Сороковини борщівської трагедії

Сороковини борщівської трагедії
  • Чоловік, який був разом з поліцейськими, коли ті загинули, досі не може з’явитись перед родичами загиблих колег. Бо як буде з ними спілкуватись? Хлопці, мовляв, загинули. А я – живий.
  • Молодша донька вже офіційно під опікою старшої сестри. В даний час школярка перебуває в таборі відпочинку. 

Першого жовтня минули сороковини з дня трагічної загибелі двох поліцейський. 40 днів тому під час спецоперації загинув і їхній вбивця, який днем раніше убив ще й свою дружину.

Нагадаємо, мешканець с. Бабинці Борщівського району, 46-річний Олекса Василюк, ввечері 22 серпня з мисливської рушниці убив свою дружину Оксану. Згодом, вночі і зранку 23 серпня застрелив ще двох поліцейських, після чого загинув сам в результаті операції спецпідрозділу поліції. З тих пір тернополяни нарекли Олексу «борщівським стрільцем».

1 жовтня ранкове зібрання в Головному управлінні поліції розпочалося хвилиною мовчання за загиблими. Також представники управління та районного відділення разом з рідними зібралися у храмах сіл Шупарка та Сапогів, звідки родом поліцейські, задля спільної молитви за їхні душі.

Відео дня

Біль втрати меншим не стає, зізнаються ті, хто добре знав Олександра та Андрія. Навпаки, усвідомлення, що їх уже ніколи не повернути - нестерпно роздирає зсередини.

Аби підтримати родини загиблих, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вручив їм ордери на квартири, а Головне управління поліції надало матеріальну допомогу.

  • Дружині Андрія допомогли з працевлаштуванням, - розповів начальник управління кадрового забезпечення головного управління нацполіції в області Андрій Зальопаний. - Все, за чим звертаються родини наших загиблих колег – ми готові допомагати. Вдень і вночі. Невдовзі обидві родини отримають однокімнатні квартири у Тернополі. Договори вже заключені. Будинок на Микулинецькій повинні здати в першому кварталі 2017 р.

Родини обох, як і колектив, потроху оговтуються. Однак досі зі всіма працюють психологи.

Хлопці загинули. А я - живий

Родини загиблих поліцейських отримали й фінансову допомогу. Окрім державної, свій одноденний заробіток перерахували всі працівники головного управління нацполіції в області. Допомагали правоохоронці з інших областей та тернопільські силовики – з митниці, фіскальної служби, рятувальники. Кошти на рахунки поступали ще донедавна, тому точну суму допомоги в тернопільській поліції поки що не називають.

У Борщівському райвідділі, запевнили нас, робота потихеньку повертається в нормальне русло. Бо потрібно належним чином виконувати обов’язки.

Проте досі колеги не можуть змиритись з тим, що Сашка і Андрія немає серед живих.

  • Не раз розписували справи на Сашка (Рудика – прим. авт.), комусь треба допомогти порадою – йди до Рудика, спитай, - зізнався т.в.о. начальника Борщівського відділення поліції Володимир Гуска. – Андрійко скільки років дільничним працював. Якусь треба інформацію – всі до нього. Лише потім схаменуться – хлопців вже немає…

Це були Люди – колеги, на яких не страшно обпертися, друзі… Такої думки дотримуються всі, хто знав загиблих поліцейських особисто.

Начальник районного відділення Володимир Горб’як на час службового розслідування відсторонений від посади. Його заступник Ігор Рибачок довший час перебував на лікарняному. Потім пішов у відпустку. Чоловік, який був разом з поліцейськими, коли ті загинули, досі не може з’явитись перед родичами загиблих колег. Бо як буде з ними спілкуватись? Хлопці, мовляв, загинули. А я – живий.

Наразі у Борщівському відділенні поліції всі чекають результатів розслідування.

  • Розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому прокуратурою області за ст.348 (посягання на життя працівника правоохоронного органу), ст.115 (вбивство) Кримінального кодексу України, ще триває, - повідомила прес-секретар прокурора області Леся Гурецька. - Проводяться експертизи, допитуються свідки.

Щодо службового розслідування, яке проводили столичні спеціалісти, воно завершено. Свої висновки комісія передала до прокуратури області. Проте там інформацію не коментують, мотивуючи таємницею слідства.

Як стало нам відомо від власних джерел, наближених до правоохоронних органів, у висновку комісії фігурують до двох десятків правоохоронців.

