Що означає герб Тернополя

Що означає герб Тернополя
Із містом Тарнув та багатьма іншими містами в сучасній Польщі, а також з історією Хорватії, Кіпру та навіть одним святим пов'язує наше місто герб Леліва.

На чотирикутному щиті французької форми геральдичні фігури – стилізоване зображення Старого замку і знак Леліва (шестипроменева зірка над півмісяцем)” - такий опис герба може прочитати кожен, хто візьметься осилити “Статут територіальної громади міста Тернополя”, що на сайті міськради.

Сам герб ми бачимо часто – на будівлях, в Інтернеті, у книгах. А втім, не всі знають, що Тернопіль має герб уже з XVI ст.

Відео дня
> “Історичний герб Тернополя складається зі знаку “Леліва” – родового герба фундатора міста Яна Амора Тарновського...”, - читаємо далі у статуті.

Зірка, згідно з тим документом, є символом духовного відродження, мети, волі, постійності, світла та життя, уособлює Богородицю, місяць – прихильність вищих сил, є символом Діви Марії. Срібний колір означає честь, шляхетність і доблесть, мир і добробут, надію, чистоту та непорочність, а синій – віру та духовність. Щит обрамлений декоративним картушем, який увінчаний короною.

Водночас у статуті, що пиродно, не йдеться, як цей герб неодноразово змінювали – на догоду політикам або через власників міста.

Леліва – з ХІІ століття

“У серпні 1548 р. нове місто в знак особливих заслуг його власника дістало від короля Сигізмунда ІІ Августа магдебурзьке право та герб, в якому повторювалася родова шляхетська відзнака Тарновських “Леліва”, - пишуть Олег Клименко та Богдан Хаварівський у книзі “Міська геральдика Тернопільщини”.

Також, за словами згаданих істориків, Леліва, або ж Лелівчик, відома з ХІ-ХІІ ст. - цей герб був поширений серед слов'ян. Справді, Леліва – найдавніший герб Хорватії. А ще ним в ХІІ ст. користувався у своїй печатці святий Бертольд із Гарстену, про що писав геральдист Каспар Несєцький.

Під кінець ХІІ ст. Леліва уже видніє на гербі володаря острова Кіпр Ісаака Комніна. До заснування нашого міста було ще 350 років! Коли ж Тернопіль з'явився і постало питання герба, ніхто, здається, не був проти, що це буде саме Леліва Тарновського. Герб уже в ті далекі часи вважали одним з найдавніших. Причому геральдисти і літописці сперечалися, звідки самі Тарновські взяли Леліву. Наприклад, Станіслав Оріховський писав, що ця родина – місцева, а Каспар Несєцький - що її засновник Спицімир прийшов аж з-над Рейну. До слова, за часів Речі Посполитої Леліву в своєму гербі мали аж 830 шляхетських родів.


Змінити герб Тернополю довелося, вочевидь, уже у XVII cт., коли містом володіли Замойські.

“Цілком можливо, що тоді місто деякий час користувалося гербом із зображенням святого Флоріана в латах римського легіонера, що з правого боку мав щит, на якому викарбувано три списи, а в лівій руці мав начиння з водою, щоб гасити пожежу. Ще в 20-х роках (ХХ ст. - прим. ред.) цей герб зустрічався на деяких будинках м. Тернополя”, - зазначають Олег Клименко та Богдан Хаварівський.

Були у XVII cт. часи, коли на гербі Тернополя була перекинута догори основою літера Т, а над нею – п'ятипроменева зірка. Після того у місті, вочевидь, використовували герби наступних власників – Конєцпольських, Собєських, Потоцьких, Коритовських. Зрештою, громада викупила місто і в 1844-му отримала від австрійського цісаря Фердинанда новий герб - “блакитний щит, на якому сріблястою фарбою зображена зірка, а під нею – півмісяць. На головному плані розміщена золота королівська корона, обидві сторони якої оздоблені золотими арабесками”.

За міжвоєнної Польщі Леліву розташовували вже на біло-червоному щиті – польських національних кольорах. А от за Союзу тернопільський герб затвердили тільки у жовтні 1982-го. Відтоді і до часів незалежності наше місто символізувала квітка терену. І тільки 28 липня 1992 року на сесії міськради затвердили новий герб – той, що описаний у статуті громади. Намалював цей герб тернополянин Михайло Харинович. Він, окрім усього іншого, - автор плаката “Тернополю – 450” та ілюстрацій до книжок Ганса Крістіана Андерсена.

Щит сучасного герба – блакитний, замок – білий, зірка, півмісяць і деталі замку й обрамлення щита – золоті.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Так, зірка + півмісяць є ще на давньовавилонських печатках ІІІ тис. до н. е.
  • Anonymous

    Трансформация многолучевого символа солнца со временем трансформировалась в восем лучей, а ко времени введения христианства упростилась в крест. Потом уже стали расхожими байки про торжество креста (христианства) над полумесяцем (мусульманством) и прочая ерунда...
  • Anonymous

    Замки Крепости - вы правы. Полумесяц - это Богородица , а звезда (солнце) - Христос. Как день (солнце) рождается из ночи (полумесяц), так Богородица родила сына-бога.
  • Anonymous

    "Зірка... уособлює Богородицю, місяць... є символом Діви Марії" Могу, конечно, ошибаться, но вроде Богородица и Дева Мария это всё же одно лицо (:smile:) Из описания следует, что два разных символа в рамках одного герба символизируют одно и то же, но вряд ли это так. Полумесяц - да, действительно может быть символом Девы Марии, а вот звезда... возможно это символ Христа. В контектсте этой мысли можем вспомнить сочетание крестов и полумесяцев на храмах, где крест как бы заменяет звезду. Есть даже сочетания полумесяца и звезды на христианских храмах. Есть кресты, похожие на звёзды и т.д. Символ полумесяца со звездой появился задолго до 12 века.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up