Партнер рубрики Події

Робота є, а тернополяни не хочуть працювати, - Ірина Жигунова

Робота є, а тернополяни не хочуть працювати, - Ірина Жигунова
Парадокс: у той час, коли тернополяни постійно скаржаться, що немає роботи, волонтерка Ірина Жигунова вже кілька місяців не може знайти швей у свій цех! Вона готова дати 20 робочих місць та офіційне працевлаштування. Робітників треба терміново, бо шиють військову амуніцію для бійців АТО!

Тернополянка Ірина Жигунова шукає швачок для пошиття військової амуніції вже декілька місяців.  І все безрезультатно. Тож пошуи продовжує. Кореспондент 20minut.ua завітала у швейний цех, де пані Жигунова розповіла про проблеми пошуку швачок та показала робочий процес.

Відкрити швейний цех для пошиття військової амуніції Ірина Жигунова вирішила після того, як допомога для бійців АТО плавно зійшла на нуль і потенціал людей вичерпався. 

- Люди не можуть безкінечно фінансувати армію, особливо зараз, коли підняли тарифи на комунпослуги, - каже Ірина Жигунова. - Вичерпались усі склади допомоги і потрібно було вирішувати якось питання допомоги. Ліля Мусіхіна почала пекти пряники, плести віночки. "Галант" започаткував традицію творчих вечорів, а ми вирішили організувати виробництво.

Відео дня

Від початку на виробництві було чотири швейні машинки. Інші машини волонтерка взяла в оренду.

- Машинки - не нові, вони робочі, але потребували ремонту, - розповідає пані Жигунова. - Ми все зробили, підготували приміщення. Але людей немає.

Швеям пропонують офіційне працевлаштування, заробітну плату від 3000 гривень. Робочі дні з понеділка по п'ятницю. У суботу та неділю - вихідний. Робочий день починається о 8.00 і до 17.00.

Previous Next

Вимагають високу зарплату, а досвіду нема

- Проблема в тому, що всі кадри, яких мені направляють з біржі праці, приходять і починають "стогнати", щоб ми зазначили, що вони нам не підходять, - пояснює Ірина Жигунова. - Бо мають десь "лівий" заробіток, а ще хочуть, щоб на біржі їм платили. У випускниць навчальних закладів дуже низький рівень підготовки, але при цьому всі хочуть дуже високу заробітну плату. І до того ж абсолютно відсутнє бажання працювати.

Жінка каже, що раніше була у полоні стереотипу, що у Тернополі дійсно немає роботи. Але коли сама створила робочі місця, то зрозуміла, що просто немає кому працювати. 

- Наприклад, вчора спілкувалась з підприємцями, у яких подібна ситуація, - продовжує волонтерка. - Приходять випускники без досвіду роботи і кажуть: давайте заробітну плату 4-5 тисяч і тоді будемо працювати.

Готові навчати з нуля

Ірина Жигунова наразі пропонує 20 робочих місць. У цеху є прості швейні машини, для роботи з якими не потрібні особливі навички. А є і специфічні - петельна та окантовочна машинка, а також для пришивання гудзиків, для пошиття шкіряних виробів. 

-  Ми розуміємо, що рівень випускників і тих, хто їх навчає - приблизно однаковий, - каже пані Ірина. - До нас приходили дівчата і вручну намотували нитку на шпульки. А це означає, що викладач дав такий приклад і він навіть не знає, що це можна зробити автоматично. Ми готові взяти людей і навчити їх з нуля, дати їм роботу - тільки б у них було бажання працювати. 

Окрім проблем з рівнем підготовки студентів, за словами Ірини Жигунової, ще є проблема у матусь, які мають маленьких дітей. 

Швачки - переважно жінки, а молоді жінки мають маленьких дітей, - пояснює жінка. - Зараз садочки закриті на ремонт, а мами не мають де залишити дітей. Надіюсь, що у вересні, коли садочки повідкривають, швачок таки побільшає. Ми готові цінувати працівників, оплачувати гідно їхню роботу, але знайти тих, які будуть робити, в яких є бажання - це як в перемити в золотоносній річці тонни грунту, щоб знайти те золото.

Запрошують чоловіків-швачок

У швейний цех надходять замовлення на військову амуніцію, заготівлі під "кікімори", наколінники, налокітники, рюкзаки.

- Ми відшили чотири зразки танкових шоломів, - каже Ірина Жигунова. - Інші швейні цехи відмовляються брати це замовлення, бо це - дуже складний виріб. А ми можемо це робити, але немає кому.

Співрозмовниця додає, що може дати швачкам скорочений робочий день, якщо комусь потрібно дитину забрати, чи ще якісь обставини. Єдине що, робота на дому їм категорично не підходить.

Наразі у швейному цеху працює п'ятеро людей. Серед них - двоє чоловіків, один з яких шиє, а інший - закрійник. 

- Мені тут робота подобається, - каже пан Олег. - Місце хороше, відношення до нас теж людське. Прийшов сюди, бо це - моя професія.

Щоправда, пан Олег працює у цеху на волонтерських засадах у вільний час. Чоловік просто хоче допомагати бійцям.

 

- А от наші дівчатка, які зараз шиють військові рукавиці, вже офіційно працевлаштовані, - каже Ірина Жигунова. - Сьогодні якраз принесли флюорографію. Я запрошую на роботу усіх, хто справді хоче працювати. Бо роботи у нас багато і до того ж, своєю працею ми можемо допомогти бійцям.

Довідка

Бажаючі зголоситись на роботу швачки у швейний цех для бійців АТО можуть зателефонувати за номером 097-38-49-602 (Ірина Жигунова). 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (127)
  • Анонім

    Народ, якби можно було зараз писати нецензурно - ви би багато зараз нових слів прочитали! Ви зовсім вже знахабніли! Де це вам ще зараз будуть платити такі гроші!! Тут працюєш пожежним, йдеш у вогонь рятувати людські життя і отримуеш за це не більше 2300!!!! А вам 3000 мало!! Сидіти в теплі, до 5 години з вихідними, займатися тим чим вміеш або хочаб стараешся!!! Всі держ службовці таких грошей не мають! Одиниці, ті хто вже працюють купу років!!!! То сидіть вдома в батьків на плечах далі і мрійте про гарне життя! Тай мало кто з приватників зараз так платить! Вам тільки сидіти байдики бити і щоб вам з неба манна падала!!! Губу закатайте назад і спускайтесь з небес! Адже ті хто працюють тут не писали би такого, а ті кто пишуть недалекі взагалі, звикли жити за чийся рахунок! Трутні х....и! То взагалі має бути все добровільно! А тут вам щей гроші платитимуть!!!
  • Анонім

    А Ірина має ПП? А трудову дають?
  • Stels

    Тут це де ? кокретніше ...

    Анонім reply Stels

    SPAIN
  • Анонім

    Ну й дурниці! Знайома дівчинка після швейного училища заробила тут 80 (!) гривень за 2 тижні роботи. Та ще й коли сказала, що продовжувати роботу не бажає, їй пред'являли ультиматуми про те, що має відробити ще 2 тижні перед звільненням. Це при тому, що ОФІЦІЙНО ЇЇ НІХТО ТАМ НЕ ОФОРМЛЯВ.

    Олена Степанова reply Анонім

    Нехай знайома дівчинка напише мені на електронку [email protected]

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up