На “БАМі” на кожен садок – по два храми

На “БАМі” на кожен садок – по два храми
Частина тернополян виступає проти будівництва церкви на території Галицького коледжу на вул. Лепкого. У міськраді їх заспокоюють, що дозволів і землі під храм не давали. А керівництво коледжу стверджує, що храм таки зведуть і він духовно збагатить молодь

 

Проти будівництва церкви на території Галицького коледжу, що на вул. Лепкого, 12, виступають мешканці “Сонячного”.

Відео дня
> Людей стурбувало, що восени на території дитмайданчиків колишнього садка, де зараз приміщення коледжу, з’явився дерев’яний хрест. На свято Покрови його освятив владика Василій Семенюк. І повідомив, що невдовзі там з’явиться студентська церква.

Буде храмсадка не буде

- Я не хочу дискутувати щодо доцільності будівництва храму, - каже тернополянка Ірина Жигунова, яка звернулась з проханням до редакції допомогти у вирішенні конфлікту. – Обурює те, що як на цій території збудують храм, про повернення в ці стіни дитсадка сподіватись марно. Цікавить і законність будівництва.

Тож мешканці звернулись із запитом до міського голови Сергія Надала, аби пояснив, чи законно будуватимуть нову церкву на території коледжу. Відповідь була категоричною: “Станом на 19 листопада вихідні дані для проектування – містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки за адресою: м. Тернопіль, вул. Лепкого, 12 не надавалися. Вищенаведена земельна ділянка під будівництво церкви не передавалась”.

- Я підрахувала: на чотири садки є вісім храмів поблизу нашого будинку, - каже Ірина Жигунова. – Мене, як маму чотирьох дітей, передусім турбує проблема “аншлагів” у садках. І зрозуміло, що як тут побудують церкву, дітям садок вже ніколи не віддадуть.

Скаржились у міністерства

Після відповіді з мерії про відсутність дозволів на будівництво у мешканців виникло  більше запитань. Адже саме тоді їм на очі потрапила стаття в інформаційному буклеті  депутата міськради по мажоритарному округу №26 Марії Баб’юк. На сторінках цієї летючки за листопад 2013 р. депутат і за сумісництвом директор коледжу пані Баб’юк дякує митрополиту та міському голові за благословення та старання, щоб на території коледжу з’явилась святиня.

Там же йшлося, що відповідальним за будівництво храму владика призначив о. Петра Порохонька – помічника економа Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

Стурбовані мешканці надіслали три скарги – у Департамент культури релігій і національностей — на розгляд Ради церков, у Департамент науки і освіти та в Міносвіти.  Вони просять прийняти рішення про недопустимість будівництва на території дитсадка та відновити роботу дошкільного закладу.

Бояться, що збудують без дозволів

- Відповідь принаймні з Міністерства освіти і науки ми вже отримали, - каже Ірина Жигунова. –  У ньому йдеться, що «на горі» підтримали наше клопотання та направили лист до облдержадміністрації, щоб посприяли відновленню дитсадка. Адже, відповідно до п. 2 ст. 19 Закону України «Про дошкільну освіту», питання функціонування дошкільних навчальних закладів належить до повноважень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. 

Мешканці побоюються, що доки всі відповіді надійдуть до адресатів, будівництво розпочнеться. І тоді сподівання батьків “бамівської” малечі, що бодай хоч колись там відновить роботу садочок, будуть марними.

А поміж тим на одному з форумів Тернополя восени з’явилась тема “Кожному будинку - персональний храм”. Там мешканці викладають фото, документи та обговорюють доцільність побудови храму на території дитсадка.

У прес-службі Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ запевняють, що на території Галицького коледжу планують будівництво невеличкої студентської церкви, а не парафіяльного храму. І стоятиме церква на міській землі.

- Тобто, міськрада не буде відчужувати жодної ділянки, - пояснили у прес-службі. – Наша архиєпархія буде лише опікуватись цим студентським храмом.

Питання будівництва невеличкої церкви постало, коли керівництво закладу побажало створити тут духовний осередок, кажуть священики.

– Мешканці навколишніх будинків, які проти будівництва, до нас не звертались, - запевняють у прес-службі єпархії. – Проте інші люди у неділю вже організовуються на молебень. Наразі це переважно старше покоління.

Нагадаємо, що заплановане будівництво церкви на вул. Лепкого — не єдиний випадок, на який скаржаться тернополяни. Також людей стурбувало анонсоване зведення храму на вул. Карпенка і будівництво багатоповерхівки на церковній землі — у сквері на вул. Орлика.

 

Коментар

Марія БАБ’ЮК (56 р.), директор Галицького коледжу, депутат міськради:

- Храми на територіях навчальних закладів є давно. Скажімо, у тій же Могилянці, в наших педагогічному та економічному університетах. У тому, що з’явиться у нас, вбачаю тільки позитив. Адже це корисно для духовного виховання молоді. Кому він заважатиме? Навпаки! Там будуть менше вигулювати та тренувати псів, вчиняти неподобства та коїти не надто хороші справи. Натомість студенти та мешканці ближніх будинків  заходитимуть, молитимуться і запалюватимуть свічку. Галицький коледж має державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, яка розташована на вул. Б. Лепкого, 12. Тобто, коледж є постійним користувачем цієї земельної ділянки і вона не перебуває в оренді в інших закладів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (29)
  • Anonymous

    Не розказуйте байки. Яка там реконструкція? Там що стіни перемуровували? Що там таке змінили що не можна назад поміняти? Кабінети ті самі залишили, тільки замість дитячих ліжечок, столиків і стільчиків є парти і великі стільці. А де поділося те все детяче що там було? Такі великі кошти вартує все те внести туди заново?
  • Anonymous

    Мені садочка не треба я вже давно з того віку виріс. Але я думаю категоріями щоб було для цілої громади краще, а не як для мене. І виходить трохи дивно коли у вищих навчальних закладах навчається більше ніж у дошкільних. Я своїх дітей в університет який знаходиться в стінах садіку не віддав би навчатися. В провідних вузах Тернополя якість освіти бажає бути кращим не кажучи про ось такі "садікові університети".
  • Anonymous

    А як же свобода віросповідання?
  • Anonymous

    Галицький коледж є комунальний, то ж переобладнання садочку велось за комунальні кошти. Таким самим чином його можна повернути до першочергового призначення: дитячого дошкільного закладу. Це обійдеться дешевше, ніж будівництво нового садка. Батькам вже на вікна нові скидатись коштами не доведеться. А будувати на території садочку зібрались не капличку, а повноцінну діючу церкву.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up