Партнер рубрики Події

"Парк Вознесіння": за ділянку під гараж — 8 тисяч (ОНОВЛЕНЕ)

"Парк Вознесіння": за ділянку під гараж — 8 тисяч (ОНОВЛЕНЕ)
Три мільйони. Саме таку суму може вторгувати гаражний кооператив на земельній ділянці, яку місто не продавало, а віддало комунальникам. Стоятимуть гаражі на землі, яку городяни вважали парком. Проте парк “Вознесіння” на Тарнавського існував лише на словах

Вступний внесок у гаражний кооператив, який тепер створюють на території, яку тернополяни вважали парком "Вознесіння", що на Тарнавського, та документація на землю під гараж коштує 8 тисяч гривень.

Дізнатися такі цікаві подробиці, які офіційно не афішують, кореспондентові вдалося, коли він перевтілився на потенційного покупця.

Відео дня
> Буде 363 гаражі

Поки що триває активний продаж ділянок. Як тільки кожна знайде власника, почнеться будівництво.

- Можете прийти, вибрати ділянку, яка вам сподобається, - повідомив телефоном представник "Тернопільбудінвестзамовника". Номер організації вказаний на стенді, встановленому там, де незабаром діятиме кооператив. - Внесок - і це вже з усією документацією - вісім тисяч гривень. Будувати можете самі, а можна і в нашій фірмі замовити.

У кооперативі, як ми дізналися, передбачили 363 гаражі. Більшість ділянок люди вже розібрали. Залишилося близько сотні вільних.

Власне, із простих розрахунків стало зрозуміло, що створення такого кооперативу може забезпечити непогану копійчину. Адже при сумі внеску вісім тисяч за одну ділянку всі 363 можуть дати загалом майже три мільйони гривень. Підуть ці кошти не в міський бюджет.

- Гаражний кооператив — окрема юридична особа, - пояснив адвокат Василь Когут. - Тобто якщо ці вісім тисяч — вступний внесок, то йдуть вони на рахунок кооперативу.

Цікаво й те, що земельну ділянку, де запланували кооператив, "Тернопільбудінвестзамовник" не купував у міста. Міські депутати та мер віддали її у постійне користування.

Хоча, за найскромнішшими підрахунками, заплановані гаражі, якщо площа одного 12 кв. м, займуть територію щонайменше в 0,6 гектара. За таку ділянку на аукціоні мерія могла б вторгувати для міської казни не одну сотню тисяч гривень. Приміром, останній продаж землі у Тернополі через аукціон, як свідчить інформація на офіційному сайті міської ради, відбувся у вересні. Тоді вторгували більше 730 тисяч гривень за майже гектар на Микулинецькій. Щоправда, призначення проданої землі — для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту. Ділянки, призначені для житлової та громадської забудови, та ще й не на околицях, коштують значно дорожче.

До речі, за останні три з половиною роки комунальному підприємству "Тернопільбудінвестзамовник" міські депутати надали близько 25 га землі.

Парку немає

На парку "Вознесіння” під час своєї каденції піарилися різні мери Тернополя та громадські організації. Там висаджували дерева, облаштовували алеї, прибирали територію тощо. Те, що на тій ділянці — парк, переконані чимало тернополян.

- Пригадую, як там закладали парк, - пригадує тернополянка Надія Ленько. – Замислили поліпшити екологію в тій місцині, адже за парканом – територія "Текстерно". Там навіть житло за Союзу будувати забороняли… А тепер дивлюся – рух почався. Невже зведуть якісь багатоповерхівки у тій ямі?

“Рухом” виявилося знищення зелених насаджень і підготовка ділянки до будівництва.

- Колись, дійсно, тут були дерева, саджанці висаджували, - розповідає один із сторожів гаражного кооперативу на Текстильній (прізвище та ім’я чоловіка редакції відоме - прим. ред.). – Нещодавно приїхали трактори і все це перерили. Тут будуть зводити нові гаражі.

Представники підприємства, що будуватиме гаражі, стверджують, що всі дозволи, в тому числі від міської ради, на забудову цієї території у них є.

- У нас є дозвіл, - повідомив директор КП "Тернопільбудінвестзамовник” Роман Кришталовський. – Усі документи офіційно оформлені.

Такі дії та самовпевненість комунальників зрозумілі, адже у них — “зелене світло” від мерії. Крім того, парку “Вознесіння” офіційно немає.

"На Ваш інформаційний запит повідомляємо, що станом на сьогоднішній день на території міста Тернополя згідно з чинним законодавством офіційний статус паркових територій присвоєно парку "Національного відродження", "Старому парку", "Парку ім. Т.Шевченка", гідропарку "Топільче" та регіонально-ландшафтному парку "Загребелля", — написав у листі заступник міського голови Владислав Стемковський.

Як вважає чимало тернополян, парк у цій частині міста не завадив би, проте сподівання людей — марні. Згідно з планом зонування території міста, розміщеним для обговорення на сайті міської ради (генерального плану міська рада публічно не показує — прим. ред.) жодного парку на Тарнавського не буде.

Андрій Шкула, Мар'яна Дохват

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anonymous

    Який був прекрасний Заставний...
  • Anonymous

    Яка нафік різниця через що її продавати, парки потрібно залишати парками, а чи ту землю подарують(а бабки надалу), чи продадуть через "аукціон" де буде один охочий який підніме ціну до 100гр.(а відкат томуж надалу)
  • Anonymous

    гнати надала з міста, як погану собаку,Це не свобода, це зграя поганих псів, які грабують нас Тернополян! Все поставлено на гроші, Г А НЬ Б А !!!!! Ох, СТЕПА НЕ(БАНДЕРА), як твоїм іменем сьогодні прикриваються новоявленні П О Д О Н К И
  • Anonymous

    Цікава інформація ...... 25 га прихватизували ))) і все в партійну касу ))). Міську землю потрібно продавати через аукціон ( публічно) і кошти в міський бюджет !!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up