Громадська рада з екології про ГЕС: “поки ми плюсів не бачимо”

Громадська рада з екології про ГЕС: “поки ми плюсів не бачимо”
Дністровський каньйон хочуть перетворити у каскад ГЕС. Фото http://rtic.if.ua/
Численні застереження щодо задуму зведення каскаду ГЕС на Дністрі висловлюють члени громадської ради при департаменті охорони довколишнього природного середовища в Тернопільській області. Останнє із засідань ради відбулося 12 січня.

– Уперше наша громадська рада збиралися щодо питання ГЕС на Дністрі ще наприкінці 2015-го. Тоді заслухали начальника департаменту Ореста Сінгалевича і вирішили детальніше вивчити проблему, – розповідає голова вказаної громадської ради, голова обласного осередку Всеукраїнської екологічної спілки, доктор медичних наук, професор і заслужений діяч науки і техніки України Степан Вадзюк. – 12 січня ми провели розширене засідання. Був присутнім представник облводресурсів Ярослав Вівчарук, який висловив застереження щодо задумів зводити ГЕС – готуємо відповідні документи для депутатської комісії облради. А директор обласної інспекції охорони пам'яток Марина Ягодинська вказала, що понад 40 пам'яток історії і культури потраплять під воду. Це вже не кажучи про ще не відкриті пам'ятки...

Тепер громадська рада готує третє зібрання.

– Подивимося на проблему з позиції гігієни, водозабезпечення населення, гідробіології. Запросили представників Інституту екології Карпат і Дністровського каньйону, – продовжує Степан Вадзюк. – Постає питання, а чи потрібна нам буде ця електроенергія? Тож виступлять фахівці, які розуміються на цьому. В цілому ж, за інформацією, яку ми отримали дотепер, схиляємося до того, що від будівництва каскаду ГЕС на Дністрі буде велика шкода. Продовжуємо вивчати питання, але плюсів поки що не бачимо.

Відео дня
blockquote>

Голова громадської ради наголошує, що йдеться про шкоду не тільки природі – рибам, птахам, рослинам тощо – а й для людей.

– Йдеться про значні ризики, – завершує фахівець.

До слова, Міністерство екології та природних ресурсів України також оприлюднило негативну оцінку задуму перетворити унікальний каньйон Дністра на каскад водосховищ із застояною водою (див. скан документа нижче).

 

 

 

Про свою непричетність до лобіювання ідеї ГЕС на Дністрі заявив і нардеп Олег Барна (залишаємо первісну орфографію та стиль автора цих слів – ред).

“В деяких інтернет ресурсах та постах появилася інформація про те, нібито я лобіюю будівництво каскаду ГЕС на Дністрі, підтримавши законопроект 3564 та виступивши з трибуни Верховної Ради на його схвалення. В даному законопроекті мова йде про продовження фінансування Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) Проекту «Реабілітації гідроелектростанцій». Дана реабілітація передбачає не побудову нових, а саме відновлення, виведення з консервації, ремонт і відбудову (бувших колгоспних тощо) гідроелектостанцій на малих річках всієї України. Окремі жовтоморді писаки, окремі «природозахисники», із-за своєї недолугості та неспроможності прочитати та зрозуміти сам законопроект 3564, або на замовлення власників енергоринку, власників ТЕС, вугільних шахт (Ахметова) спровокували скандал, прив’язуючи даний законопроект до якоїсь ідеї Міністерства енергетики щодо побудови ГЕС на Дністрі (про яку я вперше почув на сесії обласної ради 4 січня), чим ставлять під загрозу відновлення роботи старих ГЕС”, – написав нардеп у Facebook.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (88)
  • Анонім

    Але смішний Барно-бот попався)) Що ти плетеш?

    Ти реально припускаєш що в нашій державі зараз дадуть нормальну компенсацію за підтоплену хату?



    Полистай новини!



    В країні війна - через виродків чинушів і олігархів!

    Електроенергію ладно спродують!



    На зеленому тарифі відмиваються мільйонні прибутки того вони й плодяться навіть лобійовані прокурорами (Погугли оно ГЕС Ворохта прокурор і зрозумієш)!



    Люди отримають копійки і пусті обіцянки!!!!!



    Погугли як проклинали владу совкову люди с.Бакота, з цвинтару якого мерці спливали Дністром впродовж кількох місяців після затоплення!!



    А такі як ти і різні Барни-Дробатюки - просто знищать ріку і ВКОТРЕ ОБКРАДУТЬ ЛЮДЕЙ!

