Батьки обурені «аншлагом» у перших класах

Батьки обурені «аншлагом» у перших класах
Батьки тернопільських школярів нарікають на переповнені класи, бо за таких умов вчителі не зможуть приділити увагу всім дітям. Педагоги погоджуються, тим паче, що урок в 1 класі триває 35 хв. Чиновники запевняють, що відкриватимуть класи, як буде потреба

Батьків тернопільських першачків непокоїть те, що в класах їхніх діток - понад три десятки учнів.

Кажуть, за таких умов діти не вчитимуться як слід, бо вчителі не зможуть ані приділити всім достатньо уваги, ані проконтролювати рівень знань. Педагоги погоджуються, адже за 35 хвилин, а саме стільки триває урок в 1 класі, обійти всіх учнів неможливо та тішаться, що на кількох предметах класи ділитимуть на підгрупи. Освітянські чиновники знають про норми, але кажуть, що зараз не той час і ситуація в місті і державі не дозволяє відкривати додаткові класи, де навчатиметься 20-25 діток. Однак, переконують, у разі нагальної необхідності таки відкриватимуть.

  • За нормативами у класі повинно бути 30 учнів, - написала на сайт 20minut.ua тернополянка, з проханням до редакції з’ясувати ситуацію з «переаншлагом» у класах. - Сьогодні довідалась, що у школі №19 вже набрано 4 перших класи. У двох із них кількість учнів – 37. Куди дивиться санстанція, управління освіти, пожежна?

Наприкінці серпня буде об’їзд шкіл. Цікаво, чи закриватимуть очі на це порушення очі, цікавиться жінка?

Відео дня

Переповнені класи – це негатив

Поспілкувшись з батьками школярів, ми довідались, що переповнені класи не лише в 19-ій школі. Дехто з батьків вважає, як дитина захоче вчитись – кількість дітей у класі не заважатиме їй це робити. Однак, більшість таки невдоволені, адже переконані, що це заважатиме і навчанню, і контролю

  • Мій старший син йде в 3 клас 23-ої школи, дітей у класі 24, але в інших класах, знаю, є й по більше учнів, - каже тернополянка Ольга Терещук. – У такому випадку, переконана, труднощі будуть із вивченням основних предметів - математики, української та англійської мов. І буде перешкодою для нормального контролю знань.

В 4 школу до українських класів піде по 33 першачка. Ще 21 - до російського класу. Тут навчатимуться чимало дітей-переселенців зі Сходу.

  • Переповнені класи – це негатив, - каже вчитель початкових класів Надія Грибінка (ім’я змінене на прохання жінки. Справжні дані є в редакції). – Коли більше 28 учнів, клас повинні ділити. А для вивчення математичних предметів, природи, художньо-естетичного циклу не поділяється. При такій кількості дітей важко кожному приділити увагу, враховуючи, що в 1 класі урок триває 35 хв.

Невдоволені вчителі, батьки обурюються, але нічого не змінюється, нарікає педагог. Деякі школи впровадили двозмінне навчання. Інші відмовляються. Дітей щороку більшає, бо росте народжуваність. А шкіл нових не будуть. Більшість з них відкрили ще за Радянського союзу. 

Заспокоїли, що ділитимуть

Тернополянка Олеся Гандзій цього року вперше поведе своїх доньок-близнючок до школи. В 5 клас піде і син Дмитрик. Діти відвідуватимуть 4 школу.

  • Коли старший син пішов у перший клас, дітей було трохи більше 20 – це був один з критеріїв, чому ми обрали цю школу, - зізналась тернополянка. – Доньки навчатимуться у класі, де більше 30 учнів. Мене це не влаштовує, але ми не шукатимемо іншої школи, бо в нас дуже добра вчителька, яка ще старшого сина навчала.

Неможливо одному вчителю приділити за 35 хв. уроку всім шести річкам. Навіть взяти ручку і кожному допомогти написати ту букву, нарікає пані Леся.

  • Єдине, чим нас заспокоїли, що будуть ділити класи на 2 підгрупи, - каже мати трьох школярів. – Це, як на мене, вирішення проблеми. Але, на мою думку, за таких умов краще створити ще один клас. Певно, фінансові можливості цього не дозволяють. Не збільшують і територію класів, тому дітям навіть погратись буде проблематично. Така ж ситуація і в інших школах.

Ще один вихід – ввести для старших класів другу зміну, діляться порадами читачі на сайті 20minut.ua. Однак, більшість батьків проти навчання після обіду. Кажуть, школярі тоді залишаються самі дома і буде важко контролювати навіть рівень підготовки домашнього завдання.