Донька Олекси і Оксани вже під опікою

Ми зателефонували також у Бабинці. Намагались поспілкуватись з зятем загиблих  Петром Короленком. Зрештою, хотіли дізнатись, як триває процес опікунства над неповнолітню 14-річною Надею, яку старша сестра з родиною обіцяли оформити на себе. Також хотіли дізнатись щодо допомоги з боку місцевої влади. Зокрема, в ефірі одного з всеукраїнських телеканалів зять заявив, що родина потребує допомоги. Адже до хати, де проживає 80-річна мати вбитої Оксани, її неповнолітня донька і син, досі не протягнули воду.

Натомість Петро Короленко відмовився спілкуватись з журналістами. Причиною, як пояснив чоловік, було те, що працівники ЗМІ лише… час від часу цікавляться, як вони живуть. Виказавши це все, чоловік кинув слухавку.

Голова Бабинецької сільської ради Віталій Солтицький повідомив, що Надя вже офіційно під опікою старшої сестри. В даний час школярка перебуває в таборі відпочинку. У цьому посприяла Борщівська райдержадміністрація.

Допомагали родині загиблих сусіди, односельці. Спонсорські кошти виділила агрофірма, яка в селі обробляє поля.

  • Наша сільрада допомагає у супроводі документів, переоформленні, - каже п. Віталій. – Якщо виникають якісь проблеми – намагаємось по ходу їх вирішувати.

Чи відправляли сороковини за убитим батьком сімейства, сільський голова не знає. Досі неохоче на цю тему говорять й інші мешканці Бабинців. Однак люди розповіли, що на цвинтарі і могила Оксани, і її чоловіка Олекси – доглянуті. Ймовірно, припускають односельці, ними опікуються діти.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Мокрицький завіз у Київ 50 000 доларів і йому порадили не їхати на атестацію, а захворіти. А потім в індивідуальному порядку приїхати і все буде в порядку. Він так і зробив», – шепочуться в кулуарах Нацполіції і додають: Мокрицький не приховує, що прагне зайняти найвище крісло у своїй структурі.



    – «Мокрий» (таку кличку дали підполковнику товариші по службі, – авт.) давно розказує, що Богомол у нього ручний, бо він йому серйозну «долю» заносить від кришування валютчиків. Навіть Струк (начальник тернопільської патрульної поліції, – авт.) і його підлеглі не чіпають мінял на автовокзалі, бо вони під захистом у “Мокрого”, – розповіли «Репортеру». – А ще він порішав своє майбутнє призначення через Апостола (Михайло Апостол – народний депутат України, радник міністра МВС Арсена Авакова, – авт.) і пообіцяв йому вирішення будь-яких питань.



    За Василем Мокрицьким шлейф гучних скандалів тягнеться ще від часів Революції Гідності. Ще у 2014 році тоді ще першого заступника начальника Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в області проста жителька Кутківців Віра Горохівська звинуватила у відвертому розкраданні елітних земель у припарковій зоні.
  • Анонім

    Збирали добровільно-примусово, незважаючи на розмір заробітної плтати !!!
  • сергій

    А чому Ви шановні журналісти не пишете, що в усіх державних установах збирали гроші начальники під приводоми звільнення з підлеглих по 200грн і більше!!!! із зарплатою працівника 2000грн це нормально ??? А БИДЛО НАЧАЛЬНИКИ ІЗ ЗАРПЛАТОЮ 40-80ТИС ГРН здали ці ж 200грн...Що це за блядство таке ??? РОЗБЕРІТЬСЯ ІЗ СИТУАЦІЮ...Усі мої статті на цю тему стирають!

    Ірина Белякова reply сергій

    У тексті є інформація, що збирали гроші і допомагали всі, в т.ч. і силовики всіх структур Тернопільщини та представники ГУ всієї України. Нас запевнили, що це були добровільні внески. І що таким чином правоохоронці, співчуваючи родинам загиблих, ХОТІЛИ їм допомогти фінансово. Частково ці кошти йшли на квартири, які отримають родини. Ми спілкувались протягом останнього тижня з багатьма правоохоронцями. Цікавились, зокрема, і збором коштів. Жодна людина нам не сказала, що з неї хтось щось вимагав. Ви маєте іншу інформацію - звертайтесь в редакцію. Ми готові її вислухати

    Діонісій reply Ірина Белякова

    внески були добровільно-примусовими ? в нас так все є,  в нас ОДА, освітяни, державні установи проводять мітинги в підтримку когось , жене своїх робітників туди, і всі мовчать про це бо бояться втратити роботу. ніхто вам цього не скаже.

    і чому працівники мають скидатися на квартири , нехай і частково, якщо це має зробити держава ?

    підтримати фінансово, ще розумію, а от на квартири...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up