    Анонім reply Анонім

    Я радий що у вас гарний настрій. Ще б дрібниця хорошого тону не помішала.

    Компенсацію виплачувати не обов'язково держава мусить, це робитиме інвестор під державні гарантії.

    В країні війна не тільки через чинушів, "доброго сусіда" теж не можна забувати. І цей сусід  прямо зацікавлений в тому, щоб знищити нашу державу економічно і політично. Коли ми купляємо в нього енергоресурси - це йому тільки на руку і дає додаткові засоби на досягнення його підлої мети. Будівництво додаткових ГЕС дозволить хоч частково зменшити залежність від російських енергоресурсів. От вам і ще одна сторона - незацікавлена в будівництві ГЕС))

    Може там собі хтось на зеленому тарифі десь і наживається, але і на сплавах і туристичній експлуатації каньйону зараз теж наживаються. Тому ваші "аргументи" до боротьби з корупцією ніякого відношення не мають. Боротися з корупцією треба на всіх рівнях і вона не від реалізації технічних проектів залежить а від вольової боротьби кожного з нас.

    Трішки, знаєте, треба вникати в проблему а не бачити світ в категоричних чорних і білих тонах. Якщо забрати зелений тариф на електроенергію, то електростанції на відновлюваних джерелах енергії просто перестануть будувати. ТЕС простіші в будівництві та експлуатації і дозволяють швидше відбити і відмити (!) кошти. Кожен корумпований високопосадовець не певний що збереже своє робоче місце, тому він зацікавлений в тому, щоб реалізовувалися технічно простіші проекти в менший проміжок часу. І тут йому простіше пролобіювати будівництво ще одного енергоблоку ТЕС або навіть закупівлю електроенергії закордоном. Менше замороки з технічними проблемами і швидше можна гроші качати.



    Мені шкода мешканців села Бакота, але не треба забувати, що каскад на Дністрі дозволив забезпечити водою та електроенергією Київ, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Кременчук... а там живуть МІЛЬЙОНИ наших громадян. Також каскад забезпечив прохідність вантажних суден по Дніпру. Не забуваємо про розвиток рибного господарства (щороку в Дніпрі виловлюється більше 10000 т риби).

    В масштабах кількох людей, що сумують за затопленою домівкою чи цвинтарем - це трагедія. В масштабах цілої Держави та долі кількох мільйонів (!) громадян - це визначне досягнення! Масштаби неспівмірні.



    Такі як ви абсолютно не здатні самі щось робити - тільки впадати в популізм, неаргументовано критикувати  І кричати: "ЗЛОДІЇ!" На злодії знаєте, шапка горить. Раз такі крики здіймаються, значить є власний солідний досвід участі в корупційних схемах і ви не бачите в проекті будівництва Дністровського каскаду свого власного зиску))
  • Анонім

    Трохи яйця ми прижали тим чиновникам, раз наймають таких тролів щоб розгорнуті коментарі писати за будівництво ГЕС на Дністрі ))) Так навіть цікавіше. Знаю одне точно - ЖОДНОГО БУДІВНИЦТВА НА ДНІСТРІ НЕ БУДЕ, люди на*ер розгромлять всю техніку, яка посміє наблизитися на 100м. до національного парку і ріки!

    reply Анонім

    це  хочуть знищити тернопільщину, це заплановано тими ск*тами

    Анонім reply

    Ну, я б так не висловлювався так категорично про всіх, хто готовий будь-який прогресивний проект чи ідею подавити аби тільки Тернопільщина з економічного дна не вибралася, але раз ви так думаєте...

    reply Анонім

    і що , можна подумати якщо я попрошу  не будувати  хтось мене послухае, зупиніться,перестаньте ,відступіть, не знищуйте мій край

    Анонім reply

    Ви самі його знищуєте небажанням міняти щось, небажанням щось робити. В кожному позитивному починання бачите тільки зло і будь-які змінисприймаєте вороже. І далі будете жалітися, нічого не робити і ще раз жалітися на те, як ви погано живете і як та влада в усьому винна, що нічого не робиться. Може ви не варті кращого життя? Ви ж самі не можете нічого зробити, але ладні з штанців вистрибнути, щоб не дати нічого зробити тим, хто вміє.

    Артур Король reply Анонім

    Чоловіче, ти - ЧИНОВНИК! 100% бо риторика у тебе - балабола нероби "не нарікайте на владу, працюйте! Влада не винна!!"

