Хто живе у зоокутках навчальних закладах

Хто живе у зоокутках навчальних закладах
На кафедрі анатомії в медичнмоу університеті більше десяти років око студентів та викладачів тішить великий акваріум з рибками у якому господарює сом. А в школі-ліцеї № 6 діє цілий зоокуток - папуги, шиншили, кролик. рибки та черепаха. У цих навчальних закладах кажуть, що тварини створюють особливу атмосферу.

- Я на кафедрі працюю уже десять років, а акваріум - він був придбаний ще задовго до того, - каже завідувач кафедри анатомії людини ТДМУ, професор Ілля Герасимюк. - Стоїть на балансі, офіційно. Щодо рибок, то ми їх міняємо, бо все таки рибки довго не живуть. У акваріумі плавають скалярії, гуппі, сомчик, меченосці бувають.

Previous Next
Previous Next Previous Next

Відео дня

Сома на кафедру подарувала похресниця професора Іллі Герасимюка. Колись тато подарував їй акваріум з рибками, а коли сом виріс до таких розмірів, що ледь поміщався у ньому, то дівчина подарувала його кафедрі. Вона знала, що в університеті є акваріум, адже колись і сама була студенткою кафедри анатомії людини, розповідає пан Герасимюк.

- Акваріум дуже добрий для релаксації, для зняття напруги, - додає професор. - Рибки діють заспокійливо і це давно відомий факт. Студенти підходять сюди дивляться та й я сам як проходжу повз, то зупиняюсь.  Дивлюсь на ті рибки, як вони плавають і це має позитивний емоційний вплив. Вважаю, що і у школах мають бути якісь зоокутки, адже це позитивний вплив на дітей.

До слова, у кабінеті Іллі Герасимюка теж є акваріму з рибками за якими доглядає професор.

Зоокуток є і у навчально-виховному комплексі "Школи-Ліцею №6 ім. Н. Яремчука» . Щоправда, у школі він значно більший як і за розмірами, так і за кількістю різновидів тварин. У вольєрі, який розмістили біля біологічного кабінету школи, живуть папуги, шиншили, кролик та черепаха. А у одному із класів ще є акваріум з рибками. Доглядає за усіма тваринками вчитель біології Галина Гайда.

- Зоокуток у нас уже більше двадцяти років, - розповідаєГалина Гайда. - Спочатку жили лише хвилясті папуги. Ми хотіли розвести їх різних кольорів, але не вийшло, бо птахи вмирали, деякі втікали. Тоді добавили ще папуг «Корелли», потім була черепаха, але вана пішла в сплячку і не вийшла з неї.

Previous Next

Тепер у живому кутку знову є черепаха - Мікі, її до школи принесли учні.  Ще одна учениця принесла двох папуг. Ще є дві шиншили - хлопчик Грей та дівчинка Масяня. Одну приніс учень 9-го класу, а іншу директор школи Олександр Остапчук.

- Спочатку я купив її для себе, хотів, щоб вона жива у моєму кабінеті, - говорить Олександр Остапчук. - Але вона робила багато безпорядку вночі і я вирішив, що у шкільному живому куточку їй буде краще.

Нещодавно  у школу принесли білого кролика - Сніжинку, але хлопчик це чи дівчинка поки ще не перевірили, бо, як каже пані Гайда, кролик ще адаптовується. Учень 5-А класу Северин Дубик приніс у школу рибки.

- У мене вдома 2 травня народились рибки і вони виросли, от я приніс їх сюди, - каже Северин. - Мені подобається, що у нашій школі є тваринки. Я їх годую. Раніше я не звертав увагу, що тут щось є, а тепер захопився тваринами і почав часто приходити. І ще вони піднімають настрій для навчання.

Акваріум з рибками стоїть у кабінеті 5-В класу і доглядає за ними учениця цього ж калсу Катя Доскач.

- Найбільше тішить те, що під  час перерви чи після уроків тут дуже багато дітей, - розповідає Галина Гайда. - Всі хочуть погладити, погодувати, залізти зі мною у вольєр, потримати тваринок. Ми навчили діток годувати тваринок через сіточку дирочки, вони дають їм печиво, соломку, яблучка, морковку. І тварини з рук їдять.

Їжу для тварин купує не лише школа. Батьки та учні теж часто приносять різні смаколики для шкільних улюбленців. Прибирає та доглядає за тваринами сама Галина Гайда. Жінка кожниз два дні чистить вольєр і постійно годує тварин. Пані Галина признається, що робити це трохи важко, але її тішить, що зоокуток приносить радість для дітей. Вчителька дозволяє учням гратись з тваринами, тримати їх на руках, єдине про що просить, щоб діти голосно не говорили і не махали руками, бо це може злякати тварин.

- Я прибираю сама, бо дітям не варто це робити - це все таки послід, - каже жінка. - Можливо воно трохи важко і надоїдає, бо тварина хоче догляду, але найбільша радість в тому, що діти тішаться, вчаться любити тварин. Діти питають мене, як я в той вольєр заходжу, бо вони ж не бачать невеликої дверки знизу. А я їм показую, вони залазять до мене і граються з тваринками.

Галина Гайда вважає, що живий куток у школі має бути. І не лише для того, щоб ним тішились діти, а й для кабінету біології. Адже у програмі є теми про поведінку птахів, характер руху риб, зовнішню будову птаху. А завдяки таким живим куткам можна наочно показати учням усе, що їм потрібно знати.

 

Якщо у вашому навчальному закладі теж є живий куток, то пишіть свої відгуки у коментарях під цією статею.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up