«Або заспокойте, або забирайте»: чому загинув Анатолій Козак

«Або заспокойте, або забирайте»: чому загинув Анатолій Козак
2 серпня Ірина Козак написала заяву у прокуратуру. Жінка, як і родичі, що забирали Анатолія з першої лікарні, запевняють - ніхто з лікарів у медзакладі до них не підходив і нічого не пояснював.

– Лікарі так робити не мають права, – каже тернополянка Оксана Висоцька. – Це пересічні люди можуть не розібратись, потрібна допомога людині, чи ні. Але щоб медики не побачили, що людина в шоковому стані, що потребує допомоги? Щоб медики сказали дружині, або заспокойте, або забирайте?


Родичі та друзі родини Козаків досі не можуть прийти до тями через смерть 36-річного Анатолія Козака. Ще вранці у п’ятницю, 29 липня, чоловік збирався у візовий центр за візою. А вже близько 11-ї години на пішохідному переході неподалік дому потрапив під колеса Mersedes`а. Чоловіка госпіталізували. Про цю аварію повідомляли у суботу, 30 липня, правоохоронці. За їхньою інформацією, водій вказаного автомобіля, рухаючись проспектом у напрямку кільцевого перехрестя вул. Коновальця-Тарнавського, в межах нерегульованого пішохідного переходу збив чоловіка. Потерпілого забрала до лікарні бригада швидкої допомоги. Далі правоохоронці повідомили, що потерпілий самовільно покинув лікувальний заклад.

Порадили купити серветки
Утім, таке твердження розходиться із версією родичів. Ті переконують, що медики самі зателефонували дружині із чоловікового номеру. Мовляв, чоловік буйний, не дає згоди на УЗД та томограф, то «або вмовляйте, або забирайте».
Рідня припускає, що імовірно, зовнішніх ознак травмування не було чи вони не видались медикам серйозними.

– Ваш чоловік у «першій» лікарні (лікарні швидкої допомоги – ред.) після ДТП. Приїжджайте, – передає слова медиків дружина загиблого Ірина Козак. – Це все, що я почула по телефону. Ніхто мені нічого не пояснив. Я не знала ні обставин, ну абсолютно нічого про ту аварію.

Не отримали пояснень і після приїзду до лікарні. Адже жоден лікар до неї так і не підійшов.

– Анатолій сидів на кріслі, підпер голову, – розповідає кум загиблого Руслан Давосир. – У нього текла кров з носа. Ще якась санітарка, побачивши у дружини повні жмені закривавлених серветок, просто порадила піти в аптеку за серветками.
Дорогою додому чоловікові ставало гірше. Родичі кажуть, що він фактично не йшов – ноги були як ватяні. Його вели. Вдома стало ще гірше – почав блювати, з’явились гематоми під очима. Викликали знову швидку.

– Анатолія госпіталізували вже в обласну лікарню, – розповідає Марія Давосир. – Медики з обласної були шоковані діями колег. Не могли того всього збагнути, як такого важкого хворого відправити додому. Не важливо, чи він був згідний на лікування, чи ні. Він не міг в такому стані вирішувати і приймати якісь рішення.

Порадили написати скаргу
Добитись будь-якої правди від лікарів «першої» лікарні дружина спробувала і вдруге. Як тільки доправила додому чоловіка, знову поїхала у медзаклад.

– Коли чоловіка привезли додому, ми ще раз поїхали у першу лікарню, – розповідає Ірина Козак. – Ще там санітарка на мене ще накричала. Присутній лікар сказав, що він заступив на чергування після 16.00 години, тож він нічого не знає. Далі нам показали журнал, де був запис про огляд невропатологом, а в кінці написано, що пацієнт покинув стіни лікарні самостійно. Далі сказали, що можемо в понеділок прийти і на ім’я головного лікаря написати скаргу.

Тим часом в обласній лікарні взялись серйозно за порятунок Анатолія. Щоправда, доставили його туди уже в стані коми. Тут, обстеживши пацієнта, виявили перелом черепа, множинні гематоми, відбій нирок. Чоловіка готували до операції, однак його стан ще не дозволяв її проводити. У суботу, 30 липня, вранці Анатолія не стало. Згодом судмедексперт повідомив, як кажуть родичі, що в чоловіка були множинні переломи черепа, переламані ребра, переламаний таз, відбиті м’язові тканини і т.д. У понеділок, 1 серпня, тернополянина похоронили.

2 серпня дружина почала звертатись у різні інстанції. Зокрема, у прокуратуру зі скаргами на дії медиків.

У цій ситуації, доправивши чоловіка в обласну лікарню і будучи незадоволеними діями медиків, родичі зателефонували і в поліцію. Приїхали до них патрульні, взяли пояснення. Яка подальша доля цих свідчень, невідомо. За інформацією прес-служби патрульної поліції, працівники відібрали пояснення і направили рапорт у міськвідділ. А за інформацією прес-служби Головного управління національної поліції, у міськвідділі жодної інформації нема.  Натомість за словами пані Козак, її заяву зареєстрували і вже призначили слідчого.

То вели, то сам йшов…
За роз’ясненнями щодо ситуації ми звернулись і в «першу лікарню» – комунальну міську лікарню швидкої допомоги. На думку медпрацівників, вони зробили все, що від них залежало. Однак, якщо людина не хоче лікуватись, то примусити її не можуть. Такий висновок напрошується із результатів внутрішнього розслідування, яке провели у закладі 2 серпня.