    Треба просто МЕНШЕ КРАСТИ ВАМ!!!

    Довкола всі дотичні  структури повторюють вкотре що така будова НЕЗАКОННА і відверто ЗЛОЧИННА  - і нацпарк, і Держводгосп, і мін природних ресурсів, і міжнародні організатори!



    А ти  досі не можеш зрозуміти - ВКРАСТИ цього разу НЕ ВДАСТСЯ



    Ніхто не дозволить тобі, злодіяко, затопити села і спрлюндрувати транскордонну річку задля твоєї наживи!

    Анонім reply Артур Король

    Фантазії і ще раз фантазії. Я - не чиновник. Але мені все одно що ви собі там придумуєте.

    Для таких як ви кожен, хто добре працює і щось заробляє - однозначно злодій, бо ви ані на одне ані на інше абсолютно не здатні. Тому й пінитеся зі злості. Хохляцька (не українська!) натура: хай там собі як, але нехай в сусіда буде гірше. Нехай не буде електростанції, бо там не дай Бог ще хтось щось заробить, а від цього страшна заздрість мучитиме. Цікаво, чи думають такі як ви про екологію, коли перетворюють береги того ж Дністра на сміттєзвалища? Коли викидають батарейки і ртутні лампи в загальний смітник? Коли під сплави на плотах вирубують купу дерев? Та анітрохи, бо тут заздріть не мучить. Але як тільки появився хтось з цікавою ідеєю і напрацюваннями, то вам то поперек горла стає, бо ви на це абсолютно не здатні і усвідомлюєте свою марність і жалюгідність.

    Електростанції будуть і економіка в Україні розвиватися буде. І проект буде реалізований, з максимально бережним відношенням до екології. І вам таки доведеться взятися за голову і почати працювати, якщо захочете краще жити!

    Артур Король reply Анонім

    Для таких як я- злодій той хто живе за кошт платників податків, і мій зокрема, але  НІЧОРТА НЕ РОБИТЬ! А твоя риторика свідчить що ти якраз з чиновницького кодла)

    Я на свою квартиру і машину сам заробляю, а ви - паразитуєте на громаді!



    І раз ти вже запитав про мене - то я не сплавер, але вголос регочу з твоїх перлів про "сплави на плотах - вирубують купу дерев")) Ти надивився російских фільмів проо сплави лісу Енісеєм?))))) Сплавляються на пвх-катамаранах і рафтах) Ніхто давно ніц не рубає..років з 70тих:)



    Термін "хохляцька" видає в тобі латентного москалика...тож думаю ти таки чинуш) Ймовірно поічник народного депутата.

    Вгадав?



    А щодо сміття - то сміття по берегах Дністра прибирають ВИКЛЮЧНО туристи-водники! Ні нацпарк, ні громада місцева, а лише вони!

    Зрозумів?

    ПОгугли оно і сам побачиш.



    Проект цей реалізувати зможуть якщо наплюють на закон, на сплюндровану річку, на затоплені села, на осушені криниці, на понищену екосистему і все це для збагачення купки злодіяк-чиновників що намірились розпиляти мільярд від ЄБРР.



    Але май на увазі - місцеві люди боротимуться до останнього! Бо вам Дроботюкам вже давно ніхто не вірить.

    Анонім reply Артур Король

    Яке ж ви все-таки хамло)) Живете в лайні і не здатні самі нічого корисного створити і здатні лопнути від злості щоб все так і залишалося і ніхто інший вас не переплюнув)) "Жаба" дусить що хтось може, тому лемент і прокльони. Заздрість не дає спокійно жити. Але й сил та вмінь самому щось зробити не вистарчає. "Нехай краще в мене корова здохне, ніж у сусіда буде дві" - ось філософія всіх ваших думок і всього вашого життя))

    Проект реалізувати зможуть, коли таким як ви почнуть віялково відключати світло через дефіцит електроенергії.



    Ще раз про екологію. В Дністровському каньйоні вже давненько збирають по 4 гривень за вхід (мали вже збільшити до 10 грн). Куди ці гроші йдуть - ніхто толком не знає, Каньйон відвідують влітку десятки тисяч туристів. Але однозначно гроші йдуть не на прибирання: береги Дністра як були загаджені кульками, пачками з цигарок, об'їдками, пластмасовою тарою і іншим сміттям, так і залишаються. Тільки скляні пляшки та металеві предмети визбируються, бо їх можна здати за гроші. Податки з тих вхідних грошей та коштів за сплави теж ніхто не ані не думає платити. В кращому випадку всі ці турфірмочки сидять на спрощеній системі і платять жалюгідний мінімум. Але прикриваються воланнями за екологію і природу. Цей проект будівництва ГЕС комусь дуже вже поперек горла стає і загрожує експлуатації природи та товстим неоподатковуваним доходам.

