Тернопіль: загадка забутої церкви

Тернопіль: загадка забутої церкви
Околицею Тернополя був у XVIII ст. терен, на якому постав домініканський костел і монастир – сучасні Архикатедра та приміщення облархіву.

“Кляштор домініканців у Тернополі був фундований 1 жовтня 1746 гетьманом великим коронним Юзефом Потоцьким, який остаточний акт фундації видав 2 серпня 1749. З документа зрозуміло, що доброчинець віддав для монастиря терен у північно-східній частині міста, при міських валах”, - подає польський дослідник Юзеф Скарбскі у 16 томі книги Koscioky i klasztory rzymskokatolickie dawnego wojewodstwa Ruskiego.

Темна пляма історії

Згідно з польськими джерелами, Потоцький зобов'язався добудувати монастир і оточити його та кладовище муром.

Відео дня
> “Визначив також місце для костелу, який мав поставити і відповідно обладнати, - читаємо у Скарбского. - Домініканам надав невелику ділянку “на пригороді” з призначенням на бровар, а також великий сад. Монастиреві забезпечив 6000 злотих з дібр Стегниківці”.

Виглядає, що храм і монастир звели мало не на пустирі, хоча й у межах міських валів. А втім, історія з домініканським костелом має чимало темних плям і ховає таємницю ще однієї забутої церкви.

“Юзеф Потоцький заборонив реставрувати пошкоджену Українську православну Марійську церкву, яка була внесена в урядовий інвентар 1652 року, а на цьому місці заснував у 1749 році римсько-католицький костьол з монастирем для 12 польських домініканів”, - писав дослідник історії Ізидор Кордуба у статті “Тернопіль” в однойменному журналі за 1993 рік.

Церков було три, а не дві

Стверджуючи це, Ізидор Кордуба не послався на джерело, де йдеться про будову костелу на місці церкви. Проте опосередковані дані, що третя церква таки існувала, є. Приміром, уже у 1672 році мандрівник Ульріх фон Вердум писав, що в Тернополі у межах валів стояло три русинських, тобто українських, церкви. Причому іноземець окремо згадує уже тоді греко-католицьку монастирську церкву в передмісті – церкву Успіння Пресвятої Богородиці. Цю ж інформацію підтверджує Інвентар міста з березня 1672-го.

“Церкви у місті: церква над ставом... церква Різдва Христового... монастир Зачаття Найсвятішої Діви Марії. Церкву нещодавно збудовано. Зостає чернець отець Макарій”, - зафіксовано у документі.

Також в інвентарі знаходимо згадку, що на вул. Рівній стояв дім Хоми Теслі, відданий для монастиря. Рівну дослідники розміщували на карті міста по-різному. Воно й не дивно – пройшло понад 300 років від згадок про неї. Одначе вважають, що ця вулиця простягалася саме у північно-східній частині тодішнього Тернополя.

Кордуба вважав, що це місце - північна частина теперішнього майдану Волі. Тож дехто розміщує монастир саме на вул. Рівній і навіть на місці Архикатедри, хоч доказів в інвентарі на користь цього немає. Виходить, що церква і монастир Зачаття Пресвятої Богородиці у Тернополі були, а місця ніхто не знає. Таємниця ще чекає на своє розкриття.

Добудували онуки фундатора

Як би там не було, але хроніки про протести тернополян, пов'язані з ліквідацією церкви Зачаття, не згадують. З іншої сторони, будівельні роботи затяглися майже на 30 років і тривали з 1749 до 1779-го. Довершувати архітектурний задум Юзефа Потоцького випало на долю його онуків.

“У 1771 р. онуки фундатора... уклали угоду, згідно з якою ротмістр панцерний Францішек Потоцький, як дідич ключа тернопільського, зобов'язався “кляштор докінчити, костел вимурувати, цвинтар муром оточити і обладунки, що належні до костелу, спорядити”. Кошти будови, оцінені у 120 тисяч злотих, мали разом з ним розділити у рівних частинах його брати: крайчий коронний Юзеф, снятинський староста Петро і Вінцентій”, - подає Юзеф Скарбскі.

Автором проекту храму, як пише Любомира Бойцун у книзі “Тернопіль у плині літ”, став Август Мощинський. Він – онук польського короля Августа ІІ Сильного. А от розписи всередині храму робили у 1777 році знаменитий у ті часи майстер Станіслав Строїнський спільно зі своїм учнем Йосифом Хойніцьким.

У храмі – сім вівтарів

Зрештою, 12 вересня 1779-го домініканський костел освятив єпископ Криспін Цішковський. Отці домініканці у той час вже жили в місті, проте після приєднання Галичини до Австрії у 1772 році частину монастиря в них забрали. А в 1784-му, коли нова влада наказала розібрати у місті парафіяльний костел, римо-католицькій громаді віддали саме храм домініканців. Тоді у костелі було сім вівтарів.

“Головний – святого Вінцентія з Феррари, праворуч – Матері Божої Вервиці, святого Альберта і святого Томи Аквінського, Розп'ятого Ісуса Христа. Ліворуч, починаючи від хорів, споруджено вівтарі святого Домініка, Яцека і Чеслава, святої Марії Магдалини і святої Теклі”, - зазначає Любомира Бойцун.

До слова, хоча храм і став центром тернопільської парафії, обслуговував він понад десяток сіл. Приміром, ще у 1740-му до латинської парафії в нашому місті належало 18 населених пунктів.

Імовірне місце розташування церкви Непорочного Зачаття Діви Марії за tolik-fort.livejournal:

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Давно читав про ту церкву, але написати ту історію руки дійшли тільки зараз. Цей випадок - одна із загадок минулого нашого міста.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up