Куди на Тернопіллі зникають мільйони гривень бюджетних грошей (БІЛЬШЕ ФОТО)

Куди на Тернопіллі зникають мільйони гривень бюджетних грошей (БІЛЬШЕ ФОТО)
е хочуть повертати ченцям-василіанам монастир у Краснопущі чиновники з обладміністрації. Монахам кажуть, що немає куди переселити підопічних психоневрологічного інтернату. Але у Мельниці-Подільській місце для них є. Натомість бюджет втрачає мільйони гривень.

Обшарпані стіни, облуплені вікна, психічно хворі чоловіки просять закурити. Поряд – ніби інший світ: охайно побілені, під новим дахом помешкання.
Причому на занедбаний психоневрологічний інтернат обласна влада виділяє мільйони, а монахи свій добробут облаштовують на пожертви.

- Що маємо з церковної таці, на те і робимо ремонти, - каже ігумен монастиря, отець Степан Романик. – Жертвують і вихідці з цих країв, які живуть, наприклад, у Львові. Допомагають і просто добрі люди. Не допомагає тільки влада...
Василіани готові відновити монастир повністю, але обласні чиновники не поспішають переселяти підопічних інтернату у подібний заклад Мельниці-Подільської, що на Борщівщині. Наразі в області діють три психоневрологічні заклади для чоловіків - у Краснопущі, Мельниці-Подільській і Почаєві. Кожен – недоукомплектований. Отож, область могла б заощадити, об’єднавши їх. До речі, лише на заклад у Краснопущі з казни щороку виділяють більше ніж 1,8 млн грн.
Підопічному по “няньці”
Із часів СРСР у с. Краснопуща Бережанського району діє Бережанський психоневрологічний будинок-інтернат. Цьому закладу належить 62% головного корпусу колишньої чернечої обителі. Решту монахам-василіанам уже повернули. Вони спільно з парафіянами відновили церкву і частину монастиря. Замурували вибиті за “совєтів” вікна у церкві (там були кухня, їдальня і клуб – прим. ред.), побілили її. Тепер ігумен отець Степан Романик прагне відновити сам монастир. Поки що через неспокійну вдачу підопічних інтернату ченці змушені жити по інших монастирях. Сам отець Степан мешкає у Золочівському василіанському.
- Я живу у Бережанському районі, - розповідає депутат облради, член постійної комісії облради з питань соціально-економічного розвитку Ярослав Котовський. – Монастир дійсно потрібно передати ченцям. За духовною цінністю, це – друга Зарваниця. З іншого боку, шкода працівників, які можуть залишитися без роботи.
Працевлаштувати деінде робітників інтернату у Краснопущі – справді, проблема. Це визнають і ті, хто пропонує повернути монастир отцям-василіанам. Наразі в інтернаті, розрахованому на 185 ліжко-місць, працює 70 людей. Підопічних тут, як кажуть в управлінні праці та соцзахисту населення, офіційно - 99. За словами ж директора інтернату Володимира Бояновича - 102. Постійно живуть у закладі, за його ж словами, 82 підопічних. Отже, чи не кожного обслуговує окремий працівник! І саме вони - проти того, аби віддати монастир ченцям, бо бояться втратити роботу. Але більшість людей (і директор інтернату Володимир Боянович це підтверджує), схвалюють відновлення обителі.