    Справедливості ради слід відзначити, що і місцеві мешканці не дуже то за екологію дбають і так само вносять свою посильну лепту в збільшенні кількості сміття і в викиданні каналізаційних стоків прямо в річку.

    В активному прибиранні берегів Дністра були до цих пір помічені тільки  пластуни, але вони мало відношення до турбізнесу мають.

    Отака цікава ситуація: проект будівництва ГЕС викликає шквал критики, а гори сміття і загаджена фосфатами вода очі не муляє, бо так було вже давно і до того ся звикло.

    Крім того, волаючи за екологію мало хто цікавиться думкою мешканців Калуша, Хмельницька та Рівного. Їм місцеві електростанції аж ніяк здоров'я не добавляють, а ми їх електроенергією користуємось щодня!

    Артур Король reply Анонім

    Хлопче, та в тебе проблеми! Ти в коментах до одної статті занадто часто послуговуєшся термінами "в лайні", "В гімні" тощо. Звернись до психіатра або гастроентеролога :)

    Нічого мене не дусить, я просто проти того щоб ЗЛОДІЯКИ чиновники ВКТОРЕ ОБІКРАЛИ людей і знищили річку та затопили людські хати в гонитві за грантом ЕБРР і вигодами "зеленого тарифу". Їм плювати на енергетичну незалежність країни.



    А про пластунів - то ти певно зарахував усіх вищенезваних мною туристів-водників туди.



    Щодо сміття і місцевих, є така штука, але попри це шкду від їхнього сміття спільними зусиллями вирішити можна, а от наслідки ГЕСів - ні.



    Про нацпарк - ти частково правий. Ніколи їх не захищаю, бо справді надто мало помітна їх робота в межах каньону - не поводиться екомонтіторринг і елементарний облік груп відвідувачів, не організований  вивіз сміття, не обладнані елементи інформаційного оснащення маршрутів. Не початий край роботи одним словом! Але ЦЕ - не привід ЗНИЩИТИ нацпарк взагалі! Розумієш?

    Працівників і директора можна замінити, а відновити унікальний і чудом зебрежений куточок країни після ГЕСів НЕМОЖЛИВО!



    І якщо ти дійсно не чинуш дотичний до цього протизаконного злочинного проекту - дивно що ти не бачиш як його лобіюють усілякі продажні політикани від БПП на обласному і всеукраїнському рівні (погугли оно який цирк вони влаштовували на засіданні облради з того питання). А проти цього злочину проти природи стали прості люди - місцеві жителі, громадські організації, науковці та просто патріоти країни і ЖОДНОЇ фінансової серйозної структури!

    Анонім reply Артур Король

    Вам видніше до кого вам звертатися. В мене все гаразд.

    Хочете ввічливих відповідей - навчіться не хамити і не тикати.

    Відселення людей -це не завжди біда і горе, що б ви там собі не думали. Людям можуть запропонувати таку компенсацію, що вони самі з радістю з'їдуть.

    Якби всі туристи-водники збирали сміття за собою та іншими, то на Подністров'ї вже б ані одного сірничка не залишилося б. Дивлюся програми турфірм по сплавах: ані в одній визбирування відходів в програмі не значиться.

    Зате в програмі часті висадки на березі,

    розпалювання ватри.

    Після кожної такої стоянки на березі залишають купки сміття. Не всі за собою гадять, але при такій кількості вистарчить одного вуйка на 10.



    Можливо були одноразові акції з прибирання для конкретних груп - не більше того. Пластуни час від часу організовують прибирання в рамках програми БУДЬ ЕКО! на які приходять одиниці. От і вся турбота про екологію.

    Доречі, якщо ви так турбуєтеся про екологію на Дністрі, то де ваші власні зусилля, окрім порад звільнити?



    Під будівництво ГЕС не обов'язково відводити весь каньйон, частину можна залишити в Національному парку. Це і був би той розумний компроміс який би поєднав турботу про державну енергетичну безпеку з турботою про екологію. Залишити все як є - це не турбота. Це - стагнація.



