Партнер рубрики Події

Тернопіль: під Українським домом залишилися ті, хто готовий померти за мову

Тернопіль: під Українським домом залишилися ті, хто готовий померти за мову
- Якщо хтось думає, що я тут стою, бо мені немає що робити, то дуже помиляється, - каже Олександр Капінос. – Я просто по-іншому не можу. Боюся жити у такій державі!

Із жителем Кременеччини та його соратниками наш кореспондент поспілкувався 13-14 липня під Українським домом у Києві. Акція голодування проти "мовного" закону триває досі. Наразі нічого не їдять, а лише п'ють воду 11 протестувальників із різних кінців України. Переважно – чоловіки. За ці вихідні у лікарню потрапили двоє наймолодших учасників. 

Нагадаємо, ініціювали голодування 3 липня шестеро народних депутатів від опозиції.

- Ми будемо голодувати, поки не буде прийняте рішення про відступ від того, що сьогодні відбулося у Верховній Раді, - казав тоді нардеп Іван Стойко, який єдиний від Тернопілля входив до складу тієї шістки.

Утім, про відмову від голодування парламентарі заявили вже 7 липня.

- Ми переходимо до наступного етапу боротьби – акції "Україна без Януковича", - пояснив мотиви своїх дій Іван Стойко 9 липня у Тернополі. – Розпочати її у кінці липня або ж на початку серпня, коли розгорнеться передвиборча кампанія.

Нагадаємо, їхати на протести до Києва закликала тернополян і міська рада. Навіть на сесії 6 липня створили координаційний штаб, який мав би у цьому допомагати всім охочим. На тому все і спинилося.



На перемовини не йдуть
Прапори та парасольки від сонця помітно з дороги ще за кілька сот метрів від Українського дому. Втім, їх не так уже й багато. Людей 100-150 гуртуються біля сходів і на них. На плакатах читаємо: "Мовним законопроектом прикривають економічні злочини влади!", "Вся жизнь в Московии пропитана ложью", "Маєш час для фан-зони – знайди і для мови!", "Не віддамо Кремлю наш суверенітет!" та інші.

Дві літні жіночки закликають підписатися під відозвою на захист мови. Залишаємо підпис і просимо підказати, як у натовпі знайти когось із Тернополя. Зробити це виявилося складно, бо чіткої координації у голодуючих і тих, хто приходить, аби просто їх підтримати, немає.

- Йдіть он до того хлопця з комп’ютером! – радить якийсь чоловік.

Відео дня
>



Переступаючи через якісь речі та килимки, пробираємося ближче до центру сходів. Говорити із нами погоджується 28-річний Олександр Капінос, за професією чоловік – інженер-технолог. На чолі у нього пов'язка з написом: "Голодую!".

- Я тут - із 4 липня, - розповідає він. – Так, я відгукнувся на заклик опозиціонерів, як тільки ухвалили "мовний" закон. Але не представляю жодної партії. Політики, пробувши тут три дні, оголосили перемогу. Мовляв, проблеми уже немає. Але я і мої друзі, які тут залишилися, так не думають. Чи можна говорити про якусь перемогу?

Помітно, що навіть говорити панові Олександру складно. Очі – запалені, наче за поволокою. Але вишиванка – абсолютно чиста, навіть накрохмалена.

- Спека щодня - до 35-ти градусів, - продовжує він. – А граніт нагрівається аж до 60-ти. Ми почуваємося як на сковороді. Напевно, влада думає, що ми не витримаємо цього і підемо. Адже до нас ніхто на перемовини не йде, навіть не шукає шляхів для контакту. Ніби нас не існує! Більше того, із тих, хто потрапляє у лікарню через знесилення організму, знущаються.

Олександр Капінос каже, що, коли одна з голодуючих - дівчина з Івано-Франківська, втратила свідомість, її забрала швидка. Лікарі не надавали їй допомогу доти, поки правоохоронці хвору не опитали.

