Партнер рубрики Події

Плата в бюджет міськими КП, схоже, сфера нацбезпеки

Плата в бюджет міськими КП, схоже, сфера нацбезпеки
Міська рада вже традиційно не розповідає про свої комунальні підприємства через які, схоже, "свої" відмивають мільйони. Зараз "залучились підтримкою" податківців, які приплели до комунальних питань національну безпеку і територіальну цілісність.

В Тернополі десятки комунальних підприємств, створених міською радою. Частина цих організацій працює з мільйонними сумами, інші отримують комунальну землю гектарами. Ми вирішили розповісти тернополянам, скільки заробляють такі комунальні підприємства.

Такецікавість - не підрахунок чужих коштів. Все просто: комунальні підприємства зобов'язані 30% чистого прибутку перераховувати міському бюджету. Декілька років тому платили 50%, але міська рада зменшила навантаження. Ми власне й хотіли дізнатися скільки в гривнях тих 30% і чи, бува, ці суми не в рази менші від можливого прибутку, приміро з продажі земель (КП дали більше 40 гектарів землі, а це за най, най, найскромнішими підрахунками – більше 110 мільйонів гривень). Особливо цікаво дізнатися ще й тому, що частину підприємств очолюють люди, близькі до міського голови та бізнес-структур).

Проте, як і здогадувались, (нашу міську владу ми вже добре знаєм) мерія приховує цю інформацію. Таким же чином запрацювала й об'єднана державна податкова інспекція головного управління Міндоходів в області.

Відео дня

Якщо в міській раді просто затягнули час і перекинули запит іншим, то податківці умудрились в своїй відмові послатися на норму закону, яка регулює питання національної безпеки, територіальної цілісності, громадського порядку та ін.

Все по порядку.

Отож з запитом на отримання інформації, щодо розмірів відрахуваннь до міського бюджету від прибутку декількох (конкретних) комунальних підприємств за 2009-2014 рік (по кожному році) звернулися на ім'я міського голови Сергія Надала. У відповідь отримали відписку де розповіли про те, що згідно Податкового кодексу України та постанови КМУ контроль за справляння цього податку (так назвали ці відрахування – авт) покладено на органи податкової служби. Дивне пояснення адже ми питали не про контроль, а конктретні суми, які отримало місто. В тій же відписці, яка підписана не самим Надалом, а його заступником Вікторією Остапчук, повідомили що наш запит направили в Тернопільську ОДПІ. Довго чекати відповіді від податківців, до речі і сам Сергій Надал в колишньому високопосадовець податкового органу, не довелось. Відповідь прийшла на двох аркушах де нам пояснювали чому не нададуть запитуваної інформації. Одна з основних норма закону, якою мотивують приховування інформації та відносять її до категорії "з обмеженим доступом" ч. 2 ст. 6 ЗУ "Про доступ до публічної інформації".

Так ось в самій частині 2 статті 6 цього закону вказано:

2. Обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону при дотриманні сукупності таких вимог:

1) виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя;

2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам;

3) шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

Хоча з підпунктом 2 я б погодився. Розголошення нформації про реальні відрахування до міського бюджету таки може завдати істотної шкоди (посміхаюсь).... Але як пише закон повинна бути сукупність усіх трьох пересторог. Яким боком податківці загнали в цю норму комунальні підприємства та їхні відрахування в бюджет ми запитаємо в прокуратури. Туди скаржитись будемо а приховування інформацією як міською радою так і податковою.

До речі відповідь від ОДПІ ГУ Міндоходів в області підписана начальником Петром Якимчуком.

Ілюзія про те, що революція щось змінила, є хіба в словах політиків та палких промовах високопосадовців. Там де питання стосуються великих грошей та інтересів людей при владі діють ті ж самі "розклади", що й раніше... Продовження буде!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up