Партнер рубрики Події

На Лучаківського у мешканців 14 квартир "полетіла" побутова техніка через високу напругу. ЖЕК розводить руками

На Лучаківського у мешканців 14 квартир "полетіла" побутова техніка через високу напругу. ЖЕК розводить руками

Люди склали список пошкоджених речей. Кажуть, що "потягне" на кількасот тисяч гривень. Однак не знають, хто буде компенсовувати те, що могла попередити звичайна заміна кабеля, підведеного до будинку.

Трапилося все в п'ятницю, 12 серпня, близько 18.00. Про те, що напруга в будинку "скаче" мешканці були в курсі вже роками. Тож техніка безпеки в них відпрацьована: якщо лампочки починають світити занадто яскраво - одразу треба вимикати всю техніку. 

Хто не встиг цього разу - має збитки на тисячі гривень.

 - Я одразу ж почала вимикати все, що було ввімкнене в розетку, - розповідає мешканка однієї з квартир Людмила. - В останній момент кинулась до ноутбука. То його просто висмикнула від шнура. В результаті ноут цілий, а от переноска "згоріла".

Відео дня

Минулого місяця з аналогічних причин у мешканця цього ж будинку трапилася пожежа. Загорілася проводка - вигоріла вся кухня. Збитків на тисячі гривень.

ЖЕК нічим допомогти не зміг, хоча про дану проблему знав. Як розповіли мешканці, сьогодні (в неділю, 14 серпня - прим.авт.) по квартирах ходила майстер із ЖЕКу, однак потрапила не до всіх - вихідний, то люди й не сиділи вдома. А начальник ЖЕКу телефонував до голови правління ОСББ, але ні до чого так і не домовилися.

Працівники РЕМ наступного ж дня після "скачків" напруги, в суботу, провели тимчасовий кабель, однак попередили: побутовою технікою, яка "їсть" багато електроенергії не користуватися. Хоча декому із мешканців будинку наразі просто нічим користуватися. Адже серед списку пошкоджених речей телевізори, холодильники, комп'ютери та електрокотли.

 - У нас вже раніше з аналогічних причини отак "полетів" котел, - розповідає мешканка будинку Ірина. - Майстер тоді одразу сказав, що причина в занадто високій напрузі. 

Люди не знають, до кого передусім йти зі скаргами. Адже від червня будинок зареєстрований як ОСББ "Лучаківського,2". Однак проблема існує давно, і хотіли розійтися із своїм 13-им ЖЕКом мирно.

 - Наразі ми склали список: з якої квартири яка техніка несправна через цю ситауцію, - розповідає голова правління ОСББ Ярослав Бригідир. - Скаргу та список цей подамо і міському очільнику, і начальнику управління ЖКГ, і прокурору. 

Мешканці впевнені: якби проблему, про яку знали всі вже давно, ЖЕК вирішив, то тепер би не було б збитків, які незрозуміло хто і компенсувати має.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Анонім

    Ось і вилазять наслідки ОСББ і ще раз доказує те ,що голова ОСББ має бути людина із технічною освітою , а не якийсь вуйко із села котрий на тракторі вміє їздити . Звичайно ,що той голова ОСББ ні до чого не договорилися із майстром бо треба рішення раніше приймати ще коли тільки виникла ця проблема ,а не по факту коли у людей все погоріло .
  • Анонім

    У мене взагалі зимою буває напруга 165 В , бо іде навантаження ох....  по підїзду я ще так підозрюю ,що люди понаставляли електроопалення ,а проводка загальна на таке не розрахована . Все має свій ресурс і вже вся алюмінієва проводка по будинках мала бути вже замінена 2 рази . Ось зараз і маємо те ,що горять поверхові шитки , нулі відгорають ,ізоляція зношена і вже провода коротять до щитків , з"єднання стають слабші і так далі .
  • Анонім

    Ось я не розумію цих людей вже купу часу у них світло блимає то в плюс ,то х.... знати куда ,а вони тільки зараз проснулись, коли все погоріло . У мене таке саме було, то я дзвонив постійно і казав ,що є проблема ,що десь відгорає кабель,то ніхто не вірив і казали ,що то нормальне явище ,а коли я сказав ,що у разі перегорання техніки відповідати буде РЕМ за ігнорування проблеми ,то вони приїхали ,щось подивилися і так толком не розібралися  . Через декілька днів знову почало блимати і знову я викликав бригаду вони в моєму щитку щось подивилися хоча я казав проблема в щитовій будинку . Через пів години після відїзду все п....ц у мене 70В в мережі ,а у когось було і 270В ,що техніка перегоріла . Як потім виявилось проблема була таки в щитовій . А тепер повертаємося до даного випадку і зразу виникає купа питань :

    1. Якщо така проблема ,то чого люди не ставили собі стабілізатори хоча б на холодильник і котли ,а саме краще на всю хату .Коли на дорогі котли , холодильники ,телевізори гроші є ,а на захист ніхто не звертає уваги .Зараз в продажі цього добра купа.

    2.Що то за ОСББ таке ,коли ще хазяйнує ЖЕК котрий після створення ОСББ мав передати всю технічну документацію  .Якщо будинок рахується як ОСББ ,то хто їм мішає найняти бригаду електриків і розібратися по даному питаню .

    3.А вони читали договір від РЕМу де написано дозволена потужність на квартиру 2 кВт . А тепер рахуємо праска 2 кВт ,пралка від 1 і вище кВт , електрочайник 2 кВт ,бойлер від 2 кВт і вище, проточний нагрівач від 5 і вище ,і так пішло поїхало .А ще тут згадували про електричні котли котрим мінімум треба від 3-7 кВт, то що вони хочуть від енергетиків коли я впевнений,що мешканці включають одночасно і чайник і пралку ,бойлер . То ,що деякі умніки думають ,що вони кинули окремий кабель до поверхового щитка чи поміняли проводку в квартирі і це їх врятує , то можу розчарувати це не допоможе .

    А я скажу ,як буде в даному випадку ,коли люди наприклад напишуть скаргу в РЕМ ,то енергетики просто зберуть  комісію, прийдуть до хати цих мешканців ,подивляться ,які є споживачі в квартирі ,і прсто буде написано заключення ,акт ,що причиною перегорання техніки є неналежна експлуатація електромереж відповідно до пункту...  договору . Всі радянські будинки раніше розраховувалися на мале навантаження і закладалося в стояках алюміній 10 мм. кв ,а відходящі в квартиру2 х 2,5 мм.кв алюміній один на кухню, інщий на решту кімнат ,то що хотіти від цієї проводки котра ледве тягне на 19 А ,плюс скрутки в розподільчих коробка ,котрі теж добряче гріються . Це вам не то ,що зараз 35 мм .кв мідь в стояках заправляють в новобудовах . Пора розуміти ,що якщо вже створили ОСББ ,то вже ті часи минули, коли була фраза "Я в хаті ремонт зробив(ла) ,вікна двері поміняв(ла) ,а все що за дверною клямкою мені пох...." .Тут таке вже не проканає оскільки всі мережі тепер належать мешканцям за котрі вони і несуть всю відповідальність .
  • Анонім

    А те що, кожного ранку в районі 5 години вимикається та вмикається світло, що призводить до постійних поламок, про це чомусь ніхто не пише
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up