Бояться, що двір перетвориться на суцільну парковку

Бояться, що двір перетвориться на суцільну парковку
Ми не розуміємо, чому не може бути огорожі біля нашого будинку, – каже Людмила Блажей. – Можна поставити огорожу, встановити графік заїзду і виїзду мешканців, так, як у всьому світі
У центральній частині міста влада хоче зробити “комплексний благоустрій” та об’єднати кілька дворів. Мешканці навколишніх будинків вважають, що їх позбавлять прибудинкової території. У міськраді це заперечують

– Якщо наші двори об’єднають, то цей спільний двір перетвориться на суцільну парковку, – каже мешканка будинку на вул. Сліпого, 1 Людмила Блажей. – Тоді вже спокою не буде ні вдень, ні вночі. Сюди і так ходять пити, курити і в туалет зі всього Центру. А як нам тут жити?


Мешканці будинків на вул. Сліпого 1, 3 та Брюкнера, 2 дізнались цьогоріч, що міськрада вважає територію під їхніми вікнами пішохідною. І планує провести “комплексний благоустрій” їхніх дворів. Причому, облагороджувати двір будуть спільно із дворами новобудов – аж до Брюкнера, 6. За цією адресою ще тільки планують будувати. Мешканці ж переконані, що цей благоустрій – спосіб відщипнути у них прибудинкову територію. А також – покращити умови для майбутніх мешканців новобудов по-сусідству, які «втулили» поруч із порушенням генплану. Адже їхні будинки перебувають в охоронній зоні пам’ятки архітектурного значення – Архикатедри. Тож будувати тут ще якісь будівлі, як вважають мешканці, до затвердження змін у генплані не мали б.

– Якщо відкриють у новобудові ресторан, як заплановано, то там і автомобілі мають  під’їхати, щоби продукти розвантажити, – каже пані Людмила. – Там і клієнти мають припаркуватися. У нас уже в цьому кутку так забудували, що недавно пожежна машина не мала як під’їхати. А як зроблять ще той “комплексний благоустрій”, то, вважай, навіть із дітьми не буде де посидіти.

Огорожі – не по-європейськи
Про “комплексний благоустрій” мешканці дізнались випадково. Жителі навколишніх будинків постійно потерпають від тих, хто відпочиває у Центрі. Відпочивальники, нарікають люди, і спиртне розпивають під вікнами, і палять, і в туалет ходять.

Єдине, що так-сяк рятувало спокій, це огорожі. Тож коли у травні будівельники знесли чи не останній паркан, що відділяв їхню територію від новобудови на вул. Сліпого, 5, забили на сполох. Поскаржились у міськраду. Звідти отримали відповіді, що міськрада не має стосунку ні до паркану, ні до його руйнування. Мовляв, його не передавали на баланс обслуговуючого підприємства.

– Вони підтвердили, що паркан є у спільній власності мешканців будинків, – каже один із обурених мешканців Олександр Рімашевський. – Тому й люди мають вирішувати, потрібен їм паркан чи ні.

Відео дня


На чергові інформзапити та скарги на руйнування огорожі міськрада відповіла: паркани, огорожі в центральній частині міста в умовах ущільненої забудови – це не по-європейськи. А також повідомила, що всю їхню територію планують облагороджувати в комплексі, тобто об’єднувати. Сам же проект “комплексного благоустрою” розробляють в управлінні ЖКГ та містобудування, архітектури і кадастру.


– Якщо інші будинки мають огорожу, то це нормально, – каже пан Рімашевський. – А якщо ми хочемо повернути те, що прописано в інвентарній справі, то це “не по-європейськи”? Ми ж розуміємо, що наші двори об’єднають і будуть у комплексі “облагороджувати”. Для чого це робиться? Для новобудов!

Об’єднання – не об’єднання
У міськраді обурення мешканців, як кажуть, не розуміють. Тут запевняють, що ніхто не зазіхає на прибудинкову територію і забудовник не отримає чужу ділянку.



– Ми не розробляємо такого проекту. Ця передпроектна пропозиція у Василя Бесаги, – каже начальник управління ЖКГ Микола Лесів. – Благоустрій буде робити забудовник, той, що на Сліпого, 5 будував. Комплексний благоустрій передбачає об’єднання прибудинкових територій у комплексі мікрорайону. Словом, три чи чотири будинки - до купки, клумби, озеленення, потім хочуть бруківкою встелити доріжки. Там вони багато напланували.

Як наголосив пан Лесів, проект передбачає обов’язкове погодження з мешканцями. І дивується, чому люди проти, якщо вони ще нічого не бачили. Головний архітектор міста Василь Бесага також наголошує, що без згоди людей нічого не робитимуть. Але додає, що огорожі в центрі міста – то якась Африка.

«Територію ми не забираємо»
– У проекті цього благоустрою була пропозиція забрати ті паркани, які незрозуміло як там з’явились, – каже пан Бесага. – Але ні у кого прибудинкову територію ми не забираємо. Кожен робить благоустрій на своїй території, а міськрада просто допомагає. Хочеться зробити усе цивілізовано, гарно.

Так, за словами пана Бесаги, у міськраді щодо цього комплексного благоустрою збирали збори, там були депутати і міськради, і облради. Відтак депутати зобов’язались ознайомити  мешканців прилеглих будинків.

– Якщо люди не захочуть, то не захочуть, але ми їм пропонуємо, щоб було красиво, – каже він. – Все гарно виглядатиме, можна пройтись з одного дворика в інший.

 Була нарада, ми зобов’язали ЖКГ надати ту інформацію людям. Але бачите, як реагують: хтось хоче, хтось – ні. Щодо об’єднання, то йдеться не про об’єднання у прямому значенні. А про об’єднання в архітектурному, дизайнерському плані.

Як пояснюють фахівці із земельних питань «Самопомочі», про претензії новобудови на прибудинкову територію цих будинків у цьому випадку не йдеться. Якщо прибудинкові території, які закріплені в інвентарних справах, не накладаються на відведену територію для будівництва нового об’єкта, то юридично вони не перетинаються. Що ж до паркану, то його таки не мали права зносити. Як його відновити, готові розповісти та допомогти мешканцям.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:25 Тернопільска модель, студентка ЗНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up