Лише відмови
Листування щодо можливості “переселення” інтернату ледь поміщається у чималу папку. Більшість документів – “відписки” про відсутність відповідного приміщення.
У 2005 р. тоді ще в. о. начальника обласного управління соцзахисту Софія Погоріла (тепер уже начальник – прим. ред.) у листі від 15 липня пообіцяла тодішньому ігумену монастиря отцю Методію Скралю, що управління “виходить з клопотанням перед ОДА та облрадою про переведення Бережанського психоневрологічного будинку-інтернату в смт Мельницю-Подільську Борщівського району, в приміщення, які відповідають вимогам санітарних норм для проживання підопічних та інфраструктурою...” Працівників тоді пропонували працевлаштувати, створивши відділення на 50 ліжко-місць для догляду за одинокими непрацездатними та інвалідами. Як пояснив кореспонденту перший заступник начальника управління соцзахисту населення обладміністрації Володимир Долинний, "питання вивчили". Однак коли захворів тодішній ігумен отець Методій, ініціатори відродження монастиря отримали документи із запевненнями: “Задовольнити ваше клопотання немає можливості в зв’язку з відсутністю приміщень, що відповідають санітарно-гігієнічним, протипожежним та іншим нормам проживання та життєзабезпечення підопічних”.
Що змінилося тепер – в управлінні не пояснюють, але відмову і Володимир Долинний, і члени постійної комісії з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства і дитинства, яка діє під головуванням ректора медуніверситету Леоніда Ковальчука, формулюють як під копірку.
“Не хочуть монастиря...”
Спершу пан Долинний запевнив нас, що у Мельниці – геріатричний будинок (для людей похилого віку). Виявилося, там діє територіальний центр обслуговування самотніх, перестарілих та інвалідів. У закладі вже були підопічні з такими ж хворобами, як у Краснопущі, але їх перевезли в інтернат у Почаєві.
- Під час прем’єрства Януковича у нас планували облаштувати соціальне житло для незахищених верств населення, - каже керівник Мельнице-Подільського центру Василь Кіцак. – Та зняли Януковича і питання "заглохло". Корпус пустує.
Коли ж ми запитали про цей корпус у пана Долинного, він почав переконувати, що грошей у бюджеті краю на його ремонт немає.
- Останнє слово – за облрадою, - додав він. – Як вирішать депутати, так і буде.
Зрештою, Василь Кіцак повідомив про наявність вільних місць Володимиру Долинному у присутності кореспондента “RIA плюс”. І вже 4 грудня, як розповідає отець Степан Романик, чиновник приїхав у Краснопущу і визнав, що місця для підопічних дійсно є.
- Однак переселяти їх у Мельницю не можна, бо спершу треба зробити там ремонт, - каже ігумен. – Складається враження, що влада не зацікавлена у відродженні монастиря і збереженні культурної спадщини.
До речі, отці-василіани хочуть, щоб їм повернули не тільки центральну частину головного корпусу (бічні вже їхні – прим. ред.), а й решту приміщень, зокрема господарські будівлі.
У листопаді члени постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку відвідали Краснопущу, домовилися про зустріч ігумена з губернатором Юрієм Чижмарем.
- Місць немає – це неправда. У Мельниці в одному корпусі треба встановити опалення. Але є приміщення, куди людей можна селити вже! - каже пан Кіцак. – І зробити це дешевше, аніж утримувати ще один інтернат. Та й умови у Мельниці - кращі.
Тож він вважає, що у структурах, які відповідають за соціальний захист підопічних, цим питанням просто не бажають займатися. Натомість голова Борщівської райради Іван Чепесюк зазначає, що про можливе переселення підопічних із Краснопущі він говорив із Софією Погорілою ще кілька років тому. Тоді і йшлося саме про економію коштів.
- Нехай не говорять, що місць немає, - продовжує пан Чепесюк. – Питання до управління: чому вони не чинять раціонально? Заклад у Мельниці-Подільській ми готові передати на баланс облради, але не приміщення, бо це – комунальне майно району.
Директор інтернату наголошує, що не уповноважений вирішувати майнових питань.
- Я сказав, що не дозволю розтягувати державне майно, поки я на службі, - каже Володимир Боянович. – Два роки тому я мав зустріч із економом чину Василіан. Він переконував, що принаймні 10 років жодних майнових претензій щодо споруди не буде.
Це заперечує отець Степан Романик. Він стверджує, що насправді про таке домовлялися у 90-ті, тож 10 років уже пройшли.
Хворим – гроші на картки
Втім, проблеми інтернату цим не вичерпуються. Так, свої пенсії та допомогу від держави підопічні отримують на банківські картки. Але до найближчих банкоматів – понад 20 км: до Бережан чи Золочева. Тому часто за грішми їдуть не самі підопічні, а санітари. До того ж, мешканці інтернату часто не можуть користуватися банкоматами просто за станом здоров’я.
- Ми це суворо контролюємо. Запитуємо: “Що ти купив чи купила підопічному на ті гроші?”, - переконує директор.
Та, як ми пересвідчилися, підопічні не тільки випрошують цигарки у людей, а й скаржаться селянам, що їх не годують, можуть тижнями не мити (це підтверджують відеозаписи).
Власне, Володимир Боянович сам зізнається, що є діючим фермером, а єдиний у Краснопущі магазин належить його товаришу.
Справою ченців уже зацікавилися в облраді, адже віруючі, які хочуть відродити монастир, звернулися і до голови облради, який належить до фракції ВО “Свобода”. Депутати уже побували на місці. Та без залучення фахівців, на їхню думку, питання не вирішити.
- Треба визначити, чи взагалі норми перебування підопічних в тому інтернаті є належними, - каже голова постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку Сергій Надал. – Я вважаю, що монастир потрібно повернути.
Зазвичай комісії облради вивчають розмаїті питання приблизно місяць. Після того депутати розглядають проблему на сесії і виносять рішення. Отець Степан Романик і парафіяни сподіваються, що після понад 50 років вигнання василіанам таки повернуть їхній монастир. До того ж, у Краснопущі планують облаштувати не якийсь закритий заклад, а відпустове місце з кухнею для прочан, будинком для катехизації тощо.