- Вона ж на ногах уже не стояла, а вони вичікували, - додає чоловік. – Більше того, лікар знущався – пропонував дівчині після майже 10-денного голодування пиріжок…

Молодий чоловік вдячний киянам, які надають підтримку голодуючим. Приходять, аби їх морально підтримати. До речі, на заміну тих, хто не витримав голодування, стають інші.

- Такі ігри влади можуть призвести до втрати незалежності Україною, до розколу нашої держави, - підсумовує він. – Цей жах треба припинити!



"Собі цього не пробачу…"
Того дня, під стінами Українського дому діти у вишиванках читали вірші українських поетів. Свої твори цитували кілька місцевих письменників. Чи не найуважніше всі слухали лист Героя України Левка Лук'яненка. Він закликав українців до акцій загальнонаціональної непокори задля усунення антинародної влади.

 - Я просто написав заяву на звільнення і приїхав сюди голодувати, - каже 54-річний Сергій Жигінас із Чернігова. – Я відразу був готовий стояти до кінця. Але все залежатиме від позиції решти голодуючих. Ми всі питання вирішуємо на своїх зібраннях.



За освітою чоловік – математик. Останнім часом працював у приватному бізнесі. Мав справу із комп’ютерною технікою. Напевно, у Тернополі ще живуть люди, які цього чоловіка пам'ятають – він закінчував нашу школу №7. Після цього вступив до Московського університету і за направленням поїхав на роботу у Чернігів.

- Я почув, що тут молоденькі дівчата і хлопці голодують, - каже він. – Якщо із ними щось погане трапиться, то я собі цього не пробачу. Так, певний елемент неорганізованості тут є, бо у нас немає очевидних керівників. Політики тут зовсім немає… Партійці тут були, але вони пішли. Гадаю, тому і ставлення у звичайних людей таке сьогодні до політиків…

"У кого ще є совість…"


Усі події під Українським домом – під пильним оком працівників "Беркуту". Правоохоронці стоять по периметру будівлі. Нікого не пускають усередину без перепустки. У дворі стоїть бус, біля якого сидять "беркутівці", які готові будь-коли втрутитися у ситуацію на сходах.

 - Люди тут – із різних міст. Багато – зі столиці, - додає пан Жигінас. – А влада… У них – свої справи, вони ними і займаються. До нас їм байдуже. Візьміть Закон "Про вибори", який вони ухвалили. За ним вибору у нас, по суті, немає. Залишається лише підтакувати. Я не хочу за жодного з них голосувати, а графи "проти всіх" – немає.



Не хоче чинити в розріз зі своєю совістю й 23-річна киянка Анна Богородіченко.

- Я не уявляю, як можна жити тут і не приходити під стіни Українського дому, - каже дівчина. – Я не голодую, але принаймні підтримую цих людей морально. Тут гуртуються всі, у кого ще є совість.

Дівчина стверджує, що витримувати такі нелюдські умови варто лише, відстоюючи власні переконання. Політики, мовляв, таких жертв не варті.

- Я ще все-таки вірю, що той закон не приймуть, - додає вона. – Я – звичайна людина. Мої коментарі, можливо, - не надто цікаві. Але, якщо задля нашої перемоги сюди треба буде ходити щодня, я це робитиму і рік, і навіть більше…

Дівчина визнає, що навіть частина тих, хто приходить до голодуючих, розчаровані і не вірять у те, що влада до них дослухається. Усе тримається на купці дійсно переконаних людей.

- Кількість тут – не настільки важлива, - підсумовує вона. – Іноді купка людей здатна перевернути світ! Це політикам був потрібен піар. Вони знайшли з цієї ситуації красивий вихід. Ті, хто залишився, голодують ту не задля піару…

Повний список голодувальників (станом на 16 липня 2012 року):

