Партнер рубрики Події

У Тернополі дві квартири "продали" двічі

У Тернополі дві квартири "продали" двічі
Дві тернопільські родини сплатили внески за будівництво квартир. Дім звели, але заселитися людям не вдалось: кооператив "перепродав" їхнє житло. Постраждалі воюють між собою та з головою кооперативу. Правоохоронцям "пахне" шахрайством.

Майже одночасно в редакцію "20 хвилин" звернулись дві тернополянки. Обидві повністю сплатили гроші за цю квартиру – десятки тисяч доларів. Тобто в однієї квартири є два власники. І кожен з них – зі своїми паперами.

Обидві жінки мають претензії одна до одної, а також до голови кооперативу, який діє в будинку. Утім, спірна квартира – не єдина в новобудові на Київській.

Відео дня

Спочатку купила Наталія Дністрян

– На початку 2007-го я знайшла оголошення, що на Київській стартує будівництво з пайовою участю, зателефонувала, прийшла, – пригадує тернополянка Наталія Дністрян. – Виявилось, що я перша, хто звернувся. Уклали угоду з «Приватбуд А». Зазначену там суму за двокімнатну квартиру я сплатила за два роки. Сама ж з дітьми проживала у Греції. Але забудовник не вклався в терміни здачі і будівництво забрав Петро Мокрій, створивши кооператив «Житлобуд Люкс». Будинок був майже готовий. Бракувало дрібних робіт та здачі.

Мама тернополянки звернулась до Петра Мокрія з питання заселення в квартиру.

– Чоловіка не влаштувала та сума, яку ми сплатили, і він поставив вимогу заплатити «на руки» ще 30 тисяч доларів, а тоді він запише нас у кооператив, – говорить Наталія Дністрян. – Чому чоловік захотів гроші в руки, здогадайтесь самі. Це при тому, що за документами на завершення будинку, після створення коперативу, пішло три місяці та 260 тисяч гривень. Мама повідомила мене про ситуацію, я приїхала в Україну. Люди з будинку розповіли, що Мокрій водить покупців на нашу квартиру. Ми, з'ясувалось, не одна така родина. Є ще квартира, де люди сплатили за житло, а в них вимагали ще грошей. Там ситуація ще гірша – в дитини з тієї родини рак крові і всі гроші сім'ї йдуть на лікування за кордоном...

Жінка з юристом у грудні 2013 року звернулись до правоохоронців.

– На той час нашу квартиру і квартиру тих людей, яких я згадувала, пан Мокрій уже продав, – розповідає тернополянка. – Кримінальна справа тягнеться вже два роки. Правоохоронці "не бачать" порушень та шахрайства. Були суди про визнання права власності, які тягнуться роками. Я підозрюю, що затягування оплачені. Зрештою, в суді ми отримали відмову і подали апеляцію. Апеляція скасувала документи тих людей, які купили квартиру, але залишила чинним документ, за яким люди переказали гроші за житло, аби їм повернули ті кошти.

Одначе суд не дав пані Наталії та іншій родині права власності з формулюванням, що, як і інші учасники добудови, вони повинні сплатити доплату, тобто частину з тих 260 тисяч.

– Петро Мокрій не дає нам документів, аби сплатити цю суму, – каже пані Дністрян. – Ми зустрічалися з чоловіком та юристами не раз. Просили дати можливість оплатити необхідну частку та показати, що робиться у квартирі. Але чули відмови та інформацію, що в квартирі ремонт. Казав, щоб ми «навіть не підходили до будинку». З юристом ми вирахували за паперами ту частку, яку я мала сплатити за завершення робіт. Тож сплатила близько 6800 грн.

У вересні люди звернулись до правоохоронців, аби у їхній присутності та присутності свідків відчинили двері і показали житло. 17 вересня нарешті потрапили до квартири. Робили все з міліціонерами, при свідках, з камерою.

– Прийшов Мокрій із дружиною, – пригадує жінка. – Кидався на мене з кулаками. У мене був шок. Я поскаржилась на такі дії. З Мокрія стягнули 51 гривень штрафу. Я переживаю за своє життя і своїх трьох дітей, бо ці люди мають зв'язки і можливості. Мокрій в якомусь антикорупційному бюро при управлінні МВС, він голова підприємців, має бізнес і гроші. Я розберусь із цією ситуацією у правовому полі, але я не хочу, аби мене залякували чи били. Ця людина була у владі, і тернополянам треба знати таких...

