Громаду УПЦ КП у Кутах не пускають до церкви

Громаду УПЦ КП у Кутах не пускають до церкви
Кути Шумський район церква
На небажання громади УПЦ (МП) пустити молитися і служити в сільському храмі скаржиться громада УПЦ КП із села Кути Шумського району. Друга громада утворилася шляхом виходу частини вірних із першої. Але храм приватизований ще у 1997 році і належить громаді УПЦ (МП). Тож попереду – суди.

– 16 серпня 2015 року парафіяльними зборами ми вирішили створити громаду. Потрапити у храм ми не могли, бо там служили священики Московського патріархату, – говорить староста громади УПЦ (КП) і депутат від ВО “Свобода” Ярослав Мосійчук. – 29 вересня 2015 року ми отримали статут релігійної громади. Тепер вони нас не пускають до храму, мотивуючи тим, що вони збудвали собі храм, а ми повинні самі собі будувати.

Нагадаємо, що частина вірних вийшла з громади УПЦ (МП) у Кутах після того, як їхній священик у нетверезому стані поконфліктував і побився з тестем, а монах, який його замінював протягом деякого часу, дуже часто згадував московського патріарха Кирила.

Як наголошує староста, храм будували у 1991-1997 році, коли громада була ще єдиною і гроші здавали люди зі всього села.

Відео дня

– У мене є касова книга, в якій записано, хто скільки здавав, – продовжує Ярослав Мосійчук.

Відтак громада УПЦ КП, як розповідають її настоятель отець Василь Кравець та благочинний Шумського району отець Миколай Бабій, 13 і 22 грудня підходила до місцевого храму святої Анни де служить громада УПЦ (МП), і зверталася з ініціативою почергових богослужінь.

– Ми згодні, що вони дозволяють нам служити і певні неділі. Тим паче, що їхній священик, як і я, служить у це одному селі і ми б навіть не пересікалися, – каже о. Козак. – Одну неділю храм стоїть зачинений.

Спроби вірних УПЦ КП полагодити цю справу, за їхніми словами, досі призводили тільки до того, що інша сторона викликала міліцію.

– І от починають викликати людей і треба по 2-3 години давати пояснення, – говорить пан Мосійчук.

Під час однієї із зустрічей в райадміністрації, як він каже, представники обох сторін зустрілися і священик УПЦ (МП) навіть вів мову про те, що його громада допоможе громаді УПЦ КП збудувати нову церкву. Та коли дійшли до суми – нічого не вирішили.

– Готуємо судові позови, але для чого вони! – завершує староста громади.

Секретар Тернопільської єпархії УПЦ (МП) отець Степан Балан підтверджує, що громада їхньої конфесії у Кутах не погоджується на почерговість, адже вважає такі пропозиції првокацією.

– Вони відкрито заявляють, що всюди реєструють свої громади, – каже о. Балан. – Не дають нашим людям молитися. Я б не ставив так питання, що ми не пускаємо. Храм відчинений для всіх і якщо хочете молитися – моліться, але не зі священиком іншої конфесії.

Тож суди, швидше всього, будуть і щодо ситуації в Кутах, як це вже є з приводу протистояння у Башуках чи Катеринівці.

До слова, у Шумському районі, є 13 громад УПЦ КП та понад 30 – УПЦ (МП), повідомив о. Миколай Бабій.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    В мене інше питання: ЯК ПІП ЗМІГ ПРИВАТИЗУВАТИ ЦЕРКВУ???????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up