Руйнують пам’ятку
Коли кореспондент “RIA плюс” приїхав у Краснопущу, то переконався, що повернуті ченцям два крила споруди, яка у плані нагадує літеру “П”, - під новим бляшаним дахом. Їх відновлюють. Зате у приміщень, які займає інтернат, - дах старий, штукатурка подекуди відпадає. Деякі дерев’яні вікна першого поверху замінили на металопластикові, а два вікна на протилежному боці будівлі підмурували цеглою. В одному з них – вікні туалету – грати. Хоча надворі - зима, а у приміщеннях – хворі, на тому вікні скла немає. Немає і штукатурки. Не побачив кореспондент також очисних споруд. Як виявилося, їх у закладі немає, хоча директор запевняє, що вони є, але незавершені. Каналізаційні стоки, насправді, течуть просто у Золоту Липу, а звідти – до Бережанського ставу. Тож місцеві жителі побоюються, що можуть чимось заразитися. І таке діється у пам’ятці архітектури.
- Використовувати монастир як психоневрологічний заклад – у “кращих” традиціях "совка", - вважає керівник відділу охорони пам’яток управління містобудування та архітектури Ярослав Пелехатий. – Обстеження, які провели працівники Бережанського історико-архітектурного заповідника, довели, що комплекс монастиря отців-василіан перебуває у статусі нововиявленої пам’ятки архітектури і має архітектурно-мистецьку цінність.
Споруди обителі – пам’ятка XVIII-поч. ХХ ст. Згідно з п. 2 ст. 14 Закону “Про охорону культурної спадщини”, такий об’єкт до вирішення питання про занесення його до Реєстру підлягає охороні, зазначає пан Пелехатий.
- Ця споруда може бути пам’яткою національного значення! - додає він.
Пан Пелехатий зазначає, що відновлення крил монастиря ігумен узгоджував з управлінням містобудування, тож нічого там не порушив, на відміну від керівництва інтернату. Надалі директор обіцяє радитися з фахівцями. Навіть більше – заклад готовий забрати частину підопічних в інші корпуси (їх чотири, три - колись належали монастирю – прим. ред.).
- Я запускаю ті корпуси до травня, хоча цьому може завадити криза, - додає пан Боянович. – Скоріше за все, на першому поверсі буде адміністрація інтернату, а на другому - підопічні, які не шумлять.
Як переконалися кореспонденти, підопічні нині вільно ходять подвір’ям, кричать, зачіпають парафіян, говорять під церквою непристойні слова.
- Я був там на Службі Божій, - каже Ярослав Котовський. - То ті люди вигукують через вікна, стукають, розказують бозна-що.
Власне, переселення підопічних в інші корпуси не гарантує економії бюджетних коштів. Адже їх і надалі ділитимуть між кількома напівпорожніми психоневрологічними закладами. Чиновники кажуть: закриття інтернату загрожує звільненням десяткам людей. Але так можна договоритися і до того, що психоневрологічний інтернат потрібен у кожному селі – тоді всі матимуть роботу.

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Anonymous

    якби то з вікон інтернату, Романик матюки посилає всім і без хворих
  • Anonymous

    Божий храм є для того, щоб люди приходили й молилися, а не вислуховували матюки з вікон інтернату.
  • Anonymous

    ivanу- мова йде про людей, які фізично не можуть себе захистити. якщо ви настільки відданий церкві- віддай василіанам свій дім. не потрібно їхні гріхи перекладати на наші плечі. чи можливо перечитаєш заповіді Божі? хоть одна гласить, що монахи повинні забирати щось у немічних? для редакції, якщо ви важаєте, що неефективно використовуються кошти, проведіть журналіське розслідування. покажіть у своїй газеті хоть раз , що ви газета і не боїтесь конфліктів з владою. все нащо вас хватає- це видалення коментарів.

