Тернопільщина: У Гаях-Шевченківських п'ять років чекають на "благодійну" школу

Тернопільщина: У Гаях-Шевченківських п'ять років чекають на "благодійну" школу
Вже п’ять років будують “благодійну школу” у Гаях Шевченківських. Жителі обурені. Їхні діти доїжджають до тернопільських шкіл. А голова сільради запевняє, що від неї нічого не залежить

Будівництво, яке не зміг завершити Зеновій Щепановсьий, хоче продовжувати інший інвестор. За умовами договору, він будує школу на 2,5 га землі, взамін отримує 7,2 га на зведення житлового району.
Однак гаївчани бояться, що залишаться і без землі, і без школи.
—Немає жодних зрушень, жодних кроків уперед, — розповідає голова громадської ради “Наше село” Іван Буярський. — Я дуже стурбований, щоб не втратити ту землю, бо це вже буде остання крапля терпіння.


Віддали 7,2 га сільської землі
За словами пана Буярського, люди дуже бояться, щоб не втратити те, що для села є найціннішим, — землю. Адже, згідно з договором, взамін благодійного будівництва школи забудовнику віддали 7,2 га під житлову забудову. Але на сьогоднішній день територія, де стоїть фундамент школи, заростає бур’янами.
— Час іде, діти ростуть, тому треба думати про те, щоб хоч щось їм залишити, — продовжує чоловік. — А наша сільська рада в моїх очах є подібною до трутня. Як відомо, це бджоли, які не приносять меду, а лише поїдають його. Робити щось для селян для неї немає сенсу, а от роздавати наші землі різним будівельникам — сенс є. В селі немає навіть клубу для молоді. Жодного метра квадратного землі не залишилося для нових поселенців. Є лише чотири бари, а всю землю роздали.
Історія із благодійним будівництвом школи у селі Гаї Шевченківські розпочалася ще у 2007 році.
Тоді сільська рада на чолі із сільською головою Світланою Лютинець уклала договір із фірмою Зеновія Щепановського ТФ “Будівельник” про те, що він обіцяє збудувати школу на 240 учнів та дитячий садок на 2,5 га землі в обмін на 7,2 га для зведення житлового комплексу.
Завершити будівництво школи, згідно з договором, фірма мала за два роки. Але за цей час встигла лише звести “коробку”. Згодом директор фірми збанкрутував. А селяни залишилися біля розбитого корита - і школи нема, і земля у 7,2 га уже не їхня.


“Від нас нічого не залежить”
За словами сільської голови Світлани Лютинець, аби врятувати ситуацію, наприкінці 2011 року обласна адміністрація призначила нового інвестора.
— Це фірма “Будова-Захід”, її директор Андрій Стоцький, — каже посадовець. — Зараз він готує документи. Адже перед тим вони були оформлені на фірму “Будівельник”, тому потребують переоформлення. На це потрібен певний час.
Про те чому сільська рада не посприяла, щоб школу збудували раніше, Світлана Лютинець сказала, що не може впливати на цей процес.
— Школу ж не ми будуємо за державні кошти. Її будує конкретна фірма за власні кошти. Тому від нас в цій ситуації мало що залежить, — пояснює вона. — Проте ми неодноразово зверталися у відповідні служби, повідомляли, що ніхто нічого не будує. Від свого імені ми всі можливі варіанти пропрацьовували.
Голова сільської ради каже, що сама дуже зацікавлена, щоб школа нарешті була збудована, бо робить для людей все, що в її силах.
— Але на жаль, не все робиться так, як ми цього хочемо, — додає вона.