Для дітей добре, коли їх 30 і більше. Тоді класи ділять

30 чоловік у класі – це не така велика кількість, вважає директор 19-ої школи Ганна Ярема. Адже клас тоді ділиться на групи з іноземної, української мови. Як їх 27 – не ділять. Такі вимоги міністерства, каже директор.

  • Навіть коли у класі понад 30 учнів, а є бажання в інших батьків віддати туди ще свою дитину – ми не можемо їм заборонити, - переконує Ганна Ярема. - Звичайно, будемо вивчати це питання. Але, як свідчить практика, до 2-3 класу дітей стає менше. Я мрію, щоб учнів в кожному класі було не менше 28. Тоді клас ділять, і це корисно для навчального процесу.

Жоден з батьків зі скаргами на переповнені класи до адміністрації школи не звертався, переконує директор.

  • Більше того – я тільки батьки приходять, я одразу попереджаю, що в класах більше 30 учнів, - каже Ганна Ярема. - Списки учнів 1 класів вже вивісили. Близько 90% відвідували недільну школу, тому знають ситуацію. При нагальній потребі ми могли б відкрити 5-ий перший клас. Але розмістити їх ніде.    

Коментар

Раїса САУЛЯК, заступник начальника управління освіти міськради:

  • За законодавством передбачено до 30 дітей у класах. Зараз ми проводимо об’їзди шкіл і вивчаємо ситуацію. Реальна картина буде не раніше 5 вересня, адже до початку навчального року батьки ще можуть подавати заяви. І, як буде потреба, відкриватимемо ще класи. Є у нас переповнені класи, це проблема. Але, виходячи з тієї ситуації, яка склалась в місті, в державі, ми не можемо собі дозволити відкривати класи, де навчатиметься 20-25 учнів. Найбільше - по 33-34 першачків – в 3-ій школі. Зрештою, це право батьків обирати навчальний заклад. Не влаштовує один – мають право перевести дитину до іншого, де все влаштовуватиме. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Маховик правди

    Я повністю погоджуюсь з попереднім дописувачем але тут набагато ширше питання. Багато батьків обирають школи бо їм радять знайомі чи ще хтось і ще при цьому хабарі по кишенях розпихують тому і допускають такі порущення  . А я вважаю то ,що батьки роблять це дурість бо колись в школи дітей розприділяли згідно прописки тобто де найближча школа від дому туда і напрявляли і ніхто не скаржився і так само було багато дітей і такої проблеми не було  .Звичайно були випадки коли писали заяви і їх переводили в інші школи але це були одиничні випадки і то по причині зміни місця проживання . А зараз самі батьки мутняк зробили і самі скиглять ось проблема з переповненістю класів . І взагалі є такі випадки коли вікна дому виходять на школу ,а дитина кожного ранку їздить в центр в якусь школу ну це вже п.....ц всьому . Звичайно можна зрозуміти батьків бо зараз школа перетворилась на викачування батьківських грошей на всяку х...... , тому батьки і шукають варіанти де меньше того б....ва .

    Sammer reply Маховик правди

    Маховиче, потреби у хорошій вчительці (а не в абиякій, хоча і через дорогу), у якісній освіті дитини (а початкові класи - це старт до цієї якісної освіти) - цієї потреби тобі не збагнути ніколи. На жаль ...

    Маховик правди reply Sammer

    В любій школі має бути якісна освіта .До чого тут хороша вчителька . Якщо ця вчителька прийшла працювати в школу то вона вже має бути толковий педагог . Звичайно зараз педагогічні інститути видають всім дипломи і тим хто іде в школу бо думає що школа це золота жила ,і інститути  видають дипломи тим хто дійсно знає досконало свою професію але таких мало. Ти що думає ,що ти найдеш хорошу вчительку і це буде гарантія якісної освіти ,то я тобі скажу так , що це тільки 20% успіху ,а решту це якщо батьки займаються дитиною з самого дитинства і все пояснють . Коли підростеш тоді поймеш .Іди пакуй рюкзак  тільки розум не забуть положити  .

    Sammer reply Маховик правди

    )))
  • Соля

    Проблема не лише в зростанні народжуваності. Хто цікавиться питанням, той знає, що далеко не всі класи переповнені. Непоодинокі ситуації, коли в одному класі в школі 40 учнів, а в іншому - 20, бо батьки хочуть "саме цю вчительку", а директор йде на повідку попиту за відповідну "пропозицію".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up