    Anonymous reply Anonymous

    А ви, "имя не указано ", не блудіть словами. У монахів забрали монастир - факт. Підопічних є куди переселити - факт. Чиновники не хочуть економити гроші - факт. Ви уважно статтю прочитайте і зрозумієте, що розслідування уже провели. Тепер - справа за громадською думкою (тобто за вами і вашою совістю) і державними органами. І не приписуйте мені того, що б ви хотіли у мені бачити. Я розумію, що коли комусь приписати якусь дурню, то тоді когось легко засудити у всіх гріхах. Ви хто такий (така), щоб визначати чиїсь гріхи? На свої треба дивитися. "чи можливо перечитаєш заповіді Божі? хоть одна гласить, що монахи повинні забирати щось у немічних?" А яка заповідь гласить, що у монахів можна відбирати монастирі? Яка заповідь гласить, що можна прикриватися хворими, бідними? Тож, шановний (шановна), спершу треба логіку вчити, а потім показувати себе великим моралізатором і осуджувати людей. І ще, те, що мова йде про людей, які не можуть себе захистити, це точно, але не можуть підопічні себе захистити від державної машини, чиновників, які ними прикриваються, щоб самим сидіти у тепленьких кабінетах і використовувати християнську мораль як забажають.

    Anonymous reply Anonymous

    Всі ми прекрасно знаємо наших чиновників, яким начхати і на хворих, і на монахів. Їх ця проблема взагалі не цікавить, головне - "відкатати" 2 млн. грн. Це - їхня мораль і їхня совість. І якщо хтось їх захищає - то він такий самий

    Anonymous reply Anonymous

    За вашою логікою, ваш коментар мали б видалити :) Не наша робота - конфліктувати з владою чи ні. До влади ми ставимося нейтрально. Ми показуємо, як працює влада. У цій статті достатньо інформації, щоб кожен міг зробити висновки
  • Anonymous

    комент не пускають. Справжній монах живе в землянці, та допомагає ближньому.Те що описано- рейдерство з боку василіанів. Додуматись!!Хворих людей вигнати на вулицю! Ви що проповідуєте?Замість допомоги хворим редакція і монахи стверджують, що хворим тут не місце??? Жахливі умови- так. Тоді допоможіть цим людям , а не претендуйте на будівлі. Чи заповіді Божі людей в сані не стосуються?

    Anonymous reply Anonymous

    Шановні "Зірка" та "имя не указано", говорити, що ви віруючі, не означає ними бути. Якщо ви віруючі, то віддайте свої хати чи квартири для потреб психоневрологічних закладів - ви ж цього вимагаєте від василіан. Ніхто нікого не виганяє на вулиці. Ви статтю то уважно прочитайте! Є місця в інших закладах. Якщо ви уявляєте, що монах живе в землянці, то ви - відстали від життя. Звісно, декому вигідно, щоб монахи жили у землянках і були неотесані. Тоді Церквою добре маніпулювати всяким "зірочкам". Судячи з ваших коментарів, ви - зацікавлені у цій справі особи. Ченці, як я зрозумів, хочуть одного: щоб їм повернули збудований ними ж монастир. Ви б не хотіли, щоб вам повернули вашу хату, якби її у вас відібрали? Чи ви б і себе тоді називали рейдерами. І ще, шановні, якщо вже держава відділила Церкву від себе, не дозволяє їй відкривати шкіл, вузів, не визнає теологію науковою дисципліною і т. д. і т. п., то не треба спихати на Церкву розмаїтих обовязків. Гадаю, ви і самі розумієте, що у своїх коментах кривите душею. Покажіть приклад, віддайте своє майно державі, ідіть жити у землянки і допомагайте бідним, яких "яким нема де жити, багато всюди: на вулицях, у потягах, в громадських приймальнях та відділках міліції". А то, виявляється, Церква винна. Винні такі "зірочки" як ви, що сидять у теплих кабінетах, і кажуть що кому робити...

    Anonymous reply Anonymous

    І ще, шановні читачі, памятайте, що справа тут зовсім не у долі підопічних, а в 1802623 грн, що їх дають на інтернат. Ну дуже хоче хтось ті гроші витрачати! Як це так, що одним інтернатом буде менше, а підопічні будуть жити в інших закладах? Це ж майже два мільйони пропаде! Цього не переживуть деякі небайдужі люди. А от на Василя Кіцака та Івана Чепесюка ті небайдужі люди напевно вже зуб мають. Як це так можна порушувати солідарність чиновників і казати правду?

    Anonymous reply Anonymous

    У статті йдеться зовсім про інше - про те, що бюджетні кошти (наші податки) витрачаються, м'яко кажучи, неекономно. Кожного хворого обслуговує окремий працівник. В цей же час хворі ходять у брудному одязі і просять у місцевих мешканців на сигарети. Монахи винні?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up