Тернополянка з дітьми живе у батьків, хоча за кордон їздила, аби придбати своє житло.

Вдруге продали Ользі Шибистій

– Уже немає сил із тим боротись, а попереду знову суди, адвокати, поліція, – з відчаю тернополянка Ольга Шибиста звернулась по допомогу до журналістів, аби справа набула розголосу. – Вже пішла сила грошей. Маємо квартиру, а живемо у родичів...

Близько двох років тому жінка почала пошук квартири. Натрапила в газеті на оголошення, де агенція пропонувала вступити у пайову частку. Зустрілись, оглянули двокімнатне житло на вул. Київській, 6а – все сподобалось. За кілька днів зустрілись із забудовником під банком, аби заплатити за помешкання 42 тис. доларів, і чекали на завершення будівництва.

– Там же уклали договір вступу у кооператив, – пригадує жінка. – Не знали, що з такими аферами зіткнемось. Ще й перевіряли надійність компанії, яка добудовувала багатоповерхівку. Ніби все було в порядку. У січні 2014 р. сплатили кошти, а в квітні нам видали техпаспорт, на основі якого ми оформили свідоцтво на право власності.

Через кілька тижнів перший шок – прийшов виклик із суду, що нібито інша власниця житла позивається за витребування майна. І стверджує – в неї майнові права на житло.

– Як з’ясувалось, вона укладала договір із попереднім власником, – пригадує Ольга Шибиста. – У списку пайовиків її не було. Вона не є членом кооперативу.

Перший суд виграла Ольга Шибиста. Але невдовзі – апеляція щодо скасування свідоцтва права власності на житло. І Апеляційний суд став на бік опонентки.

– Та й вона нічого не отримала, а квартира залишилась у кооперативі, – каже Ольга Шибиста. – Ми вже там ремонт почали робити і вклали в те помешкання не менше 50 тисяч доларів. Врешті нібито інша власниця вибила замок, встановила сигналізацію. Її ставила Держслужба охорони. Невже держструктура не перевіряла, хто є власником житла за документами? Ну як таке може бути? Ми відтоді туди потрапити не можемо.

Ольга Шибиста подала касаційну скаргу, яку розглядатимуть у столичному суді. З власної кишені жінка тільки держмита сплатила 5600 грн. Натомість адвокати, до яких зверталась пані Ольга, надії на виграш справи практично не дають. І радять судитись із головою кооперативу, який продав їй чужу квартиру.

– Навіть якщо він мені поверне кошти, у договорі йдеться, що я платила гривнями, – з відчаєм говорить жінка. – А курс наскільки за цей час змінився? Тоді ж долар був по 8 грн. Я за ті гривні за нинішнім курсом нічогісінько купити не зможу. А гроші, вкладені у ремонт, хто мені відшкодує? І хоча я маю свідків, що купувала за долари, чи зможу відстояти свої права?

Жінка каже, що зверталась до правоохоронців і прокуратури. Зараз квартира нібито належить пану Мокрію, але у витязі з Держреєстру власницею досі є Ольга Шибиста. У результаті у жінки – ані квартири, ані грошей, ані спокою.

– У нашому будинку дві таких квартири, продані двічі, – каже Ольга Шибиста. – Іншою ошуканою є Оксана Соболевська. Вона дала мені доручення і, доки я воюю у судах та оббиваю пороги силових структур, вона поїхала за кордон, бо потрібні гроші на адвокатів.

Голова кооперативу і поліція

Про ситуацію ми запитали в голови кооперативу згаданого будинку Петра Мокрія. Чоловік визнає, що ситуація складна, але компроміс можливий.

