Партнер рубрики Події

Півтора року був свідком, а зараз підсудний

Півтора року був свідком, а зараз підсудний
До семи років "світить" тернополянину, який потрапив в аварію. Авто, яким він керував, вдарило УАЗ. Згодом "буханку" протаранила фура. Наслідок - двоє загиблих і двоє травмованих. Один з них переконує, що травми отримав саме через тернополянина

Півтора року тернополянин Сергій Караванський виступав свідком у жахливій аварії із загиблими та важко травмованими. Без адвоката давав пояснення, їздив на відтворення, свідчив в експертизах. Та перед судом він постав не як свідок, а як підозрюваний.

Свою версію подій тернополянин розповів журналістам, сподіваючись, що розголос допоможе вирішити ситуацію у правовому полі.

"УАЗ стояв!"

Відео дня

- Ми з другом їхали з Тернополя до Києва на Mercedes Sprinter, - пригадує тернополянин Сергій Караванський. - Було 9 жовтня 2012 року. Вночі виїхали з Тернополя, заїхали у справах у Рівне. Рушили в бік Києва по магістралі Київ — Чоп, була третя-четверта година ночі. Доїжджаючи до району Корця, я побачив на трасі силует. Що то було, навіть не встиг роздивитись. Їхав зі швидкістю 80-90 кілометрів. Це я пам'ятаю добре, бо при вищій швидкості вимикалась турбіна, мусив тримати на рівні 80-90 кілометрів. Узяв вправо, зачепив той автомобіль, виїхав на відбійники і по них проїхав трохи. Зупинився на узбіччі.

Кум пана Сергія сильно вдарився в груди. Сам водій травм не отримав.

- Я витягнув напарника, поклав на куртку, пішов до автомобіля, що стояв на дорозі, - продовжує пан Сергій - Побачив УАЗ. Поряд перебували четверо чоловіків. Один спитав: "Куди ти летиш?". Я здивувався, бо вони стояли посеред дороги. Я обійшов довкола, побачив на узбіччі ще одне легкове авто, напевне, зупинились допомогти. Водій з легківки каже: "Треба поставити знак, бо нічого не видно". Люди з УАЗу його не мали. Я пішов дістати свій. Почув сильний удар...

Це була фура Iveсo. Вона протаранила УАЗ, пробила два відбійники, перетнула смуги зустрічного руху, з'їхала в кювет та зупинилась, вдарившись у велике дерево метрів за двісті. Згідно з даними слідства, які бачив чоловік, швидкість була 80 кілометрів. Насправді ж, переконаний він, значно вища.

- Потім, здається, був ще один удар, це був Mercedes Vito, - каже Сергій Караванський. - Під’їхала міліція. Вони патрулювали. Я підбіг до УАЗу. Один чоловік був мертвим, інший лежав і вже харчав. Ще один ходив попід посадкою. Загалом в УАЗі чи поряд було чотири людини: двоє робітників та двоє охоронців. Вони обслуговують нафтопровід "Дружба".

На місці пана Сергія опитали як свідка, почались слідчі дії.

- Мене викликали як свідка і на відтворення, і на експертизи, - говорить тернополянин.

Пропонували порішати

Півтора року чоловік, як переконує, виступав як свідок. Потім ситуація різко змінилась.

- Минулого року зателефонував слідчий, сказав, що треба зібрати певні документи і передати йому, - пояснює дружина підсудного Ольга Караванська. - Ми почали збирати. Знайомі підказали, що такий набір документів збирають на обвинувачених. Спитали про це в слідчого, він заперечив. Лише після того, як ми сказали, що візьмемо з собою юриста, слідчий підтвердив, що чоловіка переводять у статус обвинуваченого. Ще випитував, хто захищати буде... Чоловік весь час давав пояснення як свідок, а тепер його роблять винним...

Тож Сергій у Рівному знайшов адвоката.

- Я ж не знав, що той адвокат - колишній працівник міліції, - розповідає тернополянин. - Я зібрав ті довідки, які просив слідчий. Приїхав, зустрівся з адвокатом. По обіді адвокат телефонує і каже: "Їдь додому, падай на коліна перед родиною, збирай гроші. Для початку 15 тисяч доларів, а там подивимось". Того ж дня мені оголосили підозру. Було то в обласній міліції Рівненщини. У кабінеті сиділи слідчий і адвокат. Останній мені написав на аркуші паперу, кому які суми дати. Майже 100 тисяч гривень – за експертизи, потерпілому, послуги, 5000 доларів - на перше засідання і 10000 - на друге. Мені інкримінували частину 3 статті 286 - від трьох до семи років.

