Тернополян просять не нести на цвинтарі штучні квіти і вінки

Тернополян просять не нести на цвинтарі штучні квіти і вінки
Пластикові квіти, штучні квіти. Фото Слововолині
Купувати тільки живі квіти замість пластикових на могили закликає жителів Тернопільщини УГКЦ. Бізнес також заохочують переорієнтуватися з продажу шкідливих для екології і здоров'я виробів на корисні й приємні.

Саме з цією метою уже до Великодня на входах у багато кладовищ нашої області, у селах і містах, де є громади УГКЦ, встановлять спеціальні банери з інформацією про шкоду від пластикових квітів та можливу альтернативу їм.
- Для Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ ми отримуємо цього року 150 банерів, а торік було 5. На міських кладовищах, що у Тернополі і Підгородньому, ці банери уже стоять, - розповідає референт Бюро у вказаній архиєпархії отець Василь Шафран. - Деканати та парафії отримують ці банери за певні невеликі вкладки, адже Бюро їх робило за свій кошт. Торік кожен банер обійшовся у приблизно 60 грн, а цього року - більше. Окрім того, розповсюджуємо листівки про шкоду підпалів сміття.
Загалом по Україні встановлять 1500 інформаційних банерів.
- Пластикові вінки і квіти не несуть жодної богословської символіки, також це традиція, яка поширилася у радянські часи і в Європі подібного немає. Ці вироби починають шкодити екології вже з етапу виготовлення сировини для них, адже для цього використовують нафтопродукти, - розповідає керівник Бюро, доктор богословських наук Володимир Шеремета з Івано-Франківська. - Левову частку пластикових квітів палять - виділяються численні токсичні речовини, зокрема діоксини. Зрештою, на кладовищі та «кричуща» пластикова квітка аж ніяк не відповідає атмосфері...

Про шкоду для бізнесу від екологічної акції церкви не йдеться, запевняють у Бюро.
- Ми, як Церква, не можемо мовчати на зло, якщо його усвідомлюємо, і якою б гіркою правда не була, - продовжує пан Шеремета. - Бізнес може переорієнтуватися на живі квіти. Адже є численні невибагливі до умов і красиві рослини на зразок бальзаміну Уоллера та барвінку.
В окремих громадах у Тернополі й біля міста люди уже добре знають про шкоду від пластику і зробили відповідні висновки.

- Я на парафії неодноразово говорив про пластикові квіти й вінки і приблизно 50% людей на похорони несуть живі квіти. Пояснювати людям потрібно постійно, а потім - періодично нагадувати», - прес-секретар Тернопілььско-Зборівської архиєпархії УГКЦ каже отець Олег Харишин.
Аналогічна ситуація склалася у селі Острів.
- У нас на парафії місцеві люди вже знають про все - не купують пластикових квітів, хіба 1-2 вінки на похорони. Більше купують ті, хто іде на похорони чи могили з інших місць, і не знає. Зрозуміло, що коли вже приходять із пластиковим вінком, ми не можемо заборонити. Але вірним треба розуміти - закордоном усі ці вироби спалюють у котельнях з відповідними фільтрами, котрі вловлюють шкідливі речовини. У нас такого немає і викиди йдуть у довкілля, - говорить отець Василь Шафран.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Згодна,що пластикові квіти - то гидота.Ще б от лишень живі коштували в межах розумного,бо щотижня їх не наносишся...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up