    Я бачу що проти проекту ГЕС, навіть толком його не оцінивши і не зваживши всіх мінусів і плюсів виступає групка активних громадян. А ще всі, хто зайнятий в турбіснесі з сплавів - там немалі неоподаткокувані кошти крутяться. Ну і дирекція Дністровського каньйону - бояться за втрату лівих прибутків. От звідти і йдуть найбільші зусилля на дискредитацію проекту будівництва ГЕС, підігрівання протестних настроїв населення, "турботи про екологію" та інше.



    Електроенергію все одно десь потрібно буде виробляти. Поки промисловість буде в занепаді і руйнації - питання дефіциту на стояло, а на побутові потреби багато не використовувалося. Зараз дякувати Богу помаленьку все відновлюється. Реконструюються старі підприємства, будуються нові. Використання електроенергії щороку зростає і її десь потрібно буде брати. А для цього потрібні нові потужності електростанцій, хочеться вам цього чи ні.

    reply Анонім

    ті що прийшли прийшли руйнувати, на жаль

    Анонім reply Анонім

    Якщо люди таке зроблять, то вони заслуговують жити в гімні і злиднях. Але я думаю, цього не зроблять, бо місцеві мешканці зрозуміють вигоди, які принесе реалізація цього проекту для цілої держави в якій нам усім жити.

    Артур Король reply Анонім

    Цей проект принесе вигоду ТОБІ! от ти і казишся тут в коментах другий тиждень!

    І "в гімні" як ти висловилось - маєш жити саме ТИ! Бо паразитуєш за крадені гроші.

    Анонім reply Артур Король

    Якщо вже справа виключно про шкурне, то мені мало б бути начхати. Я в іншій сфері працюю і ніяких доходів не отримую, що б ви там собі не нафантазували.

    Імпонує технічна сторона і розуміння того, що нашій державі потрібна енергонезалежність (якщо ви взагалі в стані зрозуміти що це таке), тому я вважаю, що проект треба реалізовувати. З вашої сторони - тільки хамство і неуцтво. Це вам дуже до лиця))

    Артур Король reply Анонім

    Неуцтво наразі лише з твого боку) Усі специ довкола стверджують що цей проект НЕПОТРІБНИЙ, ПРОТИЗАКОННИЙ і ВІДВЕРТО ШКІДЛИВИЙ - а ти торочиш знову і знову одне і те ж і людей місцевих обзиваєш.

    Анонім reply Артур Король

    Нема думки спеців, з вашої сторони є думка кількох надміру активних не здатних об'єктивно оцінювати будівництво ГЕС активістів і любителів сплавів які анічогісінького не тямлять в енергетиці та однобоко оцінюють шкоду для екології, не бачачи переваг, які будівництво ГЕС дає.

    Проект корисний, а шкода, яку він імовірно принесе, перекривається позитивними сторонами його реалізації: добування дармової екологічно чистої енергії (яка зараз добувається з великою шкодою для навколишнього середовища і забрудненням повітря) і створення висококваліфікованих робочих місць. Тому не треба стверджувати, що ви собі захищаєте всіх місцевих людей. Ви захищаєте якісь свої вузьколобі інтереси, прикриваючись нібито добробутом місцевих мешканців і гнобите чиюсь працю з проектування, навіть приблизно не ознайомившись з нею. Це таки неуцтво.

    Олена Степанова reply Анонім

    Ну може Ви нас ознайомите із корисністю саме цього проекту. Не загальними фразами, а обгрунтованими економічними показниками у цифрах?

    Анонім reply Олена Степанова

    Зайдіть на сайт Укргідроенерго. Нажаль тут не можна постити прямі лінки. Там купа інформації для вас.

    Олена Степанова reply Анонім

    Жодної обгрунтованої інформації стосовно саме цього проекту на їхньому сайті НЕ має.
  • Анонім

    От мені цікаво навіщо взагалі обговорювати питання таке - ПОРУШУВАТИ чи НЕ порушувати чинне законодавство:) Цирк!

    Давайте зберем комісію щоб обдумала  чи можна забрати в якогось чиновника з ОДА  машину чи хату!

    Так! це незаконно...Але ж ми дуже хочем..Може комісія ще про то подумає)))

    Тим більш що оно франківська облрада чітко і одностайно заявила що НЕ ДОПУСТИТЬ ЖОДНОГО БУДІВНИЦТВА!