Адвокат зі слідчим, пригадує тернополянин, радили визнати вину. Мовляв, є докази, що УАЗ не стояв посеред дороги, а повільно їхав. А удар Merсedes’а покалічив пасажира.

- Я відмовився, бо не винен, - продовжує розповідь пан Сергій. - Змінив адвоката, почались суди. Справу розглядають у Корецькому районному суді. Один із тих, хто вижив в аварії, сказав, що жодних претензій не має. Його свідчення збігаються з моїми. А от інший чоловік з УАЗу звинувачує мене у важких тілесних ушкодженнях. Він уже декілька разів міняв свої покази. Найкурйозніше, що того чоловіка, який свідчить так, як я, і не має претензій, ніяк не можуть у суд запросити, повістки на неправильну адресу надсилають.

Боїться фабрикування

Тернополянин боїться, що його роблять "цапом-відбувайлом" або задля "галочки”, або ж для того, щоб відкупився. Підозри викликає і той факт, що зі свідка його зробили обвинуваченим. Крім того, у кримінальній справі, як переконує Сергій Караванський, "безлад". Там, за його словами, є декілька експертиз з різними варіаціями подій, а схема місця аварії не відповідає дійсності.

- Один зі свідків, яких залучає обвинувачення, - водій фури, якого виправдали. Мовляв, не було знака аварійної зупинки, аварійка не світила, - говорить тернополянин. - Це при тому, що тоді вже і моє авто стояло з аварійкою, і на узбіччі легківка зупинилась. Коли я їхав, то і того не було. Найдивніше, що справа весь час перебуває в судді, хоча, згідно з законом, її мав би привозити прокурор. Я боюсь нових фабрикувань, хоч і старих там достатньо. Ми просили і про відвід прокурора, і про відвід судді – без результату. Головує в нашій справі голова суду. Наступне засідання буде 15 травня.

З інформаційними запитами, аби з'ясувати і обставини аварії, і зміну статусу зі свідка на обвинуваченого, і судові непорозуміння, ми звернулись в обласну міліцію Рівненщини та в Корецький районний суд. Та з обох оргаганізацій прийшли формальні відмови в наданні інформації. Копію нашої публікації передамо представнику вповноваженої з прав людини в нашій області Володимиру Шевченку, аби він допоміг людям відстояти їхні права.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Коли дитині треба міряти тиск? Розповідає кардіолог з Тернополя photo_camera 21:01 На Тернопільщині нарубали лісу на чверть мільйона гривень 20:02 Вбивство студента із Конго Ерітьє: чотири роки минуло, а вироку немає досі. Чому? 19:58 Поблизу Дарахова перекинувся бензовоз. Є постраждалі (ОНОВЛЕНО) Від читача 13:31 Масштабний благодійний захід в Тернополі “GO nail forum” 19:01 Від батарейок, колонки чи ліхтарика: 12 кмітливих способів зарядити телефон без електрики 18:20 Чортків навколішки зустрів загиблого героя Івана Ружила photo_camera 17:30 Мужньо боронив Україну від окупантів: зупинилось серце захисника Сергія Страхоцького photo_camera 16:40 Як у Збаражі гаївки дзвеніли (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 16:05 У Чортківській громаді за народження дитини виплачують додаткових 10 тисяч гривень 15:45 Житловий сертифікат на зруйноване майно (новини компаній) 15:21 На Тернопільщині 9 травня будуть обмеження зі світлом для підприємців 14:45 Чому на клумбах у Тернополі замість квітів – бур’яни photo_camera 14:25 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт) 14:09 На Теребовлянщині реставрують ще один міст: грошей на капітальний ремонт немає 13:25 На Чортківщині Mitsubishi наїхав на підлітків, які катались на мотоциклі photo_camera 12:45 У Тернополі збільшилась плата за паркування та графік роботи майданчиків 12:05 Рада в кілька разів підняла штрафи за відмову від повістки та неявку до ТЦК 11:25 У ТЦК застерігають щодо поширення інформації про місця їх перебування в соцмережах 10:45 У Кременці відкрили меморіал пам'яті 21 героя, які віддали життя за Україну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up