У будинку-інтернаті на Тернопільщині знущалися з хворих

У будинку-інтернаті на Тернопільщині знущалися з хворих
Краснопуща, психоневрологічний будинок-інтернат, карцер. Фото npm.org.ua
Кримінальне проваждення за фактом позбавлення волі двох людей у Краснопущанському психоневрологічному будинку інтернаті – закладі Тернопільської облради, порушили правоохоронці.

Це сталося за результатами моніторингового візиту представника уповноваженого з прав людини в Тернопільській області в рамках національного превентивного механізму проти катувань та жорстокого поводження 9 листопада.

Моніторинг здійснили громадський спостерігач Ірина Максимова та представник уповноваженого Володимир Шевченко. Вони виявили, що у “карцері” будинку-інтернату незаконно утримують двох підопічних закладу. Одного закрили у кімнаті з гратами, без електричного освітлення та доступу свіжого повітря на початку жовтня, бо мав конфлікт із водієм директора, який побив хворого. Інший чоловік сидів у “карцері” з 20 жовтня, бо хотів утекти з інтернату. Обоє підопічних не мали доступу до туалету – натомість було відро у “карцері”, – як колись у тюрмах КГБ.

Відео дня

“Крім того, монітори виявили в інтернаті відсутність верхнього одягу, антисанітарні умови, порушення норм пожежної безпеки, халатне ставлення до своїх обов’язків з боку персоналу інтернату тощо. Це буде відображено в звіті, – повідомляють на сайті Національного превентивного механізму. – За фактами виявленого порушення про незаконне позбавлення волі та жорстоке поводження з підопічними було повідомлено прокуратуру області та поліцію. Після прибуття останніх моніторинговий візит було припинено, а в закладі залишилась працювати слідча група”.

Моніторинговий візит правозахисники здійснили у понеділок. У середу, 11 листопада, з'явилося повідомлення про реагування на сайті обласної прокуратури.

Прокуратура Бережанського району здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні стосовно посадових осіб соціально-медичної установи області за фактом незаконного позбавлення волі двох підопічних, – повідомляють у прокуратурі. – Виїздом працівників прокуратури району встановлено, що двоє жителів будинку-інтернату протягом тривалого часу утримувалися в одній із кімнат медичного закладу без відповідних на те підстав. За цим фактом розпочате кримінальне провадження за ч.1 ст.146 КК України (незаконне позбавлення волі людини). На даний час проводяться невідкладні слідчі дії”.

Частина 1 ст. 146 Кримінального Кодексу України передбачає покарання у виді обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

– Такі візити ми робимо разом з представниками громадськості. Це візити завжди без попередження, – розповів для наших читачів представник уповноваженого Володимир Шевченко. – Це передбачено законом про Уповноваженого ВР України з прав людини. – Те, що ми зафіксували, це катування та нелюдське поводження. Працівники закладу чекали якоїсь перевірки і були люб'язні, перешкод не чинили. Ми мали доступ до всіх приміщень.

Також, за словами пана Шевченка, у закладі не дотримано норм щодо житлової площі – підопічних утримують у тісноті.

– Площа там не відповідає нормам, умови жахливі, я б сказав – не людські, – продовжує представник уповноваженого.

Учасники моніторингу виявили, що у 70 підопічних не було навіть білизни.

– Працівники казали, що замовили, що переться ще щось, – згадує Володимир Шевченко.

Директор департаменту соціального захисту населення обладміністрації Вадим Боярський, у чиєму підпорядкуванні перебуває Краснопущанський будинок-інтернат, знає про результати перевірки. Він запевняє, що поки в. о. директора закладу Оксану Град відсторонити не може.

– У нас немає офіційного листа і висновків щодо перевірки – їх ще мають надіслати. Тоді буде реагування. Думаю, обов'язковою буде заміна в. о. директора – людини, яка однозначно допустила такі порушення, – говорить пан Боярський. – Однозначно, що буде перевірка і реакція щодо винних осіб. Адже ще місяць-два тому була комісія, яка не виявила такого стану.

Про Краснопущанський будинок-інтернат ми писали неодноразово. Зокрема, у зв'язку з історією Андрія Ракіцького зі Зборова, якого до цієї божевільні віддав рідний дядько, аби заволодіти квартирою. Юнака зі значними зусиллями вдалося врятувати небайдужим знайомим і витягти з інтернату. Також про цей будинок-інтернат ми писали з приводу тривалого небажання влади області виселити підопічних з приміщень монастиря УГКЦ і повернути обитель монахам. Врешті з великими труднощами монастир віддали – у занедбаному стані.

Саме відселенням хворих з монастиря Вадим Боярський пояснює те, що їх утримують у тісноті.

– Як тільки будуть вільні приміщення, куди можна буде переселити підопічних, ми це зробимо. Такою є позиція департаменту. Остаточне рішення у цій проблемі прийматимуть депутати облради, адже це комунальний заклад, – каже він. – Але на сьогоднішній день таких приміщень немає.

Про подальші події ми будемо повідомляти.

– Як буде реагувати міністерство, ми не знаємо. Рекомендації ми озвучили у закладі та самому пану Боярському, – каже Володимир Шевченко. – Навіть усне наше повідомлення вже є офіційним.

До речі, днями у монастирському храмі в Краснопущі відправлять поминальну Службу Божу на 40-1 день за 58-річним підопічним Віктором Єрмоленком. Цей чоловік, як розповідають місцеві, також провів тривалий час у “карцері” будинку-інтернату.

– Так говорили місцеві люди. Незадовго до смерті він ходив, як казали, з поламаними пальцями, – говорить настоятель монастиря о. Степан Романик.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:36 Волонтерка Христина Феціца розповіла, чому складає депутатські повноваження 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up