Відео дня



– На нас вже стільки кинули бруду в соціальних мережах, – каже головний лікар Ярослав Чайківський. – Ну, поясніть, що ми мали зробити? Ми не маємо права змушувати пацієнта обстежуватись, лікуватись. Пацієнт був у збудженому стані, не зовсім в адекватному. За словами медперсоналу, відчувався запах алкоголю з рота. Він поводив себе дещо агресивно, погрожуючи, використовуючи нецензурні слова до персоналу, махав руками.

Через це медпрацівники і зателефонували його дружині. Коли вона приїхала, на той момент його вже готували до рентген-обстеження. За словами пана Чайківського, у супроводі медперсоналу і дружини пацієнт пішов в рентген-кабінет. Лікарі у приймальному відділенні чекали, поки він повернеться.

Поспілкувались ми із медсестрами у приймальному відділенні. Їхні версії також дещо розбігаються із версією головного лікаря. Окрім того, одна з них повідомила – чоловік не хотів лікуватись, постійну кликав донечку Лізу. Був і справді не в адекватному стані. А ще додала, що дружина, забираючи його додому, домовилась з лікарями – поспить трохи вдома, заспокоїться, а потім його знову рідні повернуть в лікарню. Звісно, жодного запису про таку домовленість ніде нема. Також працівники медзакладу заявляють, що носової кровотечі під час перебування у них не було.


Як пояснювали родичі, єдине, що міг собі дозволити випити Анатолій – слабоалкоголка «Бірмікс». То чому на шляху у візовий центр, у чоловіка раптом міг з’явитись, як кажуть медики, запах алкоголю, незрозуміло.

До слова, як пояснив нам один медик на умовах анонімності, лікарі у своїй практиці повинні керуватися «лікарським протоколом». Цей документ передбачає правила надання допомоги.Тільки якщо людина власноруч у журналі приймального відділення напише відмову, медики не несуть за неї відповідальності. Дружина покійного каже, що такого підпису він не ставив. Ярослав Чайківський вважає, що у даному випадку йдеться про різні речі. Мовляв, пацієнт просто залишив заклад самовільно.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (37)
  • Nina Sava

    Іра, серце крається.Толік був чудовою людиною .Будь сильною заради дітей.
  • Anonymous

    Три роки тому впав з 4-ох метрової стремянки на ребро цієї стремянки. Зламав 3 ребра. До першої лікарні у політравму мене доставила районна швидка, перед тим накачавши купою знеболюючих, бо біль був скажений. Зробили рентген, на якому ребер взагалі не було видно, потім другий, знову те саме. Лікар у приймальному склав враження хронічного алкоголіка. Викликали лікаря з відділу, а той якось так нудно оглянув, нічого не сказав, бо ж в кишеню падлюці нічого не поклав. Розумієте, клоли я на драбину ліз, то чомусь про того виродка не подбав. О такий я неправильний виявився.

    Одним словом, дозвонився товаришу і той завіз мене додому. Запросили нормального лікаря, зробили повторний рентген у поліклініці, де нарешті побачили і ребра і переломи. Місяц з ліжка без знеболюючого встати не міг, але, слава Богу, в першу лікарню не попав. Це не лікарня, це якесь уобище а тому зовсім не дивно, що той чоловік звідти втікав. Повірте, якщо б його ці "лікарі" туда прийняли, то допомоги б він там не отримав.
  • Анонім

    Чайковський думає, що навколо всі такі самі дураки, як він. Нащо ліпити горбатого.
  • Олег

    Зі всього сказаного, прочитаного, побаченого роблю висновок що система прийому хворих в лікарні дійсно організована не правильно, але це ж не тільки в цій лікарні це в будь-якому медичному закладі Тернополя, а той всієї України. Так як організоване приймальне відділення то там можна приймати в лікарню тільки здорових людей або принаймі тих людей хто планово лягає на операцію. Для тих кого привозять ургентно (швидка допомога привозить) там немає пристосування. На мою думку для таких важкотравмованих людей має бути обладнана реанімація з усім необхідним обладнанням для обстежень, там має бути і рентген, і комп'ютерна томографія, УЗД, кардіомонітор, лабораторія для аналізів крові. Все що необхідно для точного і швидкого поставлення діагнозу. Крім того необхідної кваліфікації лікарі також мають бути швидкодоступні (нейрохірург, травматолог, хірург, кардіолог і т.д.) Пацієнт після аварії не має ходити довжелезними коридорами самостійно і годинами обстежуватись, це мають зробити максимально швидко і бажано в одному приміщенні. І тут же в сусідньому приміщені має бути обладнана операційна з усім необхідним обладнанням для комлексних операцій, навіть коли одночасно потрібно оперувати кілька органів. Пацієнт який бушує, неадекватний і відмовляється від лікування а лікар бачить що така відмова загрожує смертю пацієнта повинен заспокоїти пацієнта і при потребі вколоти заспокійливе або снодійне. Але це проблема всієї медицини України а не тільки одного лікаря чи лікарні. Відсутність необхідного обладнання, або застаріле обладнання, низькокваліфіковані і маловмотивовані через низьку зарплату лікарі, не правильна організація поступлення пацієнтів. Це все призводить до ось таких наслідків.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up