№ з/п Ім'я Місто Вік Голодує з (до)
1 Петро Шкутяк (Івано-Франківськ) 32 07.07-15.07
2 Анна Ющенко (Вишгород, Київська обл.) 20 07.07-12.07
3 Ольга Довганюк (Івано-Франківськ) 21 07.07-14.07
4 Олександр Капінос (Кременець, Терн. обл.) 28 07.07
5 Оксана Неживенко (Чечельник, Вінницька обл.) 26 08.07
6 Олег Веремієнко (Київ) 31 08.07
7 Ольга Вакало (Запоріжжя) 41 08.07-09.07
8 Сергій Свідзінський (Черкаси) 19 10.07-15.07
9 Леонід Бровченко (Вінниця) 63 10.07
10 Андрій Діденко (Київ) 44 10.07
11 Ольга Данилів (Болехів, Івано-Франк. обл._ 65 11.07-14.07
12 Роман Лапуда (Трускавець, Львівська обл.) 21 12.07
13 Віталій Надточій (Українка, Київська обл.) 74 12.07
14 Олексій Березовенко (Сосниця, Черн. обл.) 50 12.07-14.07
15 Олександр Місюра (Київ) 52 13.07
16 Сергій Жигінас (Чернігів) 54 13.07
17 Орест Винницький (Заліщики, Терн. обл.) 45 13.07
18 Валерій Шевченко (Червоноград, Льв. обл.) 44 13.07
19 Лісовий Вадим (Бар, Вінницька обл.) 31 16.07

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (27)
  • Anonymous

    Люди !! Шаеновні мої тернопільці....Ви подивіться чому на наші голови знову падавє коричнева чума....І знову лізе бидло ... ..ДЕ ВОН БУЛИ РАНІШЕ.? Прийшов час до виборів а ВОНИ ВЖЕ ТУТ....
  • Anonymous

    А чого це під статтею про АрСєню і Ромка не можна коментарі писати???? це нова фішка в опозиціонерів на прощі представляти тих, хто вже один раз в гімно ставав під іншим прапором. знову голосувати за ті самі пики??? що нового в об’єднаній опозиції. Заставний-Фронтовик? чи АрСєня-кролик??? за кого тут голосувати. вже мали можливість себе показати. я пас....

    Anonymous reply Anonymous

    А шо про Заставного писати? Тільки хвора або сліпа людина може за це голосувати! А коментарі писати не можно бо демократия! А демократія є всяка...в 20 хв. вона специфічна :-)

    Anonymous reply Anonymous

    цікаво в яку партію він знову вступить, якщо місця в списку не вистачить?

    Anonymous reply Anonymous

    Готуючись до Всеукраїнської прощі у Зарваниці, яка присвячена 120 річниці з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого, лідер "Фронту Змін" на Тернопіллі Роман Заставний власним коштом видрукував "Памятку з Зарваниці". "Ця книжечка допоможе паломникам духовно збагатитися, адже саме для цього і організовуються прощі, - сказав Роман Заставний. - Я долучився до видання цієї книги, розуміючи, що проща для кожного учасника це час умиротворення та молитви".

    Anonymous reply Anonymous

    це ми ще повинні по книжечці молитись, щоб він в ВР пройшов, матеріально збагачуватися. Прочитав книжечку - духовно збагатився, пройшов в ВР - матеріально збагатився.
  • Anonymous

    Не буде шановний невідомий добавки пенсій Вашим батькам.( мої померли0.Не буде бо в деякій мірі зжарло Євро.ЗАраз і урожай буде не ахті.І на носі вибори.Купа гролшей кинетьсчя в прірву для того щоб знову вибрати дебілів ненажер лицемірів..Подивіться на депутатів в ВРАДУ від нашої області.Кого Ви бачите нормальним хозяїном знатоком.?Я бачу 85 % знову колишніх депут банкірів злодюгу Максимова Ломаковича.По Місту один Роман Застав.може бути.А є ще зайди на облоасть.Що ВОНИ ТУТ ЗАБУЛИ Наливайченко Тягнибок свій Зайда банкір на Кременеччини.І він вже в Кременці пече капітоловкладення бо зна що його оберуть А ПОТІМ ВСЕ БУДЕ ЙОГО. Вот вся правда.Народ не хоче боротися .Живе з того що там купив тут продав дядбко в селі посіяв і зібрпав.Молодь немає роботи пє ПИВО. Народ не готовий до подвигів.Аби він тиждень два поголудував отді реально.А зараз як буває випю зїм подивлюся телека пошлю на три букви і ляжу спати ВСЕ.