    Так що злодіякам обломиться тут;)

    Анонім reply Анонім

    Рішення про реалізацію такого великого проекту повинне прийматися на державному, навіть на Міждержавному рівні. Тому будь-які закони тут важливі, але не принципові. Парк по можливості треба зберегти, але то не значить, що варто повністю відмовлятися від ГЕС. Той хто проти - нехай генерує кращі ідеї про те де взяти електроенергію і реалізовує свої проекти. Бо мабуть вдома без світла ніхто жити не хоче, навіть заядлі критикани всього і вся.

    wert reply Анонім

    ага, бабло долає зло

    Олена Степанова reply Анонім

    Цікава у Вас позиція. Закони важливі, але не принципові. То навіщо тоді взагалі Закони, якщо вони не принципові і дотримуватись їх необов"язково

    Анонім reply Олена Степанова

    Будівництво великої ГЕС, чи їх каскаду, наскільки важливе для держави рішення що конкретно під нього може бути прийнятий окремий закон. Адже від такого рішення (позитивного чи ні) залежить доля цілої держави і її енергетична безпека.

    Ніхто не каже, що закони неважливі. Але Парламент для того і існує щоб їх впроваджувати з користю для Держави і її мешканців. Всієї держави а не тільки невеликої кількості її громадян.

    Має бути знайдений розумний компроміс, але заборона і критика - це не компроміс, це шлях в нікуди.
  • Артур Король

    Агітатор-анонім, чи як тебе звати? Дроботюк? Барна тощо) Ти брешеш в коментах в кожній тезі:) Електроенергію ми ПРОДАЄМО! Тобто нам як громадянам легше від ГЕСІв оцих - не буде.

    Якщо ти цього не розумієш - то ти або в долі з Барною-Клюєвим або несповна розуму.

    Місцевим жителям ПОФІГ заробітки цих виродків на "зеленому тарифі" і на ДЕРИБАНІ того мілярда євро від ЄБРР! І навіть той ярд якщо б хотіли вкласти з користю - реконструйовували б ДІЮЧІ геси на Сереті і Збручі...Але ж там стільки не вкрадеш, правда?

    Про яки йтуризм ти плетеш? Затопиться більше половини рекреаційних обєктів регону загалом! За яким чортом люди будуть їхати на той ставок??? Аналогічні оно за городами  вкожному полі. А обєктів ПЗФ і просто водоспадів, гротів, печер тощо - НЕ БУДЕ.

    Оно сусіди наші вже офігівають з нас, молдавани, Їм клепки вистачає робити висновки гідрологічні, а нашим чинушам типу тебе - ні?

    А щодо переселення людей, заради того щоб пару чинушів УРВАЛИ собі кусок відкату - то попоную тобі самому відректись своєї хати і пожертвувати її Клюєву тощо!

    Анонім reply Артур Король

    Продажі електроенергії в минулому, що до війни. Останнім часом електроенергію ми таки імпортували. З Росії! Через нестачу вугілля на ТЕС. Зараз вугілля завозиться з південної Африки, але топливні зборки для АЕС, ТВЕЛи ми і надалі змушені імпортувати з Росії. Відходи теж доводиться віправляти туди з космічними цінами за їх утилізацію.

    Хамовитий критикане, може ви маєте пропозиції де альтернативно взяти значний об'єм електроенергії? Чи може готові зекономити такий об'єм на себе на домашньому господарстві?))

    Судячи з істерики - ви член цієї комісії, яка не аналізує і тому ніяких плюсів не бачить.

    ГЕС на Сереті будувати паралельно ніхто не мішає і доречі вже будують, в Івачеві. Проект на Тернопільській дамбі нажаль з місця не зрушився, з'явилася місцева "екологічна комісія", яка швиденько, навіть толком не розібравшись, подавила проект, бо для його реалізації шкода було відвести 100 м2 прилягаючої території парку. В той час як на варварське і необгрунтоване будівництво церкви зі сторони Дружби саме на території парку (можна ж було знайти іншу ділянку) комісія очі закрила. Але Серет і Збруч не такі вже великі ріки, можна виробляти від сили декілька мегаватт, Дністер набагато більший.

    Про туризм. Якби всім було до лампочки де купатися та відпочивати, то ніхто б не їздив на море а сидів би в ванні. Мабуть таки на гарному озері чи облаштованому водосховищі теж свої плюси є.

    Екотуризм це звісно позитивно і добре, але і промисловість та енергетичний голод він не перекриє.