– Нас, півсотні тернополян, були пайовиками будівництва фірмою «Приватбуд А», – каже чоловік. – Але забудовник не зміг довести справу до кінця. Тому створили кооператив, якому фірма з боями передала будівлю. Мене обрали головою. Згідно з будівельною експертизою, яку проводили у контексті кримінального провадження за тією ситуацією, готовність об'єкта була 44%. Забудовник передав нам будинок без списків пайовиків. Чотири майбутніх квартири, як запевняв забудовник, були вільними. Одначе ми всі зібрались, почали шукати пайовиків. Давали оголошення, збирали конференції, ніхто не звертався. Отож ми на зборах кооперативу за підписом кожного члена вирішили на ті квартири добрати покупців. За наші і їхні кошти завершили будівництво. За два роки, які ми добудовували, ніхто не звертався з колишніх пайовиків фірми.

На дві квартири з тих чотирьох, що за інформацією забудовника були вільними, після здачі будинку, з'явились дві родини. Хоча тоді нові члени кооперативу теж сплатили за це житло.

– Де були ті люди, коли ми добудовували будинок? – каже Петро Мокрій. – Нові члени кооперативу вже навіть свідоцтво на право власності отримали. З 2012 до 2014 року було близько 30 зборів кооперативу. Ми вирішували питання добудови, здавали кошти. Загалом на добудову нам всім пішло близько 4 млн грн. Усі фінансові операції, аби не було якихось зауважень чи підозр, проводили виключно на рахунки підрядних організацій. Ми здали будинок, а тоді з'явились ці люди, одразу пішли до суду, аби за ними визнали право власності.

У кооперативу, каже чоловік, є думка, що одну з квартир через сторонніх осіб будувала для себе фірма «Приватбуд А».

– Середня ціна двокімнатних квартир, яку сплачували пайовики, 47 тис. доларів, – говорить Петро Мокрій. – Це без додаткових сум на добудову. Сума, яку сплатила пані Дністрян, – 15 тис. доларів. Таких цін і близько не було. Я чув оті звинувачення, що нібито я вимагав у людей додатково якісь 30 тис. доларів. Це неправда. Ці люди не звертались навіть для участі у зборах кооперативу. На перших засіданнях суду я сказав тим двом родинам, які платили «Приватбуд А», аби вони вступили в кооператив. Так, є спірні квартири, але спільно можна було, і можна зараз, прийняти рішення про те, як вийти з ситуації. В одній квартирі двоє не житимуть, це зрозуміло. Тому треба спільно думати про повернення коштів якійсь стороні у питанні обох квартир.

Яким не було б рішення касації, бо ж одна зі сторін оскаржує рішення апеляції, в кооперативі, переконує Петро Мокрій, готові сідати спільно за вирішення проблеми. 

– Ситуація дійсно складна, бо це гроші і долі людей, – каже пан Мокрій. – Але повторюсь, що при передачі будинку нам списків пайовиків не було, шукали їх. І всіх знайшли, крім двох родин, які прийшли вже після здачі будинку і після того, як ми добрали нових людей, котрі в повному обсязі сплатили за житло. Можливо, суди приймуть рішення, прийнятне для всіх. А як ні, буде кооператив думати.

У головному управління Нацполіції в області про випадок із квартирами на вул. Київській, 6А знають.

 – Уже порушили кримінальне провадження за фактом шахрайства. Подія внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 358 Кримінального кодексу України, – повідомив начальник сектору комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. – Справу розслідує тернопільський міськвідділ Нацполіції головного управління Нацполіції в області.

До силовиків звернулись перші власники, кажуть поліцейські. Коли почали розслідувати справу, викрили факт шахрайства з боку нового голови кооперативу. Але справу наразі порушили не проти голови, а за фактом шахрайства, в тому числі і щодо підробки документів. Там є чимало епізодів. Є кілька квартир, які об’єднали в одне провадження. Однак поліцейські переконані, що обидві власниці мусять або порозумітись, або вирішувати спір у суді, бо це цивільно-правові відносини.

Ми відстежуємо цю ситуацію, тож продовження буде.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    цим двом бідолашним жінкам  треба боротись проти одного ворога, а дальше видно буде...бо він тільки цього чекає щоб вони гризлись між собою
  • David Starr

    "І хоча я маю свідків, що купувала за долари" - в Україні немає офіційного обігу доларів, тому за таке можуть і кримінал впаяти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up