На Борщівщині зрізали 86 дубів. Шукають кримінал

На Борщівщині зрізали 86 дубів. Шукають кримінал
Борщівський район, зрізали дуби. Фото skala-podilska.at.ua
Загалом 95 дерев – 86 дубів, а також ясени і клени – вирубали у лісосмузі біля залізниці на ділянці Тересин – Скала-Подільська Борщівського району. Громадські активісти, побачивши вирубку і запідозривши порушення, повідомили про це у поліцію. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження. У прес-центрі Львівської залізниці кажуть, що різали “аварійні дерева”.

Справа порізки дубів набула такого резонансу, що 25 лютого на місці події працювали правоохоронці з області. Свідки подій 20 лютого кажуть, що бачили за роботою працівників деревообробного підприємства дружини сільського голови Мушкатівки Ярослава Кучера. Той заперечує.

– У нас є залізниця Тересин – Скала-Подільська. Там є ділянка приблизно 25 м від колії у кожну сторону, яку обслуговують залізничники. На ній і зрізали дерева. Один з місцевих побачив 20 лютого, що туди приїхали машини і якійсь хлопці почали врізати дуби, – розповідають у ГО “Скеля”. – Він викликав дільничного, а той – слідчо-оперативну групу.

За словами дільничного інспектора поліції Володимира Мачульського, зрізали 95 дерев, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст. 246 Кримінального кодексу України, яке внесли до Єдиного держреєстру досудових розслідувань. Тривають слідчі дії.

Відео дня

Стаття 246 Кримінального кодексу України: Незаконна порубка дерев і чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяло істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах – карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого.

На місці зрізки очевидці й правоохоронці застали за роботою працівників деревообробного підприємства, яким раніше керував Ярослав Кучер і яким після обрання його Мушкатівським сільським головою керує його дружина. Пан Кучер відкидає інформацію, що працівники цього підприємства різали дуби.

– До того, як мене обрали сільським головою, я був підприємцем. Купую дрова у лісництвах та залізниці, які ріжуть дерева, колю їх і продаю. Забираю “хвости”, гілки, – каже Ярослав Кучер. – І от коли працівники жінки забирали ці гілки, приїхала поліція – склалося враження, що це ми вирізали. Але ділове дерево забирає залізниця на шпали. Я надав усі документи правоохоронцям, і вже й машину повернули.

Йдеться про вантажне авто, яке поліція побачила на місці зрізки, яке затримали, і біля якого цілу ніч чергували.

Один з очевидців тих подій (ім'я і прізвище редакції відомі, але чоловік просив не вказувати – авт.) розповідає, що дерева забирали не залізничники і вантажили їх не трактором залізничників та не на авто залізниці, але пан Кучер це заперечує.

У прес-центрі Львівської залізниці нам повідомили, що їхні працівники з дільниці на Борщівщині проводили зрізку і мали документи на аварійні дерева.

– Так, ця лісосмуга перебуває на балансі Львівської залізниці. Як нам розповіли на нашій дистанції лісонасаджень, там проводили ліквідацію аварійних дерев, все законно та офіційно. Дозвіл на вирубку – лісорубний квиток – був. Зрізано 86 дубів, ще були ясен і клени, – кажуть у прес-центрі.

Кореспондент “20 хвилин” надіслав фото зрізаних дерев, отримані від ГО “Скеля”, на Львівську залізницю.

“Дякуємо. Тільки з фото, на жаль, важко зробити висновок, де саме є ці дерева... Там немає ані колії, ані вказівника... Ви впевнені, що це не фото з іншого місця? – відписали з прес-центру. – Наші працівники здійснювали санкціоновану вирубку, видано належні документи на роботу, взято на прихід деревину, їх дії відкриті і законні. Мета дій – забезпечення безпеки на залізниці. Нам би дуже не хотілося, щоб хтось маніпулював інформацією. Якщо є відповідні звернення до правоохоронних органів, це теж добре, адже вони проведуть належне розслідування, перевірять документи і висловлять громаді свою позицію...”

За коментарем ми звернулися у сектор комунікації головного управління нацполіції в області.

– Сьогодні, 24 лютого, на місці працюють наші співробітники, працівники прокуратури та держекоінспекції, – відповіли там. – Як тільки отримаємо перші результати, надамо коментар.

Також наразі ніхто не зміг сказати, якими є розміри збитків. Як свідчать оголошення в Інтернеті, ціна кубометра дуба-кругляка – щонайменше 1100 грн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергій Бондарчук

    Ця подія за наглістю,- просто "взірвала" мешканців Скали-Подільської.Насамперед народу не вистачає  коштів на проживання,комуналка,газ,подорожчання продуктів,в кінці - кінців хлопці в АТО захищають рідну землю.А тут деякі махінатори вирубали дуба майже на мільйон гривень. Люди обурені і ошукані - а це озлоблює і так непросте життя.Якщо ця резонансна справа "потоне" у владних кабінетах- то буде біда .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up