Цей день в історії, 20 серпня: опублікували перший словник української мови

Цей день в історії, 20 серпня: опублікували перший словник української мови

20 серпня 1627 року вийшов друком «Лексіконъ славенноросскій і іменъ тълкованіє» — перший словник української мови Памви Беринди (дата приблизна). А також цього дня сталась низка інших важливих історичних події.

Памво Беринда був діячем білоруської та української культури, лексикографом, мовознавцем, поетом, письменником, гравером, видавцем і друкарем. Друкований словник української мови «Лексіконъ славенноросскій і именъ тълкованіє» був найвидатнішою працею Памви Беринди. Цей словник – величезне досягнення в староукраїнської лексикографії. У словнику налічується близько 7 тисяч слів, серед яких переважно загальні та власні назви церковнослов’янської мови того часу, з тлумаченням і перекладом їх українською літературною мовою початку XVII століття. Беринда керувався метою відновити церковнослов’янські традиції літературної мови, щоб таким чином протистояти наступу польської культури і польського католицтва. Словник «Лексіконъ славенноросскій і именъ тълкованіє» відіграв дуже важливу роль у розвитку не лише української, а й білоруської, російської, румунської, польської лексикографії. При складанні словника Памво Беринда застосував усі основні засоби наукового опрацювання матеріалу. Це і паспортизація реєстрових слів, і надання цитат, і ремарки, і вказівки на фразеологізми, і зауваження про етимологію слова, орфографію, посилання тощо.

Також 20 серпня відзначають Всесвітній день бездомних тварин. Міжнародний день безпритульних тварин проходить щорічно у другій декаді серпня. Свято виникло в 1992 році за підтримки неурядової організації — Міжнародне товариство з прав тварин (ISAR). Відзначається в більш ніж 50 країнах, на 6 континентах, інформує «Ділова мова».

Відео дня

Крім цього цього дня відзначають Всесвітній день москітів. У пам'ять про відкриття британського доктора сера Рональда Росса, яке він зробив в 1897 році. Йому вдалося встановити, що саме жіночі особини комарів передають малярію між людьми. Ці серпневі заходи у другий декаді місяця мають щорічний характер.

Події:

1667 — опублікована епічна поема Джона Мільтона «Втрачений рай».
1741 — капітан-командор Вітус Беринг «відкрив» Аляску.
1809 — заарештований французами Папа Римський Пій VII проваджений з Савони до Гренобля.
1812 — імператор Олександр I призначив головнокомандувачем російською армією Михайла Кутузова.
1868 — в США офіційно проголошено закінчення Війни Півночі і Півдня
1896 — у Києві відбулося освячення собору святого Володимира
1912 — Томас Едісон патентує фонограф і електробатарею
1920 — у районі Замостя 6-та стрілецька дивізія Дієвої армії УНР успішно провела бої з частинами Червоної армії
1925 — Шевченкова гора в Каневі проголошена державним заповідником
1925 — початок функціонування Римського метрополітену
1941 — Адольф Гітлер видав декрет про створення Рейхскомісаріату Україна з центром у м. Рівне

1953 — Радянський Союз оголосив про успішні випробування водневої бомби

1968 — СРСР та країни Варшавського пакту перетнули кордони Чехословаччини для придушення Празького повстання.
1983 — США ввели ембарго на постачання в СРСР устаткування для будівництва трубопроводів

1996 — президент США Білл Клінтон встановив ​​мінімальну заробітну плату в країні — 5,15 доларів на годину. У 2015 році вона вже становила 7,25 USD за годину. У 2018 наблизилася до 15 $.

Народилися

1779 — Йонс Якоб Берцеліус, шведський хімік.
1833 — Бенджамін Гаррісон, 23-й президент США.

1847 — Болеслав Прус (Александр Гловацький), польський письменник

1884 — Омелян Ковч, український греко-католицький священник. Навесні 1943 р. заарештований гестапо за надання допомоги євреям. У березні 1944 р. спалений у крематорії концтабору Майданек. Бетифікований 2001 р. у Львові під час літургії у візантійському обряді за участю Папи Івана Павла ІІ
1939 — Валерій Шевчук, український письменник-шістдесятник.

1941 — Слободан Мілошевич, колишній лідер Югославії. Голова президії Республіки Сербія у складі СРЮ в 1989-1991 рр., президент Сербії у 1991-1997 рр., президент Югославії у 1997-2000 рр. Помер у Гаазі 2006 р. як в'язень Міжнародного трибуналу, обвинувачений у воєнних злочинах.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up