Українець, що обійшов півсвіту

Українець, що обійшов півсвіту
Родинні зв'язки єднали генерального штабного лікаря флоту Австро-Угорщини та мандрівника Ярослава Окуневського із Тернопіллям.


До останніх років у нас мало хто знав про цього генерал-майора морської медичної служби, що відвідав півсвіту - обійшов земну кулю на кораблях Військово-морських сил Австро-Угорської імперії.


- Ярослав Окуневський — генеральний штабний лікар флоту Австро-Угорщини і начальник медико-санітарної служби адміралтейства в Полі, теперішньому місті Пула — Хорватія, - розповідає тернопільський військовий історик Ігор Крочак. - Він першим розробив статут медико-санітарної служби флоту, який потім запозичили багато інших країн. А ще він заснував перший морський шпиталь.


Званням генерал-майора Ярослав Окуневський прирівнювався до контрадмірала. Та найцікавішим для наших сучасників може стати його книга “Листи з чужини”. Її у 2009-му перевидало видавництво “Темпора” і її ще можна купити.

Відео дня
> Foto iz knyhy Okunevskoho
- Цей чоловік — своєрідний символ. Бо ж здавна добре відомо, що українці у російському флоті досягли значних висот. Прізвища Нахімова та Лисянського знані, - продовжує пан Крочак. - А от галичани нібито до флоту стосунку не мали взагалі. І це спростовують приклади Ярослава Окуневського, Івана Кудравського та інших наших земляків. Більше того, Окуневський писав про наших земляків, які брали участь у Битві при Ліссі 1866 р. на Адріатиці.

На Тернопіллісестра

Ярослав Окуневський народився в українському містечку Радівці — тепер Румунія. Його дитинство пройшло на Буковині. Навчався юнак у селі Яворів біля Косова, де був парохом його батько. Згодом — у Снятині та Коломиї.

Foto iz knyhy Okunevskoho
- А от на Терпопіллі у нього були родичі. Батьків брат, дядько Ярослава, був парохом у селі Довжанка біля Тернополя, - каже пан Крочак. - Двоюрідна сестра Ярослава, Софія Окуневська-Морачевська, - перша українка Галичини, яка здобула університетську освіту і перша жінка-лікар в Австро-Угорщині.

А от рідна сестра Ярослава Окуневського Ольга — піаністка. Вона навіть акомпанувала на концертах Соломії Крушельницької.

- Поки інформацію про те, що Ярослав Окуневський бував у нас, я не знайшов. Але думаю, що у дядька він таки гостював, - каже Ігор Крочак.

Життя по-флотськи

У 17 років Ярослав Окуневський вступив у Віденський університет на медичний факультет. А оскільки навчався студент дуже добре, то на нього звернули увагу у Військовому міністерстві і надали стипендію з умовою відпрацювати військово-морським лікарем.

Bronepalubnyj kreiser Zenta
- У 1884-му він, як доктор медицини, почав працювати корабельним лікарем ВМФ Австро-Угорщини у Полі, - розповідає Ігор Крочак. - За час своєї 30-річної служби він встиг стати кавалером Лицарського хреста Франца Йосифа, Ордена лицаря іспанської королеви, французького ордена Почесного легіону і навіть китайського ордена Дракона.

І все це — не “за красиві очі”. Адже Окуневський виконав не одне важливе завдання, брав участь у далеких походах. Не виключено, за словами Ігоря Крочака, що українець виходив у море і на бронепалубному крейсері “Зента”. Його акварельне зображення тернопільський військовий історик створив у 2011-му.

- Окуневський побував у країнах Середземномор'я, Близького Сходу, Африки, в Індії, у тому числі в Гімалаях, а також на Цейлоні та у Китаї. І все він занотовував і щоденниках.

Офіційно чоловік був лікарем. Та імовірно, що виконував і таємні розвідницькі завдання.

- Наприклад, росіяни досі неохоче говорять про свою присутність на Балканах перед Першою світовою, - веде далі пан Крочак. - А Ярослав Окуневський пише, що він, будучи у цивільному костюмі, розговорився у Чорногорії з ад'ютантами тамтешнього князя Лабутом і Петаром Врбицами. Петар сказав: “З весною приїдуть російські офіцери і стануть наших заправляти до воєнного діла”.

Говорили і про навчання чорногорських військових у Росії.

Похований у Городенці

Військово-морський лікар ніколи не забував про те, що є українцем. Зокрема, перераховував гроші на будівництво українських закладів, розвиток установ. Ще у студентські роки він очолював у Відні товариство “Січ”, засноване уродженцями Тернопілля Іваном Пулюєм та Іваном Горбачевським.

- У часи ЗУНР Ярослав Окуневський підтримував січових стрільців та УГА. Допомагав зі створенням Першого гуцульського полку морської піхоти з моряків колишньої Австро-Угорської імперії, - каже Ігор Крочак.

Морський медик очолив Державну медичну місію ЗУНР у Відні, відправив чотири ешелони медикаментів та медичного майна для УГА. Незабаром Окуневський повернувся додому і очолив санітарну управу Галицької армії. Та Галичину окупувала Польща. Чоловік залишився на рідній землі, хоча його дружина Отилія і доньки Дора та Ольга жили в Австрії.

Надалі Ярослав Окуневський парацював лікарем у Городенці, у лікарні, яку допомагав звести у 1909 р. Жив у бідності, адже Польща відмовлялася виплачувати пенсію. У 1929 році 69-річний чоловік загинув внаслідок спроби самогубства через зневіру.

- У радянські часи про Ярослава Окуневського не згадували, - говорить Ігор Крочак. - У 2006-му при ВМФ України заснували відзнаку імені Ярослава Окуневського.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up