Про новозабудови у Тернополі не знають ні люди, ні влада

Про новозабудови у Тернополі не знають ні люди, ні влада
Нові будмайданчики продовжують з’являтись по всьому Тернополі. Повідомляти про те, що будують, жителям міста не поспішають, а дехто з тернополян побоюється через таке будівництво втратити роботу

Новий паркан біля ТЦ “Орнава”, реконструкцію нежитлового приміщення біля ресторану “Пекін” на вулиці Дружби, 9, демонтаж закинутого будинку на вулиці Збаразькій і будівельні роботи на майдані Мистецтв – це ще неповний список новобудов у Тернополі. Про будівництво деяких із названих об’єктів інформація відсутня навіть у контролюючих інстанціях.

Замість парковки — магазин. Для початку забудови заявнику потрібно отримати вихідні дані для проектування об’єкта будівництва, а також дозвіл на проведення будівельних робіт, який надає інспекція архбудконтролю, каже начальник управління містобудування та архітектури Василь Бесага.
- Управління видало містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки на вулиці Живова (навпроти ТЦ “Орнава” - прим. ред.), - повідомляє пан Бесага. – Замовником об’єкта є відділ технічного нагляду міськради. Це буде будівля ринкової інфраструктури. Можливо, там зроблять квітковий магазин, хоча конкретно ще нічого сказати не можу.
Будівництво займає значну частину майданчика для автомобілів, що створює людям незручності.
- Тепер тут недостатньо місця для автостоянки, - скаржиться тернополянин Степан Маринчук. – Думаю, це буде ще один магазин. Хоча біля “Орнави” немає потреби у цьому.
Василь Бесага пояснює, що територія, яку взяли під нове будівництво, за генпланом до автостоянки не входить. Це було додаткове місце, де тимчасово дозволяли паркувати авто, каже він. В інспекції архбудконтролю повідомили, що декларацію про початок виконання підготовчих робіт на вулиці Живова зареєстрували ще 23 травня.
На решту нових будівельних об’єктів, за словами пана Бесаги, містобудівні умови і обмеження не надавали.

Відео дня
>Будівництво біля “Пекіну” - самовільне. Ще влітку почали будівництво на вул. Дружби, 9, біля ресторану “Пекін”. Мешканці будинку припускають, що тут буде ще одне місце для відпочинку та розваг.
- Власник реконструював вхід на подвір’я, також утеплив фасади будинку, поклав бруківку, зробив нові перила біля сходів, - розповідає мешканець будинку Теодор Дубський. – Будова не заважає, а, скоріше, навпаки.
Робітники відмовились пояснювати, що будують, в от в інспекції архбудконтролю повідомили, що будівельні роботи ведуть самочинно.
- Реконструкцію нежитлових приміщень на вулиці Дружби, 9 проводять без отримання дозволу, - розповідає завідувач сектору юридичного забезпечення інспекції архбудконтролю в області Володимир Осядач. – Замовником є Ольга Загорська. Інспекція наклала штраф та приписом зобов’язала припинити виконання будівельних робіт.
Але реконструкція триває далі. Пан Осядач пояснює це тим, що замовник — у лікарняній відпустці після пологів, тому інспекція не може виїхати на місце з перевіркою.

Нарешті знесли закинутий будинок. Іншим об’єктом, який привертає увагу тернополян, є закинутий будинок на вул. Збаразькій поблизу Новоапостольської церкви. Нещодавно його повністю знесли, залишивши на місці купу цегли.
- Згідно з попередньою інформацією, там проводять демонтаж власного житлового будинку, - продовжує пан Осядач. – Чи будуть там щось будувати – невідомо.
Деякі тернополяни позитивно ставляться до того, що старий будинок нарешті знесли. Кажуть, що раніше на цьому місці знайшли мертвого бомжа.
- Розвалини старого будинку псують вигляд міста, - розповідає студентка педуніверситету Світлана Поліщук. – Окрім того, це місце привалювало бомжів. Я чула, що тут знайшли труп. Це звалище давно пора було демонтувати.

Будівництво створює незручності. На Майдані Мистецтв біля квіткового ринку також бачимо територію, обгороджену високим парканом. Поруч — будка ремонту парасоль, власник якої зовсім незадоволений таким розвитком подій.
- Я вже 12 років займаюсь ремонтом парасоль. Ось тут, у будці сиджу, - говорить майстер Мирослав Гавриш. – А тепер мушу шукати інше місце, бо тут ведуть будівництво. Кажуть, що буде церква.
Чоловік уже запитував у сусідніх будівлях про оренду приміщення. Однак там – високі ціни, тож він не може дозволити собі дорогої оренди. Майстер сподівається на допомогу міської ради.
- Мені потрібне невелике приміщення приблизно на 10-15 квадратних метрів, - каже він. - Бо якщо не знайду недороге приміщення, то доведеться закривати свою справу з ремонтом парасоль.
До слова, інформація про це будівництво відсутня як в управлінні містобудування та архітектури міськради, так і в інспекції архбудконтролю у Тернопільській області.

Оксана БУЧКО, 0-97-913-54-73

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    йой, такі правдиві та богобоязні бізнесмени земельку захоплюють, а хтось за них ше й голосує. ану я завтра таксамо захоплю крадратний метр, цікаво, що надал скаже
  • Anonymous

    Свобода деребанить.Продають що можуть бо треба Кайду пропхати в Враду А ДЗУСЬКИ ЗАЙДЕ ПРОЙДЕ ПО МІСТУ...нехай валить в Львів ... чи домой
  • Anonymous

    гггг, "чесна" влада будує)))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up