Партнер рубрики Події

"СтопХам" у Тернополі: активісти вчитимуть водіїв правил дорожнього руху

"СтопХам" у Тернополі: активісти вчитимуть водіїв правил дорожнього руху
Тернопільські активісти організували у нашому місті проект "СтопХам". Перші два рейди тернополяни можуть побачити на відео у соцмережах. Активісти кажуть, що на цьому не зупиняться і робитимуть усе для того, аби навчити водіїв культури паркування.

Заснували проект "СтопХам" у Росії. Українські активісти вирішили, що пора і тернопільських водіїв навчити ПДР. Такий проект уже діє в декількох містах України. Наприклад, у Львові уже "виховують" водіїв, які паркуються де душа забажає порушуючи правила. 

Долучились до проекту і наші активісти. У тернопільській команді більше 10-ти учасників віком від 20 до 28 років. Дехто з них ще здобуває вищу освіту, а інші уже працюють.

- Про проект "СтопХам" ми вже знали, а ідея виникла після того, як ми почали звертати увагу на культуру паркування тернопільських водіїв, - розповідає один із організаторів проекту у Тернополі Деніз Гюмюстекін. - Ми аналізуємо, де у місті найбільш проблемні місця і проводимо там рейд. 

Відео дня

На авто, водій якого порушує правила дорожнього руху, не залежно від марки чи ціни автомобіля, активісти приклеюють наліпки з надписом: "Мені плювати на всіх паркуюсь де хочу". Власних ідей у активістів багато, але на їх реалізацію потрібен час.

- Не будемо заходити на перед, - каже співрозмовник. - За час дії проекту - це уже сім днів, ми провели два рейди і відзняли два відео. Плануємо щотижня проводити один-два рейди. Скільки проведемо рейдів та відзнімемо відео не знаємо. Але думаю, що їх буде багато, адже і проблем у місті вистачає. 

Якщо під час рейду у активістів виникнуть проблеми чи хтось з водіїв полізе у бійку, то на такий випадок у команді є юрист. 

- Ще перед стартом проекту ми з ним обговорили всі нюанси щодо нашої діяльності, - пояснює активіст. - Щодо бійок, то таких випадків ще не було. Але якщо таке станеться, то битись ми ні з ким не будемо. Ми діятимемо згідно закону. 

Щодо фінансування проекту, то організатори кажуть, що воно відсутнє. Активісти вкладають у нього власні кошти. 

На сторінці проекту у соцмережі уже є перше відео з рейду. Тернополяни активно переглядають та коментують його. Також переглянути відео з рейдів активістів "СтопХам"  можна переглянути на каналі проекту на youtube.

Наступне відео з рейду активісти обіцяють опублікувати через декілька днів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (30)
  • Петрик П'яточкін

    Дотриманням ПДР повинна займатися поліція, хочуть порядку, нехай записуються туди і служать. А те що вони роблять - це самоуправство і пошкодження майна громадян, бо не наклейки треба ліпити, а фотографувати номери і повідомляти відповідні органи.

    Процесорович reply Петрик П'яточкін

    Наклейка не є пошкодженням майна)

    Анонім reply Петрик П'яточкін

    Повністю підтримую Пяточкіна, ми або живемо в цивілізованій країні, або в країні пацанів які шось попутали, надивившись ютуба
  • Процесорович

    О, вже в коментарях погрожує) Нічо-нічо, получите наклеєчку і по писі, як треба буде.

    Анонім reply Процесорович

    Ти хто такий Вася?!!! ще не натрапили ви хлопці на нормальних людей, а як кастетом чи битою комусь з вас череп проламають тоді не плачте, і авось про міліцію згадаєте. Не треба псувати нікому авто і нерви, збийтеся з теми

    Процесорович reply Анонім

    А якщо тобі проламають і міліція скаже, що так треба?
  • Анонім

    є уже друге відео:

    https://vk.com/te20minut?w=wall-23780164_63434

  • Анонім

    ну молодці! а наклейки треба клеїти на скло зі сторони водія і таку, щоб ніяким розчинником не віддерти, щоб клей був надійнішим... моя 4 рьох річна донька постійно ідучи по тротуарах задає мені логічне запитання:"чому на тротуарі машини" а я не можу їй пояснити що ПДР не всіма читані і права водія можна купити

    (((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up