    Половина молдаван сидить закордоном, бо не має в себе вже ні заводів ні промисловості. І щось екотуризм їм цих незручностей не перекриває.

    Місцевим жителям на зелений тариф звісно начхати, але на створені робочі місця - ні. Не кожен, знаєте, хоче бути гідом в печерах, хоч це безумовно почесна праця. Дехто ще хоче бути фахівцем в енергетиці, АСУ. А на кожній ГЕС працюють сотні фахівців! Електростанції створять висококваліфіковані робочі місця.

    Щодо дерибану, то його легко організувати і про реконструкції діючих ГЕС. Тендери, відкати, дозволи від "екологічних комісій" і т. д. Але якщо взагалі нічого не робити і не будувати, то нашій державі таки гаплик і тоді вже екології боюсь вже нічим не зарадиш. Прийдуть інші власники, які не будуть панькатися, а збудують те що захочуть але вже без будь-яких місцевих комісій, керуючись виключно економічною вигодою.

    wert reply Анонім

    1) І скільки тих робочих місць буде? Відселять тисячі людей, а роботу дадуть кільком десяткам. Затоплять сотні гектарів, які замулюватиме, та ще й порівнюють з морем...

    2) "Мабуть таки на гарному озері чи облаштованому водосховищі теж свої плюси є." Оце аргумент :))) Мабуть, і на Марсі життя можливе.

    3) "Судячи з істерики - ви член цієї комісії, яка не аналізує і тому ніяких плюсів не бачить" : Судячи з істерики, ви - член команди, яка пропихає ГЕС, тому не бачите лиха, яке буде.

    4) ГЕС на Сереті: їх не будувати мали, а відновлювати. А те, що справді будують, незаконно зносячи цілі схили і платячи ільрадам по 16 грн!!!, то показує тільки, що ненаситності бізнесменів, які так прагнуть нажитися на зеленому тарифі, немає меж.

    5) "Щодо дерибану, то його легко організувати і про реконструкції діючих ГЕС. Тендери, відкати, дозволи від "екологічних комісій" і т. д. Але якщо взагалі нічого не робити і не будувати, то нашій державі таки гаплик і тоді вже екології боюсь вже нічим не зарадиш. Прийдуть інші власники, які не будуть панькатися, а збудують те що захочуть але вже без будь-яких місцевих комісій, керуючись виключно економічною вигодою." - Якби все було так легко, дехто не намагався б переконувати когось у коментарях до статей, а робив би те. Як кажуть, що в мудрого на думці, то в ... на язиці.

    Думка громади завжди важлива і визначальна, особливо, коли громада свідома і розуміє ситуацію та свої можливості.

    Анонім reply wert

    1) Кожна велика ГЕС забезпечує сотні робочих місць. Це і енергетики, і інженери з автоматизації, і електротехніки. Логістика, економісти, інший офісний персонал. ІТ, ремонтні бригади... І кожен хто ній буде працювати не існує сам по собі в вакуумі. Це людина з сім'єю, яку він зможе годувати працюючи на добреоплачуваній роботі. Саме так, зарплати персоналу електростанцій зараз досить високі як для України.



    2) Мабуть таки вам треба побувати в Тернополі і подивитися яка тут користь з штучного озера. Воно прикрашає наше місто.



    3) Я стараюсь оцінювати як шкоду так і позитивні сторони проекту, які на мою думку переважають. Ви просто критикуєте і хаєте - так найлегше. Робити щось важко, а критикувати вміє кожен.



    4) Будувати чи відновлювати... Чому це на Сереті можна будувати ГЕС і затоплювати якісь площі а на Дністрі вже зась? Біля Серету не люди живуть?

    Тут проекти реалізуються і повинні реалізовуватися. Як і на Дністрі і інших річках. Потрібно використовувати той енергетичний потенціал, який в Україні є.



    5) Якби у нас не було демократії, то вашу комісію вже би засунули куди подалі і проект би давно реалізували, без будь-яких вагань. Так як це зробили свого часу за СРСР на Дніпрі. Але в нас таки є свобода мислення і можливість вільно висказувати свої думки. Нажаль ви ними зловживаєте, бо необгрунтовано лаєте кимось зроблену працю з проектування навіть не намагаючись знайти в ній ані крихти позитиву. Це не аналіз, це - огульна жалюгідна критика.



    Місцева громада може собі бути частково (!) проти. Але такий проект важливий не тільки для долі місцевої громади, він важливий для жителів цілої України. Повторяться віяльні відключнення електроенергії - люди задумаються.