Відео дня
>
“Дітей возимо у школу по черзі”
Люди в селі розчаровані і позитивних змін не бачать.
— У мене троє дітей - у першому, четвертому та шостому класах, — розповідає гаївчанка Тетяна Якимович. — І з добиранням до школи у нас дуже серйозні проблеми. Адже маршрутки, які їдуть з районів через село дуже часто тут уже просто не зупиняються через те, що переповнені. Тому намагаємося возити дітей до школи власними автомобілями по черзі всією вулицею.
Жінка каже, що якби в селі була своя школа, то подібних незручностей не виникало б.
— А так діти ще й постійно спізнюються на уроки, — продовжує жінка. — Я вже навіть перевела їх із 27-ї у 28-му школу, бо вона ближче. А дітей у селі дуже багато. Тому ця проблема надзвичайно актуальна для селян. Але ми нічого не можемо вдіяти.
У тому, що нову школу “під ключ” у Гаях Шевченківських люди можуть побачити уже в вересні наступного року, переконує новий інвестор Андрій Стоцький.
— Думаю, якщо приблизно з березня розпочнемо її будівництво, то наступного року з вересня діти уже зможуть у ній навчатися, — каже директор фірми “Будова-Захід”. — Зараз ми в процесі переоформлення документації, адже я лише перед новим роком отримав цей договір. А це дуже складний об’єкт. Там має бути не лише школа, а й дитсадок та спортзал. Потрібно десятки дозволів, які не так легко виробити. Але ми приводимо це будівництво у законне русло. Тому будинок, у який сотні пайовиків вклали свої кошти, ми розпочали будувати раніше. Адже люди чекають на нього уже також декілька років.
“Це не конструктивний підхід”
Також, за словами пана Стоцького, його фірма сплачує борги, які залишила попередня фірма перед сільським бюджетом.
— Протягом 2011 року ми погасили заборгованість за оренду землі перед сільським бюджетом у розмірі близько 75 тисяч гривень.
На питання про те, чому саме фірмі “Будова-Захід” віддали цю справу, пан Стоцький відповів, що жодна інша фірма не проявила до цього інтересу.
— Будь-яка інша фірма могла прийти і продовжити будівництво тих об’єктів, які не завершив Щепановський, — каже він. — Але для цього потрібен, як мінімум стартовий капітал. А оскільки місцеві не проявили до цього зацікавленості, ми зробили свою пропозицію і нам дали дозвіл.
За словами пана Буярського, жителів села також турбує і те, чому таку велику площі землі віддали забудовнику взамін за школу.. Він вважає, що в такому випадку потрібно забрати з дошки про будівництво школи слово "благодійне".
Директор “Будови-Захід” каже, що все можна пояснити простими розрахунками.
— Школа займає 2,5 га землі і за проектом майже п’ятирічної давності, вона коштувала більше 20 мільйонів гривень, — каже він. — А там ще й дитсадок і спортзал. Нехай сьогодні вона разом із садком буде коштувати близько 40 чи 50 мільйонів гривень. Відповідно, ці гроші треба десь взяти. Заробити таку суму на одному житловому будинку, кошторис якого складає десь 27 мільйонів — це утопія.
Тому, за його словами, сільська рада і виділила земельну ділянку розміром 7,2 га, де забудовник планує спорудити п’ять таких будинків.
— Хоча той чотириповерховий будинок, який я зараз добудовую займає площу лише 0,3 га, треба розуміти ситуацію, — продовжує чоловік. — Ми ж облаштовуємо на тій території й інфраструктуру – дороги, проїзди між будинками. Нас обленерго змушує протягти туди резервні лінії електропередач. Робимо каналізацію, яку також протягнемо на 3 кілометри, та підводимо водопостачання. Буде там і невеликий комплекс соціального призначення. Треба думати логічно, а не сперечатися — це не конструктивний підхід до справи.

 

Світлана МАЛА

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Anonymous

    Реально землю роздєрєбанили, а місцевим жителям гаїв як завжди відповідь в сільській раді " а в нас власної землі немає" . Та нашо мені та школа , треба було кожному жителю по дідянці дати. І взагалі такі питання мали би вирішуватись на загальних зборах всіх жителів села. А не килішуватись в кабінеті голови. Уявляю суму відкату за ту землю
  • Anonymous

    Головиху треба гнати! Буярський - правий! Проте шапку він даремно зняв - вітер такий, дубняк (бр...) а він красу демонструє.
  • Anonymous

    судячи по фото головихи в селі ніколи нічого небуде !
  • Anonymous

    чого видаляєте коменти?

    Anonymous reply Anonymous

    школи нема - зате прораб , котрий провадив будівництво її в Гаях хатиною все ж обзавівся!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:37 На Тернопільщині сьогодні діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up