Партнер рубрики Події

Щоб купити ліки, багатьом тернополянам доведеться відмовлятися від їжі

Щоб купити ліки, багатьом тернополянам доведеться відмовлятися від їжі
Ціни на ліки впродовж останнього місця зросли на 50-60%. Це пов’язано із введенням семивідсоткового податку на лікарські засоби, а також коливанням курсу іноземної валюти. Аби якось вижити, тернополяни переходять на українські аналоги.

Люди обурені подорожчанням ліків. Для декого це стало “контрольним пострілом” по їхніх кишенях.

- Це просто жах: ціни виросли, як на дріжджах, - обурюється тернополянка Ірина Петрущак. – Страшно заходити в аптеку.

За словами жінки, ще кілька тижнів тому вона купувала ліки за однією ціною, а тепер їхня вартість зросла вдвічі. Щоб купити життєво необхідні препарати, родині доведеться відмовлятися від багатьох речей.

Відео дня
> Доведеться економити на продуктах

- Якщо на продуктах харчування ще можна зекономити, то на ліках – ні, - каже вона. – Хворіти нині – дуже дорого! Моя бабуся – гіпертонік, я маю проблеми із суглобами. Кожна копійка - на вагу золота. “Барбовал” зовсім недавно коштував 7 грн, а тепер – 12. “Галстена” була 72 гривні, нині – 86. Прикро, що лікарі не розповідають людям про українські аналоги імпортних ліків. У поліклінці мені нещодавно виписали фермент “Креон”, який коштує 116 грн. А вітчизняний аналог з ідентичним складом – лише 5,60 грн. Це у 20 разів дешевше.

Утім, замінити закордонні лікарські засоби на українські не завжди вдається. Тернополянка Оксана Подорожна каже, що тривалий час приймає заспокійливі засоби іноземного виробництва. Вона – гіпертонік.

- Кілька тижнів тому “Ціпралекс” коштував 380 грн, а нині – уже 450, - каже вона. – На саму пенсію вижити нереально, доводиться шукати підробіток.

Деякі лікарські засоби за останні кілька місців подорожчали навіть на 70%, розповідає провізор “Соціальної аптеки”, що в приміщенні першої міської поліклініки, Оксана Завгородна.

- Люди приходять, скаржаться, дехто віддає за ліки останні гроші, - каже вона. - Імпортні препарати подорожчали найбільше. Але й наші стали дорожчими в середньому на 10-20 грн.

У зв’язку із введенням податку аптеки зробили переоцінку ліків. До попередньої вартості додали щонайменше 7%, каже завідувач Комунального підприємства облради “Тернопільська обласна аптека №78” Василь Гончар. Ціни виросли ще й тому, що подорожчала закупівля.

Штучно завищувати вартість медпрепаратів - проблематично. Адже, за словами пана Гончаря, є Постанова Кабміну “Про державне регулювання цін на лікарські засоби”. Вона визначає ротацію цін на ліки. Так, націнка аптек на препарати вартістю менше 100 грн не повинна перевищувати 25%, від 100 до 300 грн - 23%, 300-500 грн - 20%, від 500 до 1000 грн - не більше 15%. На ліки, дорожчі ніж 1000 грн, націнка не має бути понад 10%. Окрім того, націнка на обов'язковий мінімальний аптечний асортимент повинна складати не більше 25%.

Завідувач каже про те, що перебоїв із ліками у державній аптеці нині немає. Хоча, зізнається вона, які тільки прийняли Закон про введення ПДВ на ліки, деякий час затримували поставку імпортних засобів.

Разом із ліками зросли ціни на супутні медичні товари та вироби медичного призначення (біологічно активні добавки, гігієнічні засоби, косметичні засоби тощо), говорить провізор аптеки “Нова” Ольга Ковальчук.

- Шприци подорожчали удвічі, - каже вона. - Збільшилася вартість підгузків. Сподіваємося, що коли долар подешевшає, стабілізуються й ціни на ліки.

У мережі аптек “Борис” ціни на попередню партію ліків не збільшували, додали лише 7% ПДВ, стверджує керівник Борис Рубленик.

- Оскільки закупівельні ціни також зросли, нам довелося заблокувати 10-відсоткову знижку на ті засоби, які завезли раніше. На нову партію ця знижка вже діятиме. Окрім того, на великі релігійні свята ми проводимо акції для тернополян. Перед Великоднем, приміром, на увесь асортимент в наших аптеках діяла 15%-ва знижка. Наступну акцію плануємо проводити на Зелені свята.

На думку пана Рубленика, коливання курсу іноземної валюти, звичайно, суттєво позначилося на вартості ліків. Однак основна причина криється в тому, що завищується закупівельна вартість імпортних ліків. Тому влада повинна розробити мотивовані механізми регулювання ситуації.

 

Наталія БУРЛАКУ

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Не ліки повинні бути їжею,а їжа повинна бути ліками(Гіпократ)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up