    Артур Король reply Анонім

    що до робочих місць для місцевих жителів ти знову БРЕШЕШ!

    Ким вони будуть парцювати? Сторожами???

    Яку посаду можуть запропонувати на ГЕС для дідуся хату якого затопить твій ставок?



    А щодо отої дурниці що ти пишеш "Прийдуть інші власники, які не будуть панькатися, а збудують те що захочуть " - будь яке будівництво там ПРОТИЗАКОННЕ! Крапка. Франківчани оно це зрозуміли і написали відкритого листа в нашу  облраду.

    Але ж звісно ВАМ злодіякам закон не писаний  - цитати з заголовків : "депутат Тернопільської міської ради від ВО “Свобода”, секретар комісії міськради з питань контролю за використанням комунального майна Віталій Дробатюк, підробивши документи, заволодів ласими кусочками  у  Тернополі. При цьому робив це цинічно, напевно, усвідомлюючи, що нічого йому за це не буде."

    Анонім reply Артур Король

    Я думаю, місцеві жителі це не тільки неграмотні дідусі та бабці але й молоде підростаюче покоління, яке має мати куди подітися, окрім як драпнути на заробітки закордон.

    І воно має мати якусь перспективу на місці. А яку перспективу ви "комісіонери" зараз можете їм дати??? Підняти вереск і подавити один з небагатьох (!!!) перспективних проектів, якій здатний підняти технологічно відсталий регіон звісно легко. Але збудувати щось - дуже важко.

    ГЕС, як я вже писав вище, забезпечує сотні робочих місць. І не тільки для сторожів, яких там мабуть теж потрібно, але й для висококваліфікованих спеціалістів з енергетики. Я за те, щоб в нас таких було більше і в них були робочі місця! А ви тільки й скиглити хочете, жалітися на погану владу і геть нічого не робити щоб було краще.



    Будь-яке будівництво протизаконно? Це чому ж? Може тоді і всі хто там живе порушують закон?)) Дурниця повна.



    Шкоду для екології можна мінімізувати, не обов'язково ж всю воду на турбіну пускати. Тай далеко не вся річка буде водосховищами забита. Туристична галузь від сплавів може перейти на яхти. То в чому проблема? Заздріть і злість, що хтось щось посмів зробити і поміняти?

    Анонім reply Анонім

    Ця ваша перепалка нічого не варта бо сама булова в межах націонаольно парку та регіонального ландшафтного парку суперечить цілій низці законів і Українських і міжнародних(бо ж ріічка то транскордонна, а не лише наша). Того й полеміка ваша безглузда - порушувати чи не порушувати закон!

    Анонім reply Анонім

    З молдаванами можна домовитися, їм теж електроенергія не завадить. Вже і напрацьовані механізми є, напр. по вже існуючій ГЕС на Дністрі. Електроенергію ділять між обома країнами, так по всьому.

    Від побудови водосховищ транспортна прохідність річки навряд чи сильно постраждає.

    Оскільки кінцеве рішення про реалізацію такого проекту має прийматися аж на міждержавному рівні, то таке рішення матиме пріорітет над законами.

    Ще раз наголошую: проект має реалізовуватися з мінімально можливою шкодою для еколоогії.

    Артур Король reply Анонім

    ХА! А я таки вгадав - Дробатюк! Шановні читачі 20хв -= привітаймо його! Гугл в поміч тобі агітаторе!:)

    http://nrt.com.ua/%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D1%96%D0%B2%D0%B5%D1%86%D1%8C-%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D1%82%D1%8E%D0%BA-%D1%96%D0%B7-%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA/

    Артур Король reply Артур Король

    «Свободівець» Дробатюк із поплічниками «нагріли» міський бюджет Тернополя на сотні тисяч гривень… Правоохоронці відмовчуються

    reply Артур Король

    там ще е злодюга сорокаліт, його підприемства в плюсі, його провірте

    Анонім reply

    )))))

    Анонім reply Артур Король

    Ваші фантазії б'ють фонтаном, але не мають ніякого відношення від реальності. Я простий інженер з автоматизації виробництва і просто стараюсь об'єктивно оцінювати даний проект - він справді цікавий та прогресивний.

    А вам всюди домові мерещаться))

    Анонім reply Анонім

    тоді напишіть посилання на ваші профілі в соц. мережах, чого боятися? Якщо немає профілів, то напишіть ПІБ, де навчалися інженерії?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up