Партнер рубрики Події

Тернопільські археологи знайшли давні поховання

Тернопільські археологи знайшли давні поховання
Давні могильники, посуд, знаряддя праці, а також оборонні укріплення знайшли тернопільські археологи під час експедиції у селі Кордишів Шумського району. Тут також проходили археологічну практику студенти історичного факультету тернопільського педуніверситету.

Експедиція тривала два тижні під керівництвом директора обласної комунальної інспекції охорони пам'яток історії та культури Марини Ягодинської. Вона копала поселення давньоруського часу Х-ХІІІ ст. Пані Ягодинська  знайшла оборонний рів та вал. Їх викопали давньоруські племена з метою захисту від ворогів.

- Цей рів глибиною 1, 80 м, - розповідає археолог. – Вал - невеликий. Адже його зруйнували під час польових робіт.

Відео дня

Окрім того, на розкопках Марина Ягодинська знайшла залишки залізоробної майстерні.

- Її ще потрібно досліджувати, - каже вона. - Але на цьому місці виявлено багато залізних шлаків, що дає змогу говорити про майстерню. А також трохи далі від майстерні ми знайшли невеличкий ножичок та наконечник від стріли. Але чи вони були виготовлені саме в цій майстерні – сказати поки важко.

Ще один археолог, який брав участь у експедиції, Василь Ільчишин розкопував багатошаровий могильник поблизу Кордишева.

- Ми розкопали 2 кургани, в одному минулого року знайшли групове захоронення за обрядом трупоспалення на місці, - каже він. - А в іншому кургані цього року виявили 10 різночасових поховань. З них - 3 поховання давньоруського часу ХІІ-ХІІІ ст, 4 поховання комарівської культури і 3 поховання культури шнурової кераміки. До слова, поховання культури шнурової кераміки та комарівської культури належать до епохи бронзи.

Померлих того часу хоронили здебільшого в позі "ембріона", тобто скорченій на боці, розповідає археолог. Під час розкопок він виявив рештки людей, які були поховані як на правому, так і на лівому боці.

- Біля похованих ми знайшли керамічний посуд, крем'яні наконечники стріл, - розповідає Василь Ільчишин. А в одному - кам'яну сокиру з отвором для древка. Вона лежала в районі поясу і очевидно древко сокири було запхане за пояс покійного.

Археолог також додає, що поховання давньоруського часу були здійснені за класичними християнськими традиціями. Біля голови одного з померлих лежав розбитий горщик,  який залишився від тризни за померлим. А також були залишки дерев'яних трун, а в одному поховання - і цвяхи.

Загалом під землею у Кордишеві ще є дуже багато пам'яток, які потребують дослідження, додає Марина Ягодинська.

-  Тут роботи і роботи, - каже вона. - Тому наші експедиції у цьому селі триватимуть і надалі.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up