    Anonymous reply Anonymous

    Що ви пропонуєте?

    Anonymous reply Anonymous

    Для початку, всією Україною проігнорувати вибори.

    Anonymous reply Anonymous

    вибори, вибори... кандидати - п.....ри!

    Anonymous reply Anonymous

    ТЕ ЩО ВИБОРИ ТРЕБА БОЙКОТУВАТИ ЦЕ Я ЗГІДНИЙ. ХОЧА ЗГІДНО НАШОГО ЗАКОНОДВАСТВА , ЯК НА ВИБОРЧУ ДІЛЬНИЦЮ ПРИЙДЕ ХОЧАБ 1% ЛЮДЕЙ ТО ВИБОРИ БУДУТЬ ВВАЖАТИСЯ ТАКІ ЩО ВІДБУЛИСЬ. А ЗА МОВУ ТРЕБА СТАВАТИ ВСІМ НАРОДОМ!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    nn, може, краще ставати всім народом за знищення Тернопільського ставу та річки? Як для початку?

    Anonymous reply Anonymous

    Я ТЕБЕ РОЗУМІЮ!!!! ТИ НАПЕВНО АБО МОСКАЛЬ АБО ЖИД!!! МОСКАЛІ І ЖИДИ МАЮТЬ СВОЇ НАЦІОНАЛЬНІ ДЕРЖАВОУТВОРЕННЯ ОТ І ТИ ЗАКЛИКАЄШ, ДО ОЗЕРА і іннш. ВСЕ ТЕБА РЯТУВАТИ -ОЗЕРА,РІЧКИ,ЧОНОЗЕМ,ТВАРИН яких майже немає,ЛІСИ ЯКІ ВИРУБУЮТЬСЯ. ЛЮДЕЙ ЯКІ СПИВАЮТЬСЯ,СКУРЮЮТЬСЯ,ХАРЧУЮТЬСЯ НЕЯКІСНОЮ ЇЖЕЮ.!!! ВСЯ УКРАЇНА ЗАРАЖЕНА КОРУПЦІЄЮ,ЗЛОДІЙСТВОМ,НАХАБСТВОМ!!!

    Anonymous reply Anonymous

    nn, у тебе такі плани!.... Ти ще забув - боротися за повітря! за воду! за вогонь! і за мідні труби! (даю 100%, що цього вислову ти не знаєш!...) За небо! За джмеликів!... Вааау!..

    Anonymous reply Anonymous

    Проти знищення? )))
  • Anonymous

    Люди рідні мої.! Чому Вас так жорстоко використовують.Ви самі бачите факт на лице.Зрадники народу депутати всіх мастей закликали до голодівки. самі півдня протримались без їжі і СКАЗАЛИ ЩО В НИХ ДАЛЬШЕ ДРУГА ПРОГРАММА.Невже люди у Вас немає розуму.Скільки Ви ще терпіти будете тих кровососів упивць зрадників.Не вірте нікому.І ЗАРАЗ ТАКІ САМІ ДУПЯТЬ ВАМ ГОЛОВУ: Наливайченко СТОЙКО МАКСИМОВ ті барни з зайдами кайдами стаюри надали стемковські бицюри.ЦЕ БАГАТА БИДЛОТА яка хоче влізти до більшого.ЩО РОБИТЬ,?

    Anonymous reply Anonymous

    До речі, хороша робота журналістки, - інтерв'ю, репортаж, фото. Однак щось мене не пройняло! Ця "боротьба з вітряками" - не у тій країні, і не у той час. Мене якось більше хвилює розмір пенсії моїх батьків, моя зарплата, благополуччя моєї родини. А народові кинули "тєму" - і дехто навіть ведеться. Дивно. Наступне, що може "пройняти", буде який-небудь закон про релігійні переконання! PR-технологісти хр..нові!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up