думаю, що сіллю це все не завершилося. Десь читав, що у Японії після природніх катаклізмів (економічних у них нема) люди, щоб не створювати паніки і дефіциту продуктів, самі себе обмежують у покупках. Коротше нам не те що до Європи, а взагалі до цивілізованого світу ще дуже далеко.
  • Shynkevich Inna

    а коли це курс був 49 ?

    Анонім reply Shynkevich Inna

    36 чув, а 49 то справді